• Ingen resultater fundet

Ethvert selskab er underlagt faktorer som den ikke har mulighed for at have direkte indflydelse på. For at analysere disse faktorer er PEST-modellen et godt værktøj. Omverdenens faktorer grupperes i politiske, økonomiske, sociologiske og teknologiske elementer, hvorefter de enkelte faktorers betydning for TDC analyseres.

Efter salget af det schweiziske Sunrise er TDC´s aktiviteter koncentreret omkring Danmark og de øvrige nordiske lande, som i høj grad er underlagt lovgivningen fra EU. Selvom Norge ikke er medlem af EU indgår de i et meget tæt samarbejde og det vurderes derfor ikke nødvendigt at behandle lovgivning mm. særskilt for Norge. Også set i lyset af Norges mindre andel af aktiviteterne i TDC koncernen.

6.1.1 Politiske faktorer

6.1.1.1 Fastnettelefoni og bredbånd

De politiske love og reguleringer har stor indflydelse på TDC. Et meget markant politisk tiltag var ophævelsen af TDC`s (Teledanmark) monopol i slutningen af 90`erne. Dette indgreb satte TDC over for en helt ny situation på markedet, som nu er præget af stor konkurrence. Trods monopolet ophævelse har TDC fortsat er særlig position på markedet for fastnettelefoni og bredbånd. Der er en stor politisk interesse i at alle danskere har adgang til visse ydelser indenfor teleområdet som bliver fastsat i den såkaldte forsyningspligtsreguleringen fra IT- og telestyrelsen. TDC blev 1. januar 2009 udpeget til at være forsyningspligtudbyder i Danmark frem til 31. december 2014 og har således pligt til at sørge for at alle har adgang til fastnettelefoni og ISDN-internet på rimelige vilkår35. Forsyningspligten indeholder også elementer som radiobaserede nød- og sikkerhedstjenester.

35 http://www.itst.dk/tele-og-internetregulering/forsyningspligt/interessetilkendegivelse-vedrorende-forsyningspligten-pa-teleomradet

40

Forsyningspligten har flere gange været diskuteret. Dette skyldes at mobilnettet i Danmark efterhånden er udbredt til alle dele af landet, og det er en stor omkostning for TDC at opretholde forsyningspligten i de yderste hjørner af Danmark.

Lovgivningen fra EU omtaler også eksplicit de udbydere som har en stærk markedsposition, og forlanger at disse overholder visse forpligtigelser. Der er tale om forpligtigelser som imødekommelse af alle rimelige anmodninger om afgang til samtrafik, gennemsigtighed i forbindelse med samtrafik og nye samtrafikprodukter36 osv.

I forbindelse med den øgede fokus på antiterror foranstaltninger er der også vedtaget nye love, som fastlægger teleoperatørernes forpligtigelser til at medvirke til aflytninger o.l. til brug for politiets efterforskning. Eksempelvis skal oplysningerne om trafik på en udbyders net, logges og opbevares i ét år.

Lovgivningen på telekommunikationsområdet er meget omfattende og overstående er således overskrifter på nogle af de vigtigste lovgivningsområder. Reguleringen forventes at stige fremadrettet.

6.1.1.2 Bredbånd

Specifikt på området for bredbånd har regeringen fastsat et mål om at alle skal have adgang til 100 M/bit bredbånd i 202037. TDC har et klart ønske om at understøtte denne målsætning med massive investeringer i infrastruktur over de kommende år. TDC har en markedsandel på fastnetbredbånd på 61 %, og vil gerne fremstå som den udbyder, der går foran med opnåelse af denne målsætning.

6.1.1.3 Mobiltelefoni

Fra politisk side blev det i 1999 besluttet at udbyde fire licenser til det såkaldte 3G net i Danmark.

Udover TDC har Telia, Telenor og 3 erhvervet sig denne licens som blev tildelt ved auktion. De fire udbydere har således deres selvstændige net, hvor andre udbydere kan leje sig ind. Konkurrencen på mobilområdet er intenst mellem udbyderne. Et af de seneste eksempler på konkurrencen er det mindre selskab Onfone som er vokset kraftigt i begyndelsen af 2011. Selskabet har tidligere benyttet sig af TDC`s net, men har nu valgt at skifte til Telenors hvor de har kunnet opnå bedre vilkår38.

36 TDC`s årsrapport 2010

37 http://vtu.dk/nyheder/pressemeddelelser/2010/regeringen-saetter-ambitioest-bredbaandsmaal-for-hele-danmark/

38 https://npinvestor.dk/nyheder/telenor-erobrer-onfone-fra-tdc-199383.aspx

41

EU har indført reguleringer på roaming området, hvor der er blevet fastsat et prisloft på tale, sms og data. Loftet skal sikre at den almindelige forbruger ikke rammes af ugennemskuelige eller urimelig høje priser. Indførelsen af prisloftet har haft en negativ påvirkning på TDC´s omsætning og indtjening39. Regeringens indførelse af multimedieskatten er et af de politiske tiltag som har haft en stor indflydelse på TDC´s indtjening. Skatten betyder at medarbejdere som tilbydes mobiltelefon, internetforbindelse, hjemmecomputer o.l. beskattes af dette med et beløb på 3.000 kr. årligt.40 Ordningen har fået mange medarbejdere til at takke nej til tilbuddet om disse typer medarbejdergoder, da det grundet multimedieskatten ikke længere er fordelagtigt. TDC henviser til indførelsen af multimedieskatten som en direkte årsag til nedgang i omsætningen.

6.1.2 Økonomiske faktorer

Den finansielle økonomiske krise som tog fart i efteråret 2008 har haft en vis påvirkning på TDC, men set i forhold til andre brancher er telekommunikationsbranchen ikke den mest udsatte i makroøkonomiske nedgangstider. Dette skyldes i høj grad kundernes ”nødvendighed” af mobiltelefoni, kabel-tv og internet, som der ikke skæres nævneværdigt ned på i krisetider. TDC nævner dog i sit årsregnskab for 2008 og 2009 at de makroøkonomiske forhold har været ugunstige, men virksomheden har alligevel formået at opretholde en tilfredsstillende omsætning.

Renteniveauet har også en væsentlig betydning for TDC idet de opererer med en vis gældsætning.

Gælden i 2008 var på 37 mia. kr. og afhængigt af refinansieringsfrekvensen i TDC´s lån, vil en stigning i renten - som var tilfældet i 2007-2008 - presse indtjeningen. TDC har dog gennem de seneste 2 år nedbragt den rentebærende gæld markant, og gælden i 2010 er således på 23,5 mia.kr. Eksponeringen overfor udsving i renten er dermed også mindsket.

Det generelle renteniveau har naturligt nok en indflydelse på renteomkostningerne i TDC, men er dog ikke det eneste parameter, der har indflydelse på hvilken rente TDC kan låne til. Efter salget af Sunrise og nedbringelsen af gælden, blev der vedtaget en ny finansiel politik i TDC, som bevirker at virksomhedens nettogæld ikke må være højere end 2,1 gange EBITDA. Nedbringelsen af gælden og indførelsen af den nye politik for gældsætning, fik samtidig positiv indflydelse på TDC`s kredit rating.

Kreditvurderingsbureauet Moodys opgraderede således TDC´s rating fra Ba1 til den højere rating

39 TDC`s årsrapport 2010

40 http://www.multimedieskat.dk/

42

Baa241. En forbedret rating har direkte indflydelse på virksomhedens muligheder for at få billigere kreditfaciliteter. TDC har således også valgt at refinansiere en meget stor del af deres gæld i begyndelsen af 2011, blandt andet ved udstedelse af en ny serie af obligationer. Refinansieringen betød en reducering af de gennemsnitlige finansieringsomkostninger på ca. 1 procent point, hvilket grundet gældens størrelse giver en væsentligt besparelse42.

6.1.3 Sociale faktorer

Netop de sociale faktorer har en meget stor betydning for en kommunikationsvirksomhed som TDC.

Grundlæggende opererer TDC i lande hvor den økonomiske og sociale standart er meget høj, hvilket bevirker at stort set alle benytter sig af internet, mobiltelefon og tv. Kunderne efterlyser samtidig i stadig større grad at være online døgnet rundt, for at have kontakt med familie, venner, kunder osv.

Brugen af sociale medier såsom Facebook, Twitter og Myspace er vokset eksplosivt gennem de seneste år. Den store efterspørgsel efter mobiltelefoner med internet adgang - eksempelvis Iphones – har øget antallet af udbydere, som kan imødekomme disse ønsker. Konkurrencen er dermed også meget intens, ikke mindst grundet en forventning om at efterspørgslen fortsat vil stige markant.

En travl hverdag som kendetegner de fleste danskere bevirker også, at mange har et ønske om at samle sine behov for internet, mobiltelefoni og tv hos én udbyder i stedet for flere. Dette ønske har TDC forsøgt at imødekomme med indførelsen af produkter som HomeDue og HomeTrio, som netop samler løsninger i én pakke. Produkterne har haft stor succes og er med til at øge kundetilfredsheden og kundefastholdelsen. TDC havde ved udgangen af 2010 en markedsandel på 63 % på triple-play markedet43.

6.1.4 Teknologiske faktorer

Den teknologiske udvikling har været særdeles markant indenfor kommunikationsområdet gennem de senere år. Mobiltelefon og internet er i dag en så inkorporeret del af både fritid og arbejdsliv at det er utænkeligt at kunne klare sig uden. Til trods for dette skal vi ikke mange år tilbage før disse ting langt fra var allemandseje som i dag. Udviklingen har også bevirket et skifte indenfor TDC´s produkter, som til stadighed er i bevægelse, og som kræver at virksomheden er klar til at tilpasse sit udbud.

41 For nærmere definition af de enkelte ratings henvises til:

http://www.moodys.com/researchdocumentcontentpage.aspx?docid=PBC_79004

42 http://investor.tdc.dk/releasedetail.cfm?ReleaseID=550253

43 TDC årsrapport 2010

43 6.1.4.1 Fastnettelefoni

Det må i høj grad forventes at brugen af den traditionelle fastnettelefoni gennem kobberlinjer vil fortsætte sin nedadgående tendens. Det er således også TDC´s egen forventning selvom de forsøger at bremse kundeafgangen. Privatkunderne bruger i stadig højere grad mobiltelefonen som deres eneste telefon, og de fleste unge har svært ved at se fordelene i en fastnettelefon efterhånden som priserne på mobiltale er faldet.

Blandt erhvervskunder er der fortsat mange steder ønske og behov for fastnettelefoni, som dog i stigende grad overgår til IP-telefoni. TDC har på dette område været dygtige til at imødekomme forandringerne og tilbyde løsninger indenfor IP-telefoni.

6.1.4.2 Mobiltelefoni

Som tidligere nævnt er der udbudt fire licenser til det danske telenetværk, og der holdes auktioner over disse netværk med to-tre års mellemrum. De fire netværksoperatører er i 2010 Telia, Telenor, ”3”

og TDC. Området for mobilløsninger har været i markant vækst, og det forventes også at mobiltelefonen fremover bliver stadig mere brugt. Dette gælder også udover de områder som betegnes som de traditionelle kommunikationsformer. Der tilkommer dagligt nye såkaldte apps til Iphone og Android, hvor noget af det nyeste er at bankforretninger nu kan klares via mobiltelefonen.

Mange forventer eksempelvis også at mobiltelefonen på sigt kan afløse diverse former for betalingskort, således at man i stedet for at benytte sit visa-kort i supermarkedet, blot betaler med sin mobiltelefon44.

TDC supplerede d. 27. august 2010 sit udbud af smartphones med Iphone, og denne telefon har været meget populær blandt forbrugerne. Antallet af smartphones på markedet er generelt stærkt stigende og flere får derved også adgang til internettet via mobiltelefonen. Markedet for mobiltelefoni og mobildata betegnes som et vigtigt vækstområde for TDC45.

6.1.4.3 Bredbånd

Størstedelen af TDC´s internetkunder modtager internetforbindelsen via telefonstikket, og for mange kunder indgår internetforbindelsen som et af flere produkter, gennem HomeDuo elle HomeTrio.

Behovet for stadig højere hastigheder på internetforbindelserne bevirker at der fortsat er

44 http://www.business.dk/tech-mobil/nokia-tester-betaling-med-mobiltelefon

45 TDC årsrapport 2010

44

vækstmuligheder i markedet. Som tidligere nævnt har regeringen et mål om at alle danskere skal have adgang til 100 Mbit bredbånd i 2020, og da TDC har forsyningspligten (og forventes at have denne flere år frem), spiller de en afgørende faktor for opnåelsen af denne målsætning.

Internettet influerer på flere og flere elementer i hverdagen, og eksempelvis kan mange nye fjernsyn nu tilsluttes direkte til nettet, med mulighed for at downloade film og tv. Den teknologiske udvikling indenfor bredbåndsmarkedet forventes at kræve større investeringer for TDC, men kan samtidig også give mulighed for mersalg.

6.1.4.4 TV

Den teknologiske udvikling indenfor tv-området har ligesom på de øvrige områder bevæget sig kraftigt de seneste år. Indførelsen af det nye digitale tv-signal var en stor omlægning for Yousee, men har efterfølgende givet TDC en række muligheder for at forbedre kundernes oplevelse af produkterne. For mange danskere med en travl hverdag, er det eksempelvis meget bekvemt med funktionaliteter som video-on-demand, hvor kunderne kan leje film og se den med det samme. Det har samtidig også været muligt at etablere pause-, spole- og optagefunktioner, hvilket imødekommer et stort ønske fra mange forbrugere om øget frihed og fleksibilitet.

6.1.5 Delkonklusion - analyse af faktorer i omverdenen

Telekommunikationsområdet er præget af stor regulering som eksempelvis prisloft på datatrafik, og de politiske faktorer spiller derfor en stor rolle for TDC. TDC er valgt til at opretholde forsyningspligten som sikrer alle danskere adgang til basale telekommunikationstjenester. Et politisk tiltag som multimedieskatten har ligeledes haft stor betydning for TDC, da omsætningen indenfor mobiltelefoni og internet er blevet påvirket negativt ved indførelsen af skatten.

På det økonomiske område har TDC mærket finanskrisen tydeligt, men har til trods for ugunstige forhold i omverden, formået at opretholde et tilfredsstillende regnskabsresultat. Selvom telekommunikationsbranchen ikke er den mest udsatte i makroøkonomiske nedgangstider, har økonomien i omverdenen en mærkbar betydning for TDC´s forretning.

Udviklingen på omverdenens sociale faktorer har de seneste år været gunstig for TDC. Det er blevet stadig mere vigtigt at være online både i sit private liv og arbejdslivet. Dette bevirker eksempelvis en kraftig stigning i brugen af datatrafik på mobiltelefonen.

45

De teknologiske faktorer har en positiv effekt på visse af TDC´s forretningsområder og negativ på andre. Den teknologiske udvikling bevirker eksempelvis at fastnettelefonien er på kraftig tilbagegang.

Omvendt er udviklingen indenfor mobiltelefoni og mobildata i kraftig vækst, grundet den teknologiske udvikling inden for Iphone o.l.

På tv-området giver den teknologiske udvikling af det digitale tv-signal muligheder for tillægsprodukter, som giver øget fleksibilitet og frihed for kunderne.