• Ingen resultater fundet

Konkurrenceintensiteten i branchen

6.2 Porters five forces

6.2.5 Konkurrenceintensiteten i branchen

I forbindelse med vurderingen af konkurrenceintensiteten i branchen opdeles analysen på hvert af de fire forretningsområder, for at gøre analysen mere specifik.

54 http://www.itst.dk/tele-og-internetregulering/smp-regulering/engrospriser/filarkiv-engrospriser/lraic/lraic-priser/2011/Endelig%20LRAIC-afgorelse%20for%202011.pdf

51 6.2.5.1 TV

Indførelsen af det digitale signal i Danmark 1. november 2009 har ændret konkurrencen mellem tv-udbyderne markant. Hidtil har Yousee haft en konkurrencefordel gennem sit coax net, hvor det alene var ”Stofa” som ligeledes havde deres eget coax net55. ”Stofa” var indtil juli 2010 ejet af Telia, hvor

”Stofa” blev opkøbt af en kapitalfond. Yousee har forsat en markedsandel på 55 %, men der støder stadig flere konkurrenter til. Eksempelvis svenske ”Boxer”, der kan levere til kunder som hverken har parabol eller kabel-tv. Også el-selskaberne agerer på dette marked og leverer tv gennem fibernettet.

TDC lancerede i 2005 TDC-tv som leverer tv via internetforbindelsen, hvilket i princippet er en konkurrent til TDC´s eget Yousee. Fordelen er dog at TDC-tv ikke kræver adgang til kabel-tv, og meningen er således at kunne konkurrere mod netop ”Boxer”.

Den store konkurrence har bevirket at mellem 25.000 og 30.000 husstande i slutningen af 2010, hver måned skiftede deres hidtidige tv-leverandør ud med en anden. Det forventes også fremover at konkurrencen om tv-kunderne bliver skærpet. Den administrerende direktør for Yousee Niels Breining udtaler i et interview til business.dk i november 2010: ”Næste store tiltag bliver valgfrihed mellem kanalerne. Boxer indførte valgfrihed for et år siden, da man gik i luften. Vi kommer først med vort bud til april (2011 red.) og bliver nok overhalet af Stofa. Nu har danskerne opnået væsentlig større mulighed for at vælge udbyder, nu får de også valgfrihed mellem kanalerne.” 56.

Valgfrihed vil uden tvivl være et stort ønske fra danskerne, og det er derfor afgørende at være klar med sådanne tiltag.

6.2.5.2 Bredbånd

TDC er markedsleder på markedet for fastnetbredbånd med en markedsandel på 61 % i 2010. På fastnetbredbåndsmarkedet har TDC som tidligere nævnt både kobbernet, coax-net og fibernet.

Fibernettet har den store fordel, at der kan tilbydes højere hastigheder end på de øvrige net. Netop denne hastighedsfordel fik i 2006 en række el-selskaber til at forsøge sig med etableringen af deres eget fibernet som konkurrent til TDC´s fibernet. El-selskabernes ide opstod idet selskaberne i forvejen bruger mange ressourcer på at nedlægge elkabler i jorden, og vurderingen var således at den ekstra omkostning ved samtidig at udrulle et fibernet ville kunne udvikle sig til en god forretning. Der har dog

55 http://www.computerworld.dk/art/54431/tdc-tvinges-til-at-aabne-kabelnettet-trods-modstand

56 http://m.business.dk/article.pml;jsessionid=A53B98EFC93BBF5C3FA2E03596EE2F15.uw-portal2?guid=9173990

52

været delte meninger om el-selskabernes succes med denne satsning, og indtil nu har satsningen ikke båret forventet frugt. DONG Energy valgte således også at sælge sit fibernet til TDC med et stort tab i slutningen af 200957. Dette blev betragtet som endnu et bevis på, hvor vanskeligt det er at komme ind på dette marked og bide sig fast. For at øge konkurrencen stilles der i stadig højere grad krav om at nettet skal være åbent for at andre kan benytte sig af disse58.

Markedet for mobilt bredbånd forventes at vokse og betegnes også af TDC som et vigtigt vækstområde. Det er derfor interessant at betragte hvilken position TDC har på dette marked.

Markedsandelene for mobilt bredbånd fordeler sig som vist nedenfor, og TDC har således en udfordring i at erobre en stadig større del af dette vækstmarked. I TDC´s markedsandel er medtaget Telmore´s andel, som ligger på ca. 2 % af markedet for mobilt bredbånd. Markedet er i høj grad domineret af de fire store spillere, hvilket ses ved at de øvrige udbyderes andel alene ligger på ca. 4 %.

Figur 8: Markedsandele for mobilt bredbånd

Kilde: Egen tilvirkning

Konkurrencen indenfor både fast og mobilt bredbånd betegnes som værende høj.

6.2.5.3 Mobiltelefoni

Grundet den store forventning til væksten i mobildata er konkurrencen på dette område som nævnt meget intens. Onfone er den seneste spiller på mobilmarkedet, og selskabet har for alvor udfordret priserne hos de fire store spillere Telia, Telenor, ”3” og TDC. Onfone har i løbet af ganske få måneder, fra slutningen af 2010 og frem til februar 2011, fået ca. 150.000 kunder59. Mobilmarkedet har historisk

57 http://www.business.dk/tech-mobil/tdc-koeber-dongs-fibernet

58 http://www.erhvervsbladet.dk/it-og-tele/tdc-fiber-skal-reguleres

59 http://epn.dk/teknologi2/tele/article2332962.ece

"3", 30,0%

TDC, 31,4%

Telenor, 20,2%

Telia, 14,5%

Øvrige, 3,9%

53

set været præget af disse markedsudfordrere, som oftest tilbyder priser der er så lave at selskabet har underskud. Skifteren og aktionærerne i disse mindre selskaber har traditionelt set heller ikke haft til formål at skabe en levedygtig virksomhed på lang sigt, men alene hurtigt at erobre en stor markedsandel, som ”tvinger” en af de store til at opkøbe virksomheden, for at undgå det store pres på priserne. Dette var blandt andet tilfældet med Telmore, som TDC købte i begyndelsen af 2004 og selskabet Bibob som Telenor købte i 2009. Både Telmore og Bibob havde samme stifter. Det er således også forventeligt at Onfone bliver solgt til én af de fire netværksudbydere inden længe.

De såkaldte lykkejægere som starter mobilselskaber med salg for øje, vidner om et lukrativt marked, som det kan betale sig at investere mange penge i. Samtidig viser det også at adgangsbarriererne ikke er særligt høje, da det er relativt nemt at leje sig ind på et af de fire udbyderes net. Det eneste som kræves er en vis startkapital. Konkurrencen er dog så hård at det er meget vanskeligt at skabe en overskudsgivende forretning, som kan overleve på sigt, hvorfor nye selskaber som oftest må forventes at blive opkøbt, når de har en vis størrelse. Det må forventes at sådanne selskaber også fremover kan være med til at flytte markedsandele. Prisen er den altoverskyggende konkurrenceparameter, da kunderne er svære at gøre loyale, og det er samtidig nemt at skifte mobilselskab.

6.2.5.4 Fastnettelefoni

Konkurrencen på markedet for traditionelt fastnettelefoni er ikke særlig stor. TDC har en ledende markedsandel på 81 % i 2010, og de øvrige spillere på markedet er Telia og Telenor, som begge har mindre markedsandele60. Interessen for at tage kampen op mod TDC er ikke særlig stor, da det forventes at udviklingen væk fra den traditionelle fastnettelefon vil fortsætte jf. nedenstående graf61

60 TDC årsrapport 2010 s. 22

61 PSTN anvendes som betegnelse for traditionel fastnettelefoni på kobbernettet. IP-telefoni, er telefoni over internettet, der fungerer ved, at datapakker sendes mellem samtaleparterne ad forskellige ruter på internettet. IP-telefoni kan dermed anvendes på alle accessteknologier.

54

Figur 9 Udviklingen i antal kunder på fastnettelefoni (PSTN) og IP-telefoni (VoIP)

Kilde: Egen tilvirkning efter statistisk fra IT og Telestyrelsen

Det afgørende for TDC er således fremadrettet at sikre, at kunderne fortsat har TDC som udbyder, når de forlader den traditionelle fastnettelefon til fordel for IP-telefoni eller mobiltelefon. TDC´s andel på markedet for IP-telefoni ligger på 56 % i 2010.