• Ingen resultater fundet

Valg af visualiseringspunkter

In document Kopi fra DBC Webarkiv (Sider 33-102)

4.  Kulturlandskabet og rekreative forhold

4.4  Valg af visualiseringspunkter

rækker have samme totalhøjde. Harmoniforholdet i den østlige række i alternativet vil være 1:0,86. Vindmøllen vil i det flade åbne landskab virke meget langbenet.

Forholdet mellem navhøjde og rotor vil i det bereg-nede eksempel i hovedforslaget være 1:1,19. I det gæl-dende vindmøllecirkulære er der fastlagt et forhold på 1:1 +/- 10 procent. Det har imidlertid vist sig at være uharmonisk for de nye store vindmøller, og kravet vil derfor blive ændret i det nye vindmøllecirkulære, som forventes færdigt i forsommeren 2009. Heri vil det for-mentligt vejledende være fra 1:1,10 til 1:35, men forhol-det bør vurderes i hvert enkelt projekt. Står vindmøller-ne højt, kan det være pævindmøller-nest med en relativt stor rotor, men står de derimod lavt og meget åbent mod omgivel-serne, kan det være pænest med en relativ lille rotor.

Vindmøllernes proportioner ved de moderne, store vindmøller er mest harmonisk, hvis rotoren er større end navhøjden. Det medfører at vindmøllen i alternativets øst-lige række næppe vil være harmonisk. Dette vil

forment-lig forstærkes af det forhold, at de står næsten parallelt med en række, hvor rotoren er større end navhøjden.

Ved Lem Kær står vindmøllerne i niveau med om-givelserne. Det medfører, at en relativ stor rotor virker mest harmonisk. Se visualisering nr. 1, 6, 7, 10 og 15.

For at kunne vurdere alternativets visuelle fremtræ-den, er alternativet visualiseret fra fotopunkt nr. 1, 6, 7, 10, 15 og 24. Disse visualiseringer er vist til sidst og vist sammen med hovedforslaget for at kunne bedøm-me de to forslag over for hinanden.

Rotoren vil have en rolig omdrejning i begge forslag.

Alle vindmøller i hovedforslaget vil have en nominel omdrejningshastighed på 12,8 omdrejninger pr. minut, mens tallet for møllerne i den østlige række i alternati-vet vil være 16,1. Den forskellige omdrejningshastighed kan medvirke til at skabe et uharmonisk indtryk.

Den lave omdrejningshastighed vil samtidig reducere vindmøllernes synlighed og dominans i landskabet.

Da området er velegnet til afprøvning og demonstra-tionsmøller, kan nogle af vindmøllerne have et andet udseende og andre forhold mellem navhøjde og rotor-diameter. Til hver demonstrationsmølle skal der opsæt-tes en målemast, som skal have samme højde som nav-højden på den vindmølle, den tilhører. Målemasten vil fremstå mindre markant end vindmøllen og bliver ty-deligst oplevet i nærzonen.

N

0 1 3 4 5 km

Kort 4.8  Visualiseringspunkter i fjernzone

N

1:100.000

Kort 4.7  Visualiseringspunkter i nær- og mellemzone

11. For enden af villavejen i Velling er der gennem et levende hegn sporadisk udsigt over det åbne land.

Ringkøbing

12. Fra Vellingvej i udkanten af Ringkøbing, hvor der er udsigt til fjorden og man vil se de nye vindmøller til venstre for Velling Kirke. Mod syd, på den anden siden af fjorden, oplever man i dag vindmøllerne ved Tændpibe og Velling Mærsk, og møllerne i Gestenge kan anes.

13. Fra mark ved Hebeltoft. Området er byudvik-lingsområde for den sydøstlige del af Ringkø-bing.

14. Fra den del af Vesttarpvej, der er grusvej og lig-ger syd for ridecentret. Området er byudviklings-område for den sydøstlige del af Ringkøbing.

Samspil med andre vindmøller

15. Fra Klaptoft, syd for jernbanen, hvor man er hæ-vet over terræn, og det er muligt at se ud over he-le det flade she-lettelandskab med Skovbjerg Bakkeø i baggrunden.

16. Fra Stauningvej, syd for Velling Mærsk og Tænd-pibe Vindmøllepark. Her vil de 35 vindmøller i Tændpibe blive saneret i forbindelse med dette og andre projekter, hvorefter de 17 møller i Velling Mærsk vil stå tilbage.

Færdselsårer

17. Fra Vennervej med Vennergård i forgrunden.

Herfra vil man se de nye vindmøller sammen med vindmøllerne i Hjortmose og Nørhede og Dangrøntsiloen ved Herningvej, samt dele af de fire vindmøller nordvest for Højmark.

18. Fra Røgindvej, syd for Favrby, hvor levende hegn og anden bevoksning hindrer udsigt over længe-re afstand. Den længe-rejsende vil opleve vindmøllerne ved Velling Mærsk over bevoksningen.

19. Fra Røgindvej, rute 28, godt en halv km syd for Gammelmølle Bæk, hvor man i dag oplever de fi-re vindmøller, der står nordvest for Højmark og bliver saneret i forbindelse med projektet ved Tim.

20. Fra Herningvej, vest for Nymøllevej, hvor man i dag oplever dele af de fire vindmøller, der står nordvest for Højmark og vil blive saneret i forbin-delse med projektet ved Tim.

Mellemzone 4,5 – 10 km

Samlede bebyggelser

21. Fra Dejbjerglund Efterskole, lige nord for Dej-bjerg by, er der frit udsyn til vindmøllerne over de levende hegn, hvor også vindmøllerne ved Vestas og skorstene og bygninger fra industri i Lem ses.

22. Fra sommerhusområde ved Stauning Vester-strand, hvor feriefolket kan se langt gennem et hul i bevoksningen. I dag oplever de vindmøller-ne ved Tændpibe, som vil blive savindmøller-neret i forbin-delse med andre projekter sammen med møllerne i Velling Mærsk.

23. Fra befæstet areal ved Rådhuset i Ringkøbing. De nye vindmøllerne vil stå til venstre for Velling Kirke, og anes bag byens tage og bevoksninger.

Det åbne land og samspil med andre vindmøller

24. Fra udsigspunkt på Dejbjerg Hede, hvorfra man i klart vejr kan se 20 km væk.

25. Fra Stauningvej, ca. en km nord for Stauning. I dag kikker vindmøllerne i Gestenge over bevoks-ningen.

26. Fra Hammelsvang, mellem Ølstrup og Hover. Her er møllerne i Hjortmose og Nørhede synlige.

Fjernzone over 10 km

Kysten ved Ringkøbing Fjord

27. Fra Hvide Sande, med Ringkøbing Fjord i for-grunden.

28. Fra Søndervig Landevej, syd for Søndervig, hvor man i klart vejr kan se til Ringkøbing og vind-møllerne ved Hjortmose, Nørhede og Højmark.

Det åbne land

29. Fra Hoverdalvej øst for Amu-Center Hoverdal, hvor de nye vindmøllerne ses i sammenspil med møllerne i No, Nørhede og Hjortmose.

30. Fra et lille fiskerleje med små skure i et fuld-stændig fladt landskab ved Nyå, tæt på udløbet af Skjern Å.

Visualiseringerne af hovedforslaget viser 11 vindmøl-ler med navhøjde 93,9 m og rotordiameter 112 m. I al-ternativet er der visualiseret en vindmølle med navhøj-de 104,9 m og rotordiameter 90 m i navhøj-den østlige række, mens møllen i den vestlige række er den samme som i hovedforslaget. I begge tilfælde er målemasten visuali-seret 300 m vest for den sydvestligste vindmølle.

Nærzone. Eksisterende forhold fotograferet mod nordvest fra det nordvestligste hjørne af villakvarter i Lem. Foto er  taget over det flade, åbne landskab med jernbanen i for-grunden og tårnet på Velling Kirke, der knejser over horisonten. 

Eksisterende vindmøller er tegnet op med lys grå farve for

syn-1

lighedens skyld. Fotografierne er generelt taget med

normalop- tik på 45 mm, så den ideelle betragtningsafstand i forhold til sam-menligning af størrelser og perspektiv er 35 cm i papirudgaven  af VVM-rapporten. Ideel betragtningsafstand må ikke forveksles  med læserens foretrukne læseafstand.

Velling Kirke 45 m mølle i Vesttorp

1

Nærzone. Visualisering fra grusvej langs den nordvestlige  del af Lem. Afstand til nærmeste nye vindmølle er godt 1,4  km. De nye vindmøller står lette og luftige på den store fla-de. Vindmøllernes dimensioner gør hegnene meget små. Tårnet  fra Velling Kirke ses til højre for den tredje mølle fra venstre på 

billedet. Vindmøllerne er trukket op med en lys grå farve for syn-lighedens skyld. Fotografiene er generelt taget med normalop- tik på 45 mm, så den ideelle betragtningsafstand i forhold til sam-menligning af størrelser og perspektiv er 35 cm i papirudgaven af  VVM-rapporten. 

2

Nærzone. Eksisterende forhold fotograferet mod nordvest fra den vestligste del af villavejen Bakkedraget i Lem. Bag  bygningerne ses bevoksning i haver og det levende hegn,  der står langs haverne mod vest. Fotografiene er generelt taget med normaloptik på 45 mm, så den ideelle betragtningsafstand 

i forhold til sammenligning af størrelser og perspektiv er 35 cm i  papirudgaven af VVM-rapporten. Ideel betragtningsafstand må  ikke forveksles med læserens foretrukne læseafstand.

2

Nærzone. Visualisering fra villavejen Bakkedraget i Lem. 

Afstand til nærmeste nye vindmølle er knap 1,5 km. Over  huse og bevoksning kommer rotor og vingespidser til syne. 

Fra haver i den vestlige kant af byen vil der være forskelligt ud-syn til vindmøllerne afhængig af levende hegn og bevoksning. 

3

Nærzone. Eksisterende forhold fotograferet mod nordvest fra den østligste del af villavejen Bakkedraget i Lem. Her-fra er der udsyn over Lem Kær. Bevoksningen i haverne er  forholdsvis høj og tæt. Fotografierne er generelt taget med nor-maloptik på 45 mm, så den ideelle betragtningsafstand i forhold 

til sammenligning af størrelser og perspektiv er 35 cm i papirud- gaven af VVM-rapporten. Ideel betragtningsafstand må ikke for-veksles med læserens foretrukne læseafstand.

Nærzone. Visualisering fra den østlige del af villavejen  Bakkedraget i Lem. Afstand til nærmeste nye vindmølle er  godt 1,8 km. Fra denne position lukker bevoksning for ud- syn til vindmøllerne, og kun vingespidser og øverste del af måle-

masten rækker over træerne. Vi vurderer, at det samme mere el-3

ler mindre vil være tilfældet fra de fleste steder i den nordlige del

af byen. Vindmøllerne er trukket op med sort farve for synlighe-dens skyld.

4

Nærzone. Eksisterende forhold fotograferet mod nordvest fra Store Kjærgårdsvej i Lem, hvor der er opført nye boli- ger mod vest. Levende hegn skærmer for udsyn til det åb-ne landskab. 

Nærzone. Visualisering fra Store Kjærgårdsvej i Lem. Af- stand til nærmeste nye vindmølle er knap 1,8 km. Bevoks- ningen dækker i høj grad for udsigten til de nye vindmøl- ler, så kun enkelte vingespidser er synlige. Vindmøllerne er truk-ket op med en mørk grå farve for synlighedens skyld

4

5

Nærzone. Eksisterende forhold fotograferet mod nordvest fra anlægget i Lem. Foto er taget fra stien ved indgangen  til anlægget ved Lem Sydsogns Kirke, hvor man bag an-lægget kan ane jernbanen og levende hegn vest for byen.

Antenne ved villa

Nærzone.  Visualisering fra anlægget i Lem, nord for Lem  Sydsogns Kirke. Afstand til nærmeste nye vindmølle er  godt to km. Nogle vindmøller vil træde fri af bevoksnin- gen, mens andre kun vil være synlige med rotor eller vingespid-ser over træer og huse. Herfra kan det være svært at vurderer 

5

afstanden til vindmøllerne. Vindmøllerne generer ikke oplevelsen 

af anlægget. Vindmøllerne er trukket op med mørk grå farve for  synlighedens skyld.

100 m mølle i Hjortmose

6

Nærzone. Eksisterende forhold fotograferet mod nord fra Vennervej omkring 500 meter vest for Lem, hvor man kan  se ud over den åbne flade med Skovbjerg Bakkeø i bag-grunden. På billedet ses vindmøllen ved Vesttarp 225 kW med  totalhøjden 45 meter og den vestligste af de tre vindmøller ved 

Hjortmose på 1,75 MW med totalhøjden 100 meter der står 7,8 km  væk. Eksisterende vindmøller er tegnet op med grå farve for syn-lighedens skyld. 

45 m mølle i Vesttorp

Nærzone. Visualisering fra Vennervej vest for Lem. Af-stand til nærmeste nye vindmølle er knap 1,6 km. De nye  vindmøller står i et let opfatteligt geometrisk mønster. 

Vindmøllerne virker fra denne position ikke voldsomme, da di-mensionerne i landskabet med den store flade kan bære de store

6

vindmøller. Vindmøllerne er trukket op med grå farve for synlig-hedens skyld.

45 m møller i Velling Mærsk Velling Kirke

7

Nærzone. Eksisterende forhold fotograferet mod sydvest fra den sydvestlige del af Højmark. Foto er taget fra top-pen af bakkedraget, hvor bakkerne falder blødt. Fra denne  position opfatter man ikke umiddelbart, at man står højere i ter-

ræn end Lem Kær. Over horisonten ser man vindmøllerne i Vel-ling Mærsk på 225 kW med totalhøjde på 45 meter og tårnet fra  Velling Kirke. Afstanden til eksisterende møller er godt 5,2 km. 

Eksisterende vindmøller er tegnet op med mørk grå farve for syn-lighedens skyld.

Nærzone. Visualisering fra den sydvestlige del af Højmark. 

Afstand til nærmeste nye vindmølle er godt 2,4 km. Vindmøl- lerne er store, men de står pænt og roligt i landskabet. Igen-nem de nordligste vindmøller til højre i billedet ser man tårnet på  Velling Kirke. Møllerne i Lem Kær står klart adskilte fra møllerne 

7

i Velling Mærsk. Vindmøllerne er trukket op med en mørk grå farve 

for synlighedens skyld.

45 m møller i Velling Mærsk

30 m møller  i Tændpibe

8

Nærzone. Eksisterende forhold fotograferet mod sydvest fra Højmark, vest for Sønder Lem Kirke. Bevoksning vest  for Højmark skærmer for store dele af udsigten over land-skabet. Hvor der ikke er skærmende bevoksning, ser man over  horisonten vindmøllerne i Velling Mærsk med totalhøjde på 45 

meter og vindmøllerne i Tændpibe med totalhøjde på 30 meter. 

Eksisterende vindmøller er tegnet op med mørk grå farve for syn-lighedens skyld.

8

Nærzone. Visualisering vest for Sønder Lem Kirke i Høj-mark. Afstand til nærmeste nye vindmølle er godt 2,9  km. Fra denne position virker de nye vindmøller store  og dominerende, og de tager store dele af udsigten. Det kan væ-re svært at vurderer afstanden til vindmøllerne. Møllerne i Lem 

Kær og Velling Mærsk står klart adskilte. Vindmøllerne er trukket  op med en mørk grå farve for synlighedens skyld. Fotografiene er generelt taget med normaloptik på 45 mm, så den ideelle betragt- ningsafstand i forhold til sammenligning af størrelser og perspek-tiv er 35 cm i papirudgaven af VVM-rapporten.

9

Nærzone. Eksisterende forhold fotograferet mod vest fra Adelvej, godt en km vest for Højmark, hvor man oppe fra  bakkeøen oplever det blødt bølgende landskab. Tårnet fra  Sønder Lem Kirke toner frem gennem den vinternøgne bevoks-ning. 

9

Nærzone. Visualisering fra punkt vest for Højmark. Af-stand til nærmeste nye vindmølle er knap 4,1 km. De nye  vindmøller forstyrrer landskabet og forringer kraftigt op- levelsen af bakkerne. Vindmøllerne forstyrrer oplevelsen af Søn-der Lem Kirke i vinterhalvåret.

Sønder Lem Kirke 74 m møller nordøst 

for Højmark

Nærzone. Eksisterende forhold fotograferet mod øst syd for Velling, hvor der udsyn over den flade, åbne slette. 6,4 km væk, på Skovbjerg Bakkeø i baggrun-den, står vindmøllerne nordøst for Højmark med totalhøjde 74  meter, samt Sønder Lem Kirke.

10

Nærzone. Visualisering fra Vennervej syd for Velling. 

Afstand til nærmeste nye vindmølle er knap 2,1 km.

På billedet ses kun 10 vindmøller, da den 11. står til  venstre for billedet. Vindmøllerne nordøst for Højmark og tårnet 

fra Sønder Lem Kirke ses oppe på bakkeøen gennem de letop-10

fattelige, nye møllerækker. Dimensionerne på den store flade kan

bære de nye, store vindmøller, som præger oplevelsen fra dette  sted, men ikke dominerer bakkeøen, der strækker sig gennem he-le billedet.

Nærzone. Eksisterende forhold fotograferet mod sydøst fra villakvarter i den østlige del af Velling. Foto er taget  fra et ikke bebygget græsområde mellem to villagrun-de, hvor det levende hegn adskiller grænsen mellem by og land. Vi  vurderer, at der fra hele den østlige del af Velling vil være omtrent 

11

den samme sigtbarhed til det åbne land mod øst. Fotografierne er

generelt taget med normaloptik på 45 mm, så den ideelle betragt- ningsafstand i forhold til sammenligning af størrelser og perspek- tiv er 35 cm i papirudgaven af VVM-rapporten. Ideel betragtnings-afstand må ikke forveksles med læserens foretrukne læseafstand.

11

Nærzone. Visualisering fra villavej i den østlige del af  Velling. Afstand til nærmeste nye vindmølle er 1,8 km. 

De nye vindmøller er knap synlige gennem det levende  hegn uden løv. På den anden side af det levende hegn vil oplevel-sen af vindmøllerne svare nogenlunde til visualisering 10.

Velling Kirke To møller ved 

Vestas

43 m møller i Gestenge Vindmøllepark

45 m møller i   Velling Mærsk  Vindmøllepark

Nærzone. Eksisterende forhold fotograferet mod sydøst fra Vellingvej på kanten af Ringkøbing, hvor der er ud- sigt over Ringkøbing Fjord. Velling Kirke ligger mar-kant i landskabet på den anden side af fjorden, til højre for to  vindmøller ved Vestas industri i Lem på henholdsvis 225 kW med 

12

totalhøjde på 45 meter og 660 kW med totalhøjden på 67 m. Af- standen til vindmølleparkerne Gestenge og Velling Mærsk er hen- holdsvis 8,9 km og 5,1 km. Vindmølleparkerne strækker sig til- sammen langs hele den synlige del af kystlinjen og er alle synli-ge i klart vejr.

12

Nærzone. Visualisering fra sydgrænsen mellem by og  land ved Ringkøbing. Afstand til nærmeste nye vindmøl-le er 4,4 km. Oplevelsen af Velling Kirke og Ringkøbing  Fjord forstyrres ikke af de nye vindmøller, der står langt til venstre  i billedet. Vindmøllerne er trukket grå op for synlighedens skyld.

13

Nærzone. Eksisterende forhold fotograferet mod syd- øst fra mark ved Hebeltoft sydøst for Ringkøbing. Om-rådet er udlagt til byudvikling. Afstand til vindmøllen  ved Vestarp, på 225 kW med totalhøjden 45 meter, er knap 2 km.

Silo Silo

45 m mølle i Vesttarp

13

Nærzone. Visualisering fra mark sydøst for Ringkø-bing. Afstand til nærmeste nye vindmølle er 4,3 km. På  grund af afstanden til de nye vindmøller er de mindre  dominerende i det flade landskab.

Nærzone. Eksisterende forhold fotograferet mod syd- øst fra Vesttarpvej ved Hedegårdsmark øst for Ringkø-bing. Området er udlagt til byudvikling. Levende hegn  og bevoksning skærmer fra dette område udsynet over det åbne,  flade landskab.

14

14

Nærzone. Visualisering fra Vesttarpvej øst for Ring-købing. Afstand til nærmeste nye vindmølle er 4,5 km. 

Det øverste af de nye vindmøller kommer til syne med  rotor eller vingespidser over det nærliggende levende hegn. Ud-synet til vindmøllerne vil formentlig være det samme eller mindre 

fra et eventuelt kommende boligområde. Vindmøllerne er trukket  hvide op for synlighedens skyld.

67 m mølle  ved Vestas

45 m mølle  ved Vestas Silo

43 m møller i Gestenge Vindmøllepark

15

Nærzone. Eksisterende forhold fotograferet mod syd-øst fra den sydlige side af jernbanebroen ved Klaptoft. 

Herfra ligger Skovbjerg Bakkeø som en ramme om-kring det flade slettelandskab. Siloer og industrien i Lem, samt vindmøllerne i Gestenge, ses over horisontlinien. Afstanden til 

vindmøllerne i Gestenge på 225 kW med totalhøjde på 43 meter  er 6,3 km. Eksisterende vindmøller er tegnet op for synlighedens skyld.

15

Nærzone. Visualisering fra Jernbanebro ved Klaptoft. 

Afstand til nærmeste nye vindmølle er godt 1,1 km. De  nye vindmøller står flot på den store flade, men de er store og meget dominerende. Vindmøllernes dimensioner svæk-ker oplevelsen af overgangen til bakkeøen i baggrunden. Den 

nye møllegruppe står klart adskilt fra de øvrige møller. Fra denne  position bliver oplevelsen mindre rodet, når vindmøllerne i Ge-stenge er nedslidte og taget ned.

16

Nærzone. Eksisterende forhold fotograferet mod nord- øst fra Stauningvej, syd for Velling Mærsk Vindmøl-lepark og Tændpibe Vindmøllepark, som dominerer  billedet. Bag vindmølleparkerne ses fra venstre møllerne i No 

på 127 meter imellem vindmøllerne ved Hjortmose på 100 me-ter. Midt i billedet ses vindmøllerne i Nørhede på 100 meter, samt  vindmøllerne nordvest for Højmark på 43 meter. Længst til højre  i billedet ses vindmøllerne nordøst for Højmark på 73 meter. Ved  møllerne til højre i billedet ser man gæs fouragere.

4 stk 43 meter møller ved Højmark   stk 74 meter møller 

ved Højmark  Skorsten og 45 

meter silo ved  grøntfoderfabrik 

i Nørhede 3 stk 100 meter 

møller ved Nørhede 3 stk 100 meter 

møller ved  Hjortmose 3 stk 17 meter  møller ved No

16

Nærzone. Visualisering fra Stauningvej syd for vind-mølleparkerne Velling Mærsk og Tændpibe. Afstand til  nærmeste nye vindmølle er knap 4 km. Vindmøllerne  i Tændpibe, der bliver saneret, inden de nye vindmøller kommer  op, er fjernet, og derved vil bare tre af de nye vindmøller ses bag 

de eksisterende. Vindmøllerne i Velling Mærsk er fra dette sted  de dominerende, og de forskellige grupper af vindmøller adskil-ler sig tydeligt fra hinanden. Vindmøllerne er trukket hvide op for  synlighedens skyld.

17

Nærzone. Eksisterende forhold fotograferet mod nord- øst fra Vennnervej, hvor man ser Vennergård i for-grunden. Afstanden til vindmøllerne i Hjortmose og  Nørhede på 1,75 MW med totalhøjden 100 meter er henholds-

vis 7,2 km og 6,9 km. Over horisontlinien ses også Dangrøntsi-loen ved Nørhede. Det levende hegn slører udsigten over det fla-de landskab. 

Dangrønt silo 100 m møller i Hjortmose 

Møllen tv står bag en silo 100 m møller i Nørhede 43 m møller nordvest for Højmark

17

Nærzone. Visualisering fra Vennervej ved Vennergård. 

Afstand til nærmeste nye vindmølle er godt 1,5 km. 

Fra denne position er vindmøllerækkerne let opfatteli- ge. Trods vindmøllernes høje vertikale skala, virker de ikke vold-somme, da dimensionerne i landskabet med den store, åbne

fla- de kan bære de store vindmøller. Dog synes levende hegn og an- den bevoksning meget lav i forhold til vindmøllerne. Vindmøller- ne er trukket op med hvid farve for synlighedens skyld. De sydlig-ste møller står til højre, uden for billedet.

In document Kopi fra DBC Webarkiv (Sider 33-102)