• Ingen resultater fundet

Feriemønstre blandt de 26 børnefamilier

In document Sammenfatning og konklusioner (Sider 68-73)

4. Tyske og danske børnefamiliers feriemønstre

4.3 Feriemønstre blandt de 26 børnefamilier

På basis af interviewundersøgelsen ses i det efterfølgende en opgørelse over de 16 tyske og de 10 danske børnefamiliers rejsemønstre. Det skal understreges, at opgørelsen kun giver et billede af familiernes foretrukne rejsemønstre – de fleste familier har prøvet forskellige overnatnings- og organiseringsformer samt destinationer og er således forholdsvis hybride i deres ferievalg. Men der tegner sig ikke desto mindre nogle mønstre i langt de fleste familier, som kan bruges til en nærmere karakteristik af deres rejsemønstre.

De 16 tyske familier har følgende feriemønstre:

Familie Overnatning Organisering Primære

destinationer Antal ferier (hoved- og

kortferier D1 (full nest I/II) Ferielejlighed

(egen), hotel

D2 (full nest I) Hotel Selvorganiseret, rejsebureau

Sydafrika, USA 2-3 hovedferier, 2-3 kortferier D3 (full nest I) Hotel Rejsebureau Spanien, Tyrkiet 1 hovedferie D4 (full nest II) Hotel Rejsebureau Sydeuropa 1-2 hovedferier D5 (full nest I) Sommerhus, hotel Selvorganiseret,

rejsebureau

Tyskland, Spanien,

1-2 hovedferier D6 (full nest II) Sommerhus Selvorganiseret Danmark 1-2 hovedferier D7 (full nest I) Sommerhus Selvorganiseret Tyskland 1 hovedferie D8 (full nest II) Ferielejlighed

(lånes)

Selvorganiseret Tyskland, Frankrig

3 hovedferier D9 (full nest I/II) Ferielejlighed,

vandrehjem

Selvorganiseret Tyskland, Kenya 1 hovedferie D10 (full nest I/II) Sommerhus,

camping Selvorganiseret Danmark, Sverige

Tyskland 2 hovedferier D11 (full nest I/II) Bondegårdsferie,

sommerhus Selvorganiseret Østrig, Danmark 2-3 hovedferier D12 (full nest I) Camping Selvorganiseret Danmark 2 hovedferier D13 (full nest II) Ferielejlighed Rejsebureau Tyrkiet 1 hovedferie, 2

kortferier D14 (full nest II) Ferielejlighed,

sommerhus D15 (full nest I/II) Camping Selvorganiseret Tyskland 1 hovedferie, 1

kortferie D16 (full nest I/II) Ferielejlighed Selvorganiseret Tyskland 1 hovedferie Figur 4.7: De tyske børnefamiliers feriemønstre.

I overensstemmelse på de sociale og geografiske karakteristika, som kendetegner den typisk tyske Danmarksrejsende, blev respondenterne til denne undersøgelse udvalgt fra den brede

middelklasse (faglærte og folk med mellemlange og lange uddannelser), og med bopæl i Nordtyskland (Berlin og Hamburg).

Med hensyn til feriehyppighed rejser alle de interviewede familier på ferie mindst én gang om året, men dette var også ét af udvalgskriterierne for deltagelse i interviewet. Respondenterne fordeler sig ligeligt mellem dem, som rejser på ferie én gang om året, og dem, som rejser på ferie 1-3 gange om året. I de tyske interviews blev der ikke spurgt aktivt ind til kortferier, og det er muligt, at forekomsten af denne ferietype ville være højere, hvis respondenterne var blevet spurgt direkte herom.

De foretrukne feriedestinationer for de 16 tyske familier er: Udlandet (7), Tyskland (4) både Tyskland og udlandet (5). Af udenlandske destinationer foretrækkes sydeuropæiske feriedestinationer som Spanien, Grækenland, Frankrig og Tyrkiet. Af udenlandske nordeuropæiske destinationer har Danmark helt klart en førerposition blandt de interviewede familier, idet fem nævner Danmark som foretrukken destination, men en skarp konkurrent til Danmark er helt klart Tyskland og her i særlig grad ”Nordsee” og ”Ostsee”, ikke mindst Mecklenburg-Vorpommern. De udvalgte respondenters destinationspræferencer stemmer således rimelig overens med de fremtidige rejsemål tyskerne identificerer i 2002 (jf. figur 4.3), hvor Tyskland og forskellige tyske delstater figurerer meget markant. Respondenterne er imidlertid langt mere orienterede mod Danmark end den gennemsnitlige tyske ferierejsende.

De foretrukne overnatningsformer blandt de interviewede tyske børnefamilier er ferielejlighed og sommerhus og dermed en boligform, hvor man typisk står for forplejningen selv. Som en konsekvens af den valgte overnatningsform organiserer familierne i overvejende grad også selv deres ferie, hvilket involverer en høj grad af selvstændig informationssøgning og planlægning. En anden årsag til den høje frekvens af selvorganiserede ferier er, at indlandsrejser er populære blandt respondenterne, hvor man ikke har brug for et rejsebureaus mellemkomst til at arrangere rejsen. Ferier til Danmark foregår for de flestes vedkommende i sommerhus og bookes ofte gennem de store sommerhusudlejere. I forhold til tyske børnefamilier generelt er de interviewede familier mindre orienterede mod pakkerejser og mere mod selvorganiserede sommerhus- og ferielejlighedsferier, og de er mere orienterede mod indlandsrejser end gennemsnittet.

Derimod er det i fuld overensstemmelse med tyske børnefamilier generelt, når de interviewede familier primært interesserer sig for naturen, og i særlig grad strand og vand, på deres ferier. Dette gælder både, når ferier går til Sydeuropa og Nordeuropa, herunder ferier til Danmark, og når ferierne holdes indenlands i Tyskland.

De 10 danske familier har følgende feriemønstre:

Familie Overnatning Organisering Primære

Camping Selvorganiseret Danmark 1 hovedferie, 1-2 kort-ferier DK2 (full nest

I/II)

Sommerhus, camping

Selvorganiseret Danmark 1 hovedferie DK3 (full nest

II) Camping Selvorganiseret Italien, Spanien,

Frankrig 1-2 hovedferier DK4 (full nest

I/II) Sommerhus Selvorganiseret Sverige, Norge 2 hovedferier, 1-2 kortferier DK5 (full nest I) Hotel Rejsebureau Grækenland 1 hovedferie 1-2

kort-ferier DK6 (full nest I) Camping Selvorganiseret Danmark 1 hovedferie DK7 (full nest

I/II)

Camping, sommerhus

Selvorganiseret Danmark 1 hovedferie DK8 (full nest

I/II) Sommerhus

(eget) Selvorganiseret Danmark 1 hovedferie, mange kortferier DK9 (full nest

II) Ferielejlighed Selvorganiseret,

rejsebureau Sydeuropa,

I/II) Sommerhus Selvorganiseret Danmark 1 hovedferie, 1-2 kort-ferier Figur 4.8: De danske børnefamiliers feriemønstre.

Familierne tilhører den brede middelklasse og har bopæl i enten Østdanmark (København og omegn) eller Vestdanmark (Aalborg og omegn).

Med hensyn til feriehyppighed rejser de udvalgte danske børnefamilier på ferie mindst én gang om året, men det var ligeledes for de danske familier et centralt udvælgelseskriterium.

Én hovedferie er imidlertid det mest udbredte blandt familierne i modsætning til de tyske familier, hvor langt flere foretager to eller tre hovedferier årligt. Dette er imidlertid fint i overensstemmelse med danskernes feriehyppighed generelt. Endvidere markerer kortferier sig tydeligere i det danske materiale end i det tyske, men det kan være en konsekvens af, at det fra interviewernes side blev bragt mere eksplicit på bane.

De foretrukne feriedestinationer for de 10 danske familier er: Udlandet (3), Danmark (6), både Danmark og udlandet (1). Der er helt klart en overrepræsentativitet af Danmarksrejsende i det danske datamateriale, hvis man ser på den gennemsnitlige danskers, herunder børnefamilies, foretrukne feriedestinationer. At Danmark er den fortrukne feriedestination i datamaterialet, passer imidlertid godt ind i den trend, der siger, at Danmark vinder flere og flere markedsandele blandt danskerne. Af udenlandske feriedestinationer figurerer Sydeuropa, og i

Af overnatningsformer foretrækker de 10 danske familier helt klart camping og sommerhus, og således en boligform, hvor man selv står for madlavningen. Disse præferencer i overnatningsformer er i fuld overensstemmelse med den gennemsnitlige danskers præferencer. Både på grund af den valgte overnatningsform og præferencen for indenlandske feriedestinationer, vælger de danske respondenter i al overvejende grad at organisere deres ferier selv.

Ligesom de tyske familier, foretrækker de danske familier i vid udstrækning naturorienterede ferier og i særlig grad badeferier, hvilket også afspejles i den valgte overnatningsform. Dette gør sig både gældende i forhold til ferier i Danmark og udlandet.

4.4 Opsummering

Dette kapitel har kort skitseret ferierejsemønstrene på henholdsvis det tyske og det danske marked og efterfølgende tegnet en ferierejseprofil af de 16 tyske og de 10 danske børnefamilier, som er interviewet til dette projekt, med hensyn til overnatningsform, organisering af ferien, fortrukne feriedestinationer og antal ferier årligt (hoved- og kortferier).

De interviewede børnefamilier har følgende ferierejseprofil:

De 16 tyske børnefamiliers ferierejseprofil:

• Respondenterne tilhører den brede middelklasse og har bopæl i Nordtyskland.

• Halvdelen rejser på ferie 1 gang om året, den anden halvdel 2-3 gange årligt.

• Udlandet foretrækkes af 7 familier, Tyskland af 4 og både Tyskland og udlandet af 5 familier.

• Af udenlandske destinationer foretrækkes de sydeuropæiske, men Danmark er mest populær blandt de nordeuropæiske destinationer.

• Tyskland er en klar konkurrent til Danmark, særligt nævnes de tyske kystområder.

• De foretrukne overnatningsformer er ferielejlighed og sommerhus, hvor man typisk selv står for forplejningen. Ferier i Danmark foregår primært i sommerhus.

• Familierne står i overvejende grad selv for organiseringen af ferien.

• Naturen og særligt strand og vand er familiernes primære interesser uanset hvilken destination de besøger.

De 10 danske børnefamiliers ferierejseprofil:

• Respondenterne tilhører den brede middelklasse og har bopæl i enten Østdanmark eller Vestdanmark.

• Én hovedferie er det mest udbredte blandt familierne.

• Udlandet foretrækkes af 3 familier, Danmark af 6 familier og både Danmark og udlandet af 1 familie

• Danmark er således klart den foretrukne destination blandt respondenterne.

• Af udenlandske destinationer foretrækkes de sydeuropæiske.

• De foretrukne overnatningsformer er camping og sommerhus, hvor man typisk selv står for forplejningen. Ferier i Danmark foregår både på camping og i sommerhus.

• Familierne står i overvejende grad selv for organiseringen af ferien.

• Naturen og særligt strand og vand er familiernes primære interesser uanset hvilken destination de besøger.

Ligheder i de danske og tyske familiers ferierejseprofil:

• Overnatningsform – sommerhus, dog også forskelle da de tyske familier derudover foretrækker ferielejligheder og de danske familier foretrækker camping.

• Organisering af ferien – overvejende selvorganiseret.

• Primære interesser – naturen og særlig strand og vand.

Forskelle i de danske og tyske familiers ferierejseprofil:

• Rejsehyppighed – flere af de tyske familier rejser på 1-3 hovedferier årligt, de danske familier rejser mest på 1 hovedferie.

• Destinationsvalg – flere af de tyske familier foretrækker udenlandske destinationer og flere af de danske familier foretrækker indenlandske destinationer. Dog er Sydeuropa det foretrukne udenlandske feriemål for både de danske og tyske familier.

In document Sammenfatning og konklusioner (Sider 68-73)