• Ingen resultater fundet

Ejerskab til de pædagogiske læreplaner

4. Processen omkring udarbejdelsen af pædagogiske læreplaner

4.3 Ejerskab til de pædagogiske læreplaner

Processen med at udarbejde de pædagogiske læreplaner har ifølge lederne i vid udstræk-ning bidraget til et ejerskab til de pædagogiske læreplaner blandt de aktører – medarbejdere og bestyrelser – der skal arbejde med de pædagogiske læreplaner.

Når man ser på daginstitutionerne, vurderer 99 % af lederne, at der i nogen grad eller i høj grad er skabt ejerskab til de pædagogiske læreplaner blandt pædagogerne i institutionen (Tabel 4-26). Imidlertid viser spørgeskemaundersøgelsen også, at der blandt pædagogmed-hjælperne i mindre grad end blandt pædagogerne er skabt ejerskab til de pædagogiske læreplaner, selvom størstedelen af lederne oplever, at der også her i vid udstrækning er skabt ejerskab.

Tabel 4-26. Daginstitutioner: I hvilken grad vurderer du, at pædagoger og pædagogmedhjælpe-re oplever ejerskab til den pædagogiske læpædagogmedhjælpe-replan?

Slet ikke I ringe grad

I nogen grad

I høj grad I alt

Pædagogerne i institutionen (n = 641) 0% 1% 21% 78% 100%

Pædagogmedhjælperne i institutionen (n = 630)

1% 7% 43% 50% 100%

Kilde: Spørgeskemaundersøgelse blandt daginstitutionsledere

Note: Der indgår kun svar fra ledere, hvor institutionen har udarbejdet en skriftligt formuleret pædagogisk lære-plan, som dog ikke behøver at være godkendt af forældre- eller kommunalbestyrelsen (jf. Tabel 3-1).

Imidlertid er der betydeligt mindre ejerskab til de pædagogiske læreplaner blandt henholds-vis forældrebestyrelsen og den øvrige forældregruppe. Som det fremgår af nedenstående tabel, giver 76% af lederne udtryk for, at der i nogen grad eller i høj grad er skabt ejerskab til de pædagogiske læreplaner, mens 21 % af lederne vurderer, at bestyrelsen i ringe grad har ejerskab til de pædagogiske læreplaner (Tabel 4-27). Ledernes vurdering af, hvorvidt der er skabt ejerskab blandt de forskellige målgrupper, afspejler således graden af involve-ring af de pågældende målgrupper.

Tabel 4-27. Daginstitutioner: I hvilken grad vurderer du, at forældrebestyrelse og øvrige foræl-dre oplever ejerskab til den pædagogiske læreplan?

Slet ikke I ringe grad

I nogen grad

I høj grad I alt

Bestyrelsen i institutionen? (n = 630) 2% 21% 55% 21% 100%

Den øvrige forældregruppe i institutionen?

(n = 582)

18% 55% 24% 4% 100%

Kilde: Spørgeskemaundersøgelse blandt daginstitutionsledere

Note: Der indgår kun svar fra ledere, hvor institutionen har udarbejdet en skriftligt formuleret pædagogisk lære-plan, som dog ikke behøver at være godkendt af forældre- eller kommunalbestyrelsen (jf. Tabel 3-1)

Et tilsvarende billede tegner sig for dagplejeordninger, hvor der ligeledes er et aftagende ejerskab til de pædagogiske læreplaner, jo mindre aktørerne har været involveret i forarbej-det til de pædagogiske læreplaner. Nedenstående tabel viser, at størstedelen af dagplejele-derne i høj grad eller i nogen grad vurderer, at dagplejepædagogerne har ejerskab til dag-plejens pædagogiske læreplaner (Tabel 4-28). Det samme gør sig gældende i forhold til dagplejerne, om end i mindre grad end blandt dagplejepædagogerne. Her viser den multiva-riate analyse desuden, at dagplejepædagogerne i de større kommuner i højere grad end dagplejepædagogerne i de mindre kommuner har fået ejerskab til de pædagogiske lærepla-ner.

Den multivariate analyse viser, at dagplejernes ejerskab aftager med en stigning i antallet af dagplejepædagoger per dagplejer. Dette skal ses i sammenhæng med, at undersøgelsen også viser, at jo flere dagplejepædagoger der er i kommunen, desto mindre er dagplejerne involveret i forarbejdet til de pædagogiske læreplaner (jf. afsnit 4.1.1). Det er ikke overra-skende, at dagplejerne har mindre ejerskab, når de er mindre involverede. Men det er tan-kevækkende, at der er mindre involvering og ejerskab fra dagplejernes side, når der er rela-tivt flere dagplejepædagoger pr. dagplejer.

Tabel 4-28. Dagplejeledere: I hvilken grad vurderer du, at dagplejepædagoger og dagplejere oplever ejerskab til dagplejens pædagogiske læreplaner?

Slet ikke I ringe grad

I nogen grad

I høj grad I alt

Dagplejepædagogerne? (n = 145) 2% 0% 25% 73% 100%

Dagplejerne? (n = 149) 1% 6% 58% 35% 100%

Kilde: Spørgeskemaundersøgelse blandt dagplejeledere

Note: Der indgår kun svar fra ledere, hvor dagplejen har udarbejdet en skriftligt formuleret pædagogisk læreplan, som dog ikke behøver at være godkendt af forældre- eller kommunalbestyrelsen (jf. Tabel 3-1)

I lighed med daginstitutionerne er der også blandt forældrebestyrelsen i dagplejeordninger-ne et markant højere ejerskab til de pædagogiske lærepladagplejeordninger-ner, end der er blandt den øvrige forældregruppe (Tabel 4-29). Således vurderer 65 % af lederne i høj grad eller i nogen grad, at forældrebestyrelsen har ejerskab til de pædagogiske læreplaner, mens kun 15 % af lederne blot i nogen grad vurderer, at den øvrige forældregruppe har ejerskab til de pæda-gogiske læreplaner.

Tabel 4-29. Dagplejeledere: I hvilken grad vurderer du, at forældrebestyrelsen og forældrene oplever ejerskab til den pædagogiske læreplan?

Slet ikke I ringe grad

I nogen grad

I høj grad I alt

Forældrebestyrelsen? (n = 140) 1% 34% 54% 11% 100%

Den øvrige forældregruppe? (n = 130) 32% 54% 15% 0% 100%

Kilde: Spørgeskemaundersøgelse blandt dagplejeledere

Note: Der indgår kun svar fra ledere, hvor dagplejen har udarbejdet en skriftligt formuleret pædagogisk læreplan, som dog ikke behøver at være godkendt af forældre- eller kommunalbestyrelsen (jf. Tabel 3-1)

Formodningen om, at inddragelse i udarbejdelsen af den pædagogiske læreplan leder til ejerskab, bliver bekræftet af en statistisk analyse af sammenhængen mellem dagtilbudsle-dernes vurdering af hver af de fire ovennævnte gruppers inddragelse og vurderingen af gruppernes ejerskab. Denne analyse viser, at 44% af bestyrelsesformændene i de dagpleje-ordninger, som slet ikke har involveret forældrebestyrelsen i arbejdet med de pædagogiske læreplaner, giver udtryk for, at de slet ikke har ejerskab til den pædagogiske læreplan. Der-imod er der blot 25% af bestyrelsesformændene i de dagplejeordninger, der i nogen grad har været forældrebestyrelsen i arbejdet, der giver udtryk for, at de slet ikke har ejerskab til de pædagogiske læreplaner.

Casestudierne viser, at der er et begrænset ejerskab til de pædagogiske læreplaner blandt den øvrige forældregruppe i både daginstitutionerne og dagplejeordningerne. Det skal ses i lyset af, at flere ledere og bestyrelser i casestudierne giver udtryk for, at man reelt ikke har haft særligt fokus på formidlingen af de pædagogiske læreplaner til den øvrige forældre-gruppe, fordi man ikke har set forældrene som målgruppen for de pædagogiske læreplaner.

I andre dagtilbud giver ledere og formænd dog udtryk for, at der givet vis på længere sigt kan skabes et øget ejerskab til de pædagogiske læreplaner, hvis de seks læreplanstemaer fx danner afsæt for dialogen mellem forældre og medarbejdere i forbindelse med forældresam-talerne.

4.4

Sammenfatning

Evalueringen viser, at forarbejdet til og udarbejdelsen af de pædagogiske læreplaner i dag-institutionerne i høj grad har været et internt anliggende mellem ledere og det pædagogiske personale. Dog viser evalueringen også, at pædagogmedhjælperne i ringere grad end leder-ne og pædagogerleder-ne har været inddraget i henholdsvis forarbejdet og udarbejdelsen. I dag-plejeordningerne er der et tilsvarende billede af, at lederne og dagplejepædagogerne i høje-re grad end dagplejerne har væhøje-ret inddraget.

Forældrebestyrelserne har i nogen grad været involveret i de faglige drøftelser og i tilrette-læggelsen af forarbejdet og udarbejdelsen af de pædagogiske læreplaner, hvorimod dagtil-buddene i mindre omfang har inddraget den brede forældregruppe. Dette skal givetvis ses i lyset af, at forældrebestyrelserne har et formelt ansvar i forhold til godkendelsen af de pæ-dagogiske læreplaner og derfor ofte vil være involveret tidligere i forløbet. Blandt flere lede-re og formænd er der en opfattelse af, at de pædagogiske lælede-replaner i vid udstrækning er et udviklingsredskab til brug i samarbejdet mellem dagtilbudsledere og medarbejdere og formændene for forældrebestyrelserne. Børnene har primært været indirekte involveret gennem personalets afdækning af børnenes interesser.

Evalueringen viser ligeledes, at det i vid udstrækning er lykkedes at skabe ejerskab til de pædagogiske læreplaner blandt de pædagoger, pædagogmedhjælpere, dagplejepædagoger og dagplejere, som skal omsætte pædagogiske læreplaner til praksis i det daglige pædago-giske arbejde. Der er dog en højere grad af ejerskab blandt pædagogerne i daginstitutioner-ne og dagplejepædagogerdaginstitutioner-ne end blandt pædagogmedhjælperdaginstitutioner-ne og dagplejerdaginstitutioner-ne. Dette skyl-des dels, at disse personalegrupper i højere grad end de øvrige personalegrupper har været aktivt involveret i forarbejdet til og udarbejdelsen af de pædagogiske læreplaner, dels at pædagoger i højere grad er vant til at reflektere over egen pædagogisk praksis.

Der er i en vis udstrækning skabt et ejerskab til de pædagogiske læreplaner blandt foræl-drebestyrelserne, mens den øvrige forældregruppe kun i begrænset omfang har fået ejer-skab til de pædagogiske læreplaner.