• Ingen resultater fundet

10. Data og metoder

10.4. Fokusgrupper

Der er blevet afholdt to fokusgruppemøder i hvert af de 4 caseamter i henholdsvis april/maj og september 2001.

Til de fire fokusgrupper blev indbudt afdelingsledere fra amterne, forstandere og pæ-dagoger fra bosteder samt sagsbehandlere og ledere fra kommuner. Deltagerne fra kommunerne til fokusgruppemøderne i april/maj kom fra en række forskellige kommu-ner, ud over de kommuner der deltog som cases i evalueringen. Til fokusgruppemø-derne i september blev de mest centrale handicaporganisationer i Danmark inviteret.

En bred vifte af organisationer var til stede på møderne, således at såvel fysisk handi-cappede, psykisk udviklingshæmmede og sindslidendes brugerorganisationer var re-præsenterede.

På fokusgruppemøderne i foråret blev en lang række forskellige problemstillinger med relation til §111-planerne drøftet. På møderne i september blev evalueringens centra-le konklusioner diskuteret med deltagerne i evalueringen samt med de fremmødte handicaporganisationer.

Litteratur og dokumenter til evaluering af udarbejdelse og brug af planer efter servicelovens §111 på området ’Voksne med handicap’

Handicappolitik i et teoretisk perspektiv.

Holm & Perlt Handicappolitik Viborg 1996 En antologi med bidrag fra visionære personer, der sætter fokus på temaer som: social integration, medbestemmelse eller selvbestemmelse, kommu-nikation som relation, livskvalitet og den professio-nelle rolle.

Bente Bastrup CAN-metoden. Redska-ber til din ”værktøjskasse”

1999 Hæfte, der gennemgår CAN-metoden, dens anven-delighed samt eksempler på praktisk anvendelse.

Robert F. Drake Understanding Disability Policies

London 1999

Bogen giver en overordnet introduktion til handi-capbegrebet og handicappolitik i et internationalt perspektiv. Den diskuterer handicappolitik i et teo-retisk perspektiv i forhold til socio-økonomiske strukturer og relaterer teorien til den praktiske ud-formning af handicappolitik i bl.a. England og Sve-rige.

The British journal of

psychiatry The Camberwell Assess-ment of Need: The valid-ity and reliabilvalid-ity of an instrument to assess the needs of people with se-vere Mental Illness

Year: 1995 Vol: 167 PP: 589-595

Beskrivelse og evaluering af CAN-metoden til inter-view etc. med svært psykisk syge.

Tine Ussing Bømler De normales samfund Ålborg 1994 Diskuterer forholdet mellem normalitet og integrati-on generelt i relatiintegrati-on til socialt udstødte (deriblandt handicappede). Denne diskussion sættes i relation til markarbejder adfærd i det offentlige system med henblik på udvikle en differentieret forståelse af marginaliserede grupper.

Handicappede, civilsamfundet og den offentlige sektor.

Amtsrådsforeningen Amternes varetagelse af den amtskommunale spe-cialrådgivning på handi-capområdet.

Kbh. 1997 Rapport fra ARF’ arbejdsgruppe om den fremti-dige organisation og varetagelse af den amts-kommunale specialrådgivning på handicapom-rådet.

Birger Perlt (red.) Udviklingshæmmede med sindslidelser – en tværfag-lig udfordring

Kbh. 1999 En undervisningsbog om problemstillingerne omkring udviklingshæmmede med psykiske lidelser. Indeholder bidrag fra behandlere, for-skere etc. om behandlingsformer og -tilbud, den kommunale indsats, tværsektorielt samarbejde o.l.

Center for ligebehandling af handicappede

Ret til hjælp – for alle Kbh. 2000 En pjece om handicapkompenserende ydelser i de sociale love. Bl.a. serviceydelser til voksne, transport, botilbud, forsørgelse.

Erik Adolph o.a. Socialt arbejde med

sinds-lidende Århus 1996 Giver en række praktiske anvisninger på tilrette-læggelsen af det sociale arbejde. Introducerer til aktørerne på det sociale område (heriblandt kommuner og amter) og leverer definitioner af begreber som: brugerindflydelse, helhedssyn og social integration. Har sidst i bogen henvisnin-ger til love og relevant litteratur.

Formidlingscenter Øst Omvendt integration.

Es-say- & eksempelsamling Ringsted

1999 Diskuterer betingelserne for social integration og inklusion af handicappede i samfundet. Indehol-der 6 essays omkring den historiske udvikling, organiseringen og tilrettelæggelsen af indsatsen overfor voksne udviklingshæmmede. Indeholder endvidere 10 eksempler fra praksisfeltet fra for-skellige amters institutioner.

Hanne Kathrine Krogstrup

& Else Stenbak

Socialpsykiatri mellem system og bruger

Kbh. 1994 Status over Projekt Socialpsykiatri 15-M, hvis formål var at udvikle modeller for bo- beskæfti-gelses- og fritidstilbud for sindslidende. Afdæk-ning af sindslidendes ønsker og krav. Hovedre-sultat: Sindslidende foretrækker tilbud, hvor de accepteres på egne betingelser og deltager i beslutningsprocessen og praktisk arbejde.

Hanne Krogstrup Det Handicappede Sam-fund

Århus 1999 Sætter fokus på forholdet mellem handicappe-de, det omgivende samfund og den offentlige sektor udfra devisen; at handicap ikke er en mangel ved den enkelte, men ved det omkring-liggende samfund. Giver en god introduktion til medborgerskabsbegrebet i forhold til det offent-lige system.

Juul, Troest og Anker Kommunerne og de sinds-lidende

Kbh. 1994 En undersøgelse af kommunernes sociale ind-sats over for sindslidende og indind-satsens evne til at modsvare brugernes behov. Undersøgelsen giver indblik i nogle af de centrale brudflader mellem kommunerne og de handicappede.

Karin Eckersberg Bryd Barrieren Fredensborg

1999 Omhandler, hvordan sagsbehandlerne og bru-gerne sammen kan nedbryde de barrierer, der er på arbejdsmarkedet, som begrænser handi-cappedes mulighed for beskæftigelse. Gen-nemgår endvidere hjælpemidler og ordninger, der kan hjælpe den handicappede i gang.

Kjeld Høgsbro Den sindslidende & de lokale tilbud

Kbh. 2000 Metoder til kvalitetssikring og brugerinddragelse i socialt arbejde med sindslidende, Bog 2.

Knud Ramian (red.) &

Jónas Gústafsson (red.)

Liv I fokus – Det sindsli-dende menneske i hver-dagen

Århus 1998 Handler om konflikten mellem institutionerne og mennesket, i dette tilfælde de mest marginalise-rede i samfundet. Hvordan undgås dobbeltmar-ginalisering, dvs. både marginalisering fra det normale samfund og fra de tilbud er opstillet for at hjælpe dem. Præsentation af LIFO-projektet, udviklingen af begreber, præsentation af 8 kon-krete projekter.

Preben Brandt Den sindslidende & de

professionelle Kbh. 2000 Metoder til kvalitetssikring og brugerinddragelse i socialt arbejde med sindslidende Bog 1. Af-dækning og analyse af kvalitetsrelaterede te-maer i det sociale arbejde. Bygger på interview med sindslidende, pårørende og professionelle.

SFI Handicap og funktions-hæmning i halvfemserne

Kbh. 1997 Undersøgelsen belyser funktionshæmmedes livsvilkår, forhold til arbejdsmarkedet, uddannel-sessystemet og tilfredshed med den offentlige service samt deltagelse i frivilligt arbejde.

Giver en generel indsigt i forholdene for de funk-tionshæmmede i dag.

Socialministeriet Beretning om den handi-cappolitiske udvikling 1998/99

Kbh. 1999 Hovedvægt på de problematikker som ”Center for ligebehandling af handicappede” påpeger.

Sektoransvarlighedsprincippet, dvs. de enkelte ministerier redegør for, hvor langt de er kommet i ligebehandlingen af handicappede.

Socialministeriet Botilbud og social udvik-ling

Kbh. 1997 Introduktion til analyseprojektet om fremtidige udviklingsbehov i tilbuddet til voksne med han-dicap. Formål: At gøre status over de erfaringer,

Socialministeriet Rapport fra udvalget om psykisk handicappedes retssikkerhed

Kbh. 1998 Vurdering og beskrivelse af lovligheden af de foranstaltninger/indgreb der i praksis anvendes overfor mennesker med psykiske handicap.

Efter ophævelsen af institutionsbegrebet er det interessant, om der er tilstrækkelig hjemmel til mod den enkelte borgers ønske at foretage den nødvendige behandling. Ser planer som en væ-sentlig styrkelse af sagsbehandlingen specielt for de grupper, som er så svage, at værge etc.

er inddraget. Giver yderligere et bedre grundlag for ankemyndighedernes prøvelse af, om kom-munen/amtet lever op til sine forpligtigelser, dvs.

brugerens retssikkerhed bliver styrket. Fremhæ-ves, at der eksisterer en omsorgspligt i henhold til §110 og §111, hvilket vil sige, behandlerne kan behandle hvis nødvendigt mod den sindsli-dendes vilje.

Socialministeriet De Forenede Nationer.

Standartregler om lige muligheder for handicap-pede

Kbh. 1994 Formulering af normer/standartregler, der skal sikre handicappedes rettigheder og ligestilling.

1. del: Forudsætninger. 2. del: Indsatsområder.

3. del: Gennemførelse. 4. del: Overvågning.

Socialministeriet v/Tina

Ussing Bømler De professionnel, de

frivil-lige og de udstødte Kbh. 1996 Evaluering af det Socialministerielt initierede og finansierede udviklingsprojekt ”Støtte- og kon-taktpersonsordningen i Fredericia”. Målgruppe for projektet: Dybt ensomme og kontaktsvage individer. Formål: Ordningen skal skabe kontakt og bryde brugernes isolation. Beskrivelse af udvalgte brugers livssituation og livsforløb. Be-skrivelse af et generelt vellykket projekt.

Steen Bengtsson & Bjørn West

Fysisk handicappede på arbejdsmarkedet i det 21.

århundrede

Kbh. 1998 Vilkår, scenarier, strukturelle forslag og pro-blemstillinger nu og for fremtiden. Hvordan kan virksomhederne indrette sig efter de handicap-pede – og ikke omvendt. Positiv synsvinkel med fokus på muligheder frem for begrænsninger.

Indeholder bl.a. interview med fysisk handicap-pede omkring kommunernes tilbud og sagsbe-handlernes ”magt”.

Tina Ussing Bømler En anden hverdag – om

psykisk syge misbrugere Ålborg 1996 Evaluering af forsøgs- og udviklingsprojekter under Socialministeriets 50 M-pulje (Storbypul-jen) her specielt tilbud til psykisk syge misbruge-re i Ålborg. Konkmisbruge-rete bud på, hvad der kan for-ventes af en social indsats overfor udstødte grupper. Barrierer for botilbud ”NIMBY”.

Videnscenter for

bevæ-gelseshandicap Botilbud i fremtidens

bo-former Århus 1998 En samling af artikler udarbejdet ud fra interview med brugere og fagfolk. Diskussion af, hvordan servicelovens ophævelse af institutionsbegrebet i praksis skal organiseres i forhold til boliger til handicappede.

Videnscenter for

Social-psykiatri v/Erik Adolph Socialt arbejde med

sinds-lidende i små kommuner Kbh. 1998 Erfaringsindsamling af små kommuners forskel-lige modeller for socialpsykiatrisk arbejde. En håndbog for små kommuner, der ikke direkte kan anvende de store kommuners erfaringer.

Indhold: Hvilke vilkår er små kommuner under-lagt, de sindslidendes vilkår, behandlernes vil-kår, eksempler og modeller på nuværende til-bud, forskellige organisatoriske modeller.

De handicappedes livsverden Center for små

handi-capgrupper

Tro, håb og ansvarlighed Kbh. 2000 Bogen fortæller om 10 personer med forskellige handicap og om deres liv. Personlige fortællinger.

Info Work 12 portrætter af

handicap-pede Århus 1997 Formål: Synliggøre de handicappedes muligheder inden for uddannelse og på arbejdsmarkedet. 12 portrætter af handicappede (forskellige handicaps, køn og aldersgrupper) i hverdagen, på jobbet, hos sagsbehandleren, i hjemmet.

Mia Bagger Jeg er træt af at være han-dicappet

Tarm 2000 Tager gruppen af handicappedes livssituation og problemstillinger op gennem casestudier/

interview med handicappede, pårørende, be-handlere, interesseorganisationer, etc.

Susanne Idun Mørch Hverdagslivskræfter Risskov 2000

Arbejdspapir: Hverdagslivet som tilgang til socialt arbejde med sindslidende.

Perspektiver på brugerinddragelse.

Center for små

handi-capgrupper Handicap, udvikling,

kvali-tet Århus

1997 Kvalitetsudvikling og brugerindflydelse på handi-capområdet. Interview med socialrådgivere, Amts-rådsforeningen, pårørende, universitetslektorer etc.

Formidlingscenter Øst Jeg vil, jeg kan, hvordan? Ringsted 1997

Et arbejdshæfte til ledere. Fremhæver områder, hvor der specielt kan opstå problemer ved over-gangen større aktiv brugerinddragelse. Konkrete øvelser til lederne, der skal få dem til at reflektere over arbejdsgange, metoder og institutionskultur.

Indeholder til sidst en projektguide, der skal være med til at definere et projekt, team, succes, mål og handleplaner.

Hanne Kathrine Krog-strup

Brugerinddragelse og or-ganisatorisk læring i den sociale sektor

Århus 1997

Hvordan brugerne kan inddrages i kvalitetsvurde-ringer i den offentlige sektor. Udvikling af en eva-luerings/kvalitetsvurderingsmodel, som udfordrer de eksisterende organisatoriske handlingsnormer --> BIKVA-modellen: En procesorienteret evalue-ringsmodel.

Inge Lauridsen og Else

Danø Hvad siger brugerne? Esbjerg

1993 Kvalitative interview med 3 mennesker med be-vægelseshandicap om behov, hjælp og barrierer i forhold til det offentlige hjælpeapparat

Socialforskningsinstitut-tet

Kvalitet gennem brugerind-flydelse

Kbh. 1997 Evaluering af Socialministeriets kvalitetsprogram

”Kvalitet gennem brugerindflydelse” fra 1995-97.

Rapporten konkluderer, at forsøg med brugerind-flydelse kan være en metode til at udvikle organi-sationen på det sociale område- styring af indhol-det i steindhol-det for formen. Viser at indhol-det er muligt at inddrage alle former for brugere stærke som sva-ge, hvis man anvender forskellige kommunikati-onsformer, både paneldebat, oplæg, interview og spørgeskema.

Videnscenter for social-psykiatri

Socialpsykiatri nr. 6, dec.

1998

Kbh. 1998 Udvidet nummer med fokus på handleplaner.

Videnscenter for social-psykiatri

Socialpsykiatri nr. 1, jan.

2000

Kbh. 2000 Tema om brugerinddragelse.

Videnscenter for

social-psykiatri Videnspakke om

handle-planer Kbh. 1999 Eksempler på handleplansværktøjer, samtale-guider, metoder (CAN; Behovsvurderingsskema-er) etc., artikler, steder & kontaktpersoner bl.a. i Århus og Vestsjællands Amter.

Liste over caseamter og -kommuner i evalueringen af pla-ner efter servicelovens §111

Sønderjyllands Amt

1. Sønderborg Kommune 2. Haderslev Kommune 3. Tønder Kommune

Århus Amt

4. Århus Kommune 5. Odder Kommune 6. Hinnerup Kommune

Vestsjællands Amt 7. Sorø Kommune 8. Slagelse Kommune 9. Holbæk Kommune

Storstrøms Amt

10. Nykøbing F. Kommune 11. Præstø Kommune 12. Næstved Kommune

Liste over bo- og aktivitetstilbud i evalueringen af planer efter servicelovens §111

Der var planlagt at være 5 bosteder pr. amt, men nogle af bostederne har valgt fra, og vi har endnu ikke fundet erstatninger for alle.

Vestsjællands Amt 1. Egernbo, Slagelse 2. Halsebyvænget, Korsør 3. Kirsebærhaven, Slagelse 4. Servicetilbud Viften, Slagelse 5. Skovstjernen, Holbæk

Sønderjyllands Amt

6. Løgumgård, Løgumkloster 7. Odinsgård, Vojens

8. Pensionat Plintholm, Nordborg 9. Bosager, Sønderborg

10. Bjerggade, Åbenrå

Storstrøms Amt

11. Bo- og Naboskab Vibo, Maribo

12. Bo- og Naboskab Vordingborg Syd, Vordingborg 13. Bo- og Naboskab Rødbyhavn, Rødby

14. Aktivitetscentret Allégården, Rødby 15. Bo og Netværk, Vordingborg

Århus Amt

16. Hadsten Bo- og Aktivitetscenter, Hadsten 17. Pensionat Høvejen, Randers

18. Flintebjerg Centret, Randers 19. Pensionat Nygårdsvej, Højbjerg 20. Katrinebjergcentret, Århus

Følgegruppemedlemmer

Kløverprisvej 10B 2650 Hvidovre Kirsten Plambech

Kommunernes Landsforening Gyldenløvesgade 11

Storstrøms Amt Parkvej 37 4800 Nykøbing

F

Anette Laigaard

Foreningen LEV Kløverprisvej 10 B 2650 Hvidovre John Møller Socialministeriet Holmens Kanal 22 1060

Køben-havn K

Fuldmægtig Lotte Mac

Socialministeriet Holmens Kanal 22 1060 Køben-havn K

Souschef Frode Svendsen Socialministeriet Holmens Kanal 22 1060

Køben-havn K

Fuldmægtig Gun-vør Munch Socialministeriet Holmens Kanal 22 1060

Køben-havn K

Specialkonsulent Ole Kjærgård

PLS RAMBØLL Management A/S Olof Palmes Allé 20 DK-8200 Århus N Tlf. 89 44 78 00 Fax 89 44 78 33 www.pls-ramboll.com CVR nr. 60 99 79 18

Nørregade 7A DK-1165 København K Tlf. 33 97 82 00 Fax 33 97 82 33

Rue de Crayer 5 B-1000 Bruxelles Belgien Tlf. +32 2 649 9983 Fax +32 2 649 0188

Kieler Strasse 301 D-22525 Hamborg Tyskland Tlf. +45 40 5480 910 Fax +45 40 5480 9119

Österlånggatan 18 S-111 31 Stockholm Sverige Tlf. +46 8 568 494 40 Fax + 46 8 568 494 44