• Ingen resultater fundet

5.3 Kompetencer

5.3.2 Åben Dialog-medarbejdernes kompetenceudvikling

Fra 2014-2016 har Åben Dialog-medarbejderne fulgt kompetenceudviklingsprogrammet for Åben Dialog (beskrevet i afsnit 4.4). 27 medarbejdere har fulgt det oprindelige kompetenceud-viklingsprogram. Nogle af disse er undervejs trådt ud af eller været væk fra projektet på grund af nyt arbejde, orlov med videre. Fem medarbejdere er startet i projektet i 2015 (i fire af de fem kommuner) som erstatning for udgåede projektmedarbejdere.

Kompetenceleverandøren udviklede et kompetenceprogram for de fem nye medarbejdere. De nye medarbejderes kompetenceprogram har bestået af to introduktionsdage. Forinden har de nye projektmedarbejdere skullet læse manual og litteratur fra hidtidige seminarer, været føl på minimum to netværksmøder, drøftet processen med kolleger og set en video af et netværksmø-de. De fem nye medarbejdere har desuden fulgt de resterende undervisningsdage og supervi-sion.

Tilfredsstillende udbytte af undervisningen

Medarbejderne har vurderet udbyttet af undervisningen på seminarerne – både overordnet og de enkelte elementer. Generelt vurderer medarbejderne et tilfredsstillende udbytte af undervis-ningen:

De involverede borgere mener, at det er godt, at vi anvender ÅD

Det involverede private netværk mener, at der er godt at vi anvender ÅD Det involverede professionelle netværk mener, at det er godt, at vi anvender ÅD

I høj grad I nogen grad I mindre grad Slet ikke Ved ikke/ikke relevant

Figur 13: Har undervisningen givet dig en tilfredsstillende baggrund for at kunne udføre ÅD

Runde 1: N=24, runde 2: N=23

Vurderingen af de enkelte elementer i undervisninger ser således ud midtvejs i projektet:

Figur 14: ÅD-medarbejdernes vurdering af undervisningen. Har undervisningen bidraget til, at du...

Runde 2: N=23

Medarbejdernes udgangspunkt har betydning for vurdering af udbytte

Der var stor variation i medarbejdernes kendskab til Åben Dialog inden deres start på kompe-tenceudviklingsforløbet. Som beskrevet i kapitel 5 om implementering, var der langt højere grad af kendskab i to af projektkommunerne end de tre øvrige – og i de to kommuner havde flere medarbejdere i forvejen en uddannelse i Åben Dialog. Af medarbejdernes kommentarer fremgår det, at de qua deres forskellige udgangspunkter vurderer undervisningen lidt forskelligt. Der er overvejende tilfredshed, men nogle savner højere niveau, fordi de i forvejen er uddannede – mens andre synes, de har haft svært ved at få den grundlæggende forståelse, fordi nogle af de øvrige havde den i forvejen og dermed lagde niveauet. Nogle medarbejdere svarer, at de er kommet til senere i projektet, og derfor føler de mangler undervisning. Af flere kommentarer fremgår det, at medarbejderne vurderer, at der er så mange facetter i Åben Dialog, at de altid kan blive bedre til det – og derfor kun kan svare, at undervisningen i nogen grad har givet dem en tilfredsstillende baggrund.

Supervision er afgørende for kompetenceudviklingen

Medarbejderne har deltaget i supervision i perioden 2014-2016. Supervisionen er foregået i fem grupper på tværs af kommunerne. Når certificeringsprocessen medregnes, har hver gruppe modtaget 100 timers supervision. Medarbejderne vurderer overvejende supervisionen positivt:

43% Har fået en god forståelse af dig selv i rollen som

netværksmødeleder

Har fået en forståelse af det at reflektere Har fået sikkerhed i at arbejde med relations- og

netværksarbejde

I høj grad I nogen grad I mindre grad Slet ikke Ved ikke/ikke relevant

Figur 15: Har supervision og sparring været nyttig for dig

Runde 1: N=24, runde 2: N=23, runde 3: N=19

I kommentarerne til anden runde er der enkelte medarbejdere, der svarer, at de er nye i projek-tet og derfor ikke har fået meget supervision og sparring. Ved projekprojek-tets afslutning vurderer medarbejderne de enkelte elementer i supervisionen således:

Figur 16: Åben Dialog-medarbejdere om supervisionen

Runde 3: N=19

Kommentarerne vidner om, at medarbejderne har haft stort udbytte af supervisionen – flere nævner, at supervision er helt essentiel for at kunne træne, vedligeholde og udbygge deres Åben Dialog-kompetencer. Supervisionen kobles på de praktiske erfaringer med netværksmø-der på en måde, som ikke på samme måde kan lykkes på seminarerne. Som en medarbejnetværksmø-der beskriver det:

Altså, jeg synes, at supervisionen er fuldstændig afgørende… det gav først mig et egentlig billede af, hvad det var, da vi fik fingrene i det, og sidder i de netværksmøder med borgeren, der blev det først sådan levende for mig. … Teorien er sådan meget luftig og svær at få fat i, 'hvad er det her for noget?'. Så det var egentlig først den gang, at vi rigtig gik i gang, at jeg synes, at det sådan fik et liv for mig.

Igen kan den enkelte medarbejders udgangspunkt have betydning. En enkelt medarbejder vurderer således, at fordi hun har den toårige uddannelse og tidligere har praktiseret Åben Dia-log, har supervisionen ikke været afgørende. Andre medarbejdere beskriver, at det har været vanskeligt at komme til senere i projektet, fordi de har manglet en del af supervisionen.

En medarbejder beskriver desuden, at der ikke altid har været fuld overensstemmelse mellem supervision og manual. Det fremgår også af ovenstående figur, at spørgsmålet om supervisionen

84%

Har du fået sparring ift. at planlægning og organisering af netværksmøder?

Har supervisor fungeret som rollemodel ift. måden at arbejde på?

Har superv. givet dig øvelse ift. de øvrige roller, der ligger i et netværksmøde?

Har superv. hjulpet dig til at integrere manualen i din personlige stil ift. ÅD?

Har superv. trænet dig i at reflektere over det at tænke i relationer?

Har superv. hjulpet dig til bedre at kunne lede et netværksmøde?

I høj grad I nogen grad I mindre grad Slet ikke Ved ikke/ikke relevant

har hjulpet medarbejderen til at integrere manualen i medarbejderens personlige stil, er det spørgsmål, færrest svarer i høj grad til.

Videooptagelser bidrager til læring

Ved projektets afslutning svarer 18 af 19 medarbejdere, at brugen af videooptagelse af net-værksmøder i supervisionen i høj grad har bidraget positivt til læringen, og en enkelt svarer i nogen grad. Af kommentarerne fremgår det, at medarbejderne har oplevet det at se sig selv og andre i rollen som mødeleder som meget virksomt. Det er også et flertal (16 af 19 besvarelser), som vurderer, at certificeringsprocessen i høj grad har bidraget til deres læring om Åben Dialog.

Kommentarerne viser, at dem, der ikke vurderer i høj grad, forklarer det med, at de har Åben Dialog-uddannelsen i forvejen.

Det samlede kompetenceprogram er brugbart

Samlet set vurderer Åben Dialog-medarbejderne, at de kan bruge det, de har lært i projektets kompetenceprogram i deres hverdag.

Figur 17: Er det, du lærer i kompetenceprogrammet om ÅD, brugbart i din hverdag

Runde 1: N=24, runde 2: N=23, runde 3: N=19

Den person, som svarer i mindre grad i tredje runde af undersøgelsen, kommenterer også her sit svar med, at vedkommende havde uddannelsen i forvejen, og at kompetenceprogrammet derfor ikke gav ny viden.