• Ingen resultater fundet

VERDEN

In document Kopi fra DBC Webarkiv (Sider 63-71)

www.op-i-røg.dk 63

BØRN OG TOBAK

64 www.op-i-røg.dk

Kapitel 7:

Børn i tobaksproduktionen

Meget tobak bliver dyrket og lavet til cigaretter i fattige lande i Afrika, Asien og Sydamerika. I dette kapitel hører du om, hvilke konsekvenser tobaksproduk-tion har i form af børnearbejde, miljøødelæggelse, fattigdom og sundhedspro-blemer for mennesker i ulande.

Børnearbejde på tobaksplantagerne

Mange tobaksproducerende lande har skrevet under på FNs Børnekonvention, og de store tobaksproducenter siger, at de er imod børnearbejde. Alligevel er der masser af børn i verden, der arbejder i tobaksindustrien.

Forenede Nationer

FN – de Forenede Nationer - blev oprettet efter 2. verdenskrig med det formål at forhindre en verdenskrig i at opstå igen. Organisationen spiller en vigtig rolle i international udvik-lingspolitik, miljøsamarbejde, kampen for menneskerettighederne osv.

Børnekonventionen

FNs Konvention om Barnets Rettigheder blev vedtaget i 1989. Børnekonventionen, som den også kaldes, indeholder 54 artikler om blandt andet børns ret til mad, husly, udvikling, beskyttelse og medbestemmelse.

Børnekonventionen er ikke en lov, som lande kan dømmes og straffes efter. Den er sna-rere et sæt retningslinier. Landenes regeringer har ansvaret for, at disse overholdes, og gør landene ikke det, kan de kritiseres og fordømmes af andre lande og organisationer.

Kun to lande i verden – USA og Somalia – har ikke skrevet under på Børnekonventionen.

FNs Børnekonvention om børnearbejde:

Det er “Statens forplig-telse at beskytte børn mod at beskæftige sig med arbejde, der udgør en trussel mod deres helbred, undervisning og udvikling, og til at fastsætte en mindsteal-der for børns arbejde og en sikring af arbejdsfor-holdene.”

(fra FNs Konvention om Barnets Rettigheder, artikel 32)

Børnearbejde i Malawi

Omkring 80.000 børn arbejder gratis med at dyrke tobak i Malawi. De interna-tionale tobaksproducenter tjener cirka 50 millioner kroner i Malawi på børnear-bejde hvert år. Ofte ansætter plantageejerne mænd med familie, fordi mænde-nes koner og børn kan deltage i arbejdet. Tit har bonden ikke andre muligheder end at involvere familien i sit arbejde, hvis der skal være penge nok til mad, tøj, medicin o.l. Tobaksarbejderen får nemlig kun en lille bitte del af fortjenesten, når tobakken bliver solgt.

?

• Hvorfor er det en fordel at bruge børnearbejdere?

• Hvilke konsekvenser har det for børnene?

gaŵopirøg_elev(195x260)_EB_kor4.indd Sec1:364

gaŵopirøg_elev(195x260)_EB_kor4.indd Sec1:364 01/12/08 14:46:3901/12/08 14:46:39

www.op-i-røg.dk 65

Tobaksbørnenes historier

Historierne er inspireret af filmen og materialet ”Tobakkens Barn”, produceret af Plan Sverige. Se www.tobaccoschildren.org

William i Malawi

William på 12 år bor i Malawi og arbejder på tobaksmarkerne. Han bor sammen med sin mor, far og tre søskende. For det meste består måltiderne af majsgrød, for der er sjældent råd til andet. “Jeg er fortvivlet over, at mine børn må arbejde, men hvad skal jeg gøre?”, siger Williams far.

Davi i Brasilien

På en tobaksplantage i Brasilien arbejder Davi på 13 år.

Tobaksplanterne bliver sprøjtet med gift, der indehol-der tungmetaller som fx kviksølv og krom. Davi har op-levet, hvad giften gør ved kroppen: “Da jeg indåndede giften, blev jeg syg, fik ondt i maven, tissede blod og blødte ud af munden og næsen. Jeg ville gerne arbejde med alt andet end tobak. Måske læge eller journalist”, fortæller Davi.

På bidisfabrikken

Bidis er billige, tynde cigaretter, som bliver fremstillet ved, at tobak bliver rullet ind i et blad. I Indien og Bangladesh arbejder mange børn med at rulle bidis på store fabrikker. Lønnen er lav: 10 øre i timen er ikke ualmindeligt. En Big Mac burger koster cirka 6,5 kroner i Indien. Ikke fordi børnene bruger deres penge på McDonald’s, men nu har du en idé om, hvad man kan få for 10 øre – nemlig ikke ret meget. En 11-årig pige fra Indien fortæller:

“Jeg hader det her arbejde. Et hvert andet arbejde ville være bedre. Min krop vokser ikke normalt. Jeg sidder ned hele dagen i samme stilling og indånder to-baksdampe. Der er varmt og ingen luft på fabrikken. Jeg får ikke lov at gå i skole eller lege, men min bror behøver ikke arbejde, fordi han er en dreng”.

Hvad tjener tobaksindustrien

• Tobaksindustrien tjener omkring 400 billioner dol-lars om året

• De tjener 400 milliarder dollars om året på tobak, dyrket af børn – det er cirka fire gange så meget, som Bill Gates, grund-læggeren af IT-giganten Microsoft og en af ver-dens rigeste mænd, har i sparebøssen!

?

• Hvorfor tillader Williams far, at børnene arbejder i marken?

?

• Hvordan tror du, Davi bliver behandlet for sine sygdomme?

• Tror du, han bliver læge eller journalist?

?

• Hvilke konsekvenser har det for børn at arbejde på en fabrik?

• Hvorfor tror du, at pigens bror ikke skal arbejde?

Sprøjtegift gør tobaksarbejderne syge

gaŵopirøg_elev(195x260)_EB_kor4.indd Sec1:365

gaŵopirøg_elev(195x260)_EB_kor4.indd Sec1:365 01/12/08 14:46:4001/12/08 14:46:40

66 www.op-i-røg.dk

Kapitel 7:

Tobak og fattigdom

Hassan, der arbejder med at køre rickshaw i Dhaka i Bangladesh, bruger cirka 1 krone om dagen på tobak. Da han bliver spurgt, om hans børn nogensinde får æg at spise, udbryder han “Æg? Hvor skulle pengene til æg komme fra?”.

For de penge Hassan bruger på at ryge, kunne alle hans børn hver dag spise et æg.

Tobaksindustrien om børnearbejde

Som svar på anklagerne om brug af børnearbejde forsøger tobaksfirmaer at opbygge et image som socialt ansvarlige virksomheder. På deres hjemmesider tager de afstand fra børnearbejde, og flere giver penge til organisationer, der skal arbejde med at afskaffe børnearbejde ved bl.a. at bygge skoler, brønde, oprette sundhedscentre o.l. i lande, der dyrker tobak.

Kritikerne af tobaksindustrien mener, at det kun er for at få opmærksomhe-den væk fra de lave lønninger og kritisable arbejdsforhold for tobaksbønderne, og at støtten er en dråbe i havet. ECLT, en sammenslutning af tobaksproducen-ter imod børnearbejde som bl.a. Skandinavisk Tobakskompagni er medlem af, støtter et projekt i Malawi med cirka 2,5 millioner kr. om året. Samtidig tjener tobaksindustrien hvert år 50 millioner kr. på børnearbejde.

Skandinavisk Tobakskompagni om børnearbejde

“Børnearbejde er en realitet på tobaksfarme og plantager i nogle af de lande, hvorfra Skandinavisk Tobakskompagni importerer råtobak. Børnearbejde har mange årsager, men har først og fremmest rod i fattigdom. En forbedring af børnenes vilkår på sigt går igennem uddannelse. At få børnene i skole er første led i at reducere børnenes arbejde i tobaksdyrkningen i tredjeverdens-lande.”

(fra www.st.dk)

?

• Hvad synes du om historien om Hassan?

• Hvad kan forklare, at Hassan bruger penge på tobak i stedet for mad til sin familie?

• Hvem er skyld i, at Hassan bruger penge på cigaretter i stedet for mad?

• Hvordan bliver FNs Børnekonvention overtrådt i de eksempler, du hører om her i kapitlet?

?

• Hvad gør tobaksindustrien for at bekæmpe børnearbejde?

• Synes du, det er tobaksindustriens ansvar?

• Synes du, tobaksindustrien gør nok?

• Hvordan bekæmper man bedst børnearbejde?

Rickshawtaxa med passagerer

gaŵopirøg_elev(195x260)_EB_kor4.indd Sec1:366

gaŵopirøg_elev(195x260)_EB_kor4.indd Sec1:366 01/12/08 14:46:4001/12/08 14:46:40

www.op-i-røg.dk 67

Hvem har ansvaret?

Fulmakt.se er en svensk kampagne, der skal få rygerne til at tænke over, at de støtter tobaksindustrien, når de køber cigaretter.

Fuldmagt

Som ryger/snuser godkender og giver jeg med denne fuldmagt mit samtykke til, at den tobaksproducent, som fremstiller og sælger den tobak, jeg bruger:

• Markedsfører cigaretter til børn i udviklingslande

• Øger fattigdommen i lande, der i forvejen er fattige

• Udpiner frugtbar jord og ødelægger miljøet

• Forårsager sygdom, lidelse og millioner af menneskers død i verdens fattigste lande

Fuldmagtskrivers navn

Sted og dato

Tobak ødelægger miljøet

Tobaksindustrien og tobaksbønderne

Når det er så hårdt at dyrke tobak, når lønnen ikke er særlig god, og når det ødelægger naturen og helbredet, hvorfor er der så mange, der gør det?

I de fleste ulande indgår bonden en aftale med et tobaksfirma. Bonden får penge for tobakken på forskud, så han kan købe såsæd og gødning. Det lyder måske som en meget god ordning – så får bonden mulighed for at tjene penge ved at dyrke tobak på sin jord. Men i virkeligheden er det en form for slaveri:

Når tobakken er givet til tobaksfirmaet, har bonden ingen penge – dem fik han jo på forskud. Derfor er hans eneste mulighed at fortsætte aftalen med tobaks-firmaet og få en ny forskudsbetaling. Han kan heller ikke sælge sin tobak til en højere pris et andet sted, fordi han har en aftale med et bestemt tobaksfirma, som selvfølgelig ikke betaler bonden ret meget for tobakken.

?

• Synes du, man skulle lave en lignende kampagne i Dan-mark? Hvorfor/hvorfor ikke?

• Synes du, det er rigtigt, at rygere indirekte støtter tobaksindustriens markeds-føring i ulande?

• Hvem har ansvar for bør-nearbejde? Forældrene?

Tobaksproducenterne? De fattige landes regeringer, der tillader tobaksproduktion uden regulering? Eller er det de rige lande, der ikke hjælper nok?

• Vis fuldmagten til nogen, du kender og spørg, hvad de synes om kampagnen.

Kilde: Plan Sverige/A non smoking generation

i Malawi arbejder mange børn på tobaksplantager-ne i stedet for at gå i skole

gaŵopirøg_elev(195x260)_EB_kor4.indd Sec1:367

gaŵopirøg_elev(195x260)_EB_kor4.indd Sec1:367 01/12/08 14:46:4401/12/08 14:46:44

68 www.op-i-røg.dk

Kapitel 7:

Tobak og miljø

To tredjedele af al tobak dyrkes i verdens fattige lande i Afrika, Sydamerika og Asien. Tobaksdyrkning medfører, at jorden bliver forurenet af de insektgifte, der bliver brugt til at beskytte tobaksplanterne. Desuden kan balancen i natu-ren blive forstyrret, hvis markerne bliver tilsat for meget kunstgødning.

Skoven fældes for at give brænde til tørring af tobakken. I det sydlige Afrika forsvinder hvert år 1400 kvadratkilometer oprindelig skov til fordel for tobaks-produktion. Det svarer til et område på størrelse med Lolland. Det skaber uba-lance i naturen og forårsager i tørke og oversvømmelser. Det har store konse-kvenser for de mennesker, som lever af og i naturen. Når der dyrkes tobak på markerne, er der mindre jord til at dyrke afgrøder til befolkningen.

Tobaksproducerende lande, kilde Wikipedia

Roser i stedet for tobak

På grund af de store problemer tobaksdyrkning medfører for natur og menne-sker, forsøger man at finde andre afgrøder end tobak, fx roser, chili og paprika.

Roser kan eksporteres og sælges til høj pris i Europa. Dyrkning af roser kræver høje investeringsomkostninger til bl.a. drivhuse, men bønderne får samme eks-portindtægter fra 1 ha roser som fra 50 ha tobak. Det betyder, at store arealer kan bruges til at dyrke fødevarer til befolkningen. Projekterne bliver finansieret af ulandsbistand fra vestlige lande.

?

• Hvordan kan tobaksproduktion medvirke til, at befolkningen i ulandene sulter?

• Hvad kan man gøre for at løse problemet (fx forbud, tilskud, lovgivning, afgifter e.l.)?

Fakta om ulandsbistand

• Verdensbanken: Støtter fattige lande ved at låne dem penge

• Danida: Danmark støtter ulande gennem Danida, der er en del af Udenrigs-ministeriet

• NGO’er: Private ikke-statslige organisationer støtter ulande, fx Folke-kirkens Nødhjælp og Mel-lemfolkeligt Samvirke Læs mere om ulandsbistand på internettet, fx www.u-web.dk, Danidas webside for børn og unge om ulande og ulandsbistand

Mark med tobaksplanter

gaŵopirøg_elev(195x260)_EB_kor4.indd Sec1:368

gaŵopirøg_elev(195x260)_EB_kor4.indd Sec1:368 01/12/08 14:46:4401/12/08 14:46:44

www.op-i-røg.dk 69

Rådgiver for en dag

Opgaven er inspireret af materialet ”Tobakkens Barn”, produceret af Plan Sve-rige. Se www.tobaccoschildren.org

I landet Mambia lever de fleste mennesker af landbrug. Problemet er, at pro-duktionen ikke giver noget overskud, som kan eksporteres, så landet derved får penge til bl.a. medicin og maskiner, der kan gøre landbruget mere effektivt.

I Mambia dyrker de paprika, som ville kunne eksporteres, hvis produktionen var mere effektiv. Pengene fra eksporten kunne Mambia bruge til udvikling i landet.

Mambia har ansøgt Verdensbanken om et lån. Men landet har allerede en kæmpe gæld til andre lande, så ingen vil låne dem flere penge.

Nu er der sket det, at et stort amerikansk tobaksfirma er villig til at låne Mam-bia penge til at købe medicin, teknisk udstyr og bygge skoler. Men tobaksfir-maet har nogle betingelser:

• Mambia skal skrive under på, at mindst 50 % af jorden bliver brugt til tobaks-dyrkning

• Tobaksfirmaets anbefalinger omkring gødning og skadedyrsbekæmpelses-midler skal følges

• Tobaksfirmaet har eneret til at købe hele Mambias tobaksproduktion til en fast pris

• Mambia behøver ikke betale lånet tilbage, så længe aftalen gælder (10 år med mulighed for forlængelse)

• Derimod skal landet hvert år betale 10 % af lånet i rente

Mambias regering skal beslutte, om de siger ja eller nej til tilbuddet fra tobaksfir-maet. Et af argumenterne for at sige ja tak er, at man for pengene fra tobakssal-get kan udvikle paprikaproduktionen og få penge til landet gennem eksport.

I er blevet indkaldt af Mambias regering som eksperter, der ud fra jeres viden om tobaksproduktion skal give politikerne råd om, hvad de skal overveje, før de beslutter sig.

Det ved du nu

Tobaksproduktion i den tredje verden indebærer, at vigtige ressourcer, som kunne bruges på at udvikle de fattige lande, ikke bliver udnyttet. Børn kommer ikke i skole, frugtbar jord ødelægges, landbrugsproduktionen bliver ikke udvik-let osv. Til gengæld tjener tobaksindustrien en masse penge.

?

• Hvorfor begynder bønderne ikke bare at dyrke noget andet end tobak?

• Hvordan kan man hjælpe dem til at lægge produktionen om?

gaŵopirøg_elev(195x260)_EB_kor4.indd Sec1:369

gaŵopirøg_elev(195x260)_EB_kor4.indd Sec1:369 01/12/08 14:46:4601/12/08 14:46:46

70 www.op-i-røg.dk

Efterord

Tak fordi du gjorde en indsats med Gå op i røg!

Måske har du fået et andet syn på tobak og rygning og har ændret nogle af dine holdninger. I hvert fald er du blevet klogere og ved en masse om rygning, som du ikke vidste før.

Vi håber, at de ting, du har fået at vide, har gjort dig kritisk overfor det, der bliver sagt om tobak i medier og blandt folk, og at du finder dine egne syns-punkter.

Og så ønsker vi, at du er opmærksom på, hvordan tobaksindustrien prøver at påvirke dig til at købe cigaretter og tænker dig om en ekstra gang, hvis du skulle få lyst til at tænde en cigaret.

Held & lykke fremover!

Mange hilsner fra

Projekt Børn, Unge & Rygning Kræftens Bekæmpelse

gaŵopirøg_elev(195x260)_EB_kor4.indd Sec1:370

gaŵopirøg_elev(195x260)_EB_kor4.indd Sec1:370 01/12/08 14:46:4701/12/08 14:46:47

In document Kopi fra DBC Webarkiv (Sider 63-71)