• Ingen resultater fundet

Fordele med at være dansk producent

In document De  Globale  Spiller   (Sider 41-44)

2.4 Distribution

2.4.4 Fordele med at være dansk producent

At man er dansk og producerer I Danmark ser Bo Tjellesen som en stor fordel for opbygning og samarbejdet med internationale kunder. Selvom Danmark er et lille land så ved de udenlandske kunder at danskerne er gode til design, har en god miljøbevidsthed og ikke mindst Kongehusets indflydelse. Han lægger desuden vægt på fordelene som vores institutioner, myndigheder, infrastruktur, veluddannet personale og ærligt folkefærd. Han er stolt af at være dansker.

Omsætningsmålet er sat til 1 mia. på grund af at Direktør Niels Bo Tjellesen ser det som et realistisk mål og så er det jo også et dejligt rundt tal. Grunden til at denne undersøgelse skal laves er fordi Bo Tjellesen indser primært at med nuværende kapacitet og produktionen i Danmark, Polen og Hong Kong, kan de ikke nå at følge takt med de fore castet ordreindgange fra primært de udenlandske kunder. Kunderne venter således allerede nu på rettidig levering.

Det danske markedet er stået meget stille og det ser ikke ud til at man her kommer videre pt.

Han indser også at den indgående ordreindgang heller ikke er nok til at komme i mål med det satte mål. Datterselskabet i Hong Kong og fabrikken i Polen udnyttes ikke fuldt ud endnu. Der skal flere nye kunder ind.

Desuden er der et stort varelager ifølge årsregnskabet47. Hvis dette lager kunde blive solgt vil der komme flere kontanter på kistebunden. Kontanter som kan bruges til investeringer i nye produktionsfaciliteter i Indien eller Kina. Om lageret indeholder nye eller gamle vare vides ikke, ej heller om det er branchespecifikt at have så meget bundet på lageret. Uanset så vil den binding frigøre kapital hvis det kunne omsættes.

Direktør Bo Tjellesen er også klar over at produktionsomkostningerne på fabrikken i Lynge, i forhold til de lavtlønnede lande såsom Kina og Indien, er alt for høj. Virksomheden skriver desuden ingen steder særskilt på produkterne eller reklamerer for at det er dansk produceret. Dette vil tages op under punktet årsager til ikke at globalisere.

Afrunding. Forundersøgelse ville være at foretrække med besøg og interviews i virksomheden for undersøge de interne forhold vigtigt for at kunne beskrive den nuværende. Et forundersøgelse ville søge efter at afdække forhold i ledelsen, medarbejderne og interview af eksisterende kunder for et så retvist billede som muligt. Det er også af værdi naturligvis at kunne betragte virksomheden såsom en forbruger bliver præsenteret virksomheden. Det er umiddelbart mange ting man både som undersøger med specifikt formål og som forbrugere. Sidstnævnte er mindst lige så kritisk og er ikke barmhjertig i sit valg, hvis ikke virksomheden har de rigtige værdier. De er følgende områder som vil være undersøgt for: Ledelse, værdier, motiver, 48, og der vil sammenlignes med den interne liste med sæt af værdier.

Der må gøres noget mere og GC tog affære. Det er andet forsøg på at outsource. Det første forsøg endte med at GC valte at tilbagetrække alle aktiviteter grundet fejlleveringer i tid, mængde og i kvalitet. Dette havde Bo og hans ledelse på daværende tidspunkt formod lig ikke de nødvendige                                                                                                                

47 Se bilag 1 Varebeholdninger

48 Steven Marshall i samarbejde med Accenture, ledelses spørgeskema.

resurser til at arbejde videre på, at fortsætte kvalitetssikring og forbedre de muligheder der var tilstede på den fabrik og allokation. Man valgte i stedet at trække det hele tilbage til Danmark.

Ifølge en rapport The conclusion is that approximately 70% of all mergers and acquisitions fail to achieve expectations and that more than half destroy value49.

I begyndelsen af 2009 eller tidligere – tidsangivelsen er baseret på hvornår GOSH´s Hong Kong Facebook side gik i luften (sidste oktober 2009), blev der i Hong Kong investeret i et produktionsdatterselskab med formål (antageligvis) at forsyne forbrugerene med kosmetik i Hong Kong via Watsons kædebutikker. Ifølge oplysninger fra South China Morning Post50 kan GC´s produkter nu findes i A.S Watsons Groups detailbutikker som er Asiens største helse og skønheds detailbutikker kæde51 og Europas største luxury parfumeri og kosmetik kæde. De fører b. la.

internationale mærke som vi kender, amerikanske Sunkist appelsin drikkevarer.

A.S Watson Group har hovedkontorer i Hong Kong og i Schweiz og er desuden del af et multinationalt konglomerat Hutchison Whampoa Limited som har store interesser i havne og relaterede tjenester, ejendomme og hoteller, detailhandel, infrastruktur, energi og telekommunikation i 52 lande.

GC distribuerer produkter i Watsons butikker i Europa og fabrikken i Hong Kong kan meget vel være et resultat af et fortsat samarbejde med Watsons. At udvide salg og distribution til butikkerne i Hong Kong og måske andre dele i Asien. Der har man formod lig vurderet at hvis de skal kunne levere til Watsons butikker (måske endda et krav fra gruppen) og senere til resten af det Asiatiske markedet så må de faciliteter og producere i det pågældende marked. Det giver sandsynligvis også mening at tage en større økonomisk risiko ved at eje et datterselskab så langt væk, grundet det markedspotentiale der foreligger i Asien.

Stormagasiner og indkøbscentre som Magasin i Danmark, Shoppers Drug mart i US, Superdrug i UK/Irland og Red Square Edgars i Sydafrika er eksempel på hvor GC´s forbrugere kan købe de GC´s trendy produkter i dag. Bo Tjellesen har udtalt i radiointerviewet at han gerne ser hans produkter finde vej til hyldende i de mest prestigefyldte stormagasinger og butikker i hele verden.

                                                                                                               

49 VSC Growth (2011) review.

50 http://www.scmp.com/article/679922/brand-story-gosh-cosmetics

51 http://www.aswatson.com/eng/html/company/index.html

Flere internationale bloggere sammen med de allerstørste spiller på markedet. Nærmere om strategi under punktet.

In document De  Globale  Spiller   (Sider 41-44)