• Ingen resultater fundet

Indsatsen for isolerede unge nydanske kvinder

Kapitel 5: Oversigt over statslige initiati- initiati-ver for at modvirke marginalisering blandt

5.2 Statslige initiativer for at modvirke marginaliser ing blandt børn og unge I de følgende afsnit beskrives kortfattet nogle af de statslige initiativer, der er

5.2.4 Indsatsen for isolerede unge nydanske kvinder

ge i 5 uger, eller i stedet vælge ordinær uddannelse på almindelige vilkår. Hvis personen har forsørgerpligt over for hjemme boende børn, skal den pågældende have tilbud om vejledning og opkvalificering i form af uddannelse eller i stedet vælge tilbud om virksomhedspraktik/tilbud om ansættelse med løntilskud.

Dagpengemodtagere mellem 25 og 30 år uden uddannelse, der berettiger til optagelse i a-kasse, skal have tilbud om ansættelse med løntilskud hos en o f-fentlig arbejdsgiver med en varighed på sammenhængende 6 måneder eller i stedet vælge ordinær uddannelse på almindelige vilkår.

Et værtprogram for etniske minoritetskvinder og -familier

I udvalgte kommuner bliver der etableret et værtsprogram for nyankomne etn i-ske minoritetskvinder og -familier. Værten kan f.eks. introducere de nyanko m-ne til lokalsamfundet, give lektiehjælp og sprogtræning, vejlede om uddanm-ne l-sesmuligheder og hjælpe med at finde et arbejde.

Styrkelse af beskæftigelsen efter Gribskov -modellen

Initiativet bygger på et vellykket beskæftigelsesprojekt i Gribskov Kommune, hvor ufaglærte kvinder uden for arbejdsmarkedet deltager i et intensivt oplæ-ringsforløb. Kvinderne er garanteret job inden for hotelrengøring, når de har samlet et bestemt antal point. Hver arbejdsopgave, der løses tilfredsstillende, udløser point. Dette projekt skal nu udbredes til andre brancher , hvor virksom-hederne har et stort behov for ufaglært arbejdskraft .

Kvalificering af flere iværksætterkvinder

Som led i initiativet skal der udvikles målrettede forløb for ledige nydanske kvinder, så de er kvalificerede til at blive iværksættere. Desuden bliver der givet støtte til opsøgende rådgivningstilbud for nydanske iværksætterkvinder og netværk, der skal sikre erfaringsudveksling mellem iværksætterkvinder på tværs af etnisk baggrund.

Integration af mødre og deres børn gennem Projekt Bydelsmødre

Det vHOO\NNHGH LQWHJUDWLRQVSURMHNW ´6WDGWWHLOPWWHUµ IUD %HUOLQskal overføres til Danmark. Projektet indebærer, at bydelsmødre, der har gennemført et sær-ligt kursus, opsøger andre mødre i hjemmet. Bydelsmødrene giver råd og ve j-ledning om, hvordan mødrene kan forbedre deres børns udvikling og integrat i-on.

Integrationsministeriet yder også stø tte til andre projekter rettet mod kvinder . Der er således afsat satspuljemidler til projekter, der skal medvirke til at sty r-ke kvindernes deltagelse i samfundslivet, f.eks. ved at påbegynde en uddannel-se, søge arbejde eller deltage i forening slivet.

Æresrelaterede konflikter og tvangsægteskaber

Integrationsministeriet forestår indsatsen mod æresrelaterede konflikter og tvangsægteskaber. Indsatsen omfatter bl.a. følgende initiativer:

Rådgivning og information

Der tilbydes bl.a. anonym telefonrådgivning for unge og for fagfolk, telefon-rådgivning for børn og unge og telefontelefon-rådgivning for forældre, der oplever a vorlige generationskonflikter med deres børn. Herudover er der etableret ti l-bud om konfliktmægling.

Desuden gennemføres der informationsarbejde, som bl.a. omfatter holdnings-bearbejdende projekter målrettet unge mænd, en Y UNW¡MVNDVVH Sn /2..·V hjemmeside, foredragsaktiviteter, temadage og vejledning til kommunerne.

Bosteder

Der er etableret bosteder til kvinder mellem 18 og 25 år, som flygter fra æres-relaterede konflikter, herunder tvangsægteskab eller trusler om tvangsægt e-skab, til nydanske piger mellem 14 og 18 år med alvorlige generationskonflikter i hjemmet og til nydanske kvinder, der har været på krisecenter, udsat for vold eller har andre alvorlige problemer i familien. Der skal endvidere etableres et bosted for unge par, som er i risiko for tvangsægteskab.

Rollemodelkorps

Efter aftale med satspuljeordførerne oprettes der et rollemodelkorps vedr ø-rende æresrelaterede konflikter. Rollemodelkorpset skal bestå af unge mænd med etnisk minoritetsbaggrund, hvoraf nogle har været ofre for æresrelateret vold, tvangsægteskab mv. eller tidligere har været udøvere af en æresrelateret moral over for medlemmer af egen familie.

Rollemodellerne skal rejse rundt i landet og fortælle andre unge om deres e r-faringer og gå i dialog med de unge om æresbegreber, tvangsægteskaber, kønsligestilling mv.

Central rådgivnings- og informationsenhed

Der skal efter aftale med satspuljepartierne etableres en central rådgiv nings- og informationsenhed, herunder et landsdækkende mæglerkorps. Enheden skal tilbyde støtte til unge mænd og kvinder, der er flygtet fra tvangsægteskab e l-ler lignende, så de får mulighed for at klare sig selv. Endvidere skal enheden yde rådgivning til frontmedarbejdere og udføre andre forebyggelsesaktiviteter.

Vejledning til frontmedarbejdere

Der skal udarbejdes en vejledning om håndtering af sager om tvangsægteskaber og andre generationskonflikter. Vejledningen skal rettes mod medarbejdere inden for social-, uddannelses- og sundhedssektorerne, der har den direkte kontakt med de unge.

Vejledningstjeneste for unge under 24 år

Udlændingeservice har en vejledningstjeneste for unge under 24 år. Tjenesten er henvendt til unge, som risikerer tvangsægteskab eller arrangeret ægteskab, der ikke fuldt ud indgås efter eget ønske .

Initiativer mod vold

Initiativerne mod vold over for kvinder og børn i hjemmet omfatter bl.a. en for-/pilotundersøgelse vedrørende mulighederne for etablering af støttefora staltninger til rehabilitering til kvinder, der flytter tilbage til oprindelsesla n-det/hjemlandet efter at have været udsat for vold fra ægtefællen, informat i-onsfilm til kvinder med etnisk minoritetsbaggrund om deres rettigheder og hjælpemuligheder i det danske samfu nd, netværksaktiviteter og efterværn for kvinder, der har været på krisecenter, holdningskampagne henvendt til mænd samt uddannelse af krisecentermedarbejdere i mødet med og arbejdet med voldsramte kvinder med etnisk minoritetsbagg rund. Desuden gennemføres en kampagne, µ6WRSYROGHQPRGNYLQGHU- EU\GWDYVKHGHQµ, målrettet kvinder med etnisk minoritetsbaggrund.

I den kommende nationale strategi til bekæmpelse af vold i nære relationer forventes iværksat nye initiativer i forhold til kvinder og mænd med etni sk mi-noritetsbaggrund.

Rettighedskampagne for indvandrerkvinder

Ligestillingsafdelingen i Velfærdsministeriet gennemfører en rettighedskam-pagne i foråret 2009. Formålet med kamrettighedskam-pagnen er dels at oplyse indvandrer-kvinder om deres rettigheder, særligt på det familieretlige område, dels at formidle viden om ligestilling mellem kønnene , og om at ligestilling mellem kønnene er en grundlæggende værdi i det danske sam fund. Kampagnen retter sig til kvinder, der enten lige er kommet til Danmark eller kvinder med ude n-landsk baggrund, som har boet i landet i en periode. Kampagnen retter sig ty-pisk til kvinder, der - uanset nationalitet - ellers har vanskeligt ved at skaffe

grund af sproglige barrierer eller på grund af familiemæssige eller andre soci a-le forhold. Kampagnen skal bestå dels af mundtlige oplæg/debat på møder med kvinder og på sprogskoler, dels af skriftligt materiale i form af pjecer og d e-batmateriale om emnet.

Indvandrerpige på

Frederikssundsvejens

Skole.

Kapitel 6: Arbejdsgruppens forslag og