• Ingen resultater fundet

Artikel 42‐ Fit & Proper

4   Teoretisk analyse ‐ udvalgte artikler

4.4  Artikel 42‐ Fit & Proper

4.4 Artikel 42- Fit & Proper

CEIOPS definerer følgende funktioner som "andre nøglefunktioner":

 Internal Audit

 Actuarial Function

 Risk Management

 Compliancefunktionen.

Dette er alene en minimumsbetragtning, hvorfor andre funktioner sagtens kan betragtes som værende nøglefunktioner og beslutningstagerne i sådanne funktioner som værende nøglepersoner - dette afhænger af forsikringsvirksomhedens struktur.104

Virksomheden skal derfor vurdere, hvilke funktioner som er nøglefunktioner iht. deres drift.

Proportionalitetsprincippet har som udgangspunkt ikke effekt på dette punkt, hvorfor de samme krav gør sig gældende for store såvel som små forsikringsvirksomheder.105

Vurderingen tager ikke alene udgangspunkt i den tekniske kunnen, men også personens ledelsesmæssige kompetence. CEIOPS skriver følgende: 106

Both the assessment of the management and the technical competences of the person at stake shall be based on the person’s previous experience, knowledge and professional qualifications and shall demonstrate due skill, care, diligence, and compliance with the relevant standards of the area/sector he/she has worked in.

Som det fremgår af ovenstående, bliver personer som driver virksomheden eller indtager nøglepositioner vurderet iht. en række punkter. Formålet er, som defineret ovenfor, at sikre en god og forsigtig ledelse af virksomheden og hermed beskytte forsikringstager.

4.4.3 Analyse 

I det følgende vil den nuværende gældende lovgivning for forsikringsvirksomheder blive gennemgået.

Dette med henblik på at identificere eventuelle punkter, hvor implementeringen af Solvens II vil stille yderligere krav til virksomhederne.

104 CEIOPS' Advice, pkt. 3.39

105 CEIOPS' Advice, pkt. 3.43

106 CEIOPS' Advice, pkt. 3.60

Som det tidligere er nævnt, er de ovennævnte virksomheder underlagt FIL, som indeholder en række krav til medlemmer af bestyrelsen såvel som direktionen, jf. nedenfor: 107

§64 Et medlem af bestyrelsen eller direktionen i en finansiel virksomhed skal have fyldestgørende

erfaring til at udøve sit hverv eller varetage sin stilling i den pågældende virksomhed.

Stk. 2. Et medlem af bestyrelsen eller direktionen skal opfylde følgende:

1) Må ikke være pålagt eller blive pålagt strafansvar for overtrædelse af straffeloven, den finansielle lovgivning eller anden relevant lovgivning, hvis overtrædelsen indebærer risiko for, at

vedkommende ikke kan varetage sit hverv eller sin stilling på betryggende måde.

2) Må ikke have indgivet begæring om rekonstruktionsbehandling, konkurs eller gældssanering eller være under rekonstruktionsbehandling, konkursbehandling eller gældssanering.

3) Må ikke på grund af sin økonomiske situation eller via et selskab, som vedkommende ejer, deltage i driften af eller have en væsentlig indflydelse på, have påført eller påføre den finansielle virksomhed tab eller risiko for tab.

4) Må ikke have udvist eller udvise en adfærd, hvor der er grund til at antage, at vedkommende ikke vil varetage hvervet eller stillingen på forsvarlig måde. Ved vurderingen af, om et medlem af bestyrelsen eller direktionen udviser eller har udvist en uforsvarlig adfærd, skal der lægges vægt på hensynet til at opretholde tilliden til den finansielle sektor.

Som det fremgår af ovenstående, indeholder FIL allerede krav til direktionen og bestyrelsen, hvor det fremgår af lovteksten, at direktionen og bestyrelsen skal have en fyldestgørende erfaring til at udøve sit hverv eller varetage sin stilling i virksomheden (Fit).108 Herudover fremgår det af § 64, stk. 2, at der også er en række krav som sikrer at personen er forsvarlig (Proper).

På baggrund af ovenstående vurderes det derfor, at der på direktion/bestyrelsesniveau ikke er de store forskelle mellem generel bestemmelsen i FIL og Solvens II-direktivet.

Som det fremgår af ovenstående, omtaler FIL ikke nøglepersoner ansat i virksomheden, hvorfor der på dette punkt kan være tale om en skærpelse. Dette er tilfældet, da kravene om fit & proper i Solvens II ikke alene omhandler direktionen og bestyrelsen, men også medarbejdere som besidder nøgleposter i virksomheden.

107 FIL § 64

108 FIL § 64, stk.1

Hvorvidt denne skærpelse vil have indflydelse af speciel høj grad, kan diskuteres. Som udgangspunkt må det være bestyrelsen og direktionen, som ansætter de øvrige nøglepersoner i virksomheden. Det vurderes derfor, at såfremt bestyrelse og direktionen er fit & proper, hvilket de skal være iht. FIL og Solvens II-direktivet, vil de alt andet lige ansætte medarbejdere som er fit & proper til udføre deres opgave.

Opstår der en situation, hvor den medarbejder, som direktionen/bestyrelsen ansætter, ikke er fit &

proper, kan der stilles spørgsmålstegn ved, hvorvidt direktionen og bestyrelsen er fit & proper, da ansættelsen af de rigtige medarbejdere må vurderes som værende en del af det ansvar, som ligger under at føre en sikker og sund ledelse af virksomheden.

Herudover fremgår det i FIL, at 50 pct. af bestyrelsesmedlemmerne i de tværgående pensionskasser skal være medlemsvalgt blandt medlemmerne i pensionskasserne.109 Dette forhold vil alt andet lige have en mulighed for at belaste de tværgående pensionskasser, da de medlemmer af bestyrelsen, som er en del af medlemmerne i pensionskasserne ikke nødvendigvis besidder de rigtige kompetencer, til at blive vurderet som værende fit & proper.

Sammenlignes fit & proper-beskrivelserne mellem hhv. Solvens II og FIL fremgår det også, at bestemmelserne ikke nøjagtigt har den samme ordlyd. Specielt for hvad angår "fit", vurderes der at være en forskel, hvor FIL nøjes med at stille krav til at personer har den nødvendige erfaring, stiller Solvens II-direktivet krav til medlemmernes faglige kvalifikationer, samt at viden og erfaring skal være af tilstrækkelig karakter til at drive virksomheden sundt og sikkert. Hvorvidt Solvens II-direktivets bestemmelse blot er en detaljeret udgave af den bestemmelse vi ser i FIL vides ikke, og det afhænger i høj grad af, hvordan tilsynsmyndigheden fortolker bestemmelsen. Vælger tilsynsmyndigheden at fortolke bestemmelsen hårdt, kan der sættes spørgsmålstegn ved, hvorvidt fagrepræsentanterne har de nødvendige kompetencer til at sikre en sund og sikker ledelse.

109 FIL § 115

4.5 Artikel 44 - Risk Management