• Ingen resultater fundet

4. ØKONOMISK ANALYSE

4.4 ANALYSE AF BUSINESS CASES FOR CSR-OMRÅDER I NORDEA

4.4.11 BUSINESS CASES FOR CSR-OMRÅDER I NORDEA

Ovenstående analyse har klargjort, hvorvidt der eksisterer en business case for Nordea‟s CSR-arbejde. Konklusionerne fra den forestående analyse er samlet i nedenstående skema.

355 Fedders og Steffensen, (2009, s. 651)

Side 100 af 147 Figur 4.4.11.1. Oversigt over ‟CSR & finansiel performance – business case‟ og ‟CSR & andre værdier – business case‟356,357

Kilde: Egen tilvirkning.

Kolonnen, ‟Målbar‟, viser, at Nordea kan måle en udvikling i områderne ‟Engaging with our stakeholders‟, ‟Running our business‟, ‟Satisfied customers are core‟, ‟It‟s all about people‟

og ‟GRI index‟. Dette er ikke udtryk for, at Nordea kan kvantificere en værdi i arbejdet med de forskellige områder, men blot at der er sket en udvikling.

Med henblik på de næste kolonner, ‟Kvantificeres‟ og ‟Finansiel performance‟, er det kun i arbejdet med reducering af CO2, affald, vand, papir og el, inden for ‟Running our business‟, at der kan kvantificeres en direkte besparelse eller forøgelse af de samlede driftsomkostninger. Inden for Nordea‟s finansielle performance, ROE, er det kun OG og AOH, der er af betydning for Nordea‟s arbejde med CSR. OG består af Nordea‟s samlede driftsindtægter, driftsomkostninger, hvor AOH består af aktivmasse og omsætning. Analysen

356 (+/÷) betyder at der det givne CSR-område både kan have en positiv effekt og en negativ effekt på den finansielle performance. Det kan f.eks. bemærkes at der udelukkende kan måles en negativ effekt på den finansielle performance ved ’Engaging with Society’.

357 Minus betyder at det ikke kan indregnes som immaterielt aktiv i den finansielle balance. Der er ikke et minus ved GRI, idet andre værdier inden for dette område ikke er immaterielle aktiver.

Målbar Kvantificeres Finansiel

performance

Andre værdier/Immateriel

aktiv

Kerneforretning

Engaging with our stakeholders

(√) √/

Running our business (√)/

Returns with responsibility

(√) √ (+/ ) √/

Anti Corruption (√) √/

Responsible credits (√) √ (+/ ) √/

Satisfied customers are core

√/

It‟s all about people √/

Engaging with society (√) √ ( ) √/

GRI Index (√)

Side 101 af 147

af de to business cases viser, at Nordea‟s CSR-områder ikke har indflydelse på AOH, idet disse områder ikke kan relateres til aktivmassen i Nordea eller til omsætningen i Nordea.

Grundet størrelsen på besparelsen eller forøgelsen fra reducering af CO2, affald, vand, papir og el, har ‟Running our business‟ ikke væsentlig betydning for de samlede driftsomkostninger, og dermed ikke væsentlig indflydelse på ROE.

Nordea‟s arbejde med ‟Responsible investments‟, ‟Responsible Credits‟ og ‟Engaging with society‟ kan influere positivt eller negativt på den finansielle performance, men denne indflydelse er ikke mulig at kvantificere, da det er svært at udskille den konkrete værdi af CSR for de forskellige områder. Inden for ‟Engaging with society‟ er det kun omkostningerne ved arbejdet, der kan kvantificeres direkte, men den positive effekt er sværere at kvantificere. Det kan dermed fastlægges, at det kun er ‟Running our business‟, som kan kvantificeres, og dermed har direkte indflydelse på den finansielle performance. Der eksisterer derfor ikke en business case for ‟CSR & finansiel performance‟.

Figur 4.4.11.1 viser, at mange af Nordea‟s CSR-områder kan skabe andre værdier. Dermed kan det fastlægges, at der eksisterer en business case for arbejdet med CSR i den forstand, at det giver andre værdier, primært i form af brand, omdømme, legitimitet og risikominimering.

Det skal i denne forbindelse bemærkes, at ‟GRI Index‟ og ‟Running our business‟ ikke bidrager væsentligt til ‟andre værdier‟ i Nordea. ‟GRI Index‟ synliggør Nordea‟s CSR-arbejde og kan på denne måde være med til at skabe legitimitet, men denne værdi er ikke entydig. ‟Running our business‟ giver ikke væsentlig værdi, idet Nordea‟s interessenter udtrykker, at de ikke finder dette område vigtigt, og yderligere er arbejdet ikke en del af Nordea‟s kerneforretning. Derfor blev det fastlagt i analysen, at ‟GRI Index‟ og ‟Running our business ikke bidrager med væsentligt værdi til ‟CSR & andre værdier‟. Dog bidrager resten af Nordea‟s CSR-områder med væsentlig værdi til ‟CSR & andre værdier – business case‟, men ingen af disse værdier kan synliggøres som immaterielle aktiver i den finansielle balance.

Den sidste kolonne i figur 4.4.11.1, ‟Kerneforretning‟, viser, at fire af Nordea‟s CSR-områder er placeret som værende en del af Nordea‟s kerneforretning. ‟Returns with responsibility‟ og

‟Responsible credits‟ indgår begge i to af Nordea‟s kerneforretningsområder, udlån og kapitalforvaltning. Det er især udlån og investering, der bidrager til store dele af Nordea‟s indtægter, og dermed må disse områder betragtes som en vigtig del af Nordea‟s

Side 102 af 147

kerneforretning. CSR-områderne ‟It‟s all about people‟ og ‟Satisfied customers are core‟ er vigtige for Nordea, idet det er kunderne og medarbejderne, der skaber Nordea‟s forretning.

Ovenstående to konklusioner på business case kan således angives på følgende måde:

Figur 4.4.11.2. Business case

CSR & FINANSIEL PERFORMANCE

Nej

CSR & ANDRE VÆRDIER

Ja Kilde: Egen tilvirkning.

Det må i forbindelse med ovenstående konklusion påpeges, at ‟CSR & andre værdier – business case‟ må antages at være en langsigtet og usikker business case, idet der ikke kan kvantificeres en værdi af arbejdet. Det havde været ideelt, hvis ‟CSR & Finansiel performance‟ kunne bevises, idet dette ville betyde, at Nordea på kort sigt kan se en værdi af CSR-arbejdet.

Ud fra den økonomiske analyse af Nordea‟s arbejde med CSR, kan det klargøres, hvilke områder, som Nordea bør prioritere højest. Disse områder beror således på konklusionerne og analyserne af de to business cases inden for hvert CSR-område.