• Ingen resultater fundet

Risikoen for hjemløshed i den samlede befolkning

In document VEJE IND OG UD AF HJEMLØSHED (Sider 52-56)

2 BAGGRUND OG TIDLIGERE FORSKNING

6.5 Risikoen for hjemløshed i den samlede befolkning

I de foregående opgørelser har vi set, hvordan der blandt de hjemløse borgere er en høj andel med psykosociale sårbarheder, lav uddannelse og som står uden for arbejdsmarkedet. I det føl-gende ser vi på risikoen for hjemløshed i forskellige grupper. I tabel 6.11 er opgjort andelen, der er registreret som hjemløse samlet set (i hjemløsetællingerne eller på § 110-boformerne) i perioden fra 2009 til 2015 i forhold til en række baggrundskarakteristika og risikofaktorer. Vi ser på andelen af hjemløse blandt mænd og kvinder og inden for de forskellige aldersgrupper. Ligeledes ser vi på andelen af hjemløse i forhold til etnisk baggrund, uddannelse, beskæftigelsessituation og civil-stand, og blandt dem, som har en psykisk lidelse, misbrugsproblemer eller som har en ubetinget fængselsdom. Baggrundsfaktorerne er opgjort i 2009, mens der for psykiske lidelser, misbrugs-problemer og fængselsdomme er akkumuleret oplysninger over det hidtidige livsforløb så langt, som registrene går tilbage.

Tabel 6.11 Andel registreret som hjemløse mellem 2009 og 2015, opgjort for forskellige

Beregningsgrundlag, antal personer 392.835 785.351 943.267 381.844 770.579 1.045.946 Anm.: Baggrundsfaktorerne er opgjort i 2009.

Det ses af tabel 6.11, at blandt alle mænd i befolkningen, der var mellem 18 og 29 år i 2009, var der 1,4 pct. der blev registreret som hjemløse i løbet af perioden mellem 2009 og 2015, mens andelen var 1,3 pct. blandt mænd mellem 30 og 49 år, og 0,5 pct. blandt mænd på 50 år og der-over. Blandt kvinderne var de tilsvarende andele 0,5 pct., 0,4 pct. og 0,1 pct. for de samme al-dersgrupper. Da alderen er opgjort i 2009, skal der gøres opmærksom på, at borgeren kan have tilhørt en anden aldersgruppe i det år, hvor hjemløsheden indtraf.

Det ses, hvordan andelen, der har været hjemløse over perioden, generelt er højere blandt ind-vandrere og efterkommere end blandt personer med dansk baggrund. Særligt blandt yngre mænd med indvandrerbaggrund finder vi en højere andel, der har været hjemløse i løbet af perioden med 2,7 pct. blandt mandlige efterkommere mellem 18 og 29 år og 2,2 pct. blandt yngre mandlige ind-vandrere, mens andelen er 1,3 pct. blandt danske mænd i samme aldersgruppe.

Tabellen viser også, at der er betydelige forskelle på risikoen for hjemløshed i forhold til uddannel-sesbaggrund. Her finder vi den højeste andel, der har været hjemløse i perioden, blandt dem, der har under 9. klasse som højest fuldførte uddannelse, hvor det er 9,0 pct. af de 18-29-årige mænd og 5,2 pct. af de 30-49-årige mænd i denne gruppe, der har været hjemløse, mens det tilsvarende er 4,0 pct. af de 18-29-årige kvinder uden en fuldført 9. klasse, der har været hjemløse i perioden.

Det skal samtidig ikke overses, at der blandt mænd med en fuldført grundskole som højeste ud-dannelsesniveau også er en relativt høj andel, der har været hjemløse med 2,4 pct. blandt de 18-29-årige mænd i denne gruppe og 2,9 pct. blandt de 30-49-årige mænd i denne gruppe, mens andelen er langt lavere i de øvrige uddannelsesgrupper.

Ser vi på forekomsten af hjemløshed i forhold til beskæftigelse og forsørgelsesgrundlag, er der en tocifret procentandel, der har været hjemløse blandt yngre og midaldrende mandlige kontant-hjælpsmodtagere. Det er således 13,6 pct. af de 18-29-årige mandlige kontanthjælpsmodtagere og 14,9 pct. af de 30-49-årige mandlige kontanthjælpsmodtagere, der har været hjemløse i perio-den, og blandt de mandlige kontanthjælpsmodtagere på 50 år og derover er andelen, der har væ-ret hjemløse i perioden, på 9,6 pct. Blandt de kvindelige kontanthjælpsmodtagere er de tilsvarende andele på 4,6 pct., 3,9 pct. og 2,4 pct. for de tre aldersgrupper.

Der er også en højere andel, der har været hjemløse, blandt førtidspensionister end i de øvrige forsørgelsesgrupper. Her er andelen højest blandt de 30-49-årige mandlige førtidspensionister med 5,5 pct., der er registreret som hjemløse i løbet af perioden.

I forhold til civilstand ses det, at der er en højere andel, der har været hjemløse blandt dem, der er opgjort som enlige ud fra registeroplysningerne, sammenlignet med dem, der er gift eller sambo-ende. Blandt de enlige mænd mellem 30 og 49 år er det 3,2 pct., der har været hjemløse i løbet af perioden, mens det til sammenligning kun er 0,3 pct., der er registreret som hjemløse blandt mænd i kategorien af gifte eller samboende. Blandt enlige kvinder mellem 30 og 49 år er det 1,0 pct., der har været hjemløse, mens det er 0,2 pct. blandt kvinder i kategorien af gifte og samboen-de.

Som det er fremgået af de tidligere afsnit, er der en høj andel blandt de hjemløse borgere, der har psykiske lidelser og/eller misbrugsproblemer. Ser vi på andelen, der har været hjemløse blandt dem, der har en psykisk lidelse, er det 6,7 pct. af de 18-29-årige mænd med en psykisk lidelse, der har været hjemløse i perioden, og samme andel finder vi blandt de 30-49-årige mænd med en psykisk lidelse. Blandt mænd på 50 år og derover med en psykisk lidelse er det 2,8 pct., der har været hjemløse i løbet af perioden. Blandt de 18-29-årige og de 30-49-årige kvinder med en psy-kisk lidelse er det henholdsvis 2,2 pct. og 2,0 pct., der har været hjemløse, mens andelen er på 0,8 pct. blandt kvinder på 50 år og derover med en psykisk lidelse. Der er generelt en højere

an-del, der har været hjemløse blandt dem med en svær psykisk lidelse end i kategorien af andre psykiske lidelser.

De højeste andele, der har været hjemløse over perioden, finder vi generelt blandt de borgere, der er registreret med misbrugsproblemer. Blandt de 18-29-årige mænd med misbrugsproblemer (un-der ét) er det 13,4 pct., (un-der har været hjemløse, og blandt de 30-49-årige mænd med misbrugs-problemer er det 15,1 pct. Blandt 18-29-årige og 30-49-årige kvinder med misbrugsmisbrugs-problemer er de tilsvarende andele på henholdsvis 8,0 pct. og 10,0 pct.

Den høje risiko for hjemløshed finder vi for alle typer af misbrugsproblemer. Ser vi fx på de 30-49-årige mænd, er det 20,7 pct. af dem med et misbrug af hårde stoffer, 20,9 pct. af dem med hash-misbrug og 16,2 pct. af dem med alkoholhash-misbrug, der har været hjemløse i perioden. Blandt kvin-der i samme alkvin-dersgruppe er de tilsvarende andele 12,6 pct., 16,4 pct. og 12,1 pct. for de tre mis-brugstyper. Der skal gøres opmærksom på, at der kan være overlap mellem de enkelte misbrugs-kategorier.

Endelig er også opgjort andelen, der har været hjemløse i perioden blandt dem, der er registreret med en ubetinget dom. Her er andelene, der har været hjemløse, af samme størrelsesorden for både mænd og kvinder, hvor det dog skal tages i betragtning, at det generelt er langt færre kvinder end mænd, der har en ubetinget dom. Blandt de 18-29-årige mænd, der er registreret med en ubetinget dom, er det 11,8 pct., der er registreret som hjemløse i løbet af perioden, mens det blandt kvinder med en ubetinget dom i samme aldersgruppe er 12,5 pct., der har været hjemløse i perioden. Blandt de 30-49-årige mænd og kvinder med en ubetinget dom er det henholdsvis 9,5 pct. og 12,3 pct., der har været hjemløse i løbet af perioden.

Mens tabel 6.11 viste andelen, der har været hjemløse i perioden, opgjort for hver enkelt risikofak-tor, har vi i tabel 6.12 set på betydningen af at have flere risikofaktorer på én gang. Her har vi ind-draget seks karakteristika, som ifølge tabel 6.11 er forbundet med en højere risiko for hjemløshed, nemlig om man ikke har fuldført grundskolen, er på kontanthjælp, er enlig, har en psykisk lidelse, et misbrugsproblem eller en ubetinget dom. Opgørelsen viser, hvorledes andelen, der er registre-ret som hjemløse i perioden, stiger successivt, jo flere risikofaktorer individet har. For dem, der ikke har nogen risikofaktorer, er risikoen for hjemløshed meget lav, mens risikoen særligt stiger kraftigt, hvis man har tre eller flere risikofaktorer på én gang.

Tabel 6.12 Andel hjemløse mellem 2009 og 2015, særskilt for antallet af risikofaktorer, opgjort i 2009. Særskilt for køn og alder. Procent.

Mænd Kvinder

Kilde: Tællingsdata, boformsdata og øvrige registerdata.

In document VEJE IND OG UD AF HJEMLØSHED (Sider 52-56)