• Ingen resultater fundet

Sustainalytics og Morningstar

5.2. Metodikken i Sustainalytics

Ratingmetoden kaldes Morningstar Sustainability Rating og er et mål af finansielle, materielle, miljømæssige, sociale og regeringsmæssige risici når vi kigger på porteføljen i forhold til dens peer group. Her går man ind og kigger på ESG Risk Rating på virksomhedsniveau leveret af

Sustainability. Herfra beregnes risikoen for globale forvaltede produkter og indekser ud fra Morningstars database.

Metoden blev opdateret i 2019, hvor den inden var lidt anderledes. Den største forskel på den nye og gamle metode er, at man inden 2019 opdelte de tre ESG-faktorer og målte dem hver for sig.

Den nye metode opdeler virksomhederne i flere underkategorier, og herefter sammenfatter disse i en samlet analyse, for så til sidst at trække en E, S og G rating ud af analysen.

Ratingen er baseret på en todimensionel væsentlighedsramme, der måler en virksomheds

eksponering for branchespecifikke væsentlige risici, og hvor godt en virksomhed styrer disse risici.

Den nye og nu anvendte metode har tre overordnede steps:

Step 1:

Til at starte med beregnes Sustainability scoren for hver portefølje indrapporteret de sidste 12 måneder. Denne score er et vægtet gennemsnit af Sustainalytics ESG Risk Rating på

virksomhedsniveau.

Sustainalytics rating på virksomhedsniveau måler graden af virksomhedens økonomiske værdi i forhold til faren ved problemer. Hvis risikoen skal klassificeres som væsentlig, skal en ESG-risiko have en potentiel signifikant indflydelse på den økonomiske værdi i virksomheden, og dermed også på risiko- og afkastprofilen for en investering i virksomheden. Der vil være en variation på tværs af brancher og virksomheder for de væsentlige ESG-risici.

ESG-ratingen repræsenterer den resterende ikke-styrede ESG risikoeksponering efter hensyntagen til en virksomheds styring af sådanne risici.

Ratingen er gengivet på en skala fra 0-100, men i praksis varierer de fleste point fra 0 til 50, hvor de lavere scorer er bedre, da 0 indikerer ingen ikke-styret ESG-risiko.

ESG-risikovurderingen vises nedenfor:

Company Score ESG Risk Level 0-9.99 Negligible

10-19.99 Low

20-20.99 Medium

30-39.99 High

40+ Severe

Som det fremgår indikerer 0, at virksomheden ikke har nogen ikke-administrerende ESG-risiko, modsat 100 som indikerer det højeste ESG-risiko niveau.

Step 2:

Herefter bruges rating resultaterne til at beregne porteføljens historiske Portfolio Sustainability Score. Denne tager udgangspunkt i et vægtet gennemsnit af samme score de sidste 12 måneder.

Dog vægtes nyere porteføljer tungere end ældre, hvorfor disse ikke ligevægtes.

Step 3:

I den sidste del af metoden tildeles porteføljen en Morningstar Sustainability Rating baseret på dens historiske Portfolio Sustainability Score sammenlignet med Morningstar Global Category. Her får porteføljen tildelt glober afhængig af, hvordan den klarer sig. Denne gruppering er generelt bredere end andre fondskategorier, der bruges til sammenligning. Da ratingen bruges globalt, bliver porteføljerne sammenlignet inden for en større peer group af sammenlignelige porteføljer.

Man opnår 5 glober hvis man er i kategorien de 10% bedste med laveste gennemsnitlige risiko, 4 glober til de næste 22,5%, 3 glober til de næste 35%, 2 glober til de næste 22,5% og til sidst 1 globe til de 10% dårligste med højeste risiko.51

Til sidst sikrer man at vurderingen er fair og stabil over tid ved at integrere en række

begrænsninger. En af de væsentligste er kravet til kategoriernes antal porteføljer på 30 med historiske Portfolio Sustainability Scores. Der indregnes samtidig en rating-buffer for at øge

51 https://www.morningstar.dk/dk/news/202413/fakta-om-morningstar-sustainability-rating.aspx

stabiliteten af vurderingerne. Her foretages risikojusteringer for porteføljer med ekstreme historiske Portfolio Sustainability Scores. Såfremt en portefølje scorer mere end 30, har den som ovenstående tabel viser, et højt ESG-risiko niveau og kan derfor maksimalt opnå 3 glober.

Disse ratingscores opdateres en gang om måneden og baseres på de nyeste data fra

virksomhederne fra Sustainalytics. Porteføljer får dermed en rating en måned og 6 dage efter deres senest rapporterede portefølje. Det samme gør sig gældende ved fondens rating i forhold til dens peer group. Hvis data på porteføljen ikke er leveret, anvendes den seneste scoring og rating, såfremt den er under 276 dage gammel.52

5.3. MSCI – historie og metodik

MSCI står for Morgan Stanley Capital International og er ligesom Sustainalytics, et analysebureau, som leverer aktieindekser, porteføljerisiko og performanceanalyse, som styringsværktøjer til institutionelle investorer og hedgefonde. MSCI er måske bedst kendt for sine benchmarkindekser, som bruges af mange investeringsforeninger og ETF’er til sammenligningsgrundlag, hvor der her lanceres nye indekser hvert år.

Firmaet blev dannet i 1986, da Morgan Stanley købte licensrettighederne til Capital Internationals data. Forinden dette introducerede Capital Internationel en række aktieindekser i 1969 for at afspejle de internationale markeder, som også blev de første globale aktiemarkedsindekser uden for USA.

Da Morgan Stanley købte licensrettighederne, begyndte man at bruge navnet MSCI, med Stanley som den største aktionær. I 2004 købte MSCI Barra, som er et risikostyrings- og

porteføljeanalysefirma, som blev fusioneret til firmaet MSCI Barra ved en børsintroduktion på New York Stock Exchange i 2007. Senere i 2009 blev firmaet et uafhængigt enkeltstående offentligt selskab.

Firmaet giver sine kunder investeringsværktøjer fra Barra, Financial Engineering Associates, RiskMetrics, Institutional Shareholder Services, Measurisk og Center for Financial Research and

52 https://www.morningstar.dk/dk/news/202413/fakta-om-morningstar-sustainability-rating.aspx

Analysis. Det offentliggør også indekser, der er bredt tilgængelige for den investerende offentlighed.

MSCIs har over 160.000 aktieindekser, der fokuserer på forskellige geografiske områder og aktietyper såsom small-cap, mid-cap og large-cap. De sporer effektiviteten af de aktier, der er inkluderet i dem, og fungerer som en base for børshandlede fonde (ETF'er). 30. juni 2019 var der 12,3 billioner dollars i aktiver under forvaltning (AUM), der var benchmarket med firmaets indekser.

MSCI-indekserne er markedsdækkede indekser, hvilket betyder, at aktier vægtes i henhold til deres markedsværdi - beregnet som aktiekurs ganget med det samlede antal udestående aktier.

Aktien med den største markedsværdi får den højeste vægtning på indekset. Dette afspejler det faktum, at store virksomheder har større indflydelse på en økonomi end mellem- eller små

virksomheder. En procentændring i prisen på store cap-aktier i et MSCI-indeks, vil føre til en større bevægelse i indekset end en ændring i prisen på et small-cap-selskab.

Hvert indeks i MSCI-familien gennemgås kvartalsvis og balanceres igen to gange om året. Aktier tilføjes eller fjernes fra et indeks af analytikere inden for MSCI, for at sikre, at indekset stadig fungerer som et effektivt aktiebenchmark for det marked, det repræsenterer. Når et MSCI-indeks genbalanceres, skal ETF'er og gensidige fonde også justere deres fondsbesiddelser, da de er oprettet for at afspejle indeksernes ydeevne.53

5.3.1. Forskelle på MSCI og Sustainalytics

Det kan være et spørgsmål om præference, om man som institutionel investor ønsker at anvende data leveret af MSCI eller Sustainalytics, da en stor del af deres formål er det samme. Dog adskiller de to virksomheder sig ved, at Sustainalytics leverer data direkte til investor, fx på bankernes investeringsfonde, herunder direkte ESG-rating af disse, hvorimod MSCI mere bruges som et benchmark til disse for at kunne sammenligne deres nøgletal med ”markedet”. Dette inkluderer derfor også, at Sustainalytics fokus netop er ESG, hvor MSCI dækker en bred række nøgletal uden

53 https://www.investopedia.com/terms/m/msci.asp

hensyntagen til ESG i samme grad. Det understøtter deres hovedformål også, da Sustainalytics hjælper og understøtter verdens førende investorer til at inkorporere ESG og Corporate Governance indsigt i deres investeringsprocesser, hvor MSCIs formål er at være førende leverandør af kritiske beslutningsværktøjer og tjenester til det globale investeringssamfund.

De to ratingbureauer får også forskellig feedback, når det kommer til deres CEO-vurdering, samlet kulturscore, brandrangering og andre ratings. Parametre som investorer nu om dage kan være meget bevidste om at vælge ud fra, da de bl.a. vil sikre sig, at rating bureauet fx også behandler sine medarbejdere ordentligt, ligesom de virksomheder de investere i.

Virksomheden Comparably har lavet en undersøgelse, hvor de sammenligner disse parametre.

Resultaterne blev genereret af seks medarbejdere og kunder hos MSCI og tre medarbejdere og kunder fra Sustainalytics. Ud fra denne undersøgelse viser det sig, at Sustainalytics vinder den overordnede rating af forskellige kulturtyper i virksomhederne.54

5.4. Delkonklusion

Formålet med tredje del af projektet var at belyse, hvor projektets data kommer fra og hvordan der arbejdes med disse investeringsfonde og porteføljer i praksis, når det kommer til inddragelse og vurdering af bæredygtighed ved investeringsbeslutninger. Derfor bliver Sustainalytics som virksomhed beskrevet samt deres fremgangsmetode, når de screener virksomheder for ESG samt beregner øvrige nøgletal. For at kunne stille sig kritisk over for Sustainalytics, inddrages også rating bureauet MSCI samt forskellene på disse.

Sustainalytics er eget af Morningstar og er verdensledende inden for ESG og Corporate

Governance forskning og ratings. Sustainalytics tilbyder data om 40.000 virksomheder over hele verden og ratings om 20.000 virksomheder og om 172 lande. De forsyner investorer over hele verden med nye analyser, herunder: branchens første bæredygtighedsvurdering for fonde, der er rodfæstet i Sustainalytics ESG-ratings på virksomhedsniveau; en global familie for

54 https://www.comparably.com/competitors/msci-vs-sustainalytics

bæredygtighedsindeks og en lang række bæredygtige porteføljeanalyser, der inkluderer kulstofmålinger og kontroversielle data om produktinddragelse.

Ratingmetoden kaldes Morningstar Sustainability Rating og er et mål af finansielle, materielle, miljømæssige, sociale og regeringsmæssige risici når vi kigger på porteføljen i forhold til dens peer group. Her går man ind og kigger på ESG Risk Rating på virksomhedsniveau leveret af

Sustainability. Herfra beregnes risikoen for globale forvaltede produkter og indekser ud fra Morningstars database.

Denne metode har tre overordnede steps som opdeler virksomhederne i underkategorier, for herefter at sammenfatte disse og trække E, S og G ud af analysen.

Sustainalytics leverer altså data direkte til investor på fx rating af investeringsfonde og deres brug af bæredygtighed. MSCI er også et globalt og anerkendt ratingbureau, som leverer data på en lang række virksomheder. Dog bruges de mest som benchmark indeks og dermed som et værktøj til investors investeringsbeslutninger.