• Ingen resultater fundet

3. Strategisk analyse

3.1 PEST-analyse

3.1.2 Økonomiske faktorer

Velstandsniveauet i et land har betydning for indbyggernes købekraft og den potentielle størrelse af landets ølmarked. Erfaringerne viser, at ølforbruget på et umodent ølmarked alt andet lige vokser, i takt med at landet opnår velstandsstigninger. Øget velstand i udviklingslandene vil betyde, at den disponible indkomst vil stige, og at indbyggerne vil opnå et større privatøkonomisk råderum. Dette forhold vil alt andet lige stimulere udviklingen af de umodne ølmarkeder i en positiv retning.

3.1.2.1 BNP-udviklingen i Vesteuropa

Som det fremgår af bilag 5, har Vesteuropa været relativt hårdt ramt af den økonomiske afmatning, der indtraf i forlængelsen af finanskrisen. Afsætningen af øl på de modne markeder i Vesteuropa er imidlertid generelt mindre følsom overfor konjunkturudviklingen, end hvad der et tilfældet på vækstmarkederne. Velstandsniveauet i regionen er højt, og ølforbrugets andel af den disponible indkomst er relativt beskedent.

I perioder med økonomisk afmatning er den primære effekt, at der sker en forskydning fra on-trade mod off-trade, snarere end at det samlede forbrug reduceres kraftigt som følge af konjunktur-nedgang. Der kan endvidere være en tendens til, at forbrugerne substituerer dyrere produkter for billigere produkter i perioder med privatøkonomisk usikkerhed.

Fremadrettet forventes der forholdsvis beskedne BNP-vækstrater for landene i regionen. Den øgede velstand må forventes at understøtte en stigning i salget af øl i de dyrere prissegmenter. Man kan således forvente, at volumennedgangen i Vesteuropa i nogen grad vil blive opvejet af en positiv priseffekt, som resulterer fra en øget substitution hen imod forbrug af premium-produkter.

3.1.2.2 BNP-udviklingen i Østeuropa

En række økonomier i Østeuropa har været særligt hårdt ramt af den økonomiske krise, og i en række lande oplevede man store reale BNP-fald i 2009. Dette gælder eksempelvis Rusland (-7,9 %), Ukraine (-15,1 %) og Baltikum (-14,1 % – -18,0 %). Regionen omfatter lande, der generelt har et lavere velstandsniveau end landene i Vesteuropa. Som det fremgår af bilag 6, ligger det gennemsnitlige BNP pr. capita i Østeuropa således væsentligt under det gennemsnitlige niveau i Vesteuropa. Det lavere velstandsniveau betyder, at ølforbruget alt andet lige er mere følsomt

32

overfor konjunkturudviklingen. Det fremgår af bilag 5, at økonomierne i Østeuropa frem mod 2015 generelt forventes at opnå højere realvækst i BNP, end hvad der er tilfældet for de Vesteuropæiske lande. Stigende velstand i Østeuropa, samt en tilnærmelse til vestlig levevis, forventes alt andet lige at øge pr. capita forbruget af øl i regionen over tid. På sigt vil velstandsstigninger sandsynligvis også medvirke til, at understøtte et skifte i forbrugsmønstrene hen imod de dyrere prissegmenter.

3.1.2.3 BNP-udviklingen i Asien

Asien er en region hvor der er stor forskel imellem velstandsniveauet i de udviklede økonomier og i vækstøkonomier. Bilag 6 viser BNP pr. capita for regionens lande i 2009.

Den økonomiske krise har ramt Asien i mindre grad, end hvad der er tilfældet i Europa. Som det fremgår af bilag 5, forventes der fortsat høje encifrede BNP-vækstrater på de fleste af regionens vækstmarkeder fremadrettet. Eksempelvis forventes der gennemsnitlige årlige BNP-vækstrater i Kina, Indien og Vietnam på henholdsvis 11,7 %, 9,9 % og 8,4 % frem mod 2015.

Velstandsniveauet på Asiens vækstmarkeder ligger væsentligt under det gennemsnitlige niveau i Østeuropa, men forskellen vil indsnævres over tid som følge af de højere BNP-vækstrater i Asien.

De betragtninger, der ovenfor blev gjort angående velstandsstigningers effekt på forbrugeradfærden i forhold til ølsegmentet, har tillige gyldighed for Asien.

3.1.2.4 Betydningen af valutakursudsving

Som det blev vist i afsnit 2.4, henter Carlsberg den altovervejende hovedpart af sin omsætning i udenlandsk valuta. Dette forhold har den betydning, at Carlsberg er udsat for en betydelig omregningsrisiko idet indtjening og overskud målt i DKK er påvirkeligt overfor udviklingen i en række valutakurser.

Carlsberg har valgt ikke at sikre omsætningen og indtjeningen i fremmed valuta mod udsving i valutakursen. I visse tilfælde sikres pengestrømme, så som udbytte der modtages i fremmed valuta dog.32

32 Carlsbergs årsregnskab 2009

33

Carlsberg-gruppen har ligeledes en valutarisiko på balanceposter, herunder på gæld optaget i anden valuta en den funktionelle valuta.33

Som følge af fastkurspolitikken omkring den danske krone er Carlsbergs valutakursrisiko i forhold til EUR reelt begrænset. Carlsberg har derimod en betydelig risikoeksponering i forhold til RUB og udviklingen i rubel kursen kan potentielt have stor indflydelse på omsætningen og indtjeningen målt i danske kroner.

I efteråret 2008 indledtes den russiske centralbank en serie af devalueringer af den russiske rubel, der resulterede i at DKK/RUB-kursen i perioden 27/10 2008 – 9/2 2009 faldt fra 21,86 DKK/RUB til 15,95 DKK/RUB, svarene til en depreciering af rublen på 27 % i forhold til danske kroner. I løbet af 2009 har rubelkursen svunget omkring niveauet 16,50 – 17,00 DKK/RUB, hvilket har haft en væsentlig negativ indvirkning på indtjeningen i Carlsberg i 2009, målt i danske kroner. I første halvår af 2010 er DKK/RUB-kursen apprecieret 12,9 % og kursen var således 19,31 DKK/RUB pr.

1/7 2010.34 Den højere rubelkurs vil isoleret set have en positiv indvirkning på Carlsbergs nettoomsætning og indtjening målt i DKK.

3.1.2.5 Betydningen af renteudviklingen

I forbindelse med finansieringen af S&N-transaktionen øgede Carlsberg i 2008 sin netto-rentebærende gæld med ca. 24 mia. DKK. Med henblik på at nedbringe gælden fokuserer Carlsberg meget på at forbedre de frie pengestrømme. I årsregnskabet i 2008 udtrykte Carlsberg forventninger om at de frie pengestrømme i 2009 ville overstige 6 mia. DKK. Carlsberg overgik egne forventninger og opnåede frie pengestrømme på 10,5 mia. DKK i 2009.

Carlsberg havde ved udgangen af 2009 en netto rentebærende gæld svarende til 35,7 mia. DKK.35 Mere end 75 % af denne gæld er nomineret i EUR, resten af gælden fordeler sig hovedsageligt på GBP, USD og DKK. 38 % af gælden er variabelt forrentet, mens 62 % af gælden er fast forrentet.

Figur 10 viser den resterende tid til forfald for Carlsberg netto rentebærende gæld ultimo 2009.36

33 I afsnit 3.1.2.5 præsenteres Carlsbergs gæld fordelt på forskellige valutaer

34 www.nationalbanken.dk

35 Carlsbergs årsregnskab 2009

36 Carlsbergs årsregnskab 2009

34

Figur 10: Forfaldstiden på Carlsbergs gæld ultimo 2009

Kilder: Carlsbergs årsregnskab 2009 og www.carlsberggroup.com

Carlsberg er eksponeret overfor en renterisiko i forhold til refinansiering og rentetilpasning af den rentebærende gæld. Der er i den aktuelle økonomiske situation betydelig usikkerhed omkring den fremtidige renteudvikling.37 Rentestigninger vil føre til, at Carlsberg skal betale højere renteudgifter på gælden og vil således have en negativ effekt på koncernens finansieringsomkostninger.