• Ingen resultater fundet

Kønnet har størst betydning for, om man bruger alternativ behandling 40

For at få en vurdering af, hvilke forhold, der især synes at være afgørende for, om kræftpatienterne har brugt alternativ behandling, er der gennemført en ræk-ke analyser (logistisk regressionsanalyse), hvor der samtidig er taget højde for betydningen af flere baggrundsforhold, dvs. køn, alder, bopæl, kræftdiagnose, diagnosetidspunktet, og kræftpatientens sygdomsstatus.

4.8.1 Bred afgrænsning af alternativ behandling2122

Tager vi udgangspunkt i den brede afgrænsning af alternativ behandling, er det - givet de øvrige forhold i analysen – især kræftpatientens køn, men også hvor i landet kræftpatienten er bosat samt alderen, der har betydning for, om kræftpa-tienten har brugt alternativ behandling efter kræftdiagnosen. Er man kvinde, bosat i Jylland og/eller under 60 år, er sandsynligheden alt andet lige større for, at man bruger en eller flere former for alternativ behandling i bred forstand.

Givet de øvrige forhold i analysen er der ikke fundet signifikant statistisk sam-menhæng mellem kræftpatienternes diagnose, diagnosetidspunkt og sygdoms-status på den ene side og brugen af alternativ behandling i bred forstand på den anden.

4.8.2 Snæver afgrænsning af alternativ behandling2324

Også når vi tager udgangspunkt i den snævre afgrænsning af alternativ behand-ling – er det især kræftpatientens køn, men også alderen, der har betydning for, om kræftpatienten har brugt alternativ behandling efter kræftdiagnosen. Er man kvinde og/eller under 60 år, er sandsynligheden alt andet lige større for, at man bruger en eller flere former for alternativ behandling.

Diagnosetidspunktet har også betydning. Denne variabel tager bl.a. højde for, at jo længere tid der er gået siden kræftdiagnosen, jo større mulighed (tid) vil man alt andet lige have haft for at bruge alternativ behandling.

Derimod er der ikke forskel på kræftpatienter bosat i Jylland og kræftpatienter, fra resten af landet, når der tages højde for de øvrige forhold i analysen. Givet disse øvrige forhold er der således ikke fundet signifikant statistisk sammen-hæng mellem kræftpatienternes bopæl, diagnose og sygdomsstatus på den ene side og brugen af alternativ behandling i snæver forstand på den anden.

4.8.3 Opsummering

Alt i alt er det altså især kræftpatienternes køn, men også alderen, der har be-tydning for, om de har brugt alternativ behandling, efter de fik konstateret kræft. Kvinder og kræftpatienter under 60 år bruger hyppigere alternativ be-handling end de øvrige kræftpatienter.

Når vi opfatter brugen af grøn the dagligt, fiskeolie, de undersøgte teknikker og ekstra tilskud af vitaminer og mineraler som alternativ behandling - og kun da - er der desuden en tendens til, at kræftpatienter bosat i Jylland hyppigere bruger alternativ behandling end kræftpatienter i resten af landet.

21 Kræftpatienter, der udelukkende har brugt grøn the dagligt, fiskeolie, de undersøgte tek-nikker og ekstra tilskud af vitaminer og mineraler er også regnet som brugere i analyserne.

22 Yderligere oplysninger om analysen findes i bilag 9.3.1.

23 Kræftpatienter, der udelukkende har brugt grøn the dagligt, fiskeolie, de undersøgte tek-nikker og ekstra tilskud af vitaminer og mineraler er ikke regnet som brugere i analyserne.

24 Yderligere oplysninger om analysen findes i bilag 9.3.2.

Køn, landsdel og alder

Køn og alder

Diagnosetidspunkt

Opsummering

4.9 Brugere, der har fået recidiv, og kvindelige brugere anvender flest typer af alternativ behandling

4.9.1 Hvor mange alternative produkter og behandlinger anvender brugerne?

De kræftpatienter, der har brugt alternativ behandling – bredt afgrænset – efter de fik konstateret kræft, har i gennemsnit brugt 5 forskellige produkter, behand-linger og teknikker. Det dækker over, at 40 pct. af brugerne har brugt 1-4 for-mer for alternativ behandling, og at 42 pct. har brugt 5 eller flere konkrete pro-dukter og behandlinger mv.. En femtedel, dvs. 20 pct. af brugerne har brugt mindst 8 forskellige typer af alternativ behandling i bred forstand (Figur 4.6).

Figur 4.6. Brugere af alternativ behandling fordelt efter hvor mange produkter, behandlinger og teknikker, de har brugt, siden de fik konstateret kræft.

21%

19%

18%

22%

20%

38%

17%

31%

8%

6%

0% 10% 20% 30% 40% 50%

1

2

3-4

5-7

8 el. flere

Alle former for alt. beh. Alt. beh. excl. vitaminer, grøn the, fiskeolie og teknikker

Alle former for alt. beh.: Procentgrundlaget er brugere af alternativ behandling i bred forstand, dvs. også brugere, der alene har brugt grøn the dagligt, fiskeolie, de undersøgte teknikker og/eller ekstra tilskud af vitaminer og mineraler.

Alt. beh. excl. vitaminer, grøn the, fiskeolie og teknikker: Procentgrundlaget er brugere af alternativ behandling i snæver forstand, dvs. excl. brugere, der alene har brugt grøn the dagligt, fiskeolie, de undersøgte teknikker og/eller ekstra tilskud af vitaminer og mineraler.

Ser vi bort fra brug af grøn the dagligt, fiskeolie, de undersøgte teknikker og ekstra tilskud af vitaminer og mineraler har brugerne af de øvrige former for alternativ behandling i gennemsnit brugt 3 forskellige produkter og behandlin-ger. 55 pct. af disse brugere har brugt 1-2 produkter eller behandlinbehandlin-ger. 31 pct.

har brugt 3-4 produkter og behandlinger og resten, 14 pct. har brugt 5 eller flere produkter og behandlinger (Figur 4.6).

Når en stor del af brugerne af alternativ behandling i bred forstand har brugt 5 eller flere produkter, behandlinger og teknikker, skyldes det således især, at en Antal former for

alterna-tiv behandling

del af brugerne drikker grøn the dagligt, anvender nogle af de undersøgte tek-nikker, spiser fiskeolie eller tager ekstra tilskud af flere forskellige vitaminer og mineraler. Samtidig tyder undersøgelsen på, at nogle kræftpatienter er endog meget aktive på det alternative område.

4.9.2 Hvilke brugere anvender flest produkter og behandlinger?

Tidligere har vi set, at kræftpatienter, der har fået recidiv, eller hvor der er mis-tanke om recidiv, ikke adskiller sig væsentligt fra de øvrige kræftpatienter, mht.

om de bruger alternativ behandling. Andelen, der bruger alternativ behandling, er fx nogenlunde den samme blandt patienter med recidiv sammenlignet med patienter, der er i (den etablerede) behandling eller har afsluttet behandlingen.

Undersøgelsen tyder imidlertid på, at når kræftpatienter med konstateret eller mistænkt recidiv har overskredet tærsklen til det alternative og valgt at bruge alternativ behandling, så bruger de signifikant flere produkter, behandlinger og teknikker end de øvrige brugere. Brugere af alternativ behandling, hvor der er mistanke om eller konstateret recidiv, eller hvor behandling er opgivet, har i gennemsnit brugt 8 alternative produkter, behandlinger og teknikker, mens fx brugere, der er i gang med den etablerede behandling eller har afsluttet behand-lingen i gennemsnit har brugt 5 (Figur 4.7)

Forskellen på brugere, hvor der er mistanke om eller konstateret recidiv, eller hvor behandling er opgivet, og de øvrige brugere illustreres også af, at 33 pct.

af de kræftpatienter, hvor der er mistanke om/konstateret recidiv eller behand-ling opgivet har brugt mindst 8 typer af alternativ behandbehand-ling. Den tilsvarende andel er 14 pct. blandt de kræftpatienter, der er i gang med den etablerede be-handling og 11 pct. blandt de kræftpatienter, der har afsluttet bebe-handlingen25. Samtidig har kvinderne brugt signifikant flere former for alternativ behandling, siden de fik konstateret kræft end mændene. Mens de mandlige brugere i gen-nemsnit har brugt 3 forskellige typer af alternativ behandling, har de kvindelige brugere i gennemsnit brugt 6 forskellige alternative produkter, behandlinger og teknikker. For det første er kvindelige kræftpatienter altså mere tilbøjelige til at blive brugere af alternativ behandling end de mandlige patienter. For det andet anvender de kvindelige kræftpatienter flere typer af alternativ behandling end mænd, når de bruger alternativ behandling.

25 I modsætning til resten af dette afsnit er procentgrundlaget for disse andele samtlige kræftpatienter i undersøgelsen. Tager vi udgangspunkt i brugerne af alternativ behandling i bred forstand er de tilsvarende andele hhv. 45 pct., 19 pct. og 14 pct..

Kræftpatienter med mis-tænkt eller konstateret recidiv bruger flest for-mer for alternativ be-handling

Også kønsforskel

Figur 4.7. Det gennemsnitlige antal alternative produkter, behandlinger og teknik-ker, som brugerne har anvendt, efter de fik konstateret kræft.

3

6 4

5 5

8

0 2 4 6 8 10

Mænd Kvinder Nydiagnosticeret*

I behandling Behandling afsluttet Mistanke om el. konstateret recidiv**

*: Inkl. ’undersøgelse’ og ’ventetid på behandling’. **: Inkl. ’ønsker ikke behandling’ (9% af brugerne i gruppen) og ’behandling opgivet’ (18% af brugerne i gruppen). Mistanke om el. konstateret recidiv udgør 10% af brugerne.

Figuren viser gennemsnit (afrundet til hele tal) af antal anvendte produkter, behandlinger og teknikker blandt brugere af alternativ behandling i bred forstand.

4.9.3 Eksempler på brug af forskellige typer af alternativ behandling

Oversigt 4.1 giver et indtryk af, hvad der anvendes af tilfældigt udvalgte bruge-re, der har brugt henholdsvis få og mange typer af alternativ behandling. Den indeholder samtidig oplysninger om brugerens kræftdiagnose og sygdomsstatus på interviewtidspunktet. Oversigten bekræfter billedet af, at ekstra tilskud af vitaminer og mineraler udgør en væsentlig bestanddel af forbruget hos en del af brugerne – og at nogle kræftpatienter er endog meget aktive på det alternative område.

Oversigt 4.1. Tilfældige eksempler på typer af alternativ behandling, der anvendes af brugerne. Opdelt efter hvor mange typer af alternativ behandling, bru-geren har anvendt efter kræftdiagnosen.

Brugere af 1 type alternativ behandling (21% af brugerne anvender 1 type) - Longovital (Æggestokkekræft - Er i behandling)

- Fiskeolie (Nyrekræft - Nydiagnosticeret)

- Plantehormoner (Brystkræft med spredning til lymfeknuder - Nydiagnosticeret) - Zoneterapi (Tyktarmskræft - Afsluttet behandling)

- Bøn (Testikelkræft - Er i behandling)

- C-vitamin (Tyndtarmskræft - Ventetid på behandling) - Ipe Roxo (Brystkræft - Afsluttet behandling) - Afspænding (Brystkræft - Ventetid på behandling) - Aloe vera (Tyktarmskræft - Afsluttet behandling) - Life Spice Vital (Modermærkekræft - Mistanke om recidiv)

Brugere af 2 typer alternativ behandling (19% af brugerne anvender 2 typer) - C-vitamin / Selen (Nyrekræft - Er i behandling)

- Longovital / Akupunktur (Brystkræft - Nydiagnosticeret) - Afspænding / Meditation (Brystkræft - Konstateret recidiv) - Rød solhat / Grøn the (Kræft i endetarm - Nydiagnosticeret) - Longovital / D-vitamin (Modermærkekræft - Er i behandling) - Akupunktur / Zoneterapi (Æggestokkekræft - Er i behandling) - Fiskeolie / Hvidløg (Tyktarmskræft - Er i behandling)

- Grøn the / Meditation (Brystkræft med spredning til lymfeknuder - Afsluttet behandling) - Q10 / Longovital (Blærehalskirtelkræft - Nydiagnosticeret)

- Healing / Afspænding (Skjoldbruskkirtelkræft - Afsluttet behandling)

Brugere af 3-4 typer alternativ behandling (18% af brugerne anvender 3-4 typer) - Massage / Rød solhat / Afspænding (Brystkræft - Nydiagnosticeret)

- Ginseng / Fiskeolie / Gingko biloba (Tungekræft - Nydiagnosticeret) - Fiskeolie / Grøn the / Yoga (Non-hodgkins lymfom - Afsluttet behandling)

- Kostvejleder / Akupunktur / Hajbrusk (Non-hodgkins lymfom - Afsluttet behandling) - E-vitamin / Selen / Akupunktur / Healing (Brystkræft med spredning til lymfeknuder - Er i

behandling)

- Akupunktur / Ginseng / Gingko biloba (Blærehalskirtelkræft - Er i behandling)

- C-vitamin / Afspænding / Meditation / Visualisering (Lungekræft - Afsluttet behandling) - C-vitamin / E-vitamin / Fiskeolie (Tyktarmskræft - Afsluttet behandling)

- Longovital / Zoneterapi / Healing (Brystkræft - Er i behandling)

- Longovital / Zoneterapi / Afspænding / Visualisering (Brystkræft - Afsluttet behandling)

Brugere af 5-7 typer alternativ behandling (22% af brugerne anvender 5-7 typer) - C-vitamin / D-vitamin / Zoneterapi / Massage / Grøn the / Afspænding (Brystkræft -

Øn-sker ikke den tilbudte behandling)

- Akupunktur / Zoneterapi / Bøn / Fiskeolie / Afspænding / Yoga / Enaxin (Æggestok-kekræft - Nydiagnosticeret)

- C-vitamin / Selen / Zink / Akupunktur / Life Spice Vital / Grøn the (Brystkræft - Er i be-handling)

- Longovital / Fiskeolie / Grøn the / Visualisering / Ingefær (Livmoderhalskræft - Er i be-handling)

- Selen / Zink / Akupunktur / Zoneterapi / Plantehormoner / Soya / Life Spice Vital (Spise-rørskræft - Mistanke om recidiv)

- Longovital / C-vitamin / A-vitamin / Homøopati / Fiskeolie (Brystkræft med spredning til lymfeknuder - Er i behandling)

- C-vitamin / D-vitamin / E-vitamin / A-vitamin / Selen / Zink / Omnimin (Brystkræft med spredning til lymfeknuder - Konstateret recidiv)

- Q10 / C-vitamin / D-vitamin / E-vitamin / Selen / Akupunktur / Grøn the (Blærehalskirtel-kræft - Er i behandling)

- C-vitamin / Selen / Zoneterapi / Healing / Irisanalyse / Biopectin (Æggestokkekræft - Mis-tanke om recidiv)

- C-vitamin / B-vitamin / Akupunktur / Biopati / Kinesiologi / Irisanalyse / Fiskeolie (Bryst-kræft med spredning til lymfeknuder - Er i behandling)

Brugere af 8 eller flere typer alternativ behandling (20% af brugerne anvender 8 el. flere typer)

- Noni-saft / Akupunktur / Kinesiologi / Massage / Fiskeolie / Grøn the / Gurkemeje / Visua-lisering (Forstadier til brystkræft - Er i behandling)

- Longovital / C-vitamin / E-vitamin / A-vitamin / Selen / Zink / Biotoron / Biotomin / Aku-punktur / Healing / Hajbrusk / Ipe Roxo / Fiskeolie / Ingefær (Blærekræft – Behandling opgivet)

- C-vitamin / E-vitamin / Zink / Kostvejleder / Akupunktur / Zoneterapi / Homøopati / Kine-siologi / Healing / Irisanalyse / Bøn / Ipe Roxo / Fiskeolie / Life Spice Vital / Grøn the / Vita biosa / Afspænding / Yoga / Meditation / Visualisering (Kræft der ikke kan indplace-res eller er ukendt - Konstateret recidiv)

- C-vitamin / E-vitamin / A-vitamin / Zink / Spektra / Akupunktur / Fiskeolie / Afspænding (Brystkræft - Afsluttet behandling)

- Akupunktur / Musikterapi / Massage / Fiskeolie / Antioxidanter / Bidro / Afspænding / Vi-sualisering / Hvidløg (Brystkræft - Er i behandling)

- C-vitamin / D-vitamin / E-vitamin / A-vitamin / Selen / Zink / Kostvejleder / Zoneterapi / Homøopati / Kinesiologi / Healing / Irisanalyse / Musikterapi / Massage / Astrologi / Håndlæsning / Mistelten / Melatonin / Perikum / Afspænding / Yoga / Meditation / Visua-lisering (Brystkræft - Nydiagnosticeret)

- Zink / Ekstra multi / Krom / Silica / Akupunktur / Fiskeolie / Glucosamin / Afspænding / Meditation / Ingefær (Æggestokkekræft - Afsluttet behandling)

- C-vitamin / A-vitamin / Selen / Zink / Mikromin / Folsyre / Kostvejleder / Akupunktur / Bøn / Orthomolekylær Behandler / Melatonin / Fiskeolie / Rød solhat / Life Spice Vital / Grøn the / Aloe vera (Æggestokkekræft - Konstateret recidiv)

- C-vitamin / E-vitamin / Selen / Ipe Roxo / Fiskeolie / Glycoernæring / Astrologi / Mekta-min (Tyktarmskræft - Mistanke om recidiv)

- Q10 / Betacaroten / E-vitamin / Selen / Magnesium / Irisanalyse / Fiskeolie / Life Spice Vital (Brystkræft med spredning til lymfeknuder - Er i behandling)

5 Viden, motiver og forventninger

26

Hvilke motiver har kræftpatienterne til at bruge alternativ behandling? Hvorfra har de deres viden? Og begynder de at bruge alternativ behandling efter anbefa-ling fra andre, fordi de hører om andre, der har haft gavn af det, eller fordi de ligefrem bliver presset ud i det? Det er nogle af de spørgsmål, der belyses i det-te afsnit.

5.1 Hvor har brugerne af alternativ behandling deres