• Ingen resultater fundet

Det gode eksempel: High:five

High:five er et landsdækkende projekt, der blev etableret i 2006 af Det Nationale Netværk af Virksomhedsledere. Projektet er finansieret med midler fra Beskæftige l-sesministeriet.

Målgruppen for High:five er unge mellem 15 og 25 år, der:

Har risiko for at havne i kriminalitet, men endnu ikke er kendt for lovovertræde l-ser.

Har begået småkriminalitet og derfor har en plettet straffeattest.

Afsoner eller netop har afsonet en dom.

High:five skaber kontakt mellem den unge, der gerne vil starte på en frisk, og en virksomhed i et tæt samarbejde med kommunerne, politiet og kriminalforsorgen.

+LJKILYH·VPHGDUEHMGHUVLNUHUJHQQHPVDPWDOHUPHGGHQXQJHDWKDQHOOHUKXQPD t-cher det job, der er i vente i virksomheden , og hjælper samtidig virksomheden til at kunne løfte opgaven. High:five samarbejder endvidere med uddannelsesinstitutione r-ne i området omkring opkvalificering af den unge. Ifølge High:five er der siden august 2006 etableret 346 match mellem virksomheder og unge, fordel t på ca. 250 virksom-heder og knap 300 unge. Mellem 60 og 70 pct. af de unge kommer videre i job eller uddannelse.

6.4 Arbejdsgruppens forslag og anbefalinger i forhold til nydanske unge på kanten af arbejdsmarkedet og uddannelsessystemet

Det fremgår af regeringens globaliseringsstrategi µ)UHPJDQJIRUQ\HOVHRJWU\g-KHGµ DW µ.RPPXQHUQH VNDO KDYH HW NODUW DQVYDU IRU DW DOOH XQJH InU HQ XQ g-GRPVXGGDQQHOVHµSåfremt regeringens målsætning om, at 95 pct. af en un g-domsårgang skal have en ungdomsuddannelse i år 2015, skal opfyldes, er det således af afgørende betydning, at det fastholdes, at kommunerne er forpligt e-de bidrage til opfyle-delsen af målsætningen.

En beregning i Undervisningsministeriets profilmodel for 2006 på kommunen i-veau over andelen af en ungdoms årgang, der forventes at gennemføre en un g-domsuddannelse, viser, at der er store forskelle på, hvor gode de enkelte kommuner er til at løfte opgaven med at sikre, at alle unge får en ungdomsu d-dannelse. Det gælder bl.a. i forhold til de unge under 18 år, som hverken er i beskæftigelse eller under uddannelse.

Arbejdsgruppen foreslår derfor en særlig indsats over for passive unge under 18 år, der skal medvirke til at ansvarliggøre og forpligte landets kommuner på, at den enkelte unge påbegynder og gennemføre r en ungdomsuddannelse.

Forslag 14: Partnerskabsaftale om indsats over for passive unge under 18 år

Arbejdsgruppen foreslår, at der iværksættes forsøg med partnerskabsaftaler mellem en eller flere kommuner og Undervisnings - og Integrationsministeriet. Formålet er at sikre, at alle unge under 18 år i kommunen er i job, uddannelse eller lignende. Indsa t-sen evalueres efter et år og på baggrund af de opnåede resultater i relation til mål-sætningen udløses et tilskud fra de afsatte midler.

En del tosprogede elever forlader grundskolen med så dårlige faglige færdigh e-der, at de ikke umiddelbart kan gennemføre en almindelig ungdomsuddannelse.

Erhvervsgrunduddannelsen (egu) og produktionsskoleforløb er et godt tilbud for denne gruppe unge. Den årlige tilgang til egu var imidlertid på under 800 el e-ver i 2007, og de fleste kommuner optog færre end 10 elee-ver. En evaluering fra

200633 pegede endvidere på behovet for uddannelsestilbud, som kombinerer produktionsskoleforløb med en erhvervsuddannelse. Siden 2007 har kommuner-ne derfor være forpligtede til at tilbyde egu til unge under 30 år, der bor i kommunen, og som hverken er under uddannelse eller i beskæftigelse, og som ikke umiddelbart kan gennemføre en erhvervsuddannelse. Desuden skal produ k-tionsskoleforløb, der varer mere end tre måneder, som hovedregel omfatte m e-ritgivende kombinationsforløb, der bidrager til, at eleverne oplever en glide n-de overgang til en erhvervsuddannelse .

Fastholdelseskaravanen er en udgående rådgivningsenhed, som i et samarbejde med udvalgte erhvervsskoler og produktionsskoler skal få flere nydanske unge til at påbegynde og gennemføre en erhvervsuddannelse. Konsulenterne i Fas t-holdelseskaravanen skal kortlægge den enkelte skoles behov og i dialog med skolens ledelse tilbyde elever og ansatt e forskellige værktøjer, f.eks. komp e-tenceudvikling, udvidet forældresamarbejde og intensive læringsforløb. Fas t-holdelseskaravanen blev etableret i 2008 i et samarbejde mellem Integration s-ministeriet og Undervisningss-ministeriet.

Forslag 15: Rådgivning om egu og produktionsskoleforløb

Arbejdsgruppen foreslår, at Fastholdelseskaravanens rådgivning om egu og produkt i-onsskoleforløb skal styrkes, så flere nydanske unge påbegynder og gennemfører egu eller et produktionsskoleforløb og dermed har bedre forud sætninger for at tage en erhvervsuddannelse. Fastholdelseskaravanen skal særligt fokusere på at fremme en positiv holdning til egu som uddannelsestilbud i nydanske familier, forbedre vejle d-ningen om egu til nydanske unge og udvikle det lokale samarbejde om egu mellem relevante aktører, herunder kommuner, UU-centre, produktionsskoler, erhvervsskoler og virksomheder. Desuden skal Fastholdelseskaravanen udvikle tilbud fra grundskole over et produktionsskoleforløb til en erhvervsuddannelse for nydanske unge, der er i risiko for ikke at gennemføre en ungdomsuddannelse. Fastholdelseskaravanen skal endvidere bidrage til, at der udvikles særligt tilrettelagte læringsforløb på produkt i-onsskolerne, hvor de nyeste pædagogiske erfaringer omsættes til praksis, så flere n y-danske unge har forudsætningerne for at gennemføre en erhvervsuddannelse.

33 Danmarks Evalueringsinstitut, Sammenhænge mellem produktionsskoler og erhvervsskoler, 2006.

Mange nydanske unge falder fra den erhvervsuddannelse, de er begyndt på. Det skyldes bl.a., at en stor del af de unge har problemer med de faglige krav på erhvervsuddannelserne. Disse unge har behov for at få løftet deres faglige n i-veau blandt andet gennem skemalagt lektiehjælp.

Samtidig har mange tosprogede elever behov for vejledning ved praktikplad s-søgning, selvom praktikpladssituationen er blevet forbedret i de senere år.

Vejledningen skal bl.a. sikre, at eleverne er motiverede til at søge en prakti k-plads og foretager en aktiv søgning. Vejledningen bør endvidere omfatte hjælp til at formulere ansøgninger og bearbejde eventuelle afslag.

Forslag 16: Lektiehjælps- og praktikpladsværksteder på erhvervsskolerne

Arbejdsgruppen foreslår, at der indgås tre -årige samarbejdsaftaler om etablering af lektiehjælps- og praktikpladsværksteder mellem staten og erhvervsskoler med en høj andel af tosprogede elever. Samarbejdsaftalen vil indebære, at erhvervsskolen får tilskud til at etablere lektiehjælps- og praktikpladsværksteder, der tilbyder skem a-lagt lektiehjælp uden for almindelig undervisningstid til elever med svage faglige færdigheder. Desuden får eleverne vejledning i at søge en praktikplads. Det skal væ-re obligatorisk for eleverne at anvende lektiehjælps - og praktikpladsværkstederne. I en indkøringsperiode kan der endvidere ydes tilskud til, at erhvervsskolen a nsætter en fastholdelseskoordinator, hvis opgave er at fastholde den enkelte el ev på er-hvervsuddannelsen. Fastholdelseskaravanen bistår erhvervsskolerne ved etableri ngen af lektiehjælps- og praktikpladsværkstederne.