• Ingen resultater fundet

Fremskrivning af den fremadrettede aktivbase i 2018-2022

Udtalelse fra Forbrugerrådet Tænk

Boks 1: Fremskrivning af den fremadrettede aktivbase i 2018-2022

∆ #

(+) − ∆

(−)

Det bemærkes, at ingen af variablene i ovenstående ligninger i udgangspunktet afhænger af netvirksomhedernes faktiske investeringer efter 2018. Udviklingen i WACC-forrentningsgrundlaget afhænger således i vidt omfang af størrelsen på den aktivbase netvirksomheden har ved overgangen til den nye regulering, afskrivningerne på denne aktivbase og prisudviklingen i den første reguleringsperiode3.

På baggrund af WACC-forrentningsgrundlaget kan netvirksomhedens WACC-forrentning i kroner beregnes ved følgende ligning:

LIGNING 7. WACC-FORRENTNING

_ = × _

De konkrete beregninger i fremskrivningen af netvirksomhedernes aktivbase er illustreret ved et eksempel i boks 1 nedenfor.

Boks 1: Fremskrivning af den fremadrettede aktivbase i 2018-2022

Nedenstående eksempel er baseret på Energistyrelsens eksempler i Excel-regnearket ”Illustration af pristalskorrektion af forrentningsrammen”. Dette eksempel tager udgangspunkt i en netvirksomhed med bogførte aktiver til en værdi på 1.000 mio. kr. ultimo 2017. Alle aktiverne i netvirksomhedens historiske aktivbase har en restlevetid på præcist 40 år og afskrives lineært, dvs. med 25 mio. kr. om året.

Det antages desuden, at alle investeringer foretaget efter 1.januar 2018 (fremadrettede investeringer) har en levetid på 10 år, og at afskrivningerne påbegyndes året efter investeringen foretages.

Endelig antages det, at prisindekset på netinvesteringer stiger med 2 pct. om året, og at WACC-satsen

3 WACC-forrentningsgrundlaget kan blive påvirket af virksomhedens faktiske investeringer i den udstrækning den foretager godkendte nyinvesteringer. For overblikkets skyld behandles dette først senere. Derudover kan aktivbase justeres for ændringer i netvirksomhedernes aktivitetsniveau og opgaver, ligesom det er muligt, at forrentningsrammen også vil blive justeret for effektiviseringskrav. Der er nedsat en benchmarkingekspertgruppe, der blandt andet skal tage stilling til, hvilke omkostninger effektiviseringskrav skal udmøntes i forhold til. Der ses i de efterfølgende eksempler bort fra disse justeringer, bortset fra i eksemplerne vedrørende godkendte investeringer, hvor ændringer som følge af ændret aktivitetsniveau beskrives.

er konstant på 5 %. Der er herudover der ingen forhold, der i øvrigt giver anledning til at forudsætte en ændring i netvirksomhedens investeringsbehov. Alle antagelser er illustrative, da beregningerne alene har til formål at illustrere mekanismen for fastsættelse af forrentningsgrundlaget.

TABEL 1. EKSEMPEL – FORUDSAT FREMADRETTET AKTIVBASE I 2018-2022

Tal i mio. kr. 2018 2019 2020 2021 2022

a) Prisindeks 102 104 106 108 110 b) Forudsat samlet aktivbase 1.020 1.040 1.061 1.082 1.104 c) Historisk aktivbase 975 950 925 900 875 d) Forudsat fremadrettet aktivbase 45,0 90,4 136,2 182,4 229,1

e) WACC-forrentning 2,3 4,5 6,8 9,1 11,5

Kilde: Energistyrelsens Excel-regneark: Illustration af pristalskorrektion af forrentningsrammen.

a) Prisindekset er 100 i 2017 og vokser med 2 pct. om året

b) Netvirksomhedens samlede aktivbase antages at have en værdi på 1.000 mio. kr. ultimo 2017.

Herefter fremskrives aktivbasen årligt med udviklingen i prisindekset:

# = # ,-./01 2×*

* 2

Indsættes værdierne for aktivbasen og prisindekset fås den forudsatte samlede aktivbase på 1.020 mio.

kr. i 2018:

# = 1.000 . . ×102

100 = 1.020 . .

c) Den historiske aktivbase opgøres som den historiske aktivbase året før fratrukket afskrivninger på den historiske aktivbase, jf. Ligning 2 ovenfor. Den initiale historiske aktivbase ultimo 2017 antages at være på 1.000 mio. kr., og afskrives årligt med 25 mio. kr. dermed bliver den historiske aktivbase i 2018:

= 1.000 . −25 . . = 975 . .

d) Den forudsatte fremadrettede aktivbase opgøres som forskellen mellem den fremskrevne samlede aktivbase og den historiske aktivbase:

= #

På baggrund af værdierne i Tabel 1 beregnes den forudsatte fremadrettede aktivbase i 2017 til 45:

= 1.020 . . −975 . . = 45 . .

e) WACC-forrentningen beregnes ved Ligning 7:

_ = × _

Indsættes den forudsatte fremadrettede aktivbase i 2018 på 45 mio. kr. og WACC-satsen på 5 % fås de 2,3 mio. kr. i WACC-forrentning i 2018:

_ = 45 . . × 5 % = 2,3 . .

I forlængelse af eksemplet i boks 1 kan udviklingen i WACC-forrentningsgrundlaget (den forudsatte fremadrettede aktivbase) dekomponeres i den del, der opstår som følge af prisudviklingen, og den del, der opstår som følge af afskrivninger på den historiske aktivbase, som vist i Figur 2.

FIGUR 2. ILLUSTRATION AF FREMSKRIVNING AF DEN FREMADRETTEDE AKTIVBASE

Kilde: Sekretariatet for WACC-ekspertgruppen på baggrund af Energistyrelsens Excel-regneark: Illustration af pristalskorrektion af forrentningsrammen

Anmærkning: I illustrationen er der ikke foretaget nogen godkendte nyinvesteringer i perioden, ligesom der ikke er sket andre ændringer i andre forhold, der har givet anledning til en justering af den forudsatte fremadrettede aktivbase.

I den første reguleringsperiode afhænger netvirksomhedernes forrentningsgrundlag ikke af netvirksomhedernes faktiske investeringer i 2018-2022. Ved overgangen til en ny reguleringsperiode justeres netvirksomhedens omkostningsrammer og forrentningsrammer imidlertid på baggrund af, hvad netvirksomhedernes faktisk har haft af omkostninger og investeringer i den første reguleringsperiode.

Dette beskrives nærmere nedenfor.

c) Justering af den fremadrettede aktivbase ved overgang til ny reguleringsperiode Ved overgangen til en ny reguleringsperiode justeres netvirksomhedernes WACC-forrentningsgrundlag på baggrund af, hvordan virksomhederne faktisk har investeret i løbet af den foregående reguleringsperiode.

I nærværende afsnit er det derfor vigtigt at sondre mellem hvilken historisk, fremadrettet og samlet aktivbase netvirksomhederne faktisk har haft i løbet af den seneste 5-årige reguleringsperiode, og hvilken historisk, fremadrettet og samlet aktivbase det i løbet af reguleringsperioden er forudsat at netvirksomhederne havde. Netvirksomhedernes faktiske investeringer og værdi af aktiverne opgøres ved nedskrevne bogførte værdier.

El-reguleringsudvalget anbefaler, at justeringen i sted sker på baggrund af et gennemsnit af den faktiske aktivbase i foregående reguleringsperiode. Formålet hermed er, at sikre ensartet investeringsincitament i

0 200 400 600 800 1.000 1.200

2018 2019 2020 2021 2022

Forudsat aktivbase i mio. kr.

Forudsat fremadrettet aktivbase sfa. pristalsfremskrivning af samlet aktivbase Forudsat fremadrettet aktivbase sfa. afskrivninger på historisk aktivbase Historisk aktivbase

løbet af en reguleringsperiode. En anden måde at fastsætte forrentningsgrundlaget i den efterfølgende periode ville være at tage udgangspunkt i den bogførte, nedskrevne, værdi af investeringer gennemført efter ikrafttrædelsen af den nye regulering ultimo i den sidste reguleringsperiode. Det ville imidlertid betyde, at netvirksomhedernes forrentningsgrundlag var uafhængigt af, hvor mange aktiver der var i de første fire år af den sidste reguleringsperiode, og dermed ville netvirksomhederne have et incitament til at udskyde alle investeringer til det sidste år i den 5-årige reguleringsperiode.

Justering af den forudsatte (regulatoriske) aktivbase i 2023

Den forudsatte fremadrettede aktivbase beregnes ved overgangen til en ny reguleringsperiode fortsat som forskellen mellem den forudsatte samlede aktivbase og den historiske aktivbase. Ved overgangen til 2. reguleringsperiode i 2023 kan det udtrykkes på samme form som i Ligning 3, jf. nedenstående Ligning 8:

LIGNING 8. BEREGNING AF DEN FORUDSATTE FREMADRETTEDE AKTIVBASE I 2023

>= # >− ℎ >

Den historiske aktivbase er fortsat defineret som den nedskrevne bogførte værdi af netvirksomhedens aktivbase ved overgangen til den nye rammeregulering. Derfor kan den historiske aktivbase i 2023 beregnes efter samme princip, som i Ligning 5, jf. nedenstående Ligning 9:

LIGNING 9. DEN HISTORISKE AKTIVBASE I 2023

>= >

El-reguleringsudvalget anbefaler at indbygge en række mekanismer i justeringen af WACC-forrentningsgrundlaget (den forudsatte fremadrettede aktivbase) for at give netvirksomhederne incitament til at foretage investeringer løbende i reguleringsperioden. Disse mekanismer betyder at justeringen af WACC-forrentningsgrundlaget er relativt kompleks.

Den forudsatte samlede aktivbase justeres ved overgangen til en ny reguleringsperiode på baggrund af den gennemsnitlige bogførte værdi af den samlede aktivbase i hele den sidste 5-årige reguleringsperiode.

Den samlede bogførte værdi af netvirksomhedens netaktiver fremskrives til det aktuelle prisniveau på baggrund af udviklingen i prisindekset, for at værdierne er sammenlignelige (opgjort i samme enhed).

Pristalsfremskrivningen af de bogførte værdier af den samlede aktivbase foretages år for år inden der tages et gennemsnit. Justeringen af den forudsatte samlede aktivbase i 2023 foretages ud fra formen i Ligning 10.

LIGNING 10. JUSTERING AF DEN FORUDSATTE SAMLEDE AKTIVBASE I 2023

? >=@A? × *B*B >+ A? × *B*B >+ A? × *B*B >+ A? × *B*B >+ A? × *B*B >C 5

hvor

FSA er den Forudsatte Samlede Aktivbase BSA er den Bogførte Samlede Aktivbase PI er prisindekset

Ligning 10 kan skrives i komprimeret form ved at anvende et sumtegn, jf. Ligning 11:

LIGNING 11. KOMPRIMERET NOTATION AF LIGNING 10

? >=.E A? .× *B*B.>

5

Herefter kan resultaterne fra Ligning 9 og Ligning 11 indsættes i Ligning 8 for at beregne den forudsatte fremadrettede aktivbase i 2023, der udgør netvirksomhedens WACC-forrentningsgrundlag.

De nærmere implikationer af denne måde at opgøre værdien af den forudsatte fremadrettede aktivbase i det første år af den anden reguleringsperiode (2023) illustreres i boks 2 og 3 ved at se på to konkrete eksempler.

I det første eksempel har netvirksomheden investeret som forudsat i fremskrivningen af netvirksomhedens fremadrettede investeringer i første reguleringsperiode. Dette eksempel kaldes basiseksemplet og er identisk med basiseksemplet i Energistyrelsens Excel-regneark: ”Illustration af pristalskorrektion af forrentningsrammen”.

I det andet eksempel investerer netvirksomheden slet ikke efter ikrafttrædelsen af den nye regulering.