• Ingen resultater fundet

3. JURIDISK ANALYSE

3.4 NBD’S FORPLIGTELSE EFTER BPEN § 135

3.4.2 NBD‟S FORPLIGTELSE EFTER BPEN § 135, stk. 2-6

Det følger af BPEN § 135, stk. 2, at NBD skal redegøre for sine politikker for samfundsansvar72, samt hvordan de omsætter deres politikker for samfundsansvar73, og til sidst vurdere, hvad der er opnået, og hvad forventningerne til arbejdet med samfundsansvar

70 Anbefalinger for god selskabsledelse, (2010, s. 4, forord, 3. punkt: soft law og dens betydning)

71 Anbefalinger for god selskabsledelse, (2010, s. 4, forord, 3. punkt: soft law og dens betydning)

72 BPEN § 135, stk. 2, nr. 1.

73 BPEN § 135, stk. 2, nr. 2.

Side 31 af 147

er, fremadrettet74. Ifølge Erhvervs- og Selskabsstyrelsens Redegørelse for Samfundsansvar - praktisk vejledning og inspiration fra 2010 (E&S redegørelsen)75 skal politikker forstås på følgende måde: 76

”Ved politikker forstås bredt virksomhedens interne retningslinjer, målsætninger, strategier eller andre dokumenter, der beskriver, hvordan man arbejder med samfundsansvar.

Virksomheden skal ligeledes oplyse om eventuelle standarder, retningslinjer eller principper for samfundsansvar, som virksomheden anvender.”

Denne definition fremhæver ikke, at der kun skal redegøres for politikker inden for områder, der frivilligt arbejdes med. Det må derfor formodes, at NBD både skal oplyse om frivillige politikker samt politikker, som er truffet på baggrund af lovgivning på området.

Det er i henhold til NBD‟s forpligtelse efter BPEN § 135, stk. 2 væsentligt at fastlægge, at NBD indgår som en del af en koncern. Definitionen af en koncern er ikke entydig. Der eksisterer forskellige definitioner på det regnskabsretlige område og inden for skatteretten, selskabsretten og børsretten.77 Fællesskabsretten har ikke en bestemt koncerndefinition inden for selskabsretten78, hvorfor denne definition bestemmes efter national ret. Efter dansk ret vil det ved fastlæggelsen af, hvilken nationalitet Nordea har, være relevant at anvende registreringskriteriet.79 Nordea har hjemsted og er registreret som selskab i Sverige, og Nordea vil derfor med hensyn til Selskabsretlige hensyn være underlagt svensk lovgivning.

Det er dog væsentligt at bemærke, at koncernbegrebet med henblik på det regnskabsretlige område er harmoniseret inden for EU/EØS, og dette bestemmes derfor ikke efter national ret.80 NBD er et helejet datterselskab af moderselskabet NBAB, der ligger i Stokholm, Sverige. Dette betyder, at NBAB er den eneste aktionær i NBD og har den bestemmende indflydelse i NBD. Der foreligger derfor et koncernforhold mellem NBAB og NBD efter Rådets syvende direktiv 83/349 om konsoliderede regnskaber (koncernregnskabsdirektivet)

74 BPEN § 135, stk. 2, nr. 3.

75 Erhvervs- og Selskabsstyrelsens Redegørelse for Samfundsansvar - praktisk vejledning og inspiration (2010)

76 Erhvervs- og Selskabsstyrelsens Redegørelse for Samfundsansvar – praktisk vejledning og inspiration (2010, s. 11)

77 Werlauf (2010, s. 565)

78 Werlauf (1996, s. 15)

79 Werlauf (1996, s. 78)

80 Werlauf (1996, s. 145)

Side 32 af 147

art. 1, nr. 1, litra a.81 I henhold til art. 1, nr. 1, har en modervirksomhed, NBAB, pligt til at udarbejde konsolideret regnskab for sig selv og sine dattervirksomheder, hvilket i dette tilfælde omfatter NBD. Det kan i den forbindelse bemærkes, at inden for selskabsretten vil der også foreligge en koncern, idet NBAB har den fulde indflydelse i NBD og dermed den bestemmende indflydelse. Der foreligger således et koncernforhold efter Selskabsloven82 (SL) § 7, stk. 2. Den bestemmende indflydelse er således udtryk for, at moderselskabet NBAB har beføjelsen til at styre NBD‟s økonomiske og driftsmæssige beslutninger jf. SL § 7, stk. 1.

Der foreligger således ikke nogen konflikt mellem koncernbegrebet inden for selskabsretten og det regnskabsretlige område med hensyn til Nordea.

Eftersom NBD er et datterselskab, som indgår som i en koncern, indeholder BPEN § 135 relevante undtagelser til BPEN § 135, stk. 2.

Efter BPEN § 135, stk. 6 kan en dattervirksomhed, som indgår i en koncern, undlade at medtage oplysninger i sin egen ledelsesberetning, hvis følgende er gældende:

1. modervirksomheden opfylder oplysningskravene efter stk. 1 og 2 for den samlede koncern, eller

2. modervirksomheden har udarbejdet en fremskridtsrapport i forbindelse med tilslutning til FN‟s Global Compact eller FN‟s principper for ansvarlig investeringer.

(vor fremhævelse)

Eftersom NBD er en dattervirksomhed, som indgår som i en koncern, finder BPEN § 135, stk. 6 anvendelse, hvis modervirksomheden opfylder en af de to betingelser angivet ovenfor.

NBAB udarbejder en samlet CSR rapport for hele koncernen Nordea.83 Dette medfører ikke umiddelbart, at NBD er omfattet af BPEN § 135, stk. 6, idet denne rapport stadig skal være omfattet af en af de to betingelser i BPEN § 135, stk. 6. I dette tilfælde har NBAB tilsluttet sig FN‟s Global Compact, og udarbejder årligt en fremskridtsrapport som led i tilslutningen

81 Denne fællesskabsretlige definition af koncerner på det regnskabsretlige område er anvendelig, eftersom flere finansielle virksomheder indgår i koncerner på tværs af landegrænser i forbindelse med udviklingen af det indre finansielle marked i EU.

82 LBK nr. 322 af 11/04/2011.

83 Nordea CSR report (2010, s. 8)

Side 33 af 147

hertil. Denne rapport er offentlig tilgængelig på Nordea‟s hjemmeside samt på hjemmesiden for FN‟s Global Compact.84

Dette medfører, at NBD er omfattet af undtagelsen i BPEN § 135, stk. 6, nr. 2, og NBD er ikke forpligtet til at oplyse om samfundsansvar i sin ledelsesberetning efter BPEN § 135, stk.

2. NBD er forpligtet til hvert år at være ajourført med, at NBAB har udarbejdet en fremskridtsrapport, idet NBD ikke kan påberåbe sig undtagelsen i BPEN § 135, stk. 6, nr. 2, hvis dette ikke er tilfældet.

Eftersom NBD er omfattet af undtagelsen i BPEN § 135, stk. 6, nr. 2, er NBD ikke omfattet af BPEN § 135, stk. 3 om placering af redegørelsen for samfundsansvar. NBD anfører dog i ledelsesberetningen, at:85

’’Nordea udarbejder en rapport om corporate social responsibility (CSR) baseret på FN’s principper for ansvarlige investeringer (United Nations Principles for Responsible Investments). Rapporten er Nordeas årlig statusrapport til FN’s Global Compact og

inkluderer NBD. CSR-rapporten offentligøres på www.nordea.com/csr

Ovenstående præciserer, at NBD er omfattet af moderselskabets CSR-rapport. Dette viser, at NBD er omfattet af undtagelsen i BPEN § 135, stk. 6, nr. 2, og dermed lever op til kravene i BPEN § 135. Det er ikke angivet i BPEN § 135, at et datterselskab omfattet af BPEN § 135, stk. 6, nr. 2 skal oplyse, at moderselskabet udarbejder en CSR-rapport. Det må i denne forbindelse antages, at ved, at NBD i ledelsesberetningen anfører, at moderselskabet udarbejder en CSR-rapport, formår NBD at klargøre, at BPEN § 135, stk. 6, nr. 2 finder anvendelse for NBD. Ovenstående er med til at signalere og informere brugeren af årsrapporten om, at NBD inddrager samfundsansvarlige hensyn i deres forretning og hvor rapporten kan findes. NBD skal ikke foretage sig yderligere i henhold til BPEN § 135, stk. 6, nr. 2, eftersom det i BPEN § 135, stk. 1 ikke er defineret, hvilke områder NBD‟s redegørelse om samfundsansvar skal indeholde, og dermed finder CSR-rapporten for Nordea anvendelse i dansk ret, som NBD‟s lovpligtige redegørelse for samfundsansvar.

Efter BPEN § 149, stk. 1 bliver en virksomhed pålagt en bøde ved grov eller forsætlig overtrædelse af BPEN § 135. Grov overtrædelse må i denne sammenhæng være i det tilfælde,

84 www.Nordea.com & http://www.unglobalcompact.org

85 Årsrapport 2010 - Nordea Bank Danmark (2010, s. 19)

Side 34 af 147

en virksomhed ikke lever op til rapporteringskravet, som fastlagt i bestemmelsen. Forsætligt i denne sammenhæng må derfor fortolkes som værende, når en virksomhed bevidst undlader at rapportere om sit samfundsansvar, og kan derfor pålægges en bøde jf. BPEN § 149, stk.

1.86 For NBD vil der foreligge en grov overtrædelse, hvor NBAB ikke har udarbejdet en fremskridtsrapport, og NBD derfor ikke er omfattet af BPEN § 135, stk. 6, nr. 2, og NBD ikke selv udfærdiger en rapport om samfundsansvar efter BPEN § 135, stk. 2. NBD er i det pågældende tilfælde forpligtet til selv at udarbejde en rapport, og sker dette ikke, kan NBD derfor pålægges en bøde, jf. BPEN § 149, stk. 1 for grov overtrædelse af BPEN § 135.87 Der må formodes at være tale om forsætlig adfærd i det tilfælde, NBD bevidst undlader at rapportere om samfundsansvar, velvidende, at NBAB ikke længere udarbejder en fremskridtsrapport, og i det pågældende tilfælde kan NBD også blive pålagt en bøde, jf.

BPEN § 149, stk. 1 for forsætlig overtrædelse af BPEN § 135.

Det kan yderligere konkluderes, at en overtrædelse af BPEN § 135 ikke foreligger i det tilfælde, NBD ikke har politikker for samfundsansvar, der skal blot rapporteres herom.