• Ingen resultater fundet

Multivariat analyse af risikoen for hjemløshed

In document VEJE IND OG UD AF HJEMLØSHED (Sider 56-59)

2 BAGGRUND OG TIDLIGERE FORSKNING

6.6 Multivariat analyse af risikoen for hjemløshed

Vi har ved hjælp af en multivariat logistisk regressionsanalyse foretaget en samlet analyse af sammenhængen mellem de risikofaktorer, vi kan måle i registrene, og risikoen for hjemløshed.

Gennem regressionsanalysen kan vi statistisk set kontrollere betydningen af den enkelte risikofak-tor for betydningen af de øvrige risikofakrisikofak-torer. Det kan fx være, hvis en del af sammenhængen mellem at være på kontanthjælp og forekomsten af hjemløshed skyldes, at der blandt kontant-hjælpsmodtagerne er en højere andel med psykiske lidelser eller misbrugsproblemer. Med den multivariate analyse får vi således et mere sikkert estimat for betydningen af hver enkelt risikofak-tor for risikoen for hjemløshed.

Der er gennemført tre separate regressionsanalyser. Én for befolkningen som helhed, samt sær-skilte analyser for mænd og kvinder. Analyserne er afgrænset til personer mellem 18 og 59 år.

Risikoen for hjemløshed er opgjort i form af odds-ratioer, der sammenligner risikoen for hjemløs-hed for de enkelte kategorier, sammenlignet med referencekategorien for hver enkelt risikofaktor.

En odds-ratio lavere end 1 svarer til, at risikoen for hjemløshed er lavere end i referencekategori-en, mens en odds-ratio større end 1 er udtryk for, at risikoen for hjemløshed er højere i den på-gældende kategori end i referencekategorien. Resultaterne er opgjort i tabel 6.13.

Af modellen for hele befolkningen ses det, at mænd med en odds-ratio på 2,3 generelt har en større risiko for hjemløshed end kvinder. Ligeledes er der en højere risiko for hjemløshed blandt de 18-24-årige, som er referencekategorien for aldersgrupperne, sammenholdt med de øvrige aldersgrupper. Der er også en højere risiko for hjemløshed blandt indvandrere og efterkommere, sammenlignet med personer af dansk herkomst, ligesom der er en højere risiko for hjemløshed for dem uden partner, sammenlignet med dem med partner.

Ser vi på betydningen af uddannelsesniveauet, er der en markant højere risiko for hjemløshed, jo lavere uddannelsesniveau personen har. Det er personer med en grundskoleuddannelse eller lavere, der har den højeste risiko for hjemløshed, men det skal ikke overses, at også gruppen med erhvervsfaglige uddannelser har en væsentligt højere risiko for hjemløshed, sammenlignet med grupperne med videregående uddannelser.

I forhold til beskæftigelse og forsørgelsesgrundlag er der en markant højere risiko for hjemløshed for dem på kontanthjælp med en odds-ratio på over 3, sammenlignet med dem, der er i beskæfti-gelse. Der er også en væsentligt højere risiko i gruppen af ledige, mens overhyppigheden ikke er markant blandt førtidspensionisterne, hvor der er en odds-ratio på 1,1 for mænd og 1,6 for kvinder, sammenlignet med dem, der er i beskæftigelse. Det kan hænge sammen med, at førtidspensionen er en højere ydelse end kontanthjælpen, og at det er lettere at have råd til at betale en husleje på førtidspension.

Tabel 6.13 Resultaterne fra en logistisk regression over sandsynligheden for at være hjemløs mellem 2009-2015 (samlede data), givet faktorer opgjort i 2008, særskilt for hele be-folkningen, mænd og kvinder (18-59 år). Odds ratio og standardfejl.

Hele befolkningen Mænd Kvinder

Odds ratio Std.fejl Odds ratio Std.fejl Odds ratio Std.fejl

Beskæftigelse og forsørgelsesgrundlag (ref. = Job)

Ledige 2,99 *** (0,13) 2,88 *** (0,14) 3,27 *** (0,28)

Studerende 0,66 *** (0,02) 0,65 *** (0,02) 0,73 *** (0,04)

Kontanthjælp 3,41 *** (0,07) 3,24 *** (0,08) 3,77 *** (0,16)

Førtidspension 1,23 *** (0,03) 1,11 *** (0,03) 1,64 *** (0,08)

Øvrige uden for arbejdsstyrken 1,17 *** (0,05) 1,16 *** (0,05) 1,18 * (0,10) Lav indkomst (under 100.000 kr. i disponibel

ind-komst) 1,93 *** (0,04) 1,95 *** (0,04) 1,82 *** (0,07)

Kilde: Tællingsdata, boformsdata og øvrige registerdata.

Vi har også inddraget lavindkomst (under 100.000 kr. i disponibel indkomst) som en selvstændig faktor i modellen. Grænsen svarer nogenlunde til den tidligere fattigdomsgrænse. Her ses det, at selv når vi kontrollerer for alle øvrige risikofaktorer i modellen, har en lav indkomst en selvstændig betydning for risikoen for hjemløshed med en odds-ratio på 2,0 blandt mænd og 1,8 blandt

kvin-Der er også en højere risiko for hjemløshed knyttet til at have en psykisk lidelse, hvor vi i denne statistiske model har inddraget en variabel for alle psykiske lidelser under ét. Der er også en høje-re risiko for hjemløshed knyttet til misbrugsproblemer, hvor det særligt kan bemærkes, at risikoen er højere i kategorien af alkoholmisbrugere end for misbrug af hårde stoffer og hash.

Endelig er der en højere risiko for hjemløshed knyttet til tidligere ubetingede domme, også når der er kontrolleret for forekomsten af misbrugsproblemer og de øvrige risikofaktorer.

Resultaterne understreger, at risikoen for hjemløshed er forbundet med en række forskellige risi-kofaktorer, der i en statistisk model alle bidrager til at forklare en del af risikoen for hjemløshed, når der kontrolleres for betydningen af de forskellige faktorer indbyrdes. Der kan særligt peges på, at når vi kontrollerer for betydningen af psykiske lidelser og misbrugsproblemer – som vi umiddel-bart forbinder med en højere risiko for hjemløshed – er der stadig en forhøjet risiko forbundet med de socioøkonomiske forhold, herunder at være kontanthjælpsmodtager og at have en lav ind-komst. Det understreger, hvordan ikke blot de psykosociale sårbarhedsfaktorer, men også de so-cioøkonomiske faktorers betydning må inddrages i en forståelse af risikoen for hjemløshed.

I figur 6.1 har vi illustreret, hvordan betydningen af de enkelte risikofaktorer hver især bidrager til den samlede risiko for hjemløshed. Øverst i figuren er afbildet den estimerede sandsynlighed for at have været hjemløs i løbet af perioden for de kombinationer af kategorier, der har den laveste risiko for hjemløshed, mens den nederste del af figuren afbilder risikoen for de kombinationer af kategorier, der har den højeste risiko for hjemløshed. Det ses fx, hvordan en dansk kvinde med partner, job og uddannelse (øverst) har en meget lav risiko for hjemløshed, mens omvendt en enlig mand med lav uddannelse, på kontanthjælp og med psykisk sygdom og misbrugsproblemer (nederst) har en høj risiko for hjemløshed.

Figur 6.1 Estimerede sandsynligheder for at være hjemløs mellem 2009-2015 for borgere med forskellige baggrundskarakteristika (opgjort i 2008). Sandsynlighed i procent.

Anm.: Resultater er baseret på estimaterne fra den logistiske regression i tabel 6.13.

Kilde: Tællingsdata, boformsdata og øvrige registerdata.

In document VEJE IND OG UD AF HJEMLØSHED (Sider 56-59)