• Ingen resultater fundet

Hvad er ...? Alfabetisk ordliste med forklaring på de undersøgte

af farmaceut Christianna Marinakis, sygeplejerske Inger Lise Egholm og syge-plejerske Tina Bastrup

Afspænding

Afspænding sigter mod at øge bevidstheden om kroppen, at give mulighed for at opnå kropsligt velvære, og at forebygge kropslige gener og virkningerne af stress. I et behandlingsforløb indgår flere elementer bl.a. manuel påvirkning af muskulaturen og vejledning i hensigtsmæssig brug af kroppen i bevægelse og hvile.

Akupunktur

Akupunktur er en behandlingsform, som er flere tusind år gammel, og som har sin oprindelse i Kina. Behandlingen bygger på en teori om, at sygdom opstår på grund af ubalance i kroppens energisystemer. Disse ubalancer korrigeres ved at stikke nåle ind i særlige punkter gennem huden for hermed at igangsætte krop-pens egne selvhelbredende kræfter.

Aloe Vera

Aloe planten vokser naturligt i tropiske og subtropiske egne. Saften fra dens blade har i folkemedicinen været anvendt igennem generationer som anti-septisk middel til behandling af bl.a. sår og eksem.

Aromaterapi

Aromaterapi er en behandlingsform, som går ud på at benytte forskellige duf-tende planteolier for at afslappe muskler og/eller for at lindre sygdomssympto-mer. Behandlingen kan foregå bl.a. ved at inhalere dampe fra olierne, eller ved at anvende olien i forbindelse med kropsmassage.

Biopati

Biopati er en behandlingsform, der bygger på en teori om, at sygdom skyldes ubalance i kroppens kemiske processer. Ifølge denne opfattelse forstyrres opta-gelse af næringsstoffer og opretholdelse af salt-væske-balancen f.eks. af vedva-rende uløselige konflikter i ens liv, stress, kaffe, cigaretter og alkohol eller mangel på søvn, sol og ernæringsrigtig mad.

Fiskeolier

Fiskeolier indeholder bl.a. Omega 3 og Omega 6 fedtsyrer. Disse findes trinsvis i fede fisk som f.eks. laks, ørred, sild, makrel og hellefisk, men for-handles også som kosttilskud.

Ginkgo biloba

Ginkgo biloba forhandles som et kosttilskud/naturlægemiddel, hvis indhold er ekstrakt udvundet af blade fra ginko bilobatræet også kaldet tempeltræ.

Ginseng

Ginseng forhandles som et kosttilskud/naturlægemiddel, hvis indhold er ud-vundet ekstrakt af ginsengrod. Der findes flere arter af ginseng.

Grøn te

Grøn te er dampede og tørrede blade fra planten ”Camellia sinensis”, som bl.a.

indeholder antioxidanter. Grøn te forhandles også som kosttilskud.

Hajbrusk

Hajbrusk forhandles som et kosttilskud, hvor indholdet almindeligvis er brusk udvundet af hajens skelet. Hajbrusk indeholder forskellige proteiner (bl.a. kol-lagen) og sukkerstoffer.

Healing

Healing er forskellige behandlingsmetoder, der bygger på en filosofi om, at den menneskelige krop indeholder og udstråler en energi, som cirkulerer i bestemte baner eller strømme i og udenfor kroppen. Filosofien er, at sygdom opstår, hvis der kommer ubalance eller blokeringer i dette energisystem, således at livs-energien forhindres i at strømme frit. Igennem healing skulle balancen kunne genoprettes.

Homøopati

Homøopati er en behandlingsform, hvor behandleren anvender ekstremt fortyn-dede præparater ud fra en filosofi om, at et givet stof i fortyndet form kan hel-brede et menneske for de symptomer, som det samme stof i normal koncentra-tion ville fremkalde hos et rask menneske.

Ipe Roxo

Ipe Roxo forhandles som et kosttilskud, hvor indholdet er udvundet af bar-ken fra et sydamerikansk træ. Kosttilskuddet indeholder bl.a. lapachol og betalapachone. Indtages almindeligvis som te.

Irisanalyse

Irisanalyse er en undersøgelsesmetode, der bygger på en filosofi om, at organer via nerveforbindelser kan sende reflektoriske tegn til øjets regnbuehinde, iris.

Ved at se på øjets farvesammensætning og mønster, mener irisanalytikeren at kunne forudse eller konstatere akutte eller mere kroniske ubalancer i kroppen.

Kinesiologi

Kinesiologi er en undersøgelsesmetode, som benyttes til at vurdere spændingen i kroppens muskler. Den grundlæggende idé er, at enhver svækkelse af et organ er ledsaget af en specifik muskelsvaghed. Ved at teste forskellige musklers styrke/svaghed i forhold til en given situation eller et spørgsmål, mener kinesio-logen at kunne klarlægge psykisk eller fysisk stress, ubalancer og blokeringer i kroppens forskellige systemer.

Kinesisk urtemedicin

Kinesisk urtemedicin dækker over mange forskellige urte-og plantepræparater, som kan indeholde farmakologisk aktive stoffer. Anvendelse af kinesiske urter indgår oftest i den traditionelle kinesiske medicin, TCM.

Life Spice Vita:

Life Spice Vital er et kosttilskud, der indeholder 31 forskellige urter, krydderur-ter og rodfrugkrydderur-ter.

Longovital

Longovital er et kosttilskud, der indeholder forskellige vitaminer, mineraler samt urterne hvidtjørnblad og -blomst, pebermynteblad, paprika, rosmarinblad, græskarkerner og røllikeblomst.

Meditation

Meditation er en mental teknik, der kan virke afslappende, mindske stress og give klarhed, perspektiv og energi. Meditation er ikke i sig selv en behandling, men kan fremme en afbalanceret fysisk og psykisk tilstand.

Melatonin

Melatonin er et hormon, som findes naturligt i koglekirtlen i hjernen. Produkti-onen af melatonin påvirker vores døgnrytme og immunforsvar. Kan indtages som kosttilskud/lægemiddel.

Mistelten

Mistelten er en snylteplante, der kan gro på forskellige træer f.eks. æble, pære, eg, fyr og birk. Den kemiske sammensætning af mistelten-produkter varierer efter, hvilken træsort, planten har vokset på. Præparater med ekstrakt af mistel-ten-præparater anvendes typisk som injektion, men kan også indtages i dråbe-form. ( I naturen er misteltenens bær og blade meget giftige, hvis man spiser dem).

Musikterapi

Musikterapi er en behandling med specielle komponerede lyde, hvor personen lytter til musikken og/eller aktivt benytter sin stemme.

Planteøstrogener

Planteøstrogener er stoffer med østrogenlignende effekt, som kan efterligne na-turlige østrogeners egenskaber. Planteøstrogener findes naturligt i adskillige planter, korn, urter og frugter. Forhandles som kosttilskud/naturlægemiddel.

Q10

Coenzym Q10 er et enzym, som kroppen selv danner, men forhandles også som kosttilskud.

Rød solhat

Rød solhat, Echinacea purpurea, er en lægeplante, der oprindelig stammer fra Nordamerika. Ekstrakt af planten forhandles som kosttilskud/naturlægemiddel.

Selen

Selen er et sporstof (et mineral), som er naturligt forekommende i planter og kød, men forhandles også som kosttilskud.

Tai chi/ qi gong

Tai chi/qi gong er gamle kinesiske øvelser, der kombinerer fysisk bevægelse med vejrtrækningsøvelser og meditation.

Visualisering

Ved visualisering dannes mentale billeder af f.eks. onde og gode celler, der be-kæmper hinanden. Denne psykiske mobilisering ved tankens kraft kan påvirke konkrete fysiske og psykiske forhold.

Yoga

Ordet yoga betyder "at forene". Yoga er fysiske øvelser, hvis formål er at skabe ro og følelsen af harmoni mellem sindet og kroppen. Der findes flere forskelli-ge former for yoga.

Zoneterapi

Zoneterapi er en behandling med en speciel form for massage af fødderne især fodsålerne. Teorien bag zoneterapi er, at nerveender fra kroppens organer ender som reflekspunkter under fodsålerne. Omkring disse nerveender kan der dannes krystaller, og dette skulle belaste hele kroppen. Zoneterapi på reflekspunkterne går ud på at fjerne krystal-aflejringerne i vævet, så kroppens balance kan gen-oprettes.

Refereret litteratur

Baggesen H., Lund-Jacobsen M., Birtø K. (1987):

Hvorfor vælger nogle cancerpatienter alternativ terapi? (II). En spørgeskema-undersøgelse. Klinisk Sygepleje 1987; 5: 19-26.

Damkier, A. (2000):

Kræftpatienters brug af alternativ behandling, Ph.d-afhandling, Det Sundheds-videnskabelige Fakultet, Syddansk Universitet.

Deng G., Cassileth B. R. (2005):

Integrative oncology: complementary therapies for pain, anxiety, and mood dis-turbance, i CA A Cancer Journal for Clinicians. 2005, Mar-Apr.; 55 (2):109-16.

Ezzo J., Vickers A., Richardson M.A., Allen C., Dibble S.L., Issell B., Lao L., Pearl M., Ramirez G., Roscoe J.A., Shen, J., Shivnan J., Streitberger K., Treish I., Zhang G. (2005):

Acupuncture-point stimulation for chemotherapy-induced nausea and vomiting, i Journal of Clinical Oncology, 2005, Oct. 1; 23 (28): 7188-98.

Grønvold M., Pedersen C., Jensen C. R., Faber M. T., Johnsen A. T.

(2006):

Kræftpatientens verden – En undersøgelse af hvad danske kræftpatienter har brug for. Forskningsenheden i Palliativ medicinsk afdeling på H:S/Bispebjerg Hospital og Patientstøtteafdelingen i Kræftens Bekæmpelse.

Hasle H., Rose C. (1991):

Hajleverolie (alkoxyglucerol) og cancerbehandling, i Ugeskrift for Læger 1991;

153: 343-346.

Hosmer D. W., Lemeshow S. (1989):

Applied Logistic Regression. New York.

Jensen A. B. (1995):

The impact of pssychological and social factors upon the disease course in breast cancer. Ph.D.-afhandling. Odense Universitet.

Molassiotis A. (2005):

Use of complementary and alternative medicine in cancer patients: a European survey, in: Annals of Oncology 2005, 16: 655-663.

Norman H.A., Butrum R. R., Feldman E., Heber D. Nixon D., Picciano M.

F., Rivlin R. Simopoulos A., Wargovich M.J., Weisburger E.K., Zeisel, S.H. (2003):

The role og dietary supplements during cancer therapy, in: The Journal of Nu-trition, 2003, Nov; 133 (11 Suppl 1):3794S-3799S.

Shen J., Wenger N., Glaspy J., Hays R. D., Albert P. S., Choi C., Shekelle P. G. (2000):

Electroacupuncture for control of myeloablative chemotherapy-induced emesis:

A randomized controlled trial, i The Journal of the American Medical Associa-tion, 2000, Dec 6; 284 (21): 2755-61.

Vickers A. J., Cassileth B.R. (2001):

Unconventional therapies for cancer and cancer-related symptoms, i The Lancet Oncology 2001, Apr; 2 (4): 226-32.