• Ingen resultater fundet

Faglig kompetence

Rusmiddelområdet omfatter mange forskellige opgaver og er komplekst organiseret. Det stiller krav om en række forskellige kompetencer og kvalifikationer hos de mennesker der arbejder på området. I misbrugsbehandlingen er derfor repræsenteret en lang række faggrupper der varetager forskellige opgaver og funktioner i indsatsen for stofmisbrugerne.

De færreste enkelte arbejdsopgaver kan siges at knytte sig til bestemte faggrupper eller bestemte uddannelser, men det er nødvendigt at have en bred faglighed, bl.a. for at kunne se sig selv i en faglig kontekst og forholde sig kritisk til sin egen praksis. De professionelles kompetencer har afgørende betydning for virkningen af misbrugsbehandlingen. Petersen (2005) anser det for veldokumenteret at det er en forudsætning for god behandling at behandlingsstedet har tilknyttet behandlere med relevant psykologisk, social- og sundheds-faglig uddannelse, suppleret med en relevant efteruddannelse.

Misbrugsbehandling er et komplekst felt der fordrer bredt orienterede medarbejdere der kan differentiere indsatsen med afsæt i en bred, tværfaglig viden, solide analytiske og metodiske færdigheder og dialog med brugeren om hvad der fungerer bedst for ham eller hende. Lindholm og Olsen (2003b) arbejder med en kompetenceprofil for professionelle på rusmiddelområdet der tager udgangspunkt i en tredeling af kompetencerne – på tværs af institutioner og funktioner:

De faglige kompetencer er sammensat af relevant teoretisk, metodisk og holdnings-mæssig viden og færdigheder, bredde i den professionelle erfaringsbaggrund og evner til at reflektere både over mødet med brugerne og metoderne i arbejdet og dets organisering.

De organisatoriske kompetencer er sammensat af evner til at arbejde sammen i et team og til at etablere og opretholde mange kontakter med relevante samarbejdspartnere. Gode samarbejdsevner er et omdrejningspunkt i den koordinerede indsats for den enkelte bruger.

Der skal samarbejdes med feltets forskellige aktører og institutioner omkring så forskellige aspekter som bolig, økonomi, sygdom, familie, arbejde mv.

De personlige kompetencer er sammensat af rummelighed, vedholdenhed og evner til at knytte de forskellige indsatser på området sammen. Personlig kompetence drejer sig grundlæggende om menneskelighed, at være til stede som menneske, at være alsidig og rummelig og at have en personlig erfaringsbaggrund. Som professionel skal man endvidere være afklaret omkring sine egne holdninger og værdier om rusmidler så ens egne erfaringer ikke påvirker arbejdet. Andre centrale kompetencer er robusthed og evnen til refleksion, man skal turde møde mennesker i en vanskelig situation og rumme at se dem have det dårligt, samtidig med at man tilbyder hjælp der tager udgangspunkt i brugernes egne ønsker og livsvilkår – ikke i ens egne opfattelser af hvordan livet skal leves

Disse generelle kompetencer kan specificeres nærmere hvis de knyttes til konkrete funktioner og arbejdsopgaver. Hvilke kompetencer der er de væsentligste, afhænger af hvor i processen den enkelte fagperson har sine arbejdsfunktioner.

Rådgivning, visitation og kontrol fordrer at medarbejderen kan kommunikere og skabe kontakt med henblik på at etablere en ligeværdig dialog med brugeren – den dialog der er forudsætningen for at kunne motivere til en forandring i misbrugs-mønstret. Medarbejderen skal også kunne analysere og fastholde helhedssynet på brugerens behov frem for at fokusere på enkelte symptomer. Rådgivning mv. kan desuden fordre viden om behandlings- og efterbehandlingsmuligheder, samarbejds-partnere, lovgivning og kommunale retningslinjer, handleplansudarbejdelse og dokumentation samt børn og pårørende i misbrugsfamilier. Endelig er en reflekteret tilgang til etik og moral nødvendig.

Planlægning og styring fordrer udviklingsorienteret viden om rusmiddelområdet og kompetencer i forhold til organisatorisk udvikling. For at kunne planlægge og styre arbejdet med brugerne, er også diverse ledelseskompetencer påkrævet, dels for at kunne sætte de rigtige folk på de rigtige opgaver, dels for at kunne støtte medarbejderne i forbindelse med de dilemmaer og konflikter de vil opleve i arbejdet med misbrugerne.

Behandling stiller krav om en misbrugsfaglig bredde der sætter behandleren i stand til at tilrettelægge en målrettet indsats med afsæt i den enkelte brugers særlige behov – ikke i en behandlingsmæssig standard. Medarbejdernes forskellige funktioner kan stille krav der tilsammen omfatter viden om en lang række emner (fx om forskellige rusmidler, misbrug og afhængighed, misbrugets psykiske, fysiske og sociale årsager og konsekvenser, forskellige behandlingsmetoder og tilgange, terapiretninger og pædagogiske metoder, lovgivning og regler, medicinske behand-lingstiltag, screeningsværktøjer, forskellige målgrupper, marginalisering og kollegial supervision). Hertil kommer en tilsvarende lang række konkrete færdigheder (fx i at kommunikere og føre motivationsfremmende samtaler, tilrettelægge behandlings-planer sammen med brugeren, arbejde med motivation, forandring og modstand, dokumentere, begrunde, udvikle og evaluere eget arbejde samt reflektere over etik og moral).

Selvom det er vigtigt at være bredt funderet på det misbrugsfaglige område, er der også brug for medarbejdere med mere dybtgående faglige kompetencer på visse områder, fx særlige behandlingsformer, ernæring og motion i behandlingen, social-pædagogiske metoder, familie/pårørendebehandling, konflikthåndtering, assertion og kommunikation.

Efterbehandling, støtte, omsorg, kontakt og aktivering fordrer medarbejdere der kan analysere og tackle sammensatte behov hvor misbruget kun er en del af problemet, fordi det ofte drejer sig om plejekrævende brugere med komplekse, sociale problemer. Til disse opgaver skal tværfaglige kompetencer derfor fremhæves, men også nogle af kompetencerne nævnt ovenfor under ’behandling’ kan vise sig nødvendige. Denne særlige brugergruppe kan også stille krav om medarbejdere der har konkret viden om hiv og hepatitis C, om skadesreduktion (fx at undgå infektioner, rene sprøjter, ordentlig ernæring, skifte forbinding) og om hyppigt forekommende psykiske lidelser. De skal også kunne inddrage brugere i aktiviteter, have viden om sundhed, ernæring og motion og have metoder til at udføre

opsøgende arbejde. Endelig skal stor faglig fleksibilitet og rummelighed fremhæves.

Medarbejderen skal kunne acceptere forbedringer der er meget beskedne i forhold til de behov brugerne selv udtrykker, særligt i forhold til misbrugere i grænseområdet mellem substitutionsbehandling og omsorgsarbejde.

Visitation

Alfa og omega i visitationen er en grundig individuel udredning. Den er nødvendig for at kunne tilbyde brugeren stofmisbrugsbehandling eller andre tilbud. Men udredningen er ikke en fast størrelse. Hvis borgerens situation ændrer sig efter at der er truffet en afgørelse om hvad borgeren skal tilbydes, må udredningen justeres ligesom også den sociale handleplan. Det er altså ikke nok at finde et godt tilbud til brugeren. Der skal løbende følges op på om tilbuddet stadig er hensigtsmæssigt eller om den sociale handleplan skal revideres i forhold til en ny situation.

Når borgeren visiteres, må der kun lægges vægt på de lovlige hensyn der indgår i den bestemmelse der visiteres efter (Gammeltoft-Hansen, 2002). Som beskrevet under undersø-gelsesprincippet side 72, er det afgørende at den enkelte sagsbehandler – i visitationspro-cessen – tager konkret stilling til hvilke oplysninger der er relevante for at træffe en lovlig og rigtig afgørelse. Kun relevante oplysninger må bruges som grundlag for afgørelsen. Med andre ord vil det ikke være lovligt at forlange samtlige oplysninger om den enkelte ansøger.

I praksis visiteres til ambulant-, dag- og døgnbehandling efter servicelovens §101*. Hvis der visiteres til døgnbehandling skal der efterfølgende vælges et behandlingstilbud efter servicelovens §107* – i overensstemmelse med behandlingsplanen. Ønsker en borger med et stofmisbrug at blive behandlet, har vedkommende krav på at der iværksættes behandling efter servicelovens §101*. (Borgerens krav på frit valg af behandlingsindsats beskrives på side 61). For at kunne tilbyde den mest hensigtsmæssige behandling, bør kommunen kortlægge brugerens problemer på en måde der kan bruges både til visitation og til den efterfølgende planlægning af behandlingsindsatsen. Det skal understreges at mange behandlings-søgende stofmisbrugere har komplekse problemer hvoraf misbrug måske kun er det ene.

Det kan være irrelevant udelukkende at tilbyde brugeren misbrugsbehandling hvis andre problemer opleves mere påtrængende. Så skal man overveje om misbrugsbehandlingen kan integreres med en anden social eller medicinsk indsats. Sådanne overvejelser kan give idéer til hvordan og hvortil man kan henvise, visitere og behandle personer med komplekse problemer – overvejelser der tager udgangspunkt i kortlægningen af brugerens problemer. Potentielle alternative henvisningsmuligheder bør også ridses op. Den social-faglige vurdering af hvilken indsats der skal tilbydes, kan ifølge Eskelinen og Caswell (2003) foretages med tre forskellige hovedtilgange:

Udforskningsmodellen bygger på at finde fakta og samle udsagn og forklaringer fra forskellige kilder, at drage konklusioner på denne baggrund og derefter fremlægge en professionel vurdering. Efter denne model er socialarbejderen nødt til at stille mange spørgsmål for at kunne konkludere. Det kan ske i en fast ramme der støtter at data bearbejdes i overensstemmelse med en valgt teori eller organi-sationens eller faggruppens målsætninger. Denne model giver i høj grad socialar-bejderen en ekspertrolle.

Indsatsmodellen er en vurderingsproces domineret af kriterier opstillet af organi-sationen. Som regel går opgaven ud på at vurdere om borgeren opfylder kriterierne for bestemte ydelser, dvs. skabe et match mellem den behandlingssøgende og de eksisterende tilbud. Selve vurderingselementet spiller ikke en særlig stor rolle og har mest karakter af informationsindsamling. Regler eller forudbestemte politikker er retningsgivende for hvilken indsats der visiteres til.

Udvekslingsmodellen er kendetegnet ved at brugeren opfattes som eksperten når hans eller hendes problemer vurderes. Modellen lægger vægt på samarbejde med brugeren og på at udveksle information mellem sagsbehandler og borger. Brugerens udtalelser fortolkes ikke, men tages snarere som udgangspunkt for at hjælpe den pågældende til at finde sine indre resurser og potentialer, og for at afgøre hvordan socialarbejderen bedst samarbejder med brugeren for at nå vedkommendes mål – under forudsætning af at disse mål hverken er skadelige eller ulovlige. I denne model sigter den vurdering der skal afgøre hvad der visiteres til, mod at være behovsstyret og føre til empowerment hos brugeren.

Eskelinen og Caswell mener ikke at der direkte kan sættes lighedstegn mellem en bestemt sagsbehandlerrolle og en bestemt vurderingsmodel. De tre modeleksempler er medtaget for at nuancere billedet af hvordan visitationen skal gribes an. Kun sjældent visiteres der efter en bestemt ’rendyrket’ model, og det er heller ikke nødvendigt. Der skal altid visiteres efter gældende lov, men der er plads til at reflektere over hvilken slags tilgang der giver mest mening i forhold til en konkret visitation.