• Ingen resultater fundet

Infrastrukturer for digitalisering af behandling

6 Delanalyse II: Igangværende tilbud i det specialiserede offentlige

6.1 Beskrivelse af digitale aktiviteter

6.1.1 Infrastrukturer for digitalisering af behandling

Særligt for organisering af de igangværende tilbud i det offentlige sundhedsvæsen er, at de er forankret under en forgrenet teknologisk og/eller organisatorisk infrastruktur, kaldet ’platform’

eller ’center’, der skal gøre udbredelse og brug mere tilgængelig og struktureret.

Et fælles træk for tre af de fem regioner39 er etablering af platforme, der huser forskellige teknologiske løsninger, der som udgangspunkt sikrer en fælles adgang og struktur for digitali-sering af behandling, kommunikation og samarbejde. Platformen Remind i Region Midtjylland har projektstatus (120). I regionerne Sjælland og Hovedstaden bliver en fælles platform, Sund-hedsplatformen, først tilgængelig i psykiatrien i 2017 (121). Region Syddanmark har en anden tilgang til digital understøttelse af psykiatrien, idet der er oprettet et telepsykiatrisk center.

Regionsrådet i Region Syddanmark besluttede i juni 2016 at tildele Telepsykiatrisk Center en fast bevilling, hvorved centeret overgik til drift (122).

I Psykiatrisk Center Bornholm, Region Hovedstaden er der etableret et konsultationsrum med krypteret videoforbindelse og fjernstyret kamera, hvorfra der gennemføres sikker online-terapi mellem patienter på hospitalet og Behandlingscentret Den Lille Prins, København.

De følgende afsnit præsenterer organiseringen af tilbuddene i Region Midtjylland, Region Syd-danmark og Region Hovedstaden.

39 Region Nordjyllands Psykiatri har ingen digitale tilbud (juli 2016).

6.1.1.1 Platformen Remind – Region Midtjylland

Remind40 er en webbaseret platform, der er udviklet af Psykiatri og Social i Region Midt i sam-arbejde med virksomheden Appinux A/S. Gennem samsam-arbejdet er der udviklet specifikke funk-tioner til de eksisterende moduler på Appinux-platformen (120).

Design41

Platformen fungerer overordnet set som et digitalt samlingssted, et ’bibliotek’ af vidensproduk-ter og værktøjer, herunder video, skemaer og apps m.m. med relevans for Psykiatri og Social.

Platformen omfatter 12 moduler, hvoraf de første 10 indgår i direkte relation med patienten. I Boks 6.2 er de enkelte moduler beskrevet nærmere.

Boks 6.2 Moduler i platformen Remind – Region Midtjylland

8. Moduler målrettet relationen med patienten:

1. Kalender-modul, der skal bidrage til at planlægge med og strukturere behandling for/aftaler med/aktiviteter for patienten. Der kan også tilknyttes video-møder, lydfi-ler, videoguidningsøvelser, mål-evalueringsaktiviteter, etc. til en kalenderbegiven-hed.

2. Video: Behandleren kan efter aftale lave et videoopkald til patienten. Samtidig kan de dele skemaer og opdatere disse i realtid.

3. Akut-modulet giver mulighed for at gemme lyd-, billed- og tekstfiler, så patienten kan afspille dem på sin smartphone i tilfælde af fx angstanfald – også selvom pati-enten er uden netforbindelse.

4. Dagbog: Patienten har mulighed for at føre dagbog, der fx terapeutisk kan bruges af patienten selv eller i samarbejde med behandleren.

5. Servicekatalog er et bibliotek til behandlerne, hvori de kan søge og finde skemaer, lydfiler og videosekvenser til brug i behandlingen. Regionen deler alle øvelser på tværs, så muligheden for videndeling og genbrug er stor.

6. Besked: Behandler og patient kan sende beskeder til hinanden, ligesom behandleren kan skrive til en gruppe af behandlere eller grupper af patienter. Det er nøje aftalt med patienten, hvordan svar på beskeder kan forventes.

7. Mål-modulet kan anvendes til at oprette et behandlingsmål og monitorere graden af målopfyldelse over tid.

8. Resultater: modulet kan anvendes af både patient og behandler til opfølgninger på målinger ved at vise grafiske sammenstillinger af fx øvelser og træningsresultater over tid.

9. Mine kontakter: Behandlere kan have overblik over deres patienter i behandlingen samt evt. samarbejdspartnere. Videoopkald til patienter eller kollegaer kan foregå direkte herfra.

10. Mine aktiviteter: Modulet indeholder en samling af de aktiviteter, fx træning, som patienten kan udføre på et selvvalgt tidspunkt. Behandlere kan endvidere tilføje ske-maer og andre filer fra servicekataloget heri til støtte for patienten, fx kognitive øvel-ser.

40 Platformen anvendes under andet navn i mange kommuner på det somatiske område (også kommuner i Region Midtjylland), men det er kun Psykiatri og Social (PS) i Region Midtjylland der benytter navnet ’Re-mind’.

41 Beskrivelsen af Remind er primært baseret på interview med og efterfølgende godkendelse af Birgitte Illum, konsulent i Psykiatriplanlægning, Psykiatri og Social, Region Midtjylland.

Boks 6.2 Moduler i platformen Remind – Region Midtjylland

9. Moduler målrettet personalet:

11. ’Brøset’42: Modulet er udelukkende et sikkerhedsvurderingsredskab for personalet.

Det giver dem mulighed for at score patienter for voldelig og anden risiko-adfærd.

Modulet kan kobles til en monitorskærm, der i personalerum kan vise aktuelle sco-ringer for flere patienter/beboere, så man kan træffe de nødvendige forholdsregler.

Modulet sættes op, så der sendes pushbeskeder til alle personalemedlemmer på mo-bile enheder ved en ny kritisk scoring.

12.START (Short term Assessment of Risk and Treatibility): et personaleredskab til esti-mering af mulig udvikling af risiko-adfærd, herunder vold, men også selvmordsri-siko*.

Note: * Ifølge informanten er START oversat til dansk af Nielsen LH, Christensen PH, Bengtson S, Hecksher D og godkendt af forfatterne Martin ML, Webster CD, Brink J, Nicholls TL, Desmarais D.

Modulerne kan udvælges og sammensættes af de enkelte behandlere, så de passer til deres faglighed, patienter og/eller lokale behandlingstilbud. Det er patientens behandler, der invite-rer patienten, giver denne adgang og efter fælles aftale sammensætter og udvælger relevante moduler og funktioner i Remind. Behandlerne eller andre med uddannelses-/supportkompe-tencer er ansvarlige for at oplære og efterfølgende supportere patienterne i brugen.

Patienten kan tilgå behandleren på en ny, mobil måde og gennem de udvalgte moduler få adgang til støtteredskaber, der kan styrke deltagelsen i behandlingen. I Figur 6.1 ses eksem-pler på patientens skærmbilleder på computeren, når denne er i kontakt med sin behandler via Remind.

Figur 6.1 Skærmbilleder fra testversion af moduloversigt (til venstre) og videokonsultation med fælles udvælgelse af ’mål’ (til højre) i platformen Remind, Region Midtjyl-land.

Kilde: Test af Remind´s patientfunktion, KORA juni 2016.

42 Brøset Violence Checklist (BVC) er udviklet i Norge og er et af de mest anvendte redskaber til risikovurde-ring. BVC forudsiger risikoen for vold inden for et døgn, ved at personalet registrerer borgerens adfærd ud fra seks variabler (1).

Formål

I informationsbrevet til patienterne (med henblik på at få deres samtykke til deltagelse i pro-jektet) fremgår det, at formålet med platformen er ’at give adgang til en række forskellige funktioner, der kan understøtte personer med psykisk sygdom i at få et lettere og bedre liv’.

Formålet med platformen er som udgangspunkt ikke at effektivisere eller lave økonomiske besparelser men at kunne give patienterne et ’redskab som supplement til den normale be-handling’ (120) og dermed hjælpe patienterne til et bedre og mere selvstændigt liv med psykisk sygdom. Det forventes, at platformen kan bidrage til, at patienterne, uden at være i direkte online-kontakt med behandleren, i højere grad får øget ansvarsfølelse for eget liv. Platformen er således en tilføjelse eller i bedste fald en styrkelse af de eksisterende behandlingstilbud.

Målgruppe: patienter og behandlere43

Remind beskrives som ’behandlerens forlængede arm’, idet platformen muliggør, at behand-lerne kan oprette kontakt til patienten uden for det fysiske møde ansigt til ansigt i en konsul-tation samt støtte behandlingen af patienten, når denne er i hjemmet eller på farten. Den beskrives derfor også som ’patientens redskab’.

Behandlingsforløb

Remind skaber ikke nye behandlingstilbud men understøtter og indgår i de eksisterede tilbud, arbejdsgange og behandlingsforløb, hvor det giver mening for både patienter og behandlere.

Selvmordsscreening foretages ikke via Remind, men gennemføres med specifikke meto-der/værktøjer hertil som en del af akutteamets kontakt til patienterne, hvad enten den er via samtale ansigt til ansigt eller foregår over telefon/video.

Der henvises til Bilag 4 for beskrivelse af, hvorledes Remind kan bruges i forbindelse med fx depression og angst.

Organisering

Remind fortsætter ind i 2017 som pilotprojekt i regionen, hvor det er intentionen at få op mod 1.000 patienter oprettet som brugere af platformen i løbet af året. Ved udgangen af september 2016 er der ifølge Psykiatri og Social, PS Teknologicenter, oprettet henholdsvis godt 500 pati-enter og godt 500 behandlere på platformen. Implempati-enteringen forestås af selvsamme PS Teknologicenter. Supporten i anvendelse af Remind sker i samarbejde mellem PS Teknologi-centret og Fælles Servicecenter (FSC). Det er målet, at FSC efterhånden overtager brugersup-porten. Brugen af Remind er frivillig, der er tale om ’pull’ og ikke ’push’ fra ledelsens side.

Ibrugtagning af Remind i behandlingen af den enkelte patient er styret af nytteværdien for primærbrugerne, både behandlere og patienter. Der foreligger ikke en businesscase for Remind eller et endeligt evalueringsdesign. Det vurderes af PS Teknologicentret, at der med Remind er potentiale for bedre udnyttelse af patienternes og personalets ressourcer. Eksempelvis kan patienterne spare rejsetid ved at erstatte fysiske konsultationer med videokonsultationer. End-videre beror patienternes ibrugtagning på ’bring your own device’, således at regionen ikke stiller hardware til rådighed, men at patienten skal tilgå platformen fra egen pc, mobil eller tablet (operativsystemerne Android og iOS-enheder kan anvendes). I en undersøgelse fra juni 2015, hvor sundhedsprofessionelles forventninger til og anvendelse af applikationen Remind i ambulant behandling i psykiatrien er undersøgt kvalitativt, fremgår det, at

sundhedsprofessi-43 Både patienter og behandlere er målgruppe. Adgang til Remind sker dog i projektperioden gennem behand-lere i Region Midtjylland med henblik på at få muliggjort en digital kommunikation med patienterne. I tilfælde af, at projektet overgår til drift og bliver en del af en fælles infrastruktur/platform for telemedicin i regionen, ændres adgangen til Remind muligvis.

onelle generelt anser Remind for værdifuld for patienterne, særligt i forhold til at øge patien-ternes inddragelse i egen behandling. Manglende integration til nuværende systemer ses imid-lertid som en barriere i forhold til personalets arbejdsgange (123).

Det overordnede spørgsmål ved etablering af Remind-projektet var, hvorvidt en platform, med forskellige tilbud af telemedicinske løsninger/telepsykiatriske moduler, ville ’blive brugt af mange og i bredden inden for Psykiatri og Social’44. Et afgørende kriterie for succes er derfor, at ’et forholdsvist stort antal behandlere og patienter’ har taget platformen til sig og bruger moduler aktivt i behandlingen. Opgørelser af fx antal oprettede brugere, hyppigheden af brugte moduler og aktiviteter evt. suppleret med interview af brugere, vil således bidrage til at be-skrive den praktiske nytteværdi af platformen for patienter og/eller organisationen fremadret-tet. I første del af 2017 vil der, ifølge Region Midtjyllands Psykiatri Planlægning, udarbejdet forskellige modeller til businesscases af Remind i drift.

Etiske og juridiske aspekter

Remind-platformen fungerer uafhængigt af de øvrige it- og dokumentationssystemer i Region Midtjylland. Som kommunikationsmedie fungerer den uafhængigt af behandlernes øvrige do-kumentationspligt, hvorved behandlerne i praksis har mere frihed til at inddrage patienterne i at skrive og definere deres behandlingsmål.

De data, som patienter og behandlere genererer i platformen opbevares i 5 år af virksomheden T26 A/S i pilotperioden. Aftalen er skriftlig og følger persondataloven.

I informationsbrevet med samtykkeerklæring til deltagelse i pilotprojektet bliver patienterne udførligt oplyst om datasikkerhed og behandling, herunder hvilke personer og virksomheder (CVR-numre) der er ansvarlige, og hvor de kan kontaktes. Herudover fremgår det, at person-lige data i Remind i princippet kun kan tilgås af den primære behandler – dog vil andre be-handlere fra samme afdeling, med skriftlig begrundelse, kunne tilgå personlige data ved fx sygdom hos primærbehandleren. Andre oplysninger er, at projektet ikke forventes at være forbundet med risici, bivirkninger eller ulemper for patienten. Derudover informeres der om, at patienten altid kan trække tilsagnet tilbage, og at det ikke udelukker andre behandlinger, samt at man muligvis i slutningen af testperioden bliver kontaktet med henblik på et interview eller en spørgeskemaundersøgelse, hvor ens samlede data i evalueringen vil blive behandlet anonymt.

Region Midtjyllands Psykiatri Planlægning oplyser, at da man netop har til formål at afprøve ’til mange og i bredden’ vil det være en fortsat nødvendighed og en naturlig del af udviklingen af platformen også at arbejde med sikkerheden for adgang til registrerede data på Remind-plat-formen.