• Ingen resultater fundet

Samlet tilfredshed med uddannelsen

71

Kapitel 8. Samlet tilfredshed med

72

uddannelsen efter modul 4 lidt mindre end tidligere. Andelen, der kun i ringe grad vil anbefale uddannelsen til andre, er steget fra modul 3 til modul 4, så 16 % angiver, at de kun i ringe grad vil anbefale uddannelsen til andre. Selv om billedet er mindre positivt end tidligere, er det dog langt fra kritisk. Over halvdelen (59 %) vil i høj grad anbefale uddannelsen, og der er ingen, der svarer, at de slet ikke vil anbefale uddannelsen.

Figur 8.2: I hvilken grad vil du anbefale uddannelsen til andre?

39%

4%

71%

7%

28%

12%

25%

16%

57%

22%

60% 59%

0%

10%

20%

30%

40%

50%

60%

70%

80%

I høj grad I nogen grad I mindre grad

E07-M1 E07-M2 E07-M3 E07-M4

Kilde: Oxford Research 2008, spørgeskemaundersøgelse, studerende modul 1, 2, 3 og 4.

n = 79 (E07-M1), 59 (E07-M2), 50 (E07-M3) og 56 (E07-M4)

Note: På ingen af de 4 moduler er svarkategorien “slet ikke” blevet anvendt.

Betragtes ovenstående indikatorer på den generelle tilfredshed med uddannelsen for henholdsvis myndighedssagsbehandlere og leverandører, er der ingen forskel, når det gælder spørgsmålet om tilfredshed. Der er dog en tendens til, at myndighedssagsbe-handlerne er lidt mere forbeholdne, når det handler om at anbefale uddannelse til andre.

20 % svarende til 8 myndighedssagsbehandlere svarer, at de kun vil anbefale uddannel-sen i mindre grad, mens det blandt leverandørerne kun er 7 % svarende til 1 respondent, der svarer i mindre grad.

8.1.1 Indikatorer på tilfredshed hos lederne

I de kvalitative data er det tydeligt, at også lederne er positive, når det gælder den over-ordnede tilfredshed med uddannelsen (se tekstboksen herunder). Det peger på, at leder-ne kan se, at uddanleder-nelsen rammer rigtigt i forhold til medarbejderleder-ne og behovet på ar-bejdspladsen, og at uddannelsen potentielt kan få en effekt på de studerendes daglige arbejde og dermed på indsatsen over for børn og unge med særlige behov.

Lederne om uddannelsen

- ”Med uddannelsen får de en god all-round viden, som er specifik for deres arbejdsfelt, det får de ret hurtigt og det synes jeg er godt” (leder).

- ”Det gode ved uddannelsen er, at de studerendes kommer hjem med ny viden og energi.

Derudover er det også godt, at de studerende kommer tilbage til deres arbejdsplads med erfa-ringer fra andre kommuner omkring deres sagsbehandlerpraksis og arbejdsvilkår. Det mindre gode er, at de tilbageværende i kommunen har det hårdt. Der ligger store bunker, som de skal tage de i, og det er et vilkår, der trækker ned i det samlede billede af uddannelsen” (leder).

73 Lederne er stort set kun mindre positive i forhold til det arbejdspres, som det skaber på arbejdspladsen og for den enkelte medarbejder.

I en rekrutteringssammenhæng og i forhold til den faldende søgning til uddannelsen er det relevant at undersøge, hvad der får lederne til at indvilge eller ligefrem tage initiativ til at sende medarbejdere af sted på diplomuddannelsen på børne- og ungeområdet. Som figur 8.3 nedenfor viser, er topscoreren det faglige udbytte skarpt forfulgt af den reduce-rede deltagerbetaling, når lederne angiver, hvad det er for elementer, der påvirker deres stemning i forhold til at sende flere af sted på uddannelsen. 100 % nævner de faglige kompetencer, mens 95 % af lederne nævner den reducerede deltagerbetaling, der er på uddannelsen. Også vikarpuljemidlerne er af stor betydning, idet 81 % tillægger mulighe-den for at få vikardækning stor betydning.

Det eneste af de opstillede elementer, som kun en meget lille andel af lederne peger på som betydningsfuld, er den udvidede studievejledning. Men i forhold til kendskabet og anvendelsen af den udvidede funktion er det ikke overraskende, at initiativet ikke har en større betydning. Evaluator vurderer, at den udvidede studievejledningen har så begræn-set betydning, fordi det ikke er lykkedes at gøre opmærksom på, hvordan den udvidede studievejledning kunne betyde en væsentlig forstærkning i forhold til anvendelsen af uddannelsen, videndelingen og dermed udbyttet på arbejdspladsen.

Figur 8.3: I hvilken grad har nedenstående betydning for om du er positivt stemt over for at flere medarbejdere skal have diplomuddannelsen på børne- og ungeområdet? (flere svar)

100%

81%

62%

60%

11%

95%

0% 20% 40% 60% 80% 100%

De kompetencer som de studerende opnår på uddannelsen i relation til arbejdet med børn og unge

Den reducerede deltagerbetaling

Vikarpuljemidler til myndighedssagsbehandlere At de studerende forpligter sig til at tage den samlede

diplomuddannelse (alle 6 moduler) At der er særlig fokus på rollerne som og samarbejdet

mellem henholdsvis leverandører og myndighedssagsbehandlere (modul 4)

Den udvidede studievejledning

Kilde: Oxford Research 2009. Spørgeskemaundersøgelse med ledere.

n = 30-37

I de kvalitative data er det ikke overraskende, at lederne også peger på de problemer, der opstår med arbejdspresset på arbejdspladsen, når lederne vurderer, om de gerne vil sende flere medarbejdere af sted på uddannelsen. Flere steder er planerne om at sende flere medarbejdere af sted blevet nedjusteret eller lagt helt på is, på grund af det ar-bejdspres, der opstår, når der er for mange af sted samtidig, eller når der ikke gøres en indsats for, at nedbringe sagsmængden tilstrækkeligt. I forlængelse af dette udtrykker flere kolleger, hvor uddannelsen er relevant, at de har lyst til at få uddannelsen. Nogle er ikke blevet afskrækket af deres kollegers forløb og er parat til at begynde når som helst,

74

mens andre udtrykker, de kun vil begynde på uddannelsen, hvis vilkårene ser anderledes ud.

97 % af lederne, svarende til 32 ud af 37 adspurgte ledere, svarer, at de vil arbejde på at sende flere medarbejdere af sted på uddannelsen. Det er yderst positivt i forhold til re-kruttering og den faldende søgning til uddannelsen samt i forhold til den generelle til-fredshed med uddannelsen. Det er dog værd at være opmærksom på, at ledernes velvilje og positive indstilling til uddannelsen ikke er ensbetydende med, at lederne reelt har mulighed for at sende flere medarbejdere af sted inden for de ressourcemæssige ram-mer. Meget tyder derfor på, at der med fordel kan gøres en indsats for at imødekomme arbejdspresset for den enkelte og på arbejdspladsen generelt, før lederne har mulighed for at sende flere medarbejdere af sted.

8.2 Evaluators vurdering

Det er evaluators vurdering, at uddannelsen helt overordnet fungerer og rammer de stu-derendes behov, på trods af de udfordringer og forbedringspotentialer, der er på dels modul 4 og på uddannelsen generelt. Som det er kommet frem i de forrige kapitler, er der områder, hvor forholdene kan forbedres, men dette afsnit viser, at den overordnede tilfredshed med uddannelsen fortsat er stor.

Også lederne viser, gennem deres ønske om at sende flere af sted på uddannelsen, deres tilfredshed med uddannelsen, og det som uddannelsen giver de studerende og arbejds-pladsen. Det er i den forbindelse yderst positivt, at lederne vurderer, at det er det faglige udbytte, der er den største faktor i forhold til deres velvilje til at sende flere medarbejde-re af sted på uddannelsen.

Evaluator vurderer dog, at det i forhold til at øge søgningen til uddannelsen er nødven-digt at sætte fokus på, hvordan arbejdspresset for både de studerende og deres kolleger kan imødekommes, så det ikke bliver en barriere i forhold til hhv. gennemførselsgraden og søgningen til uddannelsen.

75