• Ingen resultater fundet

8   FREMTIDENS EKSTERNE RAPPORTERINGS INDVIRKNING PÅ REVISIONSMÆSSIGE

8.1   Æ NDRING I REVISIONSMÆSSIGE HANDLINGER

8.1.1   Muligheden for at opdage besvigelser

8 Fremtidens eksterne rapporterings indvirkning på

for hver parts mulighed, der sammenlignet med hinanden altså er modsatrettet. Vi vil i dette delaf-snit beskæftige os med den reelle mulighed for at opdage besvigelser som følge af fremtidens rap-porteringsform. Vores analyse heraf vil som i kapitel 7 blive foretaget ud fra en kronologisk sam-menholdning af de tidligere fremfundne kvalitetskrav hos regnskabsbrugerne, de fremfundne for-skelle i rapporteringsformerne og de i vort hovedskema heraf afledte indvirkninger på risikoen for besvigelser.

Principalen og revisor skal bruge rapporteringsformens styrker og forsøge at minimere dens svagheder i relation til besvigelser, hvilket delafsnittet her på analytisk vis vil diskutere mere dyb-degående. Analysen vil være udelukkende direkte knyttet til muligheden for at opdage besvigelser set ud fra revisionsmæssige handlinger, der kan foretages.

Øget informationsbehov, som realtidsrapporteringen løser ved at rapportere i et mere uredigeret og dybdegående format, bevirker samtidig, at revisor stilles mere finansiel information til rådighed i realtid. Revisor kan foretage mere dybdegående analyser, og den øgede transparens bør give en øget forståelse for virksomheden. Resultatet bliver, at der er større mulighed for at opdage besvigel-ser.

Mere heterogent informationsbehov, som realtidsrapporteringen løser ved, at al information kan blive rapporteret, har ikke umiddelbart indflydelse på muligheden for at opdage besvigelser, idet re-visors fokus er rettet imod de finansielle data, og ikke mod andre informationer som stakeholders måtte efterspørge. Denne form for information er som nævnt oftest urevideret fra en ekstern part.

Resultatet bliver derved uændret i relation til muligheden for at opdage besvigelser.

Brugertilpasset information, som realtidsrapporteringen løser ved, at hver bruger kan hente den øn-skede information, bevirker, at revisor kan indsnævre sin analyse hurtigt og blot fokuserer på den udvalgte information ud fra et risikoperspektiv i relation til besvigelser. Revisor kan derved opnå en ressourcebesparelse, hvorved der kan fokuseres yderligere på de adresserede risici. Resultatet bli-ver, at der er større mulighed for at opdage besvigelser med det samme ressourceforbrug.

Relevans og pålidelighed bliver ved realtidsrapportering påvirket således, at relevanskriteriet i høje-re grad imødekommes på bekostning af pålidelighed, som ikke mindst svækkes som følge af, at in-formation ofte rapporteres i urevideret form. Realtidsrapporteringen påvirker som nævnt i

foregåen-de afsnit risikoen på kort sigt, hvilket dog i højere grad vil blive uddybet unforegåen-der nøgleorforegåen-det Øget til-gængelighed. Muligheden for at opdage besvigelser er ikke direkte at forbinde med dette kvalitets-krav på trods af, at relevans og pålidelighedsdiskussionen i vort tidligere afsnit bevirker en øget ri-siko for at besvigelser begås. Resultatet er derved uændret i relation til muligheden for at op-dage besvigelser.

Sammenlignelighed og forståelighed, som realtidsrapporteringen i form af XBRL kraftigt forbedrer, giver revisor en øget mulighed for at benytte dette som et revisionsværktøj. Teknologiseringen, som beskrevet indgående tidligere i afhandlingen, giver mulighed for, at revisor overfører data til anden software, der automatisk kan analysere regnskabet uden menneskelig indblanding i første omgang.

Revisors software har opstillet diverse kontroller, der straks fremkommer med en rapport omkring, hvor softwaren forudsiger, hvor revisor bør lægge sit fokus og allokerer ressourcer fra revisions-teamet. Ikke blot det faktum, at data bliver elektroniske, men også den øgede sammenlignelighed og forståelighed i sig selv, har positiv indflydelse på revisor arbejdsbetingelser, idet benchmarking og indsigt i virksomheden på anden vis forbedres kraftigt. Resultatet bliver, at revisor har større mulighed for at opdage besvigelser.

Kvalitative informationer er som nævnt et af de væsentligste områder, der fortsat mangler en be-grebsramme efter en overgang til digital realtidsrapportering. Der kan ikke i tilstrækkelig grad rap-porteres på området, såfremt rapporteringen skal leve op til de gængse kvalitetskrav. Vi har argu-menteret for, at der kan være en øget risiko for besvigelser på dette område, som følge af dets større og større værdi for virksomhederne. Risikoen knytter sig ikke til selve realtidsrapporteringen, og vi mener ikke, at revisors mulighed for at opdage besvigelser er påvirket på dette område. Der er der-ved som udgangspunkt ingen resultatpåvirkning på dette område i relation til muligheden for at opdage besvigelser.

Øget tilgængelighed, som realtidsrapportering per definition løser fuldt ud, gælder for stakeholders såvel som for revisor. For virksomhedens ledelse bevirker det en øget opfattet mulighed, hvilket er beslægtet med, at revisor på kort sigt ikke kan foretage en fuldstændig revision bestående af såvel substans- som systemrevision. Revisor skal benytte den øgede tilgængelighed i så høj grad som mu-ligt sammen med nye revisionsværktøjer således, at revisionsforløbet kan forkortes og effektivise-res. Den øgede tilgængelighed medfører også, at revisor har konstant adgang til data, hvilket kan ændre arbejdsgangene imod mere løbende revision. Resultatet bliver, at der er mindsket

mulig-hed for at opdage besvigelser i rapporteringstidspunktet, imens der på længere sigt er øget mulighed som følge af den konstante tilgængelighed.

Ovenstående delafsnit analyserer og konkluderer kort revisors muligheder for at opdage besvigelser som følge af en overgang til realtidsrapportering herunder XBRL. Det skal bemærkes, at det er kombinationen af de to ting eller selve XBRL-løsningen, der er nøglen til at åbne op for flere af mu-lighederne. Idet ovenstående delafsnit berører en række revisionsmæssige udfordringer, er det nær-liggende og interessant på kort og perspektiverende vis at diskutere andre revisionsmæssige udfor-dringer ud fra egen analyse i sammenkobling med litteratur på området.

8.1.2 Andre revisionsmæssige udfordringer samt forbedrede revisionsmuligheder i relation