• Ingen resultater fundet

Brugernes vurdering af effekten af alternativ behandling

eller følgerne af den, eller forventer du, at den vil gøre det?”. De brugere, der gav udtryk for, at kræftsygdommen eller følgerne af den var blevet påvirket, blev bedt om at svare på, om det havde været en god eller dårlig påvirkning, og hvordan kræftsygdommen eller følgerne af den var blevet påvirket.

Derefter blev brugerne stillet spørgsmålet: ”Synes du der har været andre for-dele eller ulemper ved at bruge de former for alternativ behandling eller na-turmedicin, du har nævnt?” og hvis det var tilfældet, blev brugeren bedt om at angive, hvilke fordele eller ulemper, der var tale om.

Svarene samt angivelsen af andre fordele og ulemper ved den alternative be-handling – herunder en opgørelse af brugernes udgifter hertil - belyses i dette kapitel.

6.1 Brugernes vurdering af effekten af alternativ behandling

6.1.1 Afgrænsning

Brugernes vurdering af, om og hvordan brugen af alternativ behandling har på-virket deres kræftsygdom og følgerne heraf, belyses i afsnit 6.1 - 6.4.

I denne sammenhæng er det især interessant at få en vurdering fra de brugere, der har brugt alternativ behandling rettet imod kræftsygdommen eller dens føl-ger. Derfor er der i afsnit 6.1, 6.2 og 6.3 set bort fra brugere, der har oplyst, at de har brugt alternativ behandling imod andre sygdomme eller lidelser end kræft. Analyserne vedrører således især brugere af alternativ behandling, som Problemstillinger

Afgrænsning

har brugt alternativ behandling rettet imod kræftsygdommen eller dens følger29. Med mindre andet fremgår af teksten tages der udgangspunkt i undersøgelsens brede afgrænsning af alternativ behandling. Det betyder, at også brugere der alene har brugt vitaminer og mineraler, fiskeolie, grøn the dagligt eller de un-dersøgte teknikker indgår i analyserne.

6.1.2 Positiv påvirkning af kræftsygdommen eller dens følger Godt ¼ - 28 pct. – mener helt sikkert eller siger, at de tror deres brug af alterna-tiv behandling har påvirket kræftsygdommen eller følgerne.

En relativt stor del af brugerne af alternativ behandling mener ikke eller ved ikke, om deres brug af alternativ behandling direkte har påvirket kræftsyg-dommen eller dens følger (Figur 6.1). Blandt samtlige brugere i analysen30 sva-rer 40 pct., at de ikke mener, at den alternative behandling har haft denne virk-ning. 29 pct. svarer ’ved ikke’.

Blandt de kræftpatienter, der har brugt alternativ behandling snævert afgrænset (dvs. der ses bort fra brugere, der alene har brugt vitaminer og mineraler, fiske-olie, grøn the dagligt eller de undersøgte teknikker jf. den smalle afgrænsning i Oversigt 3.1) er andelen, der mener eller tror, at den alternative behandling har påvirket kræftsygdommen/følgerne 35 pct.31. 62 pct. afviser, at den alternative behandling har haft denne virkning (31 pct.) eller svarer ’ved ikke’ (31 pct.).

Figur 6.1. Brugerne opdelt efter, om de mener, at den alternative behandling har påvirket kræftsygdommen eller følgerne af den.

Ja, helt

Blandt patienter, der har fået kræftdiagnosen mere end 1 år før interviewet, dvs.

blandt brugere, der har haft længere tid til at bruge alternativ behandling imod kræftsygdommen eller dens følger, er der en tendens til, at lidt flere vurderer, at den alternative behandling har påvirket kræftsygdommen/følgerne. Tendensen

29 Samt evt. enkelte brugere, hvis brug af alternativ behandling slet ikke har været rettet imod nogen sygdomme, lidelser eller følgerne heraf.

30 n=143.

31 n=108.

28 pct. af kræftpatien-terne mener eller tror, at kræftsygdommen eller dens følger er blevet påvirket af alternativ behandling

er imidlertid ikke signifikant, dvs. det kan ikke udelukkes, at den skyldes stati-stiske tilfældigheder.

I afsnit 6.4 belyses, hvilke effekter brugerne mener, at den alternative behand-ling har haft. Foreløbig skal vi slå fast, at alle de kræftpatienter, der svarer, at den alternative behandling har påvirket deres kræftsygdom eller følgerne af den, giver udtryk for, at der har været tale om en god påvirkning.

6.1.3 Påvirkning af kræftsygdommen og følgerne eller andre fordele

Kræftpatienterne er som nævnt også blevet spurgt om, hvorvidt der har været andre fordele eller ulemper forbundet med at bruge alternativ behandling.

Spørgsmålet er, hvordan billedet ser ud, når vi også inddrager de øvrige fordele.

Dvs. hvor mange brugere af alternativ behandling mener enten, at den alternati-ve behandling har påvirket deres kræftsygdom/følgerne, eller at der har været andre fordele?

Omkring halvdelen af brugerne – 44 pct. af brugerne bredt afgrænset og 53 pct.

af brugerne snævert afgrænset32 – giver udtryk for, at den alternative behand-ling enten har påvirket deres kræftsygdom eller følgerne af den eller har haft andre fordele. Resten afviser eller er i tvivl om dette. Som vi skal vende tilbage til i afsnit 6.4, peger brugerne især på følgende resultater af den alternative be-handling:

• mindre følgevirkninger af sygdom og behandling

• bedre søvn samt psykiske fordele og herunder mindre angst/større ro

• styrkelse af immunforsvaret

• mere energi

• at de selv har gjort noget, eller

• andre former for påvirkning eller fordele

På den ene side er det altså en relativt stor del af brugerne, der ikke mener, at den alternative behandling direkte har påvirket kræftsygdommen eller følgerne af den. På den anden side mener ca. hver anden bruger, at have fået noget ud af at bruge alternativ behandling, og her peges der på en række fordele, der hver især har stor betydning, for mange kræftpatienter.

32 Brugerne bredt afgrænset: Incl. brugere, der alene har brugt vitaminer eller mineraler (ud over en daglig vitaminpille), fiskeolie, grøn the dagligt eller de undersøgte teknikker.

Brugerne snævert afgrænset: Excl. disse brugere. Se evt. kapitel 1.

Påvirkning af kræftsyg-dommen, følgerne eller andre fordele

Omkring halvdelen har haft glæde af alternativ behandling

6.2 Hvem mener især, at kræftsygdommen og følgerne er blevet påvirket eller at der har været andre

fordele?

6.2.1 Påvirkning af kræftsygdommen eller følgerne

Der er foretaget en analyse af, om det især er bestemte grupper af brugere der mener, at den alternative behandling, de har brugt, har påvirket deres kræftsyg-dom eller følgerne af den. Analyserne er gennemført som multivariate analyser (logistisk regressionsanalyse), dvs. at der er taget højde for effekten af de øvri-ge forhold i analysen. Det vil nærmere bestemt siøvri-ge bruøvri-gernes køn, alder, bo-pæl, kræftdiagnose, sygdomsstatus samt patienternes diagnosetidspunkt33. Når der tages højde for disse forhold, giver de yngre i højere grad end de ældre ud-tryk for, at det, de har brugt, har hjulpet. Yderligere analyser tyder dog på, at dette først og fremmest hænger sammen med, at de yngre i højere grad har brugt nogle af de former for alternativ behandling, som brugerne især mener har hjulpet dem (jf . bilag 9.3.5). Samtidig mener kræftpatienter, der fik konsta-teret kræft mere end 1 år før interviewet, hyppigere end de øvrige, at det, de har brugt, har hjulpet. De øvrige baggrundsfaktorer er ikke signifikante.

6.2.2 Påvirkning af kræftsygdommen/følgerne eller andre fordele Der er også gennemført en række analyser af, om det især er nogle grupper af brugere, der mener, at deres brug af alternativ behandling har påvirket kræft-sygdommen/følgerne eller har haft andre fordele. Til forskel fra analyserne nævnt ovenfor er andre fordele ved at bruge alternativ behandling altså også inddraget her. Analyserne er gennemført som multivariate analyser (logistisk regressionsanalyse), hvorved der som sagt tages højde for betydningen af de øvrige forhold, der indgår i analysen. Igen drejer det sig om brugernes køn, al-der, bopæl, kræftdiagnose, sygdomsstatus og patienternes diagnosetidspunkt34. Analyserne viser en signifikant tendens til, at kvinder hyppigere end mænd giver udtryk for, at deres brug af alternativ behandling har påvirket deres kræft-sygdom eller følgerne heraf eller har haft andre fordele. Yderligere analyser tyder på, at dette først og fremmest hænger sammen med, at kvinderne i højere grad har brugt nogle af de former for alternativ behandling, som brugerne især mener har hjulpet dem (jf . afsnit 6.3.2).

6.3 Hvilke former for alternativ behandling hjælper især