• Ingen resultater fundet

Fødsler skal igangsættes tidligere

In document Fødselsfortællinger på internettet (Sider 25-28)

4. Analyse

4.3 Fødsler skal igangsættes tidligere

Den sidste tråd, vi har valgt at inddrage, er oprettet af min-mave.dk’s egen redaktion på baggrund af de nye retningslinjer omhandlende igangsættelse af fødsler i Danmark. De skriver, at fødselslægerne er blevet enige om, at gravide skal have muligheden for at sættes i gang tidligere end GA 42+0 i håb om, at det vil kunne redde børn, som ellers, ifølge dem, ville være i øget risiko for at dø intrauterint pga. graviditas prolongata3. (Herefter grav. prolong.)

3 Definitionen af graviditas prolongata: graviditet der forløber til gestationsuge 42+0 eller derover (1 DSOG 2009).

26 Som kilde til det skrevne bruger de Charlotte Søgaards udtagelser til DR (formand for DSOG). Redaktionens hensigt er at påbegynde en debat, hvor kvinder kan give udtryk for, hvad de mener om de nye retningslinjer samt fortælle om egne erfaringer i forbindelse med at gå over sin terminsdato4 og/eller at blive igangsat.

De første indlæg til ovenstående er fra kvinder, som alle er enige om, at tidligere igangsættelse er en positiv udvikling: “ENDELIG!!! Jeg fødte 15 dage over tid for ca 6 måneder siden og gør det ALDRIG igen.. Altså det med at gå så meget over tid..” Fælles for dem alle er, at de ser ugerne efter terminsdatoen som en hård periode, men vigtigst af alt skyldes deres glæde over det nye tiltag, at de mener eller selv har erfaret, at der er øget risiko for en række obstetriske komplikationer, hvis man går over termin.

Som nævnt tidligere i analysen sker konstruktionen af vores verden, når vi kommunikerer med hinanden (Gergen & Gergen 2010: 10). Denne gruppe af kvinder bliver i fællesskab enige om virkeligheden, som i dette tilfælde er, at det er farligt at gå over tid, og igangsættelse er den rigtige løsning på problemet. Dette kommer til udtryk i denne kvindens kommentar: ”Jeg havde en perfekt graviditet og var ikke generet af at jeg gik over tid andet end min tålmodighed der bev sat på prøve:-) men hvis der var sket hende noget så ville jeg aldrig tilgive systemet eller mig selv, så perfekt retningslinie da jeg næste gang ikke skal gå så lang tid over.”

Inden for socialkontruktivismen opnås først en erkendelse, når der er et subjekt, der erkender og et objekt, der kan erkendes, hvorved sproget bliver afgørende, da en viden først er viden, når der sker en social enighed herom (Thisted 2010: 66+116-117). Subjektet vil i dette tilfælde være den enkelte kvinde, mens objektet vil være den viden omhandlende grav.

prolong. og igangsættelse, der skal erkendes. Det afgørende led i denne relation vil af den grund være trådens forskellige indlæg, da det er den kommunikationsform, de benytter sig af på min-mave.dk. Med dette teoretiske perspektiv vil disse kvinder derfor ikke individuelt nå til en forståelse af, at tidlig igangssættelse er den rigtige fremgangsmåde i forhold til børnenes helbred mv., men noget de opnår i fællesskab med de andre kvinder gennem de skrevne indlæg.

4Terminsdato defineres som værende 280 dage efter sidste menstruations første dag, eller gestationsalder 40+0 (2 DSOG 2009).

27 Bandura beskriver, hvordan mennesker kan blive påvirkede af at høre om andre, der har lagt meget arbejde og energi i at overkomme en situation, hvor udfaldet ikke er blevet som ønsket.

Dette vil kunne medføre en nedsat tro på sin egen self-efficacy og efterfølgende forringet motivation til at klare en lignede omstændighed (Bandura 1999: 3). En stor del af kvinderne beskriver i deres kommentarer, hvilke følger det havde for dem og deres barn, at de gik over tid. Nogle forklarer, at deres børn bl.a. har haft lavt blodsukker eller lav blodprocent på grund af en insufficient placenta (deres egne forklaringer), mens to af kvinderne fortæller, at det har haft den konsekvens, at begge deres børn døde i ugerne efter terminsdatoen. Fra deres perspektiv er der ingen tvivl om, at børnene kunne være blevet reddet, hvis de var blevet sat i gang noget før. “Jeg er en af dem der virkelig har følt konsekvenserne af en sen igangsættelse, så jeg priser det velkomment så ikke andre skal opleve det samme.” At udfaldet ikke ender som ønsket, ses hos disse kvinder ved, at fødslen er endt med uventede komplikationer. Et konkret eksempel på dette er derudover:

”Min 2. graviditet lignede min 1. så jeg forventede ikke at føde til termin. Denne gang gik fødslen igang af sig selv på 9. dagen over termin. Efter 8 timer med veer tager vi på fødeafdelingen på Skejby Sygehus hvor jordemoderen, med en doptone, konstaterer at min datter er i 'hopla', som hun siger det. 2 timer senere kan de ikke finde nogen hjertelyd og min datter bliver erklæret død.”

For kvinder der endnu ikke har prøvet at gå over terminsdatoen eller føde, tolker vi med udgangspunkt i Banduras ovenstående teori, at de ved at læse disse kvinders indlæg netop kan blive påvirkede således, at deres tro på sig selv og kroppens evne til at bære på en graviditet nedbrydes. En konsekvens af dette kan være, at flere kvinder ønsker en tidlig igangsættelse, da de ikke stoler på, at deres graviditet kan ende glædeligt, hvis de går over termin. De frygter derfor samme udfald, som disse kvinder beskriver. Dette understøttes af følgende citat. ”For bekymre mig meget om at skulle gå for længe overtid,os fordi der desværre er nogle forældre der mister deres små i ugeren over termins datoe,,…” Denne primipara kommenterer på indlæggene, fordi hun er i en situation, hvor hun eventuelt skal sættes i gang, hvilket hun, som citatet viser, ønsker. Hun er et eksempel på, at kvinders forventninger til at kunne gennemføre en graviditet efter termin uden komplikationer kan påvirkes og nedbrydes. I forhold til Bandura tolker vi det på den måde, at kvinden (sammen med andre i selvsamme situation som hende) bl.a. kan være påvirket af andre kvinders historier om lignende begivenheder som beskrevet i denne tråd.

28 En af kvinderne giver udtryk for, at det har ændret hele hendes syn på sin forrige fødsel, hvor hun fik en sund og rask dreng 20 dage over termin. “Dengang tog jeg det som en selvfølge - nu ser jeg det som et mirakel.” Man kan af den grund antage, at det vil kunne komme til at påvirke de kvinder, der før har stået i en lignende situation med en ellers positivt oplevelse af at gå over terminen. Den ændrende opfattelse kan resultere i, at de vil foretrække en tidligere igangsættelse ved næste fødsel. Denne sociale konstruktion af sandheden i et offentligt forum kan således få store konsekvenser for både kvindens egen –men også andre kvinders fremtid.

Som tidligere forklaret, mener Bandura, at man for at blive påvirket af andres beretninger skal føle sig sammenlignelig med beretteren. Overførselsværdien er højere, desto mere sammenlignelig man finder sig med den person, man vil sammenligne sig med (Bandura 1999: 3). Prævalensen af grav. prolong. hos danske kvinder er omkring 6 % (1 DSOG 2009). Vi har derfor en forestilling om, at frekvensen af kvinder, som går over terminen, er endnu højere, hvilket gør denne overførselsværdi høj. Af den grund vil mange kvinder komme til at stå i en lignende situation, hvor de skal tage stilling til, hvad de vælger i forbindelse med en eventuel igangsættelse Dette støtter op om vores tolkning af, at mange kvinder vil kunne blive påvirkede af at læse disse –eller lignede fødselsberetninger.

In document Fødselsfortællinger på internettet (Sider 25-28)