• Ingen resultater fundet

Lederen og den udvidede studievejledning

Kapitel 9. Den udvidede studievejledning

9.2 Lederen og den udvidede studievejledning

78

I forhold til den udvidede studievejledning er det nogle steder en udfordring, at de stude-rende ikke ønsker at have denne ud på deres arbejdsplads til eksempelvis at støtte vi-dendelingen på arbejdspladsen. De studerende efterspørger i den forbindelse en studie-vejleder, der er fagligt kompetent, og som har evnen til at brænde igennem. På bag-grund af data vurderer evaluator, at støtte i videndeling på arbejdspladserne bliver mere og mere nyttig og relevant, jo længere de studerende når på uddannelsen. Derfor kan det være en fordel, hvis de potentielle udfordringer med de studerendes opfattelser af studievejledningens evner til at facilitere denne proces adresseres, således at der bliver skabt de bedst mulige rammer for at videreformidle den viden, som de studerende tileg-ner sig på uddannelsen.

79 De ledere, der har været i kontakt med studievejledningen angiver primært, at de har haft besøg af studievejledningen på arbejdspladsen (16 %), samt været i kontakt med studievejledningen pr. mail (11 %).

For de ledere, der angiver, at de ikke har været i kontakt med studievejledningen, viser figur 9.4 hvilke begrundelser lederne angiver for dette. Som figuren illustrerer, angiver ca. halvdelen af lederne (48 %), at de mangler mere konkret information omkring, hvad de kan bruge studievejledningen til, mens 41 % angiver, at de ikke vidste, at studievej-ledningen tilbyder vejledning, der er målrettet arbejdspladserne og lederne.

Disse resultater ligger således i solid forlængelse af, hvad lederne i de kvalitative inter-view peger på; at der er behov og vilje til at inddrage studievejlederne i arbejdet med at gøre uddannelsen anvendelig på arbejdspladsen, men at flere ikke ved, at studievejled-ningen kan bistå med dette. Nedenstående tekstboks viser et eksempel på dette.

Af figur 9.4 fremgår det yderligere, at ca. hver femte leder (19 %), der ikke har været i kontakt med studievejledningen angiver, at det er fordi, det ikke har været muligt at finde tid til det. 7 % angiver, at de ikke har behov for den type vejledning som studievej-ledning tilbyder. De kvalitative interview med lederne uddyber disse forhold. Flere ledere peger på, at de ikke har tid eller behov for at være i kontakt med den udvidede studie-vejledning i løbet af uddannelsesperioden. Begrundelserne for dette er forskelligartede, som nedenstående tekstboks illustrerer.

Figur 9.4: Hvorfor har du ikke brugt den udvidede studievejledning? (flere svar)

7%

19%

41%

48%

15%

% 10% 20% 30% 40% 50% 60%

Jeg har ikke behov for den type vejledning, som studievejledningen tilbyder

Andet Det har ikke været muligt at finde tid til det Jeg vidste ikke, at studievejledningen også tilbyder vejledning målrettet arbejdspladsen og mig som leder Jeg mangler mere konkret information om, hvad det, som

studievejledningen tilbyder, kan bruges til

Kilde: Oxford Research 2009, spørgeskemaundersøgelse med ledere. n = 27 med 35 angivne svar.

Leder der ikke kender til mulighederne i studievejledningen

- ”Jeg vidste ikke, at der var en studievejledning der kunne bistå i uddannelsesplanlægning og omsætningen af uddannelse til praksis på arbejdspladserne. Det kunne jeg da godt have ønsket at have inddraget tidligere på uddannelsen…” (leder).

80

Ovenstående illustrer dermed to forhold. For det første illustrerer det et eksempel på en arbejdsplads, der har en positiv vurdering af studievejledningen, men som ikke har haft tid til at benytte sig af denne. For det andet illustreres et muligt forbedringspotentiale for den udvidede studievejledning; at adressere de ledere der ikke ved, at studievejledningen kan hjælpe dem. Evaluator vurderer, at der forefindes et betydeligt potentiale for studie-vejledningen i at bistå ledere, da det kun er 7 % af lederne, der angiver, at de ikke har behov for den type vejledning, som studievejledningen tilbyder, jf. figur 9.4.

Blandt de ledere, der har været i kontakt med studievejledningen, angiver 55 %, at stu-dievejlederen har kontaktet dem med henblik på at tilbyde rådgivning i forbindelse med udarbejdelse af uddannelsesplaner for en eller flere medarbejdere. 36 % af lederne har benyttet sig af dette tilbud. Det skal i den henseende bemærkes, at datagrundlaget er relativt spinkelt (n = 11), hvorfor resultaterne skal tolkes varsomt.

De primære tilbud, som lederne har benyttet sig af, er ifølge spørgeskemaundersøgelsen, at modtage vejledning i forhold til det faglige indhold på modulet og i forhold til at im-plementere og dele den viden, som medarbejderne får på uddannelsen med resten af arbejdspladsen. Disse resultater skal dog tolkes varsomt, da antallet af ledere, der har svaret på spørgsmålet, er begrænset (n = 9). De kvalitative interview med lederne viser dog, at dette er forhold, hvor lederne vurderer, at studievejledningen med fordel kan bistå dem. Nedenstående viser to eksempler på dette.

Generelt viser inddragelsen af ledere i forhold til den udvidede studievejledning, at de ledere, der har været i kontakt med studievejledningen, har været tilfredse. Udfordringen er at kommunikere de konkrete ydelser, som studievejledningen kan tilbyde arbejdsplad-serne ud til lederne.

Hvorfor ledere ikke anvender den udvidede studievejledning

- ”Jeg tror nu, studievejledningen kan bruges til mange gode ting. Vores problem har bare været, at timingen har været dårlig. Tidspunktet hvor uddannelsen blev skudt i gang, var kritisk - midt i kommunalsammenlægningen” (leder).

- ”Jeg ved godt, at det er et stående tilbud [at få studievejledningen ud på arbejdspladsen], men jeg har ikke benyttet mig af det. Måske er det fordi, jeg er bange for, at det kan blive lidt af et hundeslagsmål, hvor der kommer en ud og taler medarbejdernes sag, og siger, at man skal prioritere uddannelse, videndeling og implementering osv. Så kan jeg så sidde på den anden side og sige, at vi bliver nødt til at prioritere driften. Det tror jeg faktisk ikke, at vi ville få så meget ud af. Vi ved nu engang bedst, hvordan driften er skruet sammen på vores egen arbejdsplads, og hvad der er muligt inden for de rammer. Det tror jeg ikke en udefra kan kom-me og fortælle os noget brugbart om” (leder).

- ”Vi har ikke haft møder med studievejledningen. Jeg kan ikke se hvad jeg skal bruge den udvidede studievejledning til – er det blot et reklamefremstød?” (leder).

Hvordan ledere bruger den udvidede studievejledning

- ”Vi bruger primært studievejledningen, når vi sender nye studerende på uddannelsen. Så går vi ind og laver de her individuelle aftaler. Vi har haft nogle gode snakke med vejlederen og har aftalt et fremadrettet samarbejde i forhold til evaluering” (leder)

- ”Vi har været i kontakt med studievejledningen flere gange. Det har primært været i forbin-delse med opklarende spørgsmål omkring det faglige indhold af modulet” (leder)

81