• Ingen resultater fundet

Opsummering vision - mission:

In document De  Globale  Spiller   (Sider 52-57)

DEL 3 ANBEFALINGER

3.3 Opsummering vision - mission:

ansatte i mange år og som kender GC inde og udefra samt har et personligt forhold til familien, involveret i en forandringsproces.

Co), bruge scenarie analyse værktøjet til at styre et mere usikkert og dynamisk miljø. Værktøjet er brugbart i alle de situationer hvor ledelsen skal forstå fremtiden for hvordan virksomheden skal udvikles. GC står overfor nogle svære beslutninger der vil påvirke virksomheden med store forandringer hvis de beslutter sig for at tage det næste skridt i globaliseringen. Virksomheden skal i den sammenhæng, med hjælp af scenarie planlægningen identificere tre typer af usikkerheder:

1) Risicis – kan med fordel kalkuleres for effektiv beredskab og nedbringe uhensigtsmæssige hændelser sker i fremtiden.

2) Strukturelle usikkerheder – en unik men kendt hændelse, her har virksomheden ingen beredskab.

3) Ukendte – en tilstand virksomheden ikke kan forestille sig og derfor har svært ved at forberede sig.

Hvis GC satser på at være ”Global Company” og tro på at globale kompetencer giver konkurrencefordele så vil det med stor sandsynlighed betyde at ledelses opgaverne vil ændre sig fra daglig drift til strategi,- og forretningsudvikling. Samtidigt stiller omstillingen store krav til ledelsen og ikke mindst bestyrelsens kompetencer.

Følgende scenarie processer, som i øvrigt også bruges ved internationale ledelses projekter, vil samtidigt hjælpe GC med en mere klar vision samt bedre forudsige hvilke strategier de skal og kategorisere usikkerheder (oliepriser, valuta, politiske hændelser): evolution, revolution, cykler, uendelig ekspansion, ”lone ranger” skabelse af ny generation.

Konteksten: globale fordele etc, GC har brug for et panel der virkelig udfordrer ledelsen. Undgå gruppe tænk, GC´s ledelse kender hinanden, tænker ens etc. der ikke nogen der tør at bryde ind. Tag aktion på forhånd. Forstå og anerkend sårbarheden og vend udad, vær åben, de ved måske ikke hvordan det gøres bedst, tag vare på kapaciteter og færdigheder der allerede findes for en innovation.

1. Definere tidsrammen og analyse området. Tidsrammen indbefatter at planlægge for produkternes livscyklus og have en vågenhed overfor den teknologiske udvikling. Flere og forskellige markeder giver muligheder for forlængelse af produkternes levetid end ved at tilbyde uddifferentieret produkt porteføljer over hele verden. Adgang til ny og avanceret teknologi (nano-teknolog anvendes ved kosmetisk fremstilling) i og processer er essentielt for at gennemføre ”radikale” ændringer til at enten lave nye forretningsområder eller tilpasset produkter. Mange virksomheder som flytter produktion ud kan bedre arbejde med

kernekompetencerne og innovation. Det giver rig mulighed for at finde nye forretningsområder og fokusere på markedsføring.

2. Identificere de mest indflydelsesrige interessenter. Hvem påvirker eller bliver påvirket af GC beslutninger? Find eks.

3. Identificere trends. Hvilke politiske, økonomiske, sociale, teknologiske og industrifaktorer har størst indflydelse på GC´s produkter, forretningsområder og teknologiske udvikling. (Se PESTLELE analyse).

4. Identificere nøgle usikkerheder. Hvilke hændelser og hvilke emner påvirker virksomheden mest, eks. ændringer i PESTLE eller hvad der vil påvirke forbrugsmønster. GC er meget trend følsom og har som forretningsvision at tilbyde produkter der er i tiden og moderigtige.

GC vil have en fordel ved at følge med i ændringer i forbrugsmønster og hurtigt kunne allokere ressourcer ved at være tilstede i markederne.

5. Konstruér scenarie tema. GC kan med fordel sammenstille alle hændelser og samle dem i en oversigt med positive og negative temaer.

6. Kontrollér for sammenhæng og sandsynlighed. Det gælder om for GC at finde ud af om trends er forenelige med tidsrammen, hvis ikke skal de trends fjernes.

7. Udvikle lærings scenarier. Muligheder og trends eksploiteres og GC skal finde ud af hvordan disse kan organiseres med titler eller navne på en måde de fortæller en historie. I dette stadie finder undersøgelse, uddannelse og nye kreative løsninger sted. Dette kan meget nemt distribueres videre over hele kloden, vha. eksisterende it systemer hos GC.

8. Identificér undersøgelses områder. GC har brug for at gå udover sin egen sfære for at se nærmere på andre industrier, studere forandringer i eksempels den teknologiske udvikling.

Hvilke forandringer kan for indflydelse for hvordan GC vil drive forretningen i morgen. En lille virksomhed har den fordel at kunne tage raske beslutninger og føre det ud inden kort tid.

9. Udvikle kvantitative modeller. Det indsamlede undersøgelse materialet kan med fordel præsenteres i en model hvor forholdende simulerer forskellige de forskellige scenarier. På den måde kan virksomheden tolke og drage konklusioner om hvilke fordele der skal arbejdes videre på.

10. Arbejde frem mod beslutnings scenarier. De forskellige scenarier vil her testes for at se om strategier kan formuleres. Dobbeltjek de 1-8 trin for at se om og hvordan organisationen kan tilpasses.

For at kontrollere om scenarierne er brugbare, så vil følgende karaktær være fremtrædende:

individerne/medarbejderne sættes i fokus, scenarierne er i samhørighed med de interne kompetencer, synlige resultater for mulige fremtidige forandringer og vise hvor længe GC kan være i den tilstande de befinder sig i. At globalisere indebærer store forandringer især for ledelsen. Den skal nu navigere med mange ubekendte og hele kloden, i den tænkte situation.

Projekt og ad hoc opgaver bliver hverdag og organisationskulturen være meget dynamisk og kunne tilpasse sig nye færdigheder og opgaver. Viden og markedsføring bliver nøgle ordene ved denne globaliseringsforandring66. Markedskendskab, omstillingsparathed og udvikling kan være det GC sidder tilbage med på hovedkontoret i Lynge. GC har måske en endnu større udfordring, at skabe en kultur (med større marketingforståelse) der sætter pris på medarbejderne og innovation67. Yderligere, hvis GC skal blive dygtige til at løse problemer, hvilket værktøjet også hjælper til med, så skal de finde ud af hvordan fremtiden vil formes og dernæst, hvad vil de gøre ved det. Det underletter formod lig rekrutteringsprocessen ved at være mere global tænkende (højeste fælles nævner) bruge følelsesladet kommunikation. Der vil GC dermed fremstå mere som en attraktiv virksomhed at arbejde for. Adgang til menneskers tanker kræver helt andre kvalifikationer end de mange leder med drift orientering. Dette kan dog tilvejebringes.

Delkonklusion. Scenarie planlægningen bør flyttes ud og tilgængeligeres ved hjælp af IT (BI), på en sådan måde at alle allokationer i verden kan indberette til centralt sted - R&D eksempelvis i Danmark. Det giver ledelsen et redskab til at planlægge målinger til at modagere eller begrænse og prøve at være mere fremadrettet og fange mulighederne når eller inden de dukker op, før konkurrenterne. Dette setup kræver en international erfaren projektleder kontor.

Den nuværende ledelse har ikke de kompetencer men dette kan tilvejebringes. Den største hindring for en succesrig globalisering er organisationens kultur og temperament for nye projektlignende og mere kortvarige arbejdsopgaver. Det er en stor udfordring at lære en organisation den internationale kultur der vil definere sig som en helt ny global virksomhed – reborn globals68.

                                                                                                                 

66  Globalisering  her:  betegner  en  udvikling,  hvor  virksomhederne  i  stigende  grad  betragter  he-­‐

le  verden  som  deres  mest  naturlige  marked  for  at  udvikle,  producere.  Sælge  kapital  og  finde   nye  samarbejdspartnere.  

67 Marketing management sid 62.

68 http://www.erhvervsstyrelsen.dk/file/3137/rapport_reborn_globals.pdf

Hvad betyder globaliseringen for GC

• Redefinerer deres afsætning og produktion i en global sammenhæng.

• Mindre og veletableret hjemmemarkeds base.

• Blevet opmærksom på de muligheder der ligger i at globalisere.

• Globalisering af virksomhedens værdikæde.

• Udflytning af produkter.

• Opsplitning af værdikæden - vil sige at man deler værdikæden over flere lande.

Opsplitning af værdikæden vil opstå af tre grunde:

1) Virksomhedens værdikæde i Danmark kan ikke effektiviseres yderligere 2) Det er blevet lettere og billigere at kommunikere globalt

3) Den internationale konkurrence mellem virksomhederne er øget i de seneste 5-10 år.

• Omstrukturering af værdikæden.

• Realisere lave produktionsomkostninger.

• Sikre sig fysisk nærhed til markedet.

• Omgå handels restriktioner (told, import kvoter og produkt godkendelse)

• Reducere transportomkostningerne.

Fra eksport til globalisering – figur af Henrik Kureer International økonomi GOSH internationaliserings model kan beskrives følgende og som oven illustreret:

1. Produkterne overføres til udlandet for at udvide markedet

2. Produktion flyttes ud

3. Produktionen bliver opdelt i komponenter, som bliver sourcet globalt 4. Hele værdikæden bliver redesignet under hensyntagen til globale fordele

5. Virksomhederne bruger den nye omkostningsstruktur og globale organisation til at skabe vækst på nye markeder

In document De  Globale  Spiller   (Sider 52-57)