• Ingen resultater fundet

Øvrige registerdata

In document VEJE IND OG UD AF HJEMLØSHED (Sider 24-27)

2 BAGGRUND OG TIDLIGERE FORSKNING

3.2 Øvrige registerdata

Vi benytter også en række øvrige data fra registre i Danmarks Statistik og Sundhedsdatastyrelsen, der indeholder oplysninger om baggrundsfaktorer som køn, alder, etnisk baggrund, uddannelse, beskæftigelsessituation, anbringelser i barndommen, fængselsdomme samt oplysninger om psyki-ske lidelser, forpsyki-skellige typer af stofmisbrug og alkoholmisbrug. Disse baggrundsfaktorer bruger vi gennem hele undersøgelsen til at beskrive de hjemløse borgeres karakteristika. Oplysningerne om psykiske lidelser og misbrug er særligt relevante i relation til hjemløse borgere, og samtidig er disse faktorer datamæssigt mere komplicerede, hvorfor vi i det følgende vil beskrive kodningen af disse faktorer. For oplysninger om psykiske lidelser og misbrug gør det sig gældende, at det sene-ste år, der var tilgængelige oplysninger for disse faktorer, da data til undersøgelsen blev udtrukket,

Tællingsdata: Ga

Boformsdata

Tællingsdata: Natvarmestue Tællingsdata: Andet

Tællingsdata: Herberg Tælling: Familie/venner

Uge 6 Uge 6 Uge 6 Uge 6

den 2009

Antal hjemse borgere

2010 2011 2012 2013 2014 2015

var for 2014. Derfor er det ikke muligt at opgøre disse oplysninger for 2015, men kun til og med 2014.

Psykiske lidelser

Oplysninger om psykiske lidelser får vi fra Landspatientregistret, både den psykiatriske og den somatiske del. Vi grupperer de psykiske lidelser i to grupper, baseret på en vurdering af alvorlig-heden af lidelsen: svær psykisk lidelse og anden psykisk lidelse. Afgrænsningen følger den skel-nen, der også findes i Lov om aktiv socialpolitik vedrørende niveauet for unges kontanthjælpsydel-ser. Ifølge denne lov har personer med disse alvorlige psykiatriske diagnoser ret til forhøjede be-løb i sociale ydelser som uddannelses- og kontanthjælp.

Tabel 3.1 giver et overblik over de to grupper af psykiske lidelser.

Tabel 3.1 Underindikatorer og diagnosekoder for psykisk lidelse.

Type ICD-10-kode Indhold

Svære psykiske lidelser

Skizofreni F20-F20.9 Skizofreni

Skizotypisk sindslidelse F21-F21.9 Skizotypisk sindslidelse

Psykoser F22-F29.9 Paranoide psykoser, akutte og forbigående psykoser, skizoaffektive psyko-ser, andre ikke-organiske psykoser.

Mani og bipolare lidelser F30-F31.9 Manisk enkeltepisode, bipolær affektiv sindslidelse.

Borderline F60.31 Emotionelt ustabil personlighedsstruktur af borderlinetype.

Andre psykiske lidelser

Depression (let/moderat) F32-F32.19 F32.8-F32.9 F33-F33.19 F33.4-F33.9

Depressiv enkeltepisode af lettere/moderat grad, depressiv enkeltepisode af anden type, periodisk depression i episode af lettere/moderat grad, perio-disk depression af anden type.

Depression (svær) F32.2-F32.39 F33.2-F33.39

Depressiv enkeltepisode af svær grad med og uden psykotiske symptomer, periodisk depression i episode af svær grad med og uden psykotiske symp-tomer.

Andre affektive sindslidel-ser

F34-F39.9 Vedvarende affektive sindslidelser, ekskl. mani og bipolare lidelser og de-pression.

Angst F40-F41.9 Fobiske angsttilstande, generaliseret angst, anden blandet angsttilstand, anden angsttilstand.

OCD F42-F42.9 Obsessiv-kompulsiv tilstand.

Belastningsreaktioner F43-F43.9 Akutte og posttraumatiske belastnings- og tilpasningsreaktioner, fx PTSD Spiseforstyrrelse F50-F50.9 Spiseforstyrrelser, fx nervøs spisevægring og opkastning forbundet med

anden psykisk forstyrrelse Personlighedsforstyrrelse F60-F60.30

F60.32-F62.9

Specifikke forstyrrelser af personlighedsstrukturen, forstyrrelser i person-lighedsstruktur af blandet og anden type, ikke-organiske personlighedsæn-dringer, andre forstyrrelser i personlighedsstruktur og adfærd hos voksne og forstyrrelser i personlighedsstruktur og adfærd uden nærmere specificering.

ADHD F90-F90.9

F98.8C

Hyperkinetiske forstyrrelser og opmærksomhedsforstyrrelse uden hyperak-tivitet.

Adfærdsforstyrrelser F91-F92.9 Adfærds- og følelsesmæssige forstyrrelser

De svære psykiske lidelser omfatter skizofreni, øvrige diagnoser i skizofrenispektret (skizotypisk sindslidelse), øvrige psykoser, mani og bipolar lidelse samt personlighedsforstyrrelser af border-line-typen. Andre psykiske lidelser omfatter psykiske lidelser som ADHD, angst og forbier,

depres-sion (uanset grad), OCD, personlighedsforstyrrelser (eksklusiv borderline), spiseforstyrrelser, be-lastningsreaktioner (fx PTSD), adfærdsforstyrrelser og andre affektive sindslidelser.

Der findes endvidere en række andre, lettere, psykiske eller kognitive tilstande, som vi ikke med-tager i vores opgørelser over psykiske lidelser, fx kleptomani eller ord- og talblindhed, ligesom vi heller ikke inddrager forskellige former for udviklingsforstyrrelser og øvrige tilstande som fx autis-me, mental retardering og demens.

Misbrug

Tabel 3.2 viser, hvilke diagnoser (ICD-10-koder) der opgøres som misbrug.

Tabel 3.2 Diagnoser for misbrug med tilhørende ICD-10-koder.

Type ICD-10-kode Indhold

Misbrug af hårde

stoffer F11-F11.9,

F14-F16.9, F19-F19.9

Psykiske lidelser og adfærdsmæssige forstyrrelser, forårsaget af brug af opioider, kokain, hallucinogener, andre centralstimulerende stoffer eller multiple eller andre psykoaktive stoffer, herunder fx afhængighedssyndrom, abstinenstilstande og psykoser.

T40.0-T40.1, T40.5-T40.6, T40.8-T40.9

Forgiftning med opium, heroin, morfin, metadon, kokain, andet eller ikke-specificeret opioid mv.

Hashmisbrug

F12-F12.9

Psykiske lidelser og adfærdsmæssige forstyrrelser, forårsaget af brug af hash, herunder fx afhængighedssyndrom, abstinenstilstande og psykoser.

T40.7 Forgiftning med cannabis

Alkoholmisbrug E24.4 Alkoholinduceret pseudo-Cushings syndrom.

F10.1-F10.9

Psykiske lidelser og adfærdsmæssige forstyrrelser, forårsaget af brug af alkohol, herunder fx alkoholafhængighedssyndrom, abstinenstilstande og alkoholpsykoser.

G31.2, G62.1, G72.1

Nervesygdomme, forårsaget af alkohol: degenerative forandringer i nervesy-stemet, forårsaget af alkohol, alkoholisk polyneuropati og alkoholisk myopati.

I42.6 Alkoholisk kardiomyopati.

K29.2, K70-K70.9, K85.2, K86.0

Fordøjelsessygdomme, forårsaget af alkohol, inkl. alkoholiske leversyg-domme.

Misbrug af medicin eller andet

F13-13.9, F18-F18.9

Psykiske lidelser og adfærdsmæssige forstyrrelser, forårsaget af brug af sedativa, hypnotika eller flygtige opløsningsmidler.

T40.2, T40.4

T42.3-T42.4 Forgiftning med barbituratderivat, benzodiazepinderivat eller andet opioid.

Oplysninger om misbrug stammer fra Register over stofmisbrugere i behandling, Det Nationale Alkoholbehandlingsregister og Landspatientregisterets psykiatriske og somatiske del. Stofmisbrug inddeler vi i denne undersøgelse i tre kategorier: misbrug af hårde stoffer (heroin, morfin, amfeta-min, kokain, ecstasy, LSD eller illegal metadon), hashmisbrug og misbrug af medicin eller andet (temgesic, benzodiazepiner (begge medicin), opløsningsmidler eller andet). Hertil kommer alko-holmisbrug.

Stofmisbrug operationaliseres ud fra, at personen, ifølge registeret for stofmisbrugere i behandling, selv har angivet stoffet som sit hovedstof eller indtager dette to til seks gange om ugen eller dag-ligt. Personer, der optræder i Landspatientregisteret (enten den psykiatriske eller somatiske del) med en diagnose relateret til stofmisbrug, opgøres ligeledes med et stofmisbrug.

Alkoholmisbrug operationaliseres ud fra, at personen, ifølge Det Nationale Alkoholbehandlingsre-gister, har været i alkoholbehandling. Fra Register over stofmisbrugere i behandling opgøres de

personer, der har oplyst, at de, udover at være stofmisbrugere også, dagligt indtager alkohol. En-delig medtages en række diagnoser fra Landspatientregisteret relateret til alkoholmisbrug.

3.3 Indsatsdata fra Hjemløsestrategien og Implementerings- og

In document VEJE IND OG UD AF HJEMLØSHED (Sider 24-27)