• Ingen resultater fundet

Absorberende kapacitet – en udvidet model

5. ANALYSE DEL

5.5 Hvilke kompetencer er nødvendige for Arla for at de kan drage fordel af klyngesamarbejdet?

5.5.1 Absorberende kapacitet – en udvidet model

Konceptet består af en række faktorer, der øver indflydelse på den ”absorberende kapacitet”.

Disse vil enkeltvis kort blive set på i nedenstående afsnit og sammenholdt med henholdsvis

”potentiel” og ”realiseret” for at identificere den afgørende effektivitetsfaktor (n) og hvordan strategisk fleksibilitet og innovativ performance kan lede til en konkurrencemæssig fordel.

100 www.au.food.dk + www.dairy-career.dk

101Fødevareingredienser – en dansk styrkeposition (Instituttet for Fødevarestudier & Agroindustriel Udvikling)

Side 71 af 90 Figur 26 - Udvidet absorberende kapacitets model

Eksterne videns-kilder og erfaring

En vigtig forudsætning i denne model er at jo dybere og bredere viden der indledningsvist haves jo mere påvirker dette positivt tilbøjeligheden til at undersøge ny og relateret viden (Zahra & George, 2002).

Med Arlas traditionelle (lukkede) tilgang til innovation er bredden af viden selvsagt lavere end hvis der åbnes op for øget eksternt samarbejde i klyngen. Herved udsættes alle samarbejdspartnere for mere forskelligartet viden, hvilket dermed påvirker og styrker den samlede erfaring positivt med hensyn til at undersøge alternative ideer/viden. Som eksempel kan nævnes hvordan de i fællesskab med øvrige parter kan bringe produkter hurtigere på markedet ved at tilbyde dem gratis adgang til deres Twintell Application Programme102. Programmet bidrager til at Arla styrker sin PACAP ved at de øger deres erfaring og videns base ved at absorbere viden om nye teknologier og måder at gøre ting på. Dermed bliver de selv ”insider”, får del i den såkaldt arkitektoniske viden og dermed bedre i stand til bedre at ”sparre” med nuværende, men også fremtidige

test-virksomheder omkring det at udnytte teknologien i måske andre henseender.

Erfaring er således et direkte produkt af ekstern benchmarking af hvordan ting kan gøres smartere samt interaktion med kunder eller partnere.

På denne måde er Arlas PACAP en sti-afhængig kompetence influeret af dets tidligere erfaringer.

102 http://www.arlafoodsingredients.com/about-us/how-we-work/

Side 72 af 90 Aktiverings triggere

Begivenheder som opmuntrer eller tvinger virksomheder til at reagere på interne som eksterne påvirkninger. Kan eksempelvis være elimineringen af de europæiske mælkekvoter, som forårsager stort overskud af mælk på det europæiske marked. Det tvinger Arla til at forstærke indsatsen på emerging markets og dermed afsætte deres varer andetsteds og hindre et prisfald pga. over-udbud. Indtrædelsen på emerging markets tvinger/opmuntrer igen Arla til at øge deres viden og innovative indsats for at imødekomme den enorme og meget varierede efterspørgsel og samtidig adressere de 3 meget fundamentale globale udfordringer103:

 Voksende middelklasse vil spise bedre og have sikker mad

 Problemer med fedme og sukkersyge

 Udbud kan ikke følge med efterspørgsel pga. den store befolkningstilvækst.

Når disse aktiverings triggere er omfangsrige (som ovenstående bestemt er) er virksomheder tilbøjelige til at søge ekstern assistance (Zahra & George, 2002), hvilket præcis er det Arla med deres klyngesamarbejde er i færd med.

Da den ønskede viden/assistance ikke umiddelbart er tilgængelig på markedet og ”triggeren”

kommer nærmere investerer Arla således massivt i at opbygge denne ønskede ”absorberende kapacitet” og dermed øge deres ”PACAP”. Da de først skal eksperimentere med hvordan dette gribes an og finde de rette produkter til de rette målgrupper kan resultater derfor ikke realiseres omgående. Derfor bliver der allokeret ekstra ressourcer ind i at tilegne sig eksternt genereret viden, hvilket matcher med at Arla i stigende grad søger samarbejdets vej mht. R&D og ligeledes rekrutterer/tiltrækker ekspertise og investering udefra som kan booste deres videns- og

innovations-kompetencer104 med henblik på at skabe resultater (RACAP).

Sociale integrations mekanismer

Videns udnyttelse kræver deling af relevant viden blandt medarbejderne for at sikre gensidig forståelse. Sociale integrations mekanismer og tætte samarbejder som eksempelvis PilotPlant, kan facilitere denne proces via uformelle ideudvekslings/erfarings-processer eller via mere formelle

103 Interview med Lone Ryg Olsen, CEO for Danish Food Cluster

104 Interview med Lise Berg Kildemark – Head of Open Innovation (suppliers) – Arla Foods

Side 73 af 90

tilgange som lærings-akademi hvor data/information er mere strukturerede.

(Zahra & George, 2002) argumenterer således for at virksomheder, der anvender sådanne tilgange er bedre positioneret til at få deres medarbejdere til at være opmærksomme på data der udgør PACAP og gør derefter virksomheden i stand til at konfigurere og udnytte disse informationer.

Da Arla udnytter disse muligheder reduceres ”gap’et” mellem PACAP og RACAP, hvilket øger effektivitetsfaktoren (n).

Regime af anvendelighed

Når dette er lavt er kopiering udbredt og der findes ikke effektive metoder til at hindre videns overførsel og investering i den absorberende kapacitet er derfor lav.

Når der forefindes stærkt regime af anvendelighed betyder dette at det er svært at

kopiere/reproducere eksempelvis viden da denne i høj grad er systemisk og organisatorisk forankret jf. afsnittet om videns karakteristika. Dette giver et stærkt incitament til at beskytte sin viden gennem patenter og dermed bevare et solidt indtjeningsgrundlag. Dette betyder at

kopiering er mindre sandsynlig og langt sværere hvilket leder til præstations forskellighed.

Konkurrencemæssig fordel

Arla har her som erklæret succeskriterie øget antal patenter105, hvilket viser at de ønsker at beskytte og kapitalisere på deres viden og incitament til investering i absorberende kapacitet vil derfor være høj. Dette vil således gøre dem i stand til at udnytte PACAP såvel som RACAP og dermed opnå en vedvarende konkurrencemæssig fordel.

Da Arla via deres akademier og innovationscenter gradvist opbygger øget absorberende kapacitet hvorved de nemmere og mere effektivt kan identificere ændringer i det eksterne miljø, som vedrører dem og internalisere denne viden.

Denne evne giver dem en øget strategisk fleksibilitet i at reagere og tilpasse sig eksterne teknologiske forandringer og når denne viden sættes i spil opnås innovativ performance.

105 Interview med Paul Cornillon – Strategisk innovations direktør – Arla Strategic Innovation Centre

Side 74 af 90