• Ingen resultater fundet

– Illustration af sammenhængen mellem den bogførte fremadrettede aktivbase og netvirksomhedernes faktiske WACC-forrentningssats

Udtalelse fra Forbrugerrådet Tænk

Boks 4 – Illustration af sammenhængen mellem den bogførte fremadrettede aktivbase og netvirksomhedernes faktiske WACC-forrentningssats

I nærværende eksempel ses igen på de to netvirksomheder fra boks 2 og 3.

Netvirksomheden fra boks 2 investerede som forudsat i rammereguleringen. Denne netvirksomhed kaldes netvirksomhed 1.

Netvirksomheden fra boks 3 investerede slet ikke fra 2018 og fremefter. Denne netvirksomhed kaldes netvirksomhed 2.

Netvirksomhedernes forudsatte fremadrettede aktivbase i første reguleringsperiode fra 2018-2022 er uafhængig af netvirksomhedernes faktiske bogførte fremadrettede aktivbase i perioden, jf. eksemplet i boks 1. Derfor får netvirksomhed 1 og 2, der begge initialt havde en aktivbase på 1.000 mio. kr. præcist den samme forrentning i kroner i første reguleringsperiode fra 2018-2022, nemlig 2,3 mio. kr. i 2018, 4,5 mio. kr. i 2019, 6,8 mio. kr. i 2020, 9,1 mio. kr. i 2021 og 11,5 mio. kr. i 2022.

Der ses i eksemplet bort fra, at omkostningsrammereguleringen og forrentningen af den historiske aktivbase vil have en betydning for netvirksomhedernes samlede forrentning.

TABEL 7. EKSEMPEL PÅ FAKTISK WACC-FORRENTNINGSSATS

Tal i mio. kr. 2018 2019 2020 2021 2022

A) Forudsat fremadrettet aktivbase 45 90,4 136,2 182,4 229,1

B) WACC-forrentning 2,3 4,5 6,8 9,1 11,5 Kilde: Sekretariatet for WACC-ekspertgruppen på baggrund af Energistyrelsens eksempel i Excel-regnearket ”Illustration af pristalskorrektion af forrentningsrammen”.

A) Begge netvirksomheder har den samme forudsatte fremadrettede aktivbase i hele første

reguleringsperiode. Tallene er hentet fra række d), Tabel 1 i Boks 1.

B) Begge netvirksomheder får den samme WACC-forrentning i hele første reguleringsperiode. Tallene er hentet fra række e), Tabel 1 i Boks 1.

C) Netvirksomhed 1’s bogførte fremadrettede aktivbase er den samme som den forudsatte fremadrettede aktivbase, idet netvirksomheden antages at investere som forudsat i rammereguleringen.

D) Netvirksomheds 1’s faktiske WACC-forrentningssats beregnes ved følgende fremgangsmåde:

J) + ℎ 1 K1LLMN.N/NO

= A) _

) + ℎ 1 ø

E) Netvirksomhed 2’s bogførte fremadrettede aktivbase er 0 i alle perioder, idet netvirksomhed 2 ikke foretager investeringer fra 2018 og fremefter.

F) Netvirksomheds 2’s faktiske WACC-forrentningssats beregnes ved samme fremgangsmåde, som ved netvirksomhed 1.

Eksemplerne i boks 4 viser, at selv hvis en netvirksomhed slet ikke investerer, vil den alligevel få en forrentning, da det i fastsættelsen af forrentningsrammen forudsættes, at netvirksomheden foretager investeringer. Med andre ord kan netvirksomhederne få en WACC-forrentning af investeringer, de ikke har foretaget. Hvis dette er et udtryk for, at netvirksomheden systematisk underinvestere, skal dette opfanges af andre mekanismer i reguleringen, jf. delafsnit f.

Det bemærkes desuden at netvirksomheder, som den i eksemplet fra boks 4, der konsekvent investerer på et lavere niveau, end forudsat i rammereguleringen kan opretholde et højere WACC-forrentningsgrundlag, end deres faktiske fremadrettede aktivbase. Netvirksomheder vil dog ikke som følge heraf have et incitament til ikke at vedligeholde deres net, jf. delafsnit f, men kan et netvirksomhed opretholde kvaliteten i deres net ved et lavere investeringsniveau end forudsat, vil de konsekvent kunne opnå en forrentning, der er højere end den regulatorisk fastsatte WACC-forrentningssats.

e) Rammestyring og nutidsværdien af ændrede betalingsstrømme som følge af investeringer

I nærværende afsnit analyseres konsekvenserne, i form af ændringer i betalingsstrømme fra afskrivninger og WACC-forrentning, ved at foretage en investering – alt andet lige.

I første del behandles ’reinvesteringer’, som defineres som alle investeringer, der ikke er såkaldte godkendte nyinvesteringer. Reinvesteringer indgår i netvirksomhedernes bogførte fremadrettede aktivbase, og påvirker netvirksomhedernes forrentningsgrundlag, som beskrevet ovenfor.

I anden del analyseres effekten af at foretage en ’godkendt nyinvestering’, der er en særlig type investeringer i aktiver, der ikke er en del af driften af netvirksomhedernes nuværende net – eksempelvis investeringer i elnet til nye bydele5. Godkendte nyinvesteringer behandles anderledes i reguleringen end

5 Der er ikke taget stilling til, hvilke typer af investeringer, der kan godkendes som nyinvesteringer i den fremadrettede regulering.

reinvesteringer. Reinvesteringer forventes at være den type investeringer, som udgør den største del af de samlede investeringer.

Nutidsværdien af ændrede betalingsstrømme som følge af investeringer, der ikke er godkendte nyinvesteringer

Når en netvirksomhed foretager en investering vil den påvirke netvirksomhedens kapitalomkostninger, afskrivninger og muligvis også driftsomkostningerne. Netvirksomhedens kapitalomkostninger vil stige som følge af en investering, idet netvirksomheden skal finansiere investeringen. Tilsvarende vil netvirksomhedens afskrivninger stige, svarende til afskrivningerne på det nye netaktiv. Endelig kan investeringen påvirke netvirksomhedens driftsomkostninger – fx i nedadgående retning, hvis nye aktiver kræver mindre vedligeholdelse. I nærværende afsnit ses der i første omgang bort fra investeringers påvirkning af driftsomkostningerne.

Indtil videre har denne rapport alene fokuseret på forrentning af fremadrettede investeringer, og dermed set bort fra afskrivningerne på disse investeringer. For at kunne foretage en netto nutidsværdiberegning (NPV-beregning på investeringer) er det imidlertid nødvendigt også at se på netvirksomhedens afskrivninger på en investering.

Netvirksomhedernes afskrivninger indgår i deres omkostningsramme. Omkostningsrammen er ligesom forrentningsrammen fastlåst i 5-årige perioder, inden omkostningsrammen justeres på baggrund af netvirksomhedens faktiske omkostninger6.

Det vil derfor gælde for både afskrivninger og WACC-forrentning, at en reinvestering foretaget af en netvirksomhed i 2018 (første år af første reguleringsperiode) først vil påvirke hhv. netvirksomhedens omkostningsramme og forrentningsramme ved overgangen til anden reguleringsperiode i 2023.

Dermed slår beslutningen om at investere i 2018 først igennem på netvirksomhedens omkostningsramme og forrentningsramme, der definerer netvirksomhedens betalingsstrømme 5 år efter investeringen er foretaget, dvs. i 2023, jf. Figur 3

6 I modsætning til for forrentningsrammen anbefaler El-reguleringsudvalget ikke, at omkostningsrammen kan stige mellem reguleringsperioder udover det fremskrevne niveau.

FIGUR 3. ILLUSTRATION AF FORSINKELSE I BETALINGSSTRØMME VED EN REINVESTERING

Kilde: Sekretariatet for WACC-ekspertgruppen.

Denne tidsforskydning mellem hvornår investeringen foretages, og hvornår betalingsstrømmene ændres betyder, at nettonutidsværdien af den enkelte investering ikke bliver positiv, men i stedet betydeligt negativ, selvom WACC’ens niveau stemmer overens med netvirksomhedernes faktiske afkastkrav. Det skyldes, at den ændring i netvirksomhedernes indtægter, som investeringen medfører, skal tilbagediskonteres i en længere tidsperiode, end hvis forrentningsrammen var blevet opjusteret samtidig at investeringen gennemføres. Dette er illustreret i boks 5.

Boks 5: Nutidsværdien af ændrede betalingsstrømme som følge af reinvesteringer, og andre