• Ingen resultater fundet

Nye innovative regioner

In document DANMARK INNOVATIVE (Sider 70-75)

Fremtidens danske innovationssamfund kan ikke bygges ved hjælp af generelle nationale til-tag alene. Det er nødvendigt at forankre såvel strategier som initiativer i en specifik lokal

virkelighed. De specialiserede kernekompetencer og innovationsmiljøer, vi skal leve af i frem-tiden, lokaliserer sig meget konkret ude i de respektive danske regioner. Derfor er det helt afgørende, at den danske innovationsstrategi får et regionalt udtryk, der matcher de speci-fikke forudsætninger og behov.

Innovationsrådet har derfor etableret regionale Innovationsråd, som skal styrke den danske innovationskultur ved at skabe lokalt forankrede eksperimentarier, hvor erhvervsliv, offentli-ge myndigheder, uddannelses- og forskningsinstitutioner og andre interessenter udvikler praktiske ideer, projekter og initiativer, som fører til stærkere innovationskompetencer, styr-kede innovationsrammer og nye milliardindustrier.

Der er reelt tale om en helt ny og dynamisk infrastruktur i Danmark, som skal være med til at positionere Danmark langt stærkere i den globale konkurrence. Formålet er at formulere regionale vinderstrategier, der skaber job, som er forankret i lokale kompetencer og derfor bliver svære at flytte til Kina.

Medlemmerne af de regionale innovationsråd er ledere af en række innovative virksomhe-der, ledere fra regionens uddannelses- og vidensinstitutioner og repræsentanter for de poli-tiske myndigheder. Se figur 4.4.

De regionale innovationsråd er blevet etableret i 2005 og strategiarbejdet er derfor stadig i en tidlig fase. Som eksempler på de foreløbige målsætninger kan nævnes:

Nordjylland:Innovationsområdet vil gøre entydigt op med positionen som landets lavest uddannede. 30 års uddannelsesefterslæb skal indhentes via en massiv satsning.

Syddanmark: Innovationsområdet skal skabe 10.000 vidensintensive arbejdspladser inden for de næste ti år. Et af instrumenterne er en massiv satsning på iværksætteri.

Sjælland: Regionen vil profilere sig som den klassiske købstad, hvor medarbejdere og virksomheder kan finde attraktive rammer i nærheden af hovedstaden.

Midtjylland: Innovationsområdet vil satse på at udvikle en ny tryghedsindustri med afsæt i forsvarsleverandører og højteknologiske videnscentre.

Inden årsskiftet fremlægger rådene samlede handlingsplaner for den regionale udvikling, som vil bestå af konkrete aktiviteter, som medlemmerne selv har formuleret.

Der findes andre regionale fora, som også arbejder for regional vækst og udvikling, ikke mindst regeringens kommende vækstfora. De regionale Innovationsråd kommer med input til vækstfora til fremme af den fælles dagsorden, at skabe regional vækst og mobilisere det skjulte innovationspotentiale i regionen. De regionale innovationsråd adskiller sig imidlertid afgørende ved at være mere erhvervsdrevne; det betyder, at de er mere handlingsorientere-de, eksperimenterende og har et højt tempo i beslutningsprocesserne. Målsætningen er at skabe konkrete resultater hurtigst muligt. Derved fungerer de regionale Innovationsråd som en alternativ privat fornyelsesstruktur, der samarbejder med andre især offentlige fora, som ofte varetager og balancerer en række politiske hensyn og opgaver.

Innovation Cup

Innovation Cup er en regional konkurrence om, hvem der er Danmarks mest innovative virk-somheder og et konkret eksempel på et tværregionalt tiltag fra de regionale Innovationsråd.

Formålet med konkurrencen er at synliggøre regionale innovationskompetencer og styrke innovationskulturen.

Selv om innovation står øverst på dagsordenen for de danske virksomheder – hele 85 pct.

af de danske erhvervsledere anser ifølge en undersøgelse fra Center for Ledelse innovation for strategisk vigtigt – så har kun 16 pct. formået at bygge organisationer, der konkurrerer

De regionale innovationsråd

Figur 4.4

Note: Et regionalt innovationsråd for hovedstadsregionen er under etablering.

Kilde: Huset Mandag Morgen.

Region: Syddanmark

Formand: Lars Funder CEO, Gumlink

Region: Midtjylland

Formand: Jens Maaløe Præsident, CEO, Terma A/S

Region: Nordjylland Direktør, Zealand Care A/S

bioTeamSouth

Hydro Aluminium Tønder A/S IBC International Business College Artlinco A/S Selandia - Center for Erhvervsrettet Uddannelse

Mærsk Container Industri A/S Primo Danmark Spar Bank Nord A/S Treco A/S

Aalborg Universitet

primært på nytænkning.53Der er derfor et klart behov for at forstå innovationsprocesserne bedre.

Innovation Cup skal skabe opmærksomhed omkring innovation og bidrage til en dybere og bredere indsigt i de forhold, der er med til at skabe en stærk innovationskultur. Vinderne af konkurrencen bliver præsenteret for offentligheden via medier og konferencer.

De regionale innovationsmesterskaber bliver i hver region afviklet i samarbejde med lokale medier og andre udvalgte partnere og sponsorer. Vinderne går videre og deltager i nationa-le mesterskaber i regi af Innovationsrådet. Som en ramme om Innovation Cup bliver der arrangeret en konference med tematisk fokus på innovation og innovationsledelse ved erhvervsledere og eksperter, samt uddeling af Innovationsprisen.

Innovation Cup bidrager til at styrke innovationskulturen ved at

skabe opmærksomhed omkring innovation

bevidstgøre konkurrencefordele ved innovation

bidrage med inspirerende eksempler på best practice

synliggøre innovative virksomheder

fremhæve regionernes innovationspotentiale

Deltagerne i Innovation Cup leverer på den ene side inspiration til andre om, hvordan man kan styrke innovationsevnen og konkurrencekraften, men opnår samtidig på den anden side

53 "Seven circles of innovation", Center for ledelse & Fremtidstanken, 2005

Ny innovationsledelsesmodel

Innovation Cup bygger på en model for innovationsledelse, som er udviklet med afsæt i den seneste internationale forskning og best practice i erhvervslivet, ikke mindst med bidrag fra flere private og offentlige danske virksomheder - blandt andre Danmarks Radio, Novozymes, Radiometer og Coloplast.

Modellen - "Innovationens syv cirkler" - måler de vigtigste ledelsesmæssige parametre, der er nødvendige for at få succes med innovation i en organisation. Den er udarbejdet af en ekspert-gruppe, der tæller en række af Europas ledende forskere i innovationsledelse, samt danske innovationspraktikere.

Projektgruppen tæller:

Professor Anders Drejer, Handelshøjskolen i Århus Professor John Bressant, Cranfield University Professor José Santos, INSEAD

Professor Sören Salomo, Gratz University Konsulent Jesper Bove-Nielsen, TekInno Forskningsdirektør Lars Bo Madsen, Coloplast Vicedirektør Per Falholt, Novozymes

Forskningsdirektør Frank Nielsen, Radiometer Innovationskonsulent Trine Nielsen, DR

Projektchef Tommy Rex Christensen, Novozymes Direktør Jens Ove Nielsen, Jyske Bank

Direktør Wenche Strömsnæs, Center for ledelse Seniorkonsulent Jens Holmgren, Center for ledelse Konsulent Henrik Larsen, Penta Strategy

Redaktør Mikael Lindholm, Huset Mandag Morgen (projektleder) Læs mere om konkurrencen og modellen på www.innovationscup.dk

indsigt i sine egne innovationsprocesser, der kan bidrage til at gøre den enkelte virksomhed endnu mere innovativ. Samtidig bliver virksomhederne via konkurrencen synliggjorte over for kunder, partnere og investorer både regionalt og nationalt.

Regionerne får via konkurrencen synliggjort regionens innovative virksomheder, opnår ny indsigt i de særlige innovative styrker og spreder knowhow til regionens øvrige virksomhe-der. Konkurrencen og omtalen af både regionen og virksomhederne bidrager til at profilere hele regionens erhvervsmæssige dynamik og fremtidige vækstpotentiale, hvilket kan bidra-ge til at tiltrække nye investerinbidra-ger og skabe flere arbejdspladser. Se figur 4.5.

Innovation Cup fungerer samtidig som et bidrag til en ny generation praktisk erhvervsudvi-klingspolitik, idet den

genererer ny viden om regionale innovationsforhold, som kan bane vej for vækstfrem-mende initiativer, lige fra målrettet rådgivning og undervisning til styrkelse af generelle rammevilkår

etablerer certificeringskurser for innovationsassessorer – eksperter i at evaluere inno-vationsledelse – i samarbejde med førende videnscentre i innoinno-vationsledelse

danner grundlag for udvikling af nye regionale undervisningstilbud i innovationsledelse og almene innovationskompetencer målrettet både til ledere og medarbejdere

genererer dyb viden om hvad der skal til for at mestre innovation, som vil indgå i dansk og udenlandsk forskning.

Konkurrenceformen er valgt som en folkelig, frivillig og moderne måde at aktivere virksom-hederne og skabe kommunikation i samfundet omkring økonomisk væsentlige temaer.

Innovation Cup - ny regional erhvervspolitik

Figur 4.5: Konkurrencen Innovation Cup profilerer ikke blot de bedste innovative virksomheder, men bidrager som en ny generation politik til erhvervsudviklingen.

Kilde: Huset Mandag Morgen, 2005

Ny forskning og viden Nye uddannelser

Nye forbilleder

Nye innovations-kompetencer Ny regional politik

Innovation )( Cup

Danmarks mest innovative virksomheder

Afledte effekter af konkurrence

Kapitel 5

In document DANMARK INNOVATIVE (Sider 70-75)