• Ingen resultater fundet

Dataforvaltning 1. Gældende ret

§ 28, stk. 2, nr. 7, i lov om elforsyning, indebærer bl.a., at Energinet skal etablere og drive en datahub til håndtering af måledata m.v. og til varetagelse af nødvendige funktioner og

kommunikation til brug for elhandelsvirksomhedernes fakturering, herunder formidling af information om elafgifter.

Det fremgår af forarbejderne til bestemmelsen, jf. Folketingstidende 2014-15, tillæg A, side 16, venstre spalte, at datahubben er et knudepunkt, der administrerer transaktioner og kommunikation mellem alle elmarkedets aktører. I tillæg hertil skal elforbrugerne tilbydes adgang til at se og eventuelt formidle eller give accept til formidling af egne data (stamdata og elforbrug) til en modtager, og legitime interessenter skaffes adgang til dataudtræk fra datahubben til

samfundsnyttige formål, såsom at opnå energibesparelser.

Det fremgår endvidere, at aktører, elforbrugere og andre legitime interessenter uden separat betaling sikres adgang til datahubben, samt at den daglige brug af datahubben skal være gebyrfri.

Energinet kan udarbejde forskrifter, som er nødvendige for elmarkedets funktion, herunder

forskrifter om aktørernes pligter og rettigheder, jf. § 28, stk. 2, nr. 13, herunder i forbindelser med oprettelse, behandling og udveksling af stamdata for målepunkter.

§ 51, stk. 1, 1. pkt., indebærer, at klima-, energi- og forsyningsministeren fører tilsyn med bl.a. den virksomhed, som Energinet og denne virksomheds helejede datterselskaber i medfør af § 2, stk. 2

og 3, i lov om Energinet udøver i medfør af lov om elforsyning, regler udstedt i medfør af loven og bestemmelser indeholdt i eller udstedt i medfør af Europa-Parlamentets og Rådets forordning om betingelserne for netadgang i forbindelse med grænseoverskridende elektricitetsudveksling.

Bestemmelsen sikrer, at der føres tilsyn med Energinets virksomhed, herunder de opgaver, som Energinet varetager som følge af lov om elforsyning.

3.1.7.2. Elmarkedsdirektivet

Art. 23, stk. 1, i elmarkedsdirektivet forpligter medlemsstaterne eller en af medlemsstaterne udpeget kompetent myndighed til at fastsætte regler om berettigede parters adgang til slutkunders data. Data omfatter målerdata og forbrugsdata samt data, der er nødvendige for kunders skifte af leverandør, fleksibelt elforbrug og andre ydelser.

Art. 23, stk. 2, bestemmer, at medlemsstaterne skal tilrettelægge forvaltningen af data med henblik på at sikre en effektiv og sikker adgang til og udveksling af data samt databeskyttelse og

datasikkerhed. Uafhængigt af den dataforvaltningsmodel, der anvendes i den enkelte medlemsstat, skal de parter, der har ansvar for dataforvaltning, give enhver berettiget part adgang til slutkundens data på baggrund af udtrykkeligt samtykke fra slutkunden i overensstemmelse med stk. 1. De ønskede data skal stilles til rådighed samtidigt for de berettigede parter på en

ikkeforskelsbehandlende måde. Der skal desuden være nem adgang til data, og de relevante procedurer herfor skal offentliggøres.

Art. 23, stk. 3, angiver, at medlemsstaternes regler om adgang til data og datalagring med henblik på elmarkedsdirektivet skal være i overensstemmelse med relevant EU-ret, samt at behandling af personoplysninger, der foretages inden for rammerne af elmarkedsdirektivet, skal foretages i overensstemmelse med databeskyttelsesforordningen.

Art. 23, stk. 4, stiller krav om, at medlemsstaterne eller en af medlemsstaterne udpeget kompetent myndighed skal bemyndige og certificere eller, hvis det er relevant, føre tilsyn med de parter, der er ansvarlige for dataforvaltning for at sikre, at de overholder kravene i elmarkedsdirektivet.

Stk. 4 angiver yderligere, at medlemsstaterne, uden at det berører databeskyttelsesrådgivernes opgaver i henhold til forordning 2016/679/EU, kan beslutte at kræve, at parter, der er ansvarlige for dataforvaltning, udpeger en overvågningsansvarlig, som skal føre tilsyn med gennemførelsen af de foranstaltninger, der træffes af disse parter, for at sikre ikkeforskelsbehandlende adgang til data og overholdelse af kravene i elmarkedsdirektivet. Medlemsstaterne kan udpege

overvågningsansvarlige eller organer som omhandlet i elmarkedsdirektivets artikel 35, stk. 2, litra d), for at opfylde forpligtelserne i medfør af art. 23, stk. 4.

Art. 23, stk. 5, giver slutkunder ret til ikke at blive pålagt ekstra omkostninger i forbindelse med at få adgang til deres data eller i forbindelse med en anmodning om at få stillet deres data til rådighed.

Bestemmelsen forpligter yderligere medlemsstaterne til at fastsætte de relevante gebyrer i forbindelse med berettigede parters adgang til data. Endelig pålægger bestemmelsen

medlemsstaterne eller en af medlemsstaterne udpeget kompetent myndighed at sikre, at gebyrer, der pålægges af regulerede enheder, der leverer dataydelser, er rimelige og behørigt begrundede.

3.1.7.3. Ministeriets overvejelser

Det påhviler Energinet at varetage og drive datahubben, der er et knudepunkt, som administrerer transaktioner og kommunikation mellem alle elmarkedets aktører, jf. § 28, stk. 2, nr. 7, i lov om elforsyning. Berettigede parters adgang til data sker således gennem datahubben. Data, som administreres i datahubben, omfatter bl.a. måledata og forbrugsdata, samt data der er nødvendige for kunders skifte af leverandør, fleksibelt elforbrug og andre ydelser.

Som ansvarlig for drift af datahubben udarbejder Energinet forskrifter som er nødvendige for elmarkedets funktion, herunder om aktørernes pligter og rettigheder, jf. § 28, stk. 2, nr. 13, i lov om elforsyning. Med henblik på implementering af elmarkedsdirektivets artikel 23, stk. 1, bør det præciseres i § 28, stk. 2, nr. 13, i lov om elforsyning, at data, som datahubben håndterer, omfatter data, som det er defineret i elmarkedsdirektivets artikel 23, stk. 1, herunder måledata, forbrugsdata m.v. Det er herefter ministeriets vurdering, at det gældende retsgrundlag er i overensstemmelsen med elmarkedsdirektivets artikel 23, stk. 1.

Med datahubben sikres en effektiv og sikker adgang til og udveksling af data samt databeskyttelse og datasikkerhed i overensstemmelse med elmarkedsdirektivets artikel 23, stk. 2, 1. pkt. Derudover har enhver berettiget part adgang til slutkundens data på baggrund af udtrykkeligt samtykke fra slutkunden i overensstemmelse med elmarkedsdirektivets artikel 23, stk. 2, 2. pkt., idet

elforbrugerne tilbydes adgang til at se og eventuelt formidle eller give accept til formidling af egne data til en modtager. Data stilles til rådighed i form af dataudtræk fra datahubben for berettigede parter på en ikkeforskelsbehandlende måde, samtidigt og adgangen til data er nem, ligesom de relevante procedurer herfor offentliggøres i Energinets forskrifter, jf. § 28, stk. 2, nr. 13, i overensstemmelse med elmarkedsdirektivets artikel 23, stk. 2, 3. og 4. pkt.

Klima-, energi- og forsyningsministeren fører tilsyn med Energinet og dennes virksomhed, herunder de opgaver som Energinet varetager, jf. § 51, stk. 1, 1. pkt., i lov om elforsyning. Da det pålægger Energinet at varetage og drive datahubben, og der føres tilsyn med Energinet og dennes virksomhed, er det gældende retsgrundlag i overensstemmelse med elmarkedsdirektivets artikel 23, stk. 4.

Netvirksomhederne deltager i dataforvaltning via indberetninger af måledata fra

netvirksomhedernes aftagenumre i datahubben. Netvirksomheder skal opstille et program for intern overvågning, som beskriver virksomhedernes tiltag for at forhindre diskriminerende adfærd, jf. § 20 a i lov om elforsyning. Idet Energinet er ejermæssigt adskilt efter § 19 a i lov om elforsyning, er Energinet ikke omfattet af bestemmelsen. Muligheden i elmarkedsdirektivets artikel 23, stk. 4, er derfor kun implementeret for så vidt angår netvirksomheder i overensstemmelse med

elmarkedsdirektivets artikel 35, stk. 2, litra d).

Aktører, slutkunder og andre berettigede parter sikres adgang til datahubben uden separat betaling.

Den daglige brug af datahubben skal være gebyrfri. Det er hensigten, at udviklingsomkostninger og løbende drift af datahubben afregnes og afskrives over Energinets tariffer. Det er således ikke hensigten at slutkunder skal pålægges ekstra omkostninger i forbindelse med adgang til deres data i datahubben. Berettigede parters adgang skal ligeledes være gebyrfri. Det gældende retsgrundlag er således i overensstemmelse med elmarkedsdirektivets artikel 23, stk. 5.

3.1.7.4. Den foreslåede ordning

Den foreslåede ændring af § 28, stk. 2, nr. 7, vil indebære, at det er præciseret i bestemmelsen, at forbrugsdata også håndteres i datahubben. Formålet med ændringen er at det tydeliggøres, at bestemmelsen implementerer elmarkedsdirektivets artikel 23.

3.2. Gennemførelse af elmarkedsdirektivet - regulering af netvirksomheder samt af Energinet