• Ingen resultater fundet

Den foreslåede ordning

3.2. Gennemførelse af elmarkedsdirektivet - regulering af netvirksomheder samt af Energinet 1. Netvirksomheders anskaffelse af elektricitet til dækning af nettab

3.2.6 Dataadskillelse .1 Gældende ret

3.2.7.4. Den foreslåede ordning

Det foreslås, at elmarkedsdirektivets definitioner for begreberne energilageranlæg, energilagring og fuldt integrerede netkomponenter gennemføres.

Det foreslås endvidere, at der indføres nye bemyndigelser for klima-, energi- og forsyningsministeren og Forsyningstilsynet.

Forslaget til § 47 a, stk.1, i lov om elforsyning vil indebære, at klima-, energi- og

forsyningsministeren vil skulle fastsætte regler om de kollektive elforsyningsvirksomheders direkte og indirekte varetagelse af energilageraktiviteter.

Elmarkedsdirektivets bestemmelser indeholder en detaljeret og teknisk regulering af de kollektive elforsyningsvirksomheders varetagelse af energilageraktiviteter. Det anses derfor som

hensigtsmæssigt at gennemføre direktivets bestemmelser ved bekendtgørelse.

Den foreslåede bemyndigelse har til formål at sikre, at der vil blive fastsat de nødvendige regler for gennemførelse af elmarkedsdirektivets artikel 36 og artikel 54 om distributions- og

transmissionssystemoperatørers varetagelse af energilageraktiviteter, herunder bestemmelser om udmøntning af direktivets optionelle bestemmelser.

Der vil således blive fastsat, at de kollektive elforsyningsvirksomheder som udgangspunkt hverken direkte eller indirekte må varetage energilageraktiviteter.

Forslaget til § 47 a, stk. 1, nr. 1, vil dernæst indebære fastsættelse af regler til gennemførelse af elmarkedsdirektivets første option om, at Forsyningstilsynet kan godkende, at de kollektive elforsyningsvirksomheder kan eje, udvikle, forvalte eller drive energilageranlæg, der er fuldt integrerede netkomponenter.

Der vil i medfør af forslaget og i overensstemmelse med artikel 36, stk. 2, og artikel 54, stk. 2, blive fastsat regler om Forsyningstilsynets godkendelse, der vil medføre, at det er Forsyningstilsynet, der vil skulle vurdere karakteren af et givet anlæg som fuldt integreret netkomponent. En godkendelse vil dog altid skulle betinges af, at det anlæg, der godkendes som fuldt integreret netkomponent, ikke anvendes til balancering eller håndtering af kapacitetsbegrænsninger.

Forslaget til § 47 a, stk. 2, vil indebære fastsættelse af regler til gennemførelse af

elmarkedsdirektivets anden option om, at Forsyningstilsynet kan godkende, at de kollektive elforsyningsvirksomheder kan eje, udvikle, forvalte eller drive energilageranlæg, der ikke er fuldt integrerede netkomponenter, forudsat, at nærmere betingelser er opfyldt.

Det forventes, at der vil blive fastsat regler til gennemførelse af optionen for netvirksomheder, transmissionsvirksomheder og det systemansvarlige virksomhed, med ikrafttræden samtidig med lovforslaget.

For det første vil ministeren fastsætte bestemmelser, der vil sikre, at godkendelse efter anden option vil holde sig inden for elmarkedsdirektivets betingelser knyttet til optionen. Dette vil navnlig omfatte regler om Forsyningstilsynets vurdering, at de pågældende energilageranlæg er nødvendige for en effektiv, pålidelig og sikker drift af den kollektive elforsyningsvirksomheds elforsyningsnet, at de ikke anvendes til køb eller salg af elektricitet på elektricitetsmarkeder og Forsyningstilsynets vurdering af udbudsproceduren, herunder betingelserne i udbudsproceduren, som nærmere

beskrevet i afsnittet om ministeriets overvejelser. Vedrørende vurdering af nødvendigheden for en effektiv, pålidelig og sikker drift, og dermed spørgsmål vedrørende omfanget af en bevillingspligtig virksomheds bevillingspligtige aktivitet eller omfanget at Energinets transmissions- eller

systemansvarsaktivitet i medfør af § 2, stk. 2 og 3, i lov om Energinet, vil der blive fastsat regler om, at Forsyningstilsynet skal indhente en udtalelse fra Energistyrelsen, dog uden at udtalelsen vil være bindende for Forsyningstilsynet.

For det andet vil ministeren fastsætte regler om rammerne for varetagelse af aktiviteterne, navnlig regler om løbende markedstests, krav om eventuel udfasning og kompensation i forbindelse hermed.

De foreslåede bemyndigelser til klima-, energi- og forsyningsministeren forventes endvidere udmøntet ved, at der vil blive fastsat regler om følgende konstellationer:

− En kollektiv elforsyningsvirksomheds batterilageranlæg, der opfylder kravene i

elmarkedsdirektivets artikel 36, stk. 4, eller artikel 54, stk. 5. Disse vil blive underlagt en første markedstest i forbindelse med deres bogføringsmæssige afskrivning. Det vil omfattes af den foreslåede bemyndigelse, at klima-, energi- og forsyningsministeren vil kunne fastsætte standardlevetider for de pågældende batterilageranlæg.

− En kollektiv elforsyningsvirksomheds andre energilageranlæg, der ikke er fuldt integrerede netkomponenter, men som er nødvendige for en effektiv, pålidelig og sikkert drift af elforsyningsnettet, med en endelig investeringsbeslutning før lovens foreslåede

ikrafttrædelsesdato den 1. januar 2021. Disse vil blive underlagt en markedstest senest 5 år efter den 1. januar 2021 og vil i givet fald skulle udfases indenfor 18 måneder mod kompensation af restværdien.

− Energilageranlæg med en bindende investeringsbeslutning før den 1. januar 2021 som ejes af et selskab, som en netvirksomhed direkte eller indirekte har kontrol over. Netvirksomheden vil kunne beholde sine direkte eller indirekte ejerandele i de pågældende underliggende selskaber indtil udløbet af netvirksomhedens bevilling.

Ministeren vil endvidere fastsatte regler, der vil gennemføre kravet i elmarkedsdirektivets artikel 54, stk. 3, om at give meddelelse til Kommissionen og ACER, ved godkendelse af en

transmissionsvirksomheds eller det systemansvarlige virksomheds varetagelse af energilageraktiviteter efter anden option.

Det indgår herudover i forslaget, jf. forslag til § 47 a, stk. 2, 1. pkt., i lov om elforsyning, at

Forsyningstilsynet vil kunne fastsætte regler om godkendelse, inden for de rammer som ministeren vil fastsætte, af typer af fuldt integrerede netkomponenter, som de kollektive

elforsyningsvirksomheder kan eje, udvikle, forvalte eller drive.

Denne bemyndigelse for Forsyningstilsynet anses hensigtsmæssigt for at kunne undgå individuelle ansøgninger og vurderinger af anlæg som fuldt integrerede netkomponenter i tilfælde hvor et givet anlæg svarer til en bestemt type af anlæg, der opfylder de kriterier, der fremgår af

elmarkedsdirektivets definition af fuldt integrerede netkomponenter. Et eksempel herfor ville være kondensatorer. Det vil dog også i disse tilfælde skulle være en betingelse, at de undtagne fuldt integrerede netkomponenter ikke faktisk bruges til balancering og håndtering af

kapacitetsbegrænsninger.

Forslaget til § 47 a, stk. 2, 2. pkt., vil indebære, at Forsyningstilsynet vil få bemyndigelse til at fastsætte regler med relation til processuelle forhold.

Det anses som mest hensigtsmæssigt, hvis Forsyningstilsynet selv får mulighed for at fastlægge relevante regler, eksempelvis vedrørende ansøgningers indhold, det tidsmæssige forløb vedrørende godkendelser i medfør af 2. option, m.v.

Den foreslåede bemyndigelse har til formål at sikre gennemsigtige og smidige processer.

Ud over ren processuelle regler, vil Forsyningstilsynet også bruge bemyndigelsen til at fastsætte regler om udformning af de kollektive elforsyningsvirksomheders udbud, der eksempelvis vil have som formål at sikre at udbuddets genstand holder sig inden for rammerne af de

energilageraktiviteter, som undtagelsesvis kan godkendes, og for at sikre reelle udbud.

Det foreslås endvidere, at klima-, energi- og forsyningsministerens hjemmel i § 47, stk. 5, i lov om elforsyning, hvorefter ministeren for netvirksomheder, der har færre end 100.000 tilsluttede

forbrugere, kan fastsætte regler om, at mindre omfattende aktiviteter, som ligger uden for

bevillingen til netvirksomhed, er undtaget fra kravet om selskabsmæssig adskillelse af aktiviteterne, vil blive begrænset, således at undtagelsesmuligheden ikke vil finde anvendelse på virksomhedernes selvstændige energilageraktiviteter, dvs. varetagelse af sådanne energilageraktiviteter, der ikke er en del af virksomhedernes bevillingspligtige aktivitet.

Endelig bemærkes det, at gennemførelse af elmarkedsdirektivets bestemmelser vil nødvendiggøre en tilpasning af reglerne om den økonomiske regulering af virksomhederne for at sikre en rimelig kompensation af de udfasede aktiviteter. Det vurderes, at der vil være tale om justeringer, der vil holde sig inden for bemyndigelserne i §§ 69 og 71 i lov om elforsyning vedrørende henholdsvis netvirksomhedernes og Energinets økonomiske regulering.

3.2.8. Ladestanderaktiviteter