• Ingen resultater fundet

Mikrobiologi

In document ÅRBOG 1994 (Sider 169-179)

Institut for Medicinsk Mikrobiologi og Im-munologi

Institut for Medicinsk Mikrobiologi, der kan føres tilbage til 1893, blev i juni 1992 fusioneret med In-stitut for Eksperimentel Immunologi, der blev op-rettet i 1967. Det nye institut fik navnet Institut for Medicinsk Mikrobiologi og Immunologi (IMMI).

Siden december 1992 har samtlige instituttets af-delinger haft til huse på Panum Instituttet. Insti-tuttets indplacering og funktion er stadig præget af, at de forskellige afdelinger befinder sig meget spredt, men de moderne laboratoriefaciliteter ud-gør en klar gevinst.

Det ledigtblevne professorat i immunologi efter Morten Simonsen er under besættelse.

Undervisning:

Instituttet er ansvarlig for undervisningen af læge-studerende og humanbiologilæge-studerende i discipli-nerne medicinsk bakteriologi, parasitologi, virolo-gi og immunolovirolo-gi, og administrerer undervisnin-gen i klinisk immunologi. Instituttet har endvide-re ansvaendvide-ret for naturvidenskabelige studeendvide-rendes undervisning i immunologi, herunder uddannel-sen af specialestuderende.

Substratafdeling:

Instituttets substratafdeling har fået ny leder pr. 1.

november 1994. Afdelingen fremstiller vækstme-dier og diverse opløsninger til internt brug, til an-dre af fakultetets institutter og til diverse hospita-ler. Afdelingen sørger tillige for oprensning af glasvarer m.m.

Forskningsvirksomhed:

Bakteriologi

Common antigen for Pseudomonas aeruginosa undersøges (N. Høiby, P. Jensen, H. Krogh Johan-sen).

Antistofsvar og beskyttelse mod kronisk P. Aeru-ginosa infektion i lunger hos normale rotter og atymiske rotter (N. Høiby, H. Krogh Johansen, C.

Moser, E. Jespersen, J. Rygaard, H.P. Hougen, A.T.

Bisgaard).

Immunkomplekser mellem LPS og antistoffer fra cystisk fibrose patienters evne til induktion af Tumor Necrosis Factor (A. Fomsgaard, C. Moser, N. Høiby).

Forekomsten af IgG subklasse specifikke for P.

aeruginosa antigen og deres funktion (N. Høiby, T. Pressler, E.T. Jensen, O. Ciofu, T. Dam Peter-sen).

Pseudomonas som biofilm, dens interaktion med polymorfkærnede leukocytter og komple-mentsystemet, resistensmekanismer især produk-tion af kromosomal betalactamase (N. Høiby, B.

Giwercman, E.T. Jensen, A. Kharazmi, O. Ciofu, T.

Dam Petersen, J. Cambell).

Molekylær typning af bakterier

Helicobacter pylori typebestemmes med PCR ved anvendelse af urease genet (Hanne Colding, Leif Percival Andersen, Thomas Bennekov).

Følsomhedsbestemmelse (MIC) foretages af Helicobacter pylori over for forskellige antibioti-ka, ligesom vækstbetingelser undersøges (Susanne Hartzen, Olaf Bonnevie, Hanne Colding, Anni Bremmelgaard, Jette Kristiansen, Frank Espersen, Niels Frimodt-Møller, Leif Percival Andersen).

På Moraxella catarrhalis stammer isoleret fra grønlandske børn foretages ribotypning (Preben Homøe, Jørgen Pragh, Hanne Colding).

Regulation af Pil A genet for Pseudomonas aeruginosa undersøges (Thomas Bennekov, Han-ne Colding).

Parasitologi:

Pneumocystis carinii

Forekomst af Pneumocystis carinii i lunger fra dyr i Zoologisk Have i København (O.P. Settnes i sam-arbejde med E. Eriksen, Zoologisk Have).

OPS deltager i European Concerted Action Biomed-1: Pneumocystis and Pneumocystosis.

Experimentel infektion med P. carinii i grise (O.P. Settnes i samarbejde med Vivi Bille-Hansen, Sv. Aa. Henriksen og S.-E. Jorsal, Statens Veteri-nære Serumlaboratorium, J. Nielsen og A. Bøtt-ner, Statens Institut for Virusforskning Lindholm, samt B. Lundgren, Hvidovre Hospital).

Lica analogers effekt på eksperimentel infek-tion med Eimeria tenella i kyllinger (O.P. Settnes i samarbejde med C. Ming, A. Kharazmi).

Malaria og leishmaniasis forskning:

Malaria og leishmaniasis er infektionssygdomme, der hvert år rammer og dræber millioner af men-nesker i den 3. verden. Sygdommene forårsages af parasitter af slægterne Plasmodium og Leishma-nia. Det langsigtede mål med forskningen er at udvikle vacciner og nye lægemidler mod malaria og leishmaniasis. I forbindelse med malaria har vi i 1994 foretaget immunoepidemiologiske studier i Sudan og Ghana, undersøgt patogenesen ved hjernemalaria i Gambia, afprøvet værdien af

mala-Mikrobiologi

169

ria kemoprofylakse i Tanzanianske børn og under-søgt immunsystemets reaktionsevne i mus med malaria. I forbindelse med leishmaniasis har vi påvist, at immunresponset til parasitten kan deles i et såkaldt T-helper celle 1 og T-helper celle 2 re-spons, karakteriseret parasitstammer fra Sudan, undersøgt det immunpatologiske billede ved ku-tan leishmaniasis, påvist at mange leishmania in-fektioner forløber subklinisk, og defineret antige-ner, der måske kan danne udgangspunkt for en vaccine-udvikling. Afdelingen deltager i Center for medicinsk Parasitologi ved Københavns Uni-versitet, som er oprettet i samarbejde mellem In-stitut for Medicinsk Mikrobiologi og Immunologi, Klinisk Mikrobiologisk Afdeling og Epidemiafde-lingen på Rigshospitalet (Thor Theander, Lars Hviid, Palle Høy Jakobsen, Michael Kemp, Jørgen Kurtzhals, Keld Andresen i samarbejde med Arsa-lan Kharazmi, Rigshospitalet, Klaus Bendtzen, Rigshospitalet og Ib Bygbjerg, Rigshospitalet).

Virologi:

Mæslingevirus – receptor, hæmagglutinin, vac-cination

Projektets formål er at isolere mæslingevirus over-fladeprotein (hæmagglutinin) og den cellulære receptor for mæslingevirus CD46 fra celler. CD46 fungerer også som komplementreceptor. Recepto-ren fremstilles i et baculovirus expressionssystem med henblik på virus-receptor bindingsstudier.

Projektet har basal virologisk interesse med hen-blik på at undersøge virus optagelse i celler og dermed, hvordan man evt. kan blokere den, og for at undersøge komplements rolle ved virusin-fektioner. Desuden undersøges om der findes na-turlige varianter af mæslingevirus, som kan træn-ge itræn-gennem en vaccineret persons immunforsvar.

Desuden undersøges ved PCR teknikker, om det levende men svækkede mæslingevirus, man benyt-ter til vaccination, kan forblive i organismen med evt. langtidsskader til følge. Endelig undersøges mæslingevaccinationer i Guinea-Bissau, Afrika (Ib Rode Pedersen).

Projekterne udføres i samarbejde med afd.le-der, dr.pharm. Kristian Dalsgaard, Statens Vet.

Inst. for Virusforskning, Lindholm, dr.med. P.

Aaby og overlæge C.H. Mordhorst, Statens Serum-institut, læge Thøger Gorm Jensen, klinisk-mikro-biologisk afd., Odense Sygehus, dr.med. vet. M.

Blixenkrone-Møller, Lab. for Virologi og Immuno-logi, Kgl. Vet. og Landbohøjskole, civ.ing. Laurids Siig Christensen, civ.ing. Bente Rasmussen og cand.scient. Kit Boye, IMMI samt Dr. Rob Meloen, Centraal Deergeneeskundig Institut, Lelystad, Holland.

Molekylær-epidemiologiske undersøgelser Der er foretaget molekylær-epidemiologiske un-dersøgelser i tilknytning til kliniske udbrud af parvovirus-B19-infektion, mæslinger, infektion med respiratorisk syncytial virus og – som model – equin herpesvirus 1 (EHV-1). Metoderne som an-vendes er PCR, RFP-analyse og sekventering. Der er i udstrakt grad foretaget kloninger af fragmen-ter af virus-arvemasse i plasmidvektorer med hen-blik på at karakterisere stamme-iboende diversitet (L. Siig Christensen, A. Hornsleth, I. Rode Peder-sen, K. CarlPeder-sen, B. Rasmussen og J. Johansen i samarbejde med en række kliniske laboratorier og forskningsinstitutioner i ind- og udland).

Klinisk virologisk afdeling:

RSV-virus-stammer fra mindre børn indlagt på KAS-Glostrups børneafdeling karakteriseres fort-sat ved hjælp af PCR (typebestemmelse) og re-striktionsanalyse af cDNA (subtyper). Disse subty-per og patienternes antistofsvar (IgG-subklasse-an-tistoffer) søges relateret til de pågældende syg-domstilfældes kliniske billede. Dette projekt vil blive afsluttet i 1995 (A. Hornsleth i samarbejde med Bent Klug, Peder Daubjerg, Marta Nir, Bør-neafd., KAS Glostrup).

Forekomst af parvovirus-B19-infektioner hos pa-tienter med kronisk anæmi, indlagt på hæmatolo-giske afdelinger i Københavnsområdet. Dette pro-jekt er afsluttet for 42 patienters vedkommende, hvor denne infektion blev påvist hos de 13 af dem.

Forekomst af B19-infektioner hos 57 komplice-rede svangerskaber behandlet på Rigshospitalet er afsluttet med påvisning af denne infektion hos 9 af patienterne, heraf hos fire af ni med hydrops føta-lis.

Forekomst af B19-DNA hos 12 patienter med Diamond-Blacfans kongenitte anæmi er afsluttet med påvisning af den anførte virus-nukleinsyre hos de tre af patienterne.

Ph.d.-stipendiat Karen Carlsen undersøger fo-sterskader ved parvovirusinfektioner i samarbejde med Rigshospitalet og Frederiksberg Hospital.

Forekomst af forskellige virusinfektioner hos grønlandske børn med mellemøre-betændelse un-dersøges fortsat, men nærmer sig sin afslutning (Allan Hornsleth og medarbejdere).

Interferonlaboratoriet:

Laboratoriet arbejder med følgende projekter: (i) Udvikling af sensitive ELISA til bestemmelse af au-toantistoffer mod alpha, (r)HuIFN-gamma, (r)TNF-alpha via nye ELISA-teknikker med tilhørende biologiske tests. (ii) Laboratoriet leder og koordinerer et større EU-projekt vedr.

dannelse af antistoffer mod HiIFN-alpha hos 2000 patienter som er i interferonbehandling. (iii) Ud-vikling af rhinovirus infektionsmodeller via in vi-tro målinger samt karakterisering af nye antivirale forbindelser, som potentierer IFN-systemet. (iv) Undersøgelser af IFN-systemet hos ulcerøs colitis patienter, som er i interferonbehandling (Her-lev). Laboratoriet er i 1994 flyttet ind i de endelige lokaler (K. Berg i samarbejde med H. Knudsen, H.

Schellekens, P. Pitha).

Immunologi:

Søren Buus’ laboratorium beskæftiger sig med na-turen af antigen-processering og antigen-præsen-tation, som er afgørende for immunsystemets funktion. Vi har udviklet metoder til at måle bin-dingen af antigener til MHC klasse I og II ler m.m. Vort mål er at bestemme MHC moleky-lernes aktivitet og specificitet så nøjagtigt, at det tillader forudsigelser af, hvilke antigener vil eller ikke vil binde sig til et givet MHC molekyle. I det forløbne år har vi taget flere afgørende skridt i denne retning: 1) vi har udviklet et peptid biblio-teks princip (samarb. Holm, KVL), som tillader kvantitativ bestemmelse og forudsigelse af bin-ding til MHC, og 2) vi har med succes produceret recombinant MHC med henblik på disse under-søgelser (samarb. Thøgersen, Århus). Yderligere har vi 3) afsluttet en undersøgelse af peptid og an-tistof medieret stabilisering af MHC klasse I, 4) påvist at overfladeprocessering påvirker antigen præsentering og identificeret aminopeptidase N i denne proces, 5) udviklet recombinante monoclo-nale antistoffer mod peptid/MHC komplekser (samarb. Engberg, FH). Tilsammen repræsente-rer ovenstående et stort potentiale for fremtidens sygdomsforståelse og bekæmpelse (Anette Stryhn, Lars Østergaard Pedersen, Jens Gerwien, Teit Jo-hansen, Søren Buus).

Søren Buus blev ved årets udgang indstillet til det i basal immunologi ledige professorat ved IMMI.

Struktur og funktion af T celle receptoren T celle receptoren (TCR) spiller en helt central rolle i det specifikke immunrespons. TCR er en meget kompliceret receptor opbygget af mindst seks forskellige protein kæder, Ti-alpha-beta og CD3-gamma-delta-epsilon-zeta. Ti-alpha-beta gen-kender antigen/MHC komplekser på overfladen af antigen præsenterende celler. CD3 kæderne spiller en væsentlig rolle for den transmembra-nøse signaloverførsel og den deraf følgende T cel-le aktivering. Ved at udvikcel-le varianter af T celcel-le li-nier med tab af enkelte TCR komponenter, un-dersøger vi de enkelte TCR komponenters

betyd-ning for TCR’s struktur og funktion. Til disse un-dersøgelser anvendes en række cellebiologiske, proteinkemiske og molekylær-biologiske metoder (Carsten Geisler i samarbejde med cand.scient.

Jes Dietrich, cand.scient., ph.d. Anne-Marie K. We-gener, gæsteforsker, cand.med. Xiaohong Hou).

Bente Langvad Hansen deltager i Rigshospita-lets scleroseprojekt. Det i 1993 anførte forsknings-projekt vedr. Epstein Barr virus infektioners sam-menfald med cancer i den grønlandske befolk-ning er stillet i bero grundet opløsbefolk-ning af forsker-gruppen.

Immunapparatets funktion ved virusinfektioner Overordnet belyser projektet interaktionen mel-lem et indtrængende virus og værtsorganismens immunsystem. Det undersøges hvilke mekanis-mer, der er afgørende for eliminering af virus og varig immunitet. Ved den primære infektion er CD8+T celler af central betydning. Deres antivira-le effekt udøves gennem virus-specifik cytotoksici-tet, sekretion af lymfokiner (IFN-gamma) samt ini-tiering af inflammation. For udviklingen af denne inflammation er cellulær kontakt via de aktivere-de T-cellers ekspression af adhæsionsmolekyler og disses ligander på endothelceller nødvendig. Ved flowcytometri har gruppen påvist, at de aktiverede CD8+T celler under en virusinfektion opregulerer CR3, LFA-1 og VLA-4, som netop kan reagere med ICAM-1 og VCAM-1 på karrenes endothel, således at cellerne kan trænge ud i virusinficeret væv. Op-reguleringen af ICAM-1 og VCAM-1 på endothelet og dens afhængighed af CD8+T celler er påvist im-munhistokemisk i samarbejde med Annika Schey-nius, Karolinska, Stockholm. Blokeringsforsøg har endvidere vist, at behandling med monoklonale antistoffer mod flere lymfocyt afhæsionsmolekyler (f.eks. CR3) faktisk kan hæmme celleinfiltration og betændelse. Disse fund giver et begrundet håb om udviklingen af en klinisk anti-inflammatorisk behandling med sådanne antistoffer (Allan Ran-drup Thomsen, Ole Marker, cand.scient. Jan Pravsgaard Christensen samt specialestuderende Christina Andersson og Henrik Vedel Nielsen).

Immunselektion af tumorer

I dette projekt er det lykkedes at vise, at nude mus udvikler tumorer, induceret med det kemiske car-cinogen methylcholantren, hurtigere og hyppige-re end genetisk identiske, immunkompetente mus. Tumorerne udviklet i nude mus er mere he-terogene m.h.t. MHC klasse I ekspression end tu-morer udviklet i immunkompetente, men udtryk-ker generelt mindre MHC klasse I. Næsten alle tu-morerne fra immunkompetente mus kan trans-planteres til syngene immunkompetente recipien-ter, hvorimod tumorerne fra nude mus næsten

Mikrobiologi

171

alle afstødes af immunkompetente recipienter (Anne-Marie Engel, Inge Marie Svane, Ole Wer-delin).

T celle reaktioner mod glykoproteiner

I dette projekt har vi vist, at glykosylering af et 16-mer peptid midt i sekvensen blokerer dets bin-ding til MHC klasse II molekylet Ek, hvorimod gly-kosylering perifert i sekvensen øger peptidets bin-ding. Tilsvarende ophæves eller øges peptidets im-munogenicitet ved disse glykosyleringer. Der er nu fremstillet en række glykopeptider, i hvilke den tumorrelaterede glykan, Tn, er anbragt i de 10 mu-lige positioner i det samme decapeptid. Mus vil blive immuniseret med disse glykopeptider, og T celle hybridomer vil blive fremstillet mod doku-menteret immunogene glykopeptider m.h.p. at undersøge om glykangrupper selv indgår i T celle epitoper (Teis Jensen, Ole Werdelin i samarbejde med Søren Mouritsen og Morten Meldal).

Regulatoriske mekanismer i det cellulære im-munforsvar

Gruppens forskning fokuserer på accessoriske molekylers betydning som regulatorer af det cellu-lære immunforsvar hos raske og ved autoimmun-sygdom. Studierne omfatter accessoriske moleky-ler som CD45, der er en tyrosin phosphatase, og CD4 og CD48 og MHC klasse II, der er direkte el-ler indirekte associeret med tyrosin kinaser. Hen-sigten er at klarlægge disse molekylers regulatori-ske betydning for signaltransduktion gennem T lymfocyt og cytokinreceptorer og at udforske, hvordan forskellige signalveje er koblet til effek-torfunktioner som adhærence, cytokinproduktion og cellevækst. Farmakologisk manipulation af sig-nalprocesserne og effektorfunktionerne studeres med det formål at blotlægge angrebspunkter for fremtidig immunterapi (Niels Ødum i samarbejde med cand.scient. Mette Nielsen, lektor Bente Langvad Hansen, specialestuderende Johannes Brockdorff og Mette Nordahl).

Arbejde inden for kollegiale organer:

Søren Buus var formand for Immunologisk Sel-skab til april 1994 og er co-chairman for en EEC-concerted action (On Rheumatoid Arthritis). SB har endv. været mødeleder ved flere møder i Im-munologisk Selskab.

Jan Pravsgaard Christensen, ph.d.-stipendium fra Det sundhedsvidenskabelige Fakultet. Referee for »Scandinavian Journal of Immunology«.

Hanne Colding er ekstern redaktør på Måneds-skrift for Praktisk Lægegerning. HC har endv.

været medlem af bedømmelsesudvalg vedr. ph.d.-afhandling.

Bente Langvad Hansen har hele året været

admi-nistrator af instituttets prægraduate undervisning.

BLH er endv. beskikket censor i det landsdækken-de censorkorps. Har været bedømmer ved 1 ph.d.-afhandling og 1 specialerapport og -eksamen.

Ole Marker er medlem af instituttets bestyrelse, suppleant til Det sundhedsvidenskabelige Fakul-tetsråd, medlem af fællesområdets (Panum) bru-gerudvalg. OM har været medlem af bedømmel-sesudvalg til 1 doktorafhandling og 1 ph.d.-af-handling. OM har endv. været medredaktør af lærebogen »Basal og klinisk immunologi«, 2. ud-gave (udkommet august 1994).

Ib Rode Pedersen har hele året været institut-tets leder. IRP er endv. formand for Virologisk Sel-skab og medlem af bestyrelsen for Danmarks Mi-krobiologiske Selskab.

Osv. P. Settnes er Det sundhedsvidenskabelige Fakultets repræsentant i Dansk Bilharziose Labo-ratoriums bestyrelse. Han er endv. leder af fakulte-tets kursus i international sundhed.

Allan Randrup Thomsen er medlem af styre-gruppen for Bioteknologisk Center for Signalpep-tidforskning. ART er endv. medlem af bestyrelsen for Immunologisk Selskab. Har været medlem af bedømmelsesudvalg for 1 ph.d.-afhandling. Fun-gerer som referee for Journal of Infectious Disea-ses.

Ole Werdelin er medredaktør af APMIS (Acta path. microbiol. immunol.). Referee for »Autoim-munity«, »Scand. J. Immunology«, »Proceedings Natl. Acad. Sci. USA«. Medlem af Det sundhedsvi-denskabelige Fakultets forskningsudvalg. Koordi-nator af udfærdigelsen af ph.d.-studieprogrammet for immunologi. Forskningsministeriets følge-gruppe for bioteknologi. OW har opponeret ved 2 disputatser.

Niels Ødum har været medlem af forskningsud-valget under Dansk Selskab for Klinisk Immunolo-gi, af bedømmelsesudvalget vedr. Madame Curie-stipendier, samt af ph.d.-stipendieudvalget under Molekylærbiologisk Institut. Co-editor for »Expe-rimental and Clinical Immunogenetics«.

Gæster og rejser:

Søren Buus har holdt flere foredrag i udlandet, både som inviteret taler og som mødedeltager. SB har haft 1 Erasmus-student: Leonie Taams.

Gæsteforsker ved Klinisk virologisk afdeling: Dr.

R. Peshev, National Veterinary Institute, Sofia, Bulgarien (Laurids Siig Christensen). Gæstefore-læser: Prof. A. Azzi og K. Zakrzewska, University of Firenze, Italien (Karen Carlsen/Laurids Siig Chri-stensen).

Karen Carlsen har besøgt University of Firenze, Italien og deltaget i Morbillivirus-kongres i Han-nover, Tyskland.

Laurids Siig Christensen har gæsteforelæst ved

Max Planck Institut für Biophysikalische Chemie, Göttingen, Tyskland, og besøgt Justus Liebig Uni-versität, Giessen, Tyskland og University of Firen-ze, Italien, samt deltaget i Morbillivirus-kongres i Hannover, Tyskland.

Hanne Colding har deltaget i kongres i Hel-singør.

Gæsteforsker hos Carsten Geisler: Cand.med.

Xiaohong Hou, Kina.

Allan Hornsleth har deltaget i virologiske kon-gresser i ind- og udland, bl.a. USA.

Jens Johansen har deltaget i Morbillivirus-kon-gres i Hannover, Tyskland.

Ole Marker har deltaget i 12th European Im-munology Meeting, Barcelona, Spanien.

Ib Rode Pedersen har deltaget i International Symposium on Morbilli Infections, Hannover, Tyskland. IRP har endv. deltaget i Ninth Interna-tional Conference on Negative Strand Viruses, Estoril, Portugal.

Thor Theanders gruppe har i 1994 foretaget mere end 10 rejser til Afrika. Herudover har grup-pen deltaget i kongresser i England og Tyrkiet.

Gæster hos Thor Theander i 1994: Dr. Stephen Hoffman, Naval Research Institute, Washington DC, USA (24. maj). Dr. Kim Lee Sim (24. maj).

Prof. AM Elhassan, University of Khartoum, Sudan (juni-juli). Dr. Gwiria Satti, Dept Biochem, University of Khartoum, Sudan (juli). Prof. Bo Åkerstrøm, University of Lund, Sweden (17. au-gust). Dr. Mustafa Idriis, University of Khartoum, Sudan (17. august). Dr. Jana McBride, University of Edinburgh, UK (30. oktober til 3. november).

Dr. David Arnot, University of Edinburgh, UK (9.

til 12. december). Dr. Caroline Roper, University of Edinburgh, UK (9. til 12. december).

Allan Randrup Thomsen har deltaget i 12th European Immunology Meeting, Barcelona, Spa-nien. Gæster: D. Guy-Grand (Paris) og U. Ko-szinowski (Heidelberg).

Ole Werdelin har holdt flere foredrag i udlan-det, både som inviteret taler og som mødedelta-ger.

Gæster hos Niels Ødum: Seniorforsker Daniel Geraghty, Fred Hutchinson Cancer Research Cen-ter, Seattle, USA. Director, MD, D.Sc. Yoshiyuki Ya-managa, Wajirogeoka Hospital, Kyushu, Japan.

Seniorforsker Paul Gladstone, Bristol-Myers Squibb Pharmaceutical Research Institute, Seatt-le, USA. Niels Ødums gruppe har deltaget i 12th European Immunology Meeting (Barcelona), 2nd International Cytokine Conference (Banf, Cana-da) og EMBO kursus (Malmø).

Stab:

VIP:Antal årsværk: 15. Heraf 2 ansat ved Det na-turvidenskabelige Fakultet.

Professorer: Allan Hornsleth, Niels Høiby.

Professorat i immunologi under besættelse.

Lektorer: Kurt Berg (orlov fra 1/10), Søren Buus, Hanne Colding, Carsten Geisler, Bente Langvad Hansen, Ole Marker, Ib Rode Pedersen, Osv. Peter Settnes, Thor Theander, Allan Randrup Thom-sen, Ole Werdelin, Niels Ødum.

Adjunkter: Laurids Siig Christensen, Birgit Gi-wercman (fra 15/9).

Seniorstipendiat: Keld Andresen, Lars Hviid, Palle Høy Jakobsen, Michael Kemp.

Kandidatstipendiater: Anne-Marie Engel, Anette Stryhn.

Ph.d.-studerende: Karen Carlsen, Claus Christen-sen, Jan Pravsgaard ChristenChristen-sen, Iben Dalum, Jes Dietrich, Ibrahim Elhassan, Ameera Gafar, Giha Hayder, Adam Hey, Liselotte Hougs, Teis Jensen, Chen Ming, Mette Nielsen, Anna Catherina Ol-sen.

Forskningsstipendiater: Helle Jensen, Jens Johan-sen, Jørgen Kurtzhals, Søren MouritJohan-sen, Lars Østergaard Pedersen, Bente Rasmussen, Inge Sva-ne, Anne-Marie Wegener.

Scholarstipendiat: Lasse Skafte Vestergaard.

Forskningsassistenter: Kit Boye, Helle Knudsen (vikar).

TAP:Antal årsværk: 20,9. Heraf: Glasvask 2,7 og 2 ansat ved Det naturvidenskabelige Fakultet.

Karin Hahne Andersen (orlov), Grethe Thørner Andersen, Harry Andersen, Shahin Khabaz Bova-ni, Jan Finn Ditlevsen (fra 1/11) Inge Merete Em-borg, Ulla Hagland, Carl Chr. Hansen, Helen Amélie Heiligstädt, Bente Lene Hershøj, Kirsten Rosenørn Herup, Birgitte Hoff-Jensen, Gunnar Jønson, Birthe Elise Larsen, Poul Erik Larsen, Jet-te Teglhus Møller, Bodil Lisbeth Nielsen, Sonja Olsen, Mette Nordahl Pedersen, Ulla P.G. Peder-sen, Gerda Elliot Rasmussen (til 1/12), Sussie Schreiber, Beth Højer Simonsen, Connie Simon-sen, Bodil Sneskov (til 1/7), Kirsten Thommesen (til 1/6), Britt Winkel, Kirsten Engell Winther.

Ph.d.-afhandlinger:

Andersen, Jan Kuhlmann: T celle receptorens samling og struktur.

Clausen, Joan: Fremstilling af monoklonale anti-stoffer mod tuberculin PPD og undersøgelse af PPD som carriermolekyle.

Ibrahim, Montaser: Identification and genetic characterization of Leishmania parasites from the current outbreaks of visceral and cutaneous leishmaniasis in the Sudan.

Sørensen, Anne Lund: Interactions between Leishmania, human phagocytes and membran-estabilizing drugs.

Mikrobiologi

173

Specialer:

Aslo-Petersen, Johannes: Development of anti-peptide antibodies against the membrane pro-teins P-glycoprotein and PIG-A protein.

Dietrich, Jes: Structure and function of CD3-gam-ma.

Jackerott, Malene: BB7.

Jensen, Teis: Tissue-specific gene expression in the thymus studied by the polymerase chain re-action. A possible mechanism for induction of self-tolerance.

Nedergaard, Susanne: Interleukin-1-receptor an-tagonist: Expression i E.coli og karakterisering af en naturligt forekommende opløselig bin-dingsfaktor.

Nissen, Dorte: IgE sensitization to staphylococcal enterotoxins and fungi in patients with atopic dermatitis.

Publikationer:

Andersson, E.C., Christensen, J.P., Marker, O., Thomsen, A.R.: Changes in cell adhesion mole-cule expression on T cells associated with syste-mic virus infection. The Journal of Immunolo-gy 152, s. 1237-1245, USA 1994.

Bangsborg, J.M., Shand, G.H., Hansen, K., Wright, J.B.: Performance of four different indirect en-zyme-linked immunosorbent assys (ELISAs) to detect specific IgG, IgA and IgM in Legion-naires disease. APMIS, s. 501-08, København 1994.

Bendixen, G., Bendtzen, K., Marker, O., Svehag, S., Svejgaard, A.: Basal og klinisk immunologi.

København 1994, 479 s.

Berg, K., Zhai, L., Chen, M., Kharazmi, A., Owen, T.C.: The use of a water soluble formazan-com-plex to measure the mitochondrial function/

growth of leishmania promastigotes. Parasitol Res 80, s. 235-239, 1994.

–: Human interferon-gamma quantified via a sen-sitive one-site monoclonal antibody in a sand-wich-ELISA. A PEG-modification for measure-ments in serum. AMPIS 102, s. 13-22, 1994.

Buus, S.: MHC restricted antigen presentation and T cell recognition. i: University of Copen-hagen, København 1994.

Caspar-Bauguil, S., Arnaud, J., Gouaillard, C., Hou, X., Geisler, C., Rubin, B.: Functionally portant amino acids in the TCR revealed by im-munoselection of membrane TCR-negative T cells. Journal of Immunology 152, s. 5288-5298, USA 1994.

–, Arnaud, J., Huchenq, W.R., Hein, C., Geisler, C., Rubin, B.: A highly conserved phenylalanine in the alpha, beta-T cell receptor (TCR) con-stant region determines the integrity of

TCR/CD3 complexes. Scandinavian Journal of Immunology 40, s. 323-336, København 1994.

Christensen, J.P., Marker, O., Thomsen, A.R.:

Non-MHC Genes Influence Virus Clearance through Regulation of the Antiviral T-cell Re-sponse: Correlation between Virus Clearance and Tcand TdActivity in Segregating Backcross Progeny. Experimental and Clinical Immunoge-netics 11, s. 33-44, Basel 1994.

–, Marker, O., Thomsen, A.R.: The Role of CD4+T Cells in Cell-mediated Immunity to LCMV: Stu-dies in MHC Class I and Class II Deicient Mice.

Scandinavian Journal of Immunology 40, s. 373-382, Oxford 1994.

Claësson, M.H., Endel, B., Ulrik, J., Pedersen, L.Ø., Skov, S., Buus, S.: Antibodies against mono-morphic and evolutionary conserved self epi-topes may be generated in Knock-out mice. De-velopment of monoclonal antibodies directed against monomorphic MHC class I determin-ants. Scand J Immunol Vol 40, s. 257-264, Oslo, Norway 1994.

Colding, H., Bangsborg, J.M., Fiehn, N., Bennekov, T., Bruun, B.: Ribotyping for differentiating Fla-vobacterium meningosepticum isolates from cli-nical and environmental sources. Journal of Cli-nical Microbiology 32, s. 501-505, 1994.

–, Bangsborg, J.M., Fiehn, N., Bennekov, T., Bruun, B.: Ribotyping for differentiating Fla-vobacterium meningosepticum isolates from clinical and environmental sources. J Clin Mi-crobiol, s. 501-04, USA 1994.

Dietrich, J., Hou, X., Wegener, A.K., Geisler, C.:

CD3-gamma contains a phosphoserine-depen-dent di-leucine motif involved in down-regula-tion of the T cell receptor. EMBO J. 13, s. 2156-2166, 1994.

Elhassan, I.M., Hviid, L., Satti, G., Akerstrom, B., Jakobsen, P.H., Jensen, J.B., Theander, T.G.:

Evvidence of endothelial inflammation, T cell activation, and T cell reaalocation in uncompli-cated Plasmodium falciparum malaria. Ameri-can Journal of Tropical Medicine and Hygiene 51, s. 372-379, 1994.

–, Satti, G.H.M., Ali, A., Fadul, I., Elkhalifa, A., Abedelrahim, A.M., Ming, C., Theander, T.G.:

The efficacy of artemether in the treatment of Plasmodium falciparum malaria in the Sudan.

Trans Roy Soc Med Trop Hyg 87, s. 685-686, 1993.

–, Hviid, L., Satti, G., Åkerström, B., Jensen, J.B., Theander, T.G.: Soluble markers of endothelial inflammation and T-cell activation in acute Plas-modium falciparum malaria. Am J Trop Med Hyg 51, s. 372-379, 1994.

Engel, A., Svane, I.M., Werdelin, O.: MHC class I expression and induction time of carcinogen

induced fibrosarcomas in normal and immuno-deficient mice. i: Proceedings 12th European Immunology Meeting, s. 482, 1994.

Hansen, G.N., Hansen, B.L., Munk, O.: Histologi:

Mikroskopisk anatomi – Atlas. 3. udgave, 1. op-lag. CAL/København 1994, 44 s.

–, Hansen, B.L., Munk, O.: Histologi: Mikrosko-pisk anatomi – Tekst. 3. udgave, 1. oplag.

CAL/København 1994, 168 s.

–, Hansen, B.L.: Immunocychemical localization and characterization of mammalian prolactin-and somatotropin-like material in the pituitary of the Australian lungfish, Neoceratodus forste-ri. Cell and Tissue Research 276, s. 117-121, 1994.

Hasle, H., Kerndrup, G., Heegård, E.D., Horns-leth, A.: Chronic parvovirus infection mi-micking myeloplastic syndrome in a child with subclinical immunodeficiency. Am J Ped Hema-tol/Oncol 16 (4), s. 329-33, New York 1994.

Hey, A., Theander, T.G., Hviid, L., Hazrati, S.M., Kharazmi, A.: The major surface glycoprotein (GP63) from Leishmania major and Leishma-nia donovani cleaves CD4 molecules on human T cells. J Immunol 152, s. 4542-4548, 1994.

Hornsleth, A.: Forkølelsesvirus. Månedsskr. for praktisk Lægegerning 2, 72, s. 155-64, Køben-havn 1994.

–, Carlsen, K., Christensen, L.S., Heegård, E.D.:

Estimation of serum concentration of parvovi-rus B19 DNA by PCR in patients with chronic anemia. Res. Virol. 145, s. 379-86, Paris 1994.

Hou, X., Dietrich, J., Kuhlmann, J., Wegener, A.K., Geisler, C.: Structure of the T cell receptor in a TiV-beta2, V-beta8 positive T cell line. European Journal of Immunology 24, s. 1228-1233, Wein-heim 1994.

Hviid, L., Elhassan, I.M., Dodoo, D., Jensen, J.B., Bygbjerg, I.C., Satti, G.M., Theander, T.G.: Dif-ferential T-cell expression of LFA-1 in residents from Africa and Denmark. Description of the phenomenon and its possible basis. Immunolo-gy Letters 39, s. 147-151, Elsevier 1994.

–, Felsing, A., Theander, T.G.: Kinetics of human T-cell expression of LFA-1, IL-2 receptor, and ICAM-1 following antigenic stimulation in vitro.

Journal of Clinical and Laboratory Immunology 40, s. 163-171, Edinburgh, Scotland, UK 1993.

–, Ødum, N., Theander, T.G.: The relation be-tween T-cell expression of LFA-1 and immuno-logical memory. Immunology 78, s. 237-243, 1993.

–, Theander, T.G.: Seasonal variation in the hu-man immune response to malaria (review). Pa-rasitology Today, s. 26-27, 1993.

–, Albeck, G., Hansen, B., Theander, T.G., Talbot, A.: A new portable device for automatic

control-led-gradient cryopreservation of blood monon-uclear cells. J Immunol Meth 157, s. 135-142, 1993.

–, Elhassan, I.M., Jensen, J.B., Theander, T.G.: In-creased levels of soluble ELAM and ICAM mole-cules in the plasma of patients infected with Plasmodium falciparum malaria. Immunol lett 36, s. 51-58, 1993.

–, Felsing, A., Theander, T.G.: Kinetics of human T cell expression of LFA-1, IL2R, and ICAM1 following antigenic stimulation in vitro. J Clin Lab Immunol 40, s. 163-171, 1993.

Ibrahim, I.M., Hviid, L., Elhassan, A.M., Thean-der, T.G., Kharazmi, A.: Leishmania resistant to sodium stibogluconate. Drug associated ma-crophage dependant killing. Parasitol Res 80, s.

569-574, 1994.

Jakobsen, P.H., Schousboe, I., et al: Increased con-centrations of interleukin-6, interleukin-1 re-ceptor antagonist and soluble tumor necrosis factor receptor I and decreased concentrations of beta-2- glycoprotein I in Gambian children...

Infection and Immunity 62, s. 4374-79, 1994.

–, Hviid, L., Theander, T.G., Afare, E.A., Ridley, R.G., Heegaard, P.M.H., Stuber, D., Dalsgaard, K., Nkrumah, F.K.: Specific T-cell recognition of the merozoite proteins rhoptry assaciated pro-tein 1 and erythrocyte-binding antigen 1 of Plasmodium falciparum. Infect Immun 61, s.

268-273, 1993.

–, Morris-Jones, S.D., Hviid, L., Theander, T.G., Høier-Madsen, M., Bayoumi, R.A.L., Green-wood, B.M.: Anti-Phospholipid antibodies in pa-tients with Plasmodium falciparum malaria. Im-munology 79, s. 653-657, 1993.

–, Morris, S., Theander, T.G., Hviid, L., Hansen, M.B., Bendtzen, K., Ridley, R.G., Greenwood, B.M.: Increased plasma levels of soluble IL-2R are associated with severe Plasmodium falcipar-um malaria. Clin Exp Immunol 96, s. 98-103, 1994.

Jensen, T., Cowland, J., Werdelin, O.: Transcripti-on of the gene for insulin in the thymus as a possible mechanism for the induction of T-cell tolerance to insulin. i: Proceedings 12th Euro-pean Immunology Meeting, s. 82, 1994.

Jensen, T.G., Whittle, H., Mordhorst, C.H., Peder-sen, I.R.: Trials of Edmonston-Zagreb measles vaccine in Guinea-Bissau: serological responses following vaccination with Edmonston- Zagreb strain at 4-8 months vs. vaccination with Schwarz strain at 9-12 months. Vaccine Vol 12, No 11, s. 1026-1031, Oxford 1994.

Johansen, B.H., Buus, S., Vartdal, F., Viken, H., Eriksen, J.A., Thorsby, E., Sollid, L.M.: Binding of peptides to HLA-DQ molecules: peptide bin-ding properties of the disease-associated

HLA-Mikrobiologi

175

In document ÅRBOG 1994 (Sider 169-179)