• Ingen resultater fundet

Sgtftati i ftrabflrnp

Derer ingentvivlom, at det afgørende vendepunkt for CirkusMundeling,fraat være et meget beskedent landsby- ogmarkedscirkus til at blive et respektabelt kunstberiderselskab, der kunne tilladesigat besøgede jydske provinsbyer, skete omkring 1904.

Bortset fra ganske få fremmede artister og de bøhmiske musikere, der også fungerede som teltarbejdere, var hr. og fru Mundeling selv leveringsdygtig af personale. Det betød fantastisk meget i økonomisk henseende, da hver sparet krone kunne investeres inyt materiel. Efterhånden som de 9 døtre giftede sig, gled de fleste afsvigersønnerne også helt naturligt ind i ensemblet. En Thisted-avis skrev i 1905:

Cirkus Mundelinghavde til sin Præmiere iThistedi Gaar Aftes fuldt Hus. Det er en Fornøjelse at se,somdetteSelskabhararbejdet sigi Vejret, siden det sidste Gang gæstede Byen. BlandtHestebestanden findesflere velholdte og veldresse­ redeDyr, hvoraf skal nævnesengalizisk Hingst Tordenskjold ogFrederiksborg-hingsten Baldur.

AfArtistpersonalet er der foruden Direktøren særlig en Stab afDøtre, dermaa trække Læsset; de optræder som Beridersker, i Trapez, paa Staaltraadsline, som Slangemenneskero.s.v. Stor Lykke gjorde en norsk Bondedans, der blev nydeligdanset af 6 Søstre Mundeling.

Naar man desuden nævnerHr. Christiansen, der udfører Matroslegepaa Mastog Anker samt optræder som Klovn, Japaneren Konkole paaslapLineog Klownen Little Erhard, har vi taget de fleste med. Endelig skal tilføjes, at Selskabet medføreret ungarsk Musikkapel.

Under hele Forestillingen i Aftes strømmede Regnen ned, hvilket dog ikke generede Tilskuerne synderligt, da Teltet er nyt og tæt. Værrevar det med Støv-eller rettere Savsmuld - fraManegen. Publikummerne kom til at se ud som Savskærere iArbejdsdragt, men Direktøren forsikreros, atdetteikke vil passere oftere.16

61

Ældrecirkusfolkmorede sig for en del årsiden med at fortælle, at man også kunne få slebet sinekøkkenknive, når man giki cirkus hos de rejsende.Jeg har altid betragtet den slags som ondskabsfuldt cirkussladder, der kun blev fortaltfor at nedvurdere de rejsendes familiecirkus.

Jeg har imidlertid måttet revidere min opfattelse efter at have set denne annonce:

Cirkus Mundeling giver Forestilling med sit store Selskab til Dyrskuet i Brædstrup.

Samtidig modtages til Slibning alle skærende Instrumenter, som behandles medmin bekendte Dygtighed.

Tiltalrigt Besøg indbydes.

Ærbødigst Mundeling, Direktørog Skærsliber.17

Under førsteverdenskrig rejste Cirkus Mundeling en deli Norge. Det var f. eks.

deroppe i 1916, og cirkus besøgte bl. a. Kristiania, Drammen, Stavanger og Bergen.18

Mens cirkusdirektør Erhardt Gustaf Mundeling varrejstudenlands, lagde den ældste søn, Erhard Gustav Mundeling (1892-1973)ud her i Danmark i 1916 med ettelt. Plakaterne og de trykte programmer lignedetil forveksling hovedforret­

ningens reklamemateriale, så publikum havde ingen chance for at skelne de to cirkus fra hinanden. På begges plakater og programmer stod trykt: E. G.

Mundeling, Direktørog Ejer.19

Juniordirektøren holdt sitteltover dåben i Frederikshavn den 12. april 1916.

Han kaldte forretningen for Den store Cirkus Mundeling.

Tagetpaa detret store Cirkusteltvar dekoreret somStjernehimmelen, ogpaa enafPlaneterne sadet Orkester der udsendte en Musik,somvi heldigvis sjeldent hører saa forfærdelig herpaa Jorden.20

De følgende årblev der skarp konkurrence mellemdeto forretninger. Man har ogsåpå fornemmelsen, atfaderenønskede at markere en tydeligafstand mellemsit og sønnens cirkusfor at undgåforveksling.Han sørgede f. eks.omhyggeligt for, at der påalt hans reklamematerialesidenhen komtil at stå:E. G. Mundeling, senior.

I virkeligheden fik forretningen navneforandringtil Cirkus Mundeling senior.21 Bortset fra 1916 og 1917 har det ikke været muligt at følge sønnens bestræbelser på at lave cirkus. Forklaringen er måske denne:

Som Financier og Kompagnon havde Mundeling jun. endaværende Uldjyde:

Jens Krøjgaard,der senerebleven hovedrig Trikotagefabrikant i Herning. Men det varikke ved Cirkus, han tjente sine Penge, thi Cirkus gik nedenom oghjem hver Gang, han kunde skaffe Penge til atstarte for.22

Jagten på personligpresseomtale lå cirkusdirektør ErhardtMundeling fjernt,

Den solidt siddende Erhardt Mundeling og den ydmygt stående fru Justine svarer ikke helt til den ægteskabelige og cirkusmæssige rollefordeling. I virkeligheden var Erhardt en svag mand. Det var Justine, der bag kulisserne stod for styret. NM.

63

men midt på sæsonen 1918 skete den sensation, der kvalificerede Cirkus Mundeling til at få besøg af B. T.’s særlige korrespondent:

Jeg fandtCirkus Mundeling iNibe - denne typiske danskeFjordkøbing, hvis Byraad i Foraaret nedsatte et Udvalg tilForebyggelse af at Høns og andet Smaakræ lavede Uorden paa det lille, toppede, græsbevoksede Torv foran Raadhuset. I Udkanten afdenne idylliske Smaakøbstadpaa en Eng havde gamle Mundeling rejst sit Telt.

Den gamle Zigøjner-Ætling er nu en velstaaende Mand; menhan har ogsaa haft forholdsvis let ved at skaffe sig et godt Personale. De fremmedklingende Navnepaa programmet dækker saa godt som alle over etMedlemaf Familien Mundeling. Dynastiets Overhoved har12 Børn, og de er Artister allesammen.

Iaar harFamilien faaet en sensationel Tilvækst. En virkelig Greve, oven i Købet en Bærer af et af de ældsteog fornemsteadelige Navne herhjemme, har brudt med alle gamle Slægtstraditioner og bevist, at det ikke blot er i Carl Muusmanns Romaner, at Grevesønner løber hjemmefra med et omrejsende Cirkus.

Under de første Programnumre træffer jeg GrevPeter Holstein, enhøj, slank, intelligent udseende ung Mandpaaomtrent 24 Aar.Jeg spørger ham, hvorledes det er gaaet til, athan erbleven Cirkusrytter.

Jegblev forelsket i min nuværendeKæreste, smiler den unge Greve. Jeg laa i Sandholmlejren som Infanterist, da Cirkus Mundeling gav Forestillinger i Birkerødfor godt et Aarstid siden. Jeg var i Cirkus en Aften og traf der Direktørens Datter, Frk. Antonia Mundeling, der er en fortrinligDressøse.Jeg haraltid interesseret mig megetfor Heste, ogi en Pausekom hun og jeg til at diskutereHippologi ude i Staldene. Og saavarededetikkesaalænge, førvivar forlovede.

Hvadsiger Deres Slægt til det ?

Ja, jeg har jo nok helemin Familiepaa Nakken, men det faar ikkehjælpe.

Frk. Mundeling, der er kommet hen til os, sermerelyst paa den Ting:

Detgaar nokaltsammen i Lave, naar Familien opdager, at dens Modstand ikkenytter noget. Og de er da begyndt atkorrespondereigen.

Det er bloten Fordom, der maa overvindes, bemærkede Greven.

Hvor har De lært at ride, spørgerjeg.

Jeg har været ved Landvæsenet lige siden jegtog Realeksamen fraKomtesse MoltkesSkoleog har, somsagt, altid interesseret mig levende forHeste. Nuhar jeg i Vinter trænet lidt oppe i Skovsgaard i Hanherred, hvor Cirkus har

Vinterkvarter.

Vi taler lidt videre om Grev Holsteins Slægtsforhold. Hans Fader er Regnskabschef i Frihavnen og tilhører en Sidelinie af Slægten

Holstein-Festligt gæstebud ved det grevelige bryllup i Løkken den 8. juli 1 91 8. Antonia (f. 1 899) og Peter Christian von Holstein (f. 1894) holdt som brave ægtefolk sammen gennem hele livet. De sidste år boede de i Store-Heddinge. NM.

Holsteinborg. Faderen er en Brodersøn af den tidligere Konseilspræsident, Grev Ludvig Holstein-Holsteinborg, og den nuværende Besidder af Grevskabet er Grandonkel til Cirkusrytteren.23

En ugestid senere kimede bryllupsklokken i Løkken:

Dagens Sensation i Gaar vardetgreveligeBryllupmed Direktør Mundelings Datter. Byen varflagsmykket, da Brudeparret ved 11-Tiden sammen med det store Cirkuspersonale begav sig til Kirken.

Den højtidelige Handling var meget smukog stemningsfuldogoverværedes af en Mængde Tilskuere, særlig Badegæster.

Om Aftenen var der i Cirkus Æresaftenforde nygifte. GrevHolsteinoghans Frue præsenterede sig iBryllupsgalla i et nydeligt Skoleridt for et begejstret Publikum. Der blev ødslet med Blomster som aldrig før i en Cirkus i Løkken.

Den unge Greve gjorde etnobeltog stilfærdigt Indtryk, og Brudenvar kvindelig bevægetover den smukke Hyldest.

65

Det nygifte ægtepar anskaffede sig som et kuriosum en stak brevpapir med Holsteins våben som centralt motiv. Papiret blev næppe benyttet i praksis. Mål: 16,3 cm x 12,2 cm. DFS.

Direktør Murideling viste sigSituationen voksen. Han indbød resolut alle Badegæsterne tilen munter Kalas med Svingom paaHotel Klitbakken til Kl. 3 Nat. Han fik fuldtHus her som i Cirkus.24

Men grevens navn stod kun på plakatenden ene sæson:

Og nu kommer Slutningenpaa Romanen om Greven og Cirkusryttersken.

Den endermeget borgerligt. Grev Peter Holsteinharikke haft detfornødneMod til at føre sit Eventyr udi dets Konsekvenser. Han harsagtCirkuslivetFarvel for bestandig og er vendt tilbage til Moder Jord.

I disse Dageer han sammenmed sin unge Hustru, der altsaa ogsaa forlader Manegen, draget ned tilLolland, hvor han harfaaet en Stilling som Forvalter paa en storHerregaard. Det grevelige Cirkuseventyrerendt. Familien Holstein

aander lettet op.25

1920 vovede Cirkus Mundeling sig til Københavns omegn:

Efter at have givet Forestillinger en Uges Tid i Charlottenlund, er Cirkus

Mundeling nu i Hellerup; ogalle Vegne, hvor dendygtige, lille Trup kommer frem, morer det Tilskuerne at sedens Artister udfolde denAlsidighed, som de rigtige Cirkusfolk havde i gamle Dage, og som aabenbart stadig forlanges i Provinsen. Hvis Storstadsartisterne, der i altforhøj Grad er blevet Specialister, vil forny sig, skulde de vende tilbage til denne Mangesidighed, lære sig forskellige Kunstarter, som de kunde før iTiden, og optræde med afvekslende

Numre. Det vilde lokke et nyt Publikum til Cirkus.26

1921 invaderede Erhardt Mundeling for første gang Århus, og han fik en strålende modtagelse af både presse og publikum.27 Set over en årrække gennemløber ethvert cirkusenudvikling, der kan tegnessomenkurvemedbakker og dale. CirkusMundeling var heltpå toppen i netop denperiode. 1923 skreven avis i Randers:

Cirkus Mundeling havdetil i Aftes averteret med stor flot Vandpantomime: Et Døgnved Genfersøen. 180.000 Liter Vand oversvømmerManegen i 5 Minutter.

Vi overværede ikke selv Forestillingen, men en Gæst giver os følgende Fremstilling af Aftenens Forløb:

1) Direktøren maatte giveen Undskyldning til Publikum, fordi Vandpan- tomime-Apparaterne nægtede at fungere, hvorved Aftenens Sensation gik i

Vasken.

2) Vandetstrømmede flere Steder ind underStolerækkerne,saa manmaatte foretageden gymnastiskeØvelse: Halv Benløftning og Knæbøjning i lidt forlang

Tid.

3) The 3 Christianos var bleven til 1.

4) De 12 Heste var ligeledes bleven til 1.

5) Rifkabylerne varforsvundne.

6) Springhesten Lilly varogsaa forsvunden. Den mangledeforrestenogsaa ved Premieren.

Publikum fandtmed Rette, atDirektionen lidt forkraftigt havde benyttetsig af Forbeholdet m. H. t. Forandringer i Programmet.28

Dervar nulagt optil skandale.Jeg gætterderforpå, atteltet har været fyldt til næste forestilling. Her blev punkt 1 og 2 rettet, da pantomimen blev gentaget:

Alt klappede, som det skulde, saaledes at Publikum overværede et ret storslaaet og afvekslende Manege-Skuespil. Ved Hjælp af en mægtig Pressen-ning omdannedes Manegentilen formelig Sø, ved hvis Bredder, der udfoldede sig et muntert Folkeliv, medens Søen gennemkrydsedes afRobaade, og en Flok Ænder plaskedesig i det klare »temperamentsfulde« Vand. Da sluttelig alle de

Optrædende gik i Ballen, var Publikum tilfreds og klappede kraftigt.29

67

De trykte cirkusprogrammer og plakater er et kildemateriale, der må tillægges en vis dokumenta­

tionsværdi. 1923 og 1925 havde Cirkus Mundeling denne pragtfulde stregtegning på forsiden af programmet. Så man kan vel gå ud fra. at i hvert fald teltet og udenværkerne må have set sådan ud.

Nogenlunde ! Jeg tvivler dog lidt på størrelsesforholdet mellem teltet kontra biler og publikum, men den slags unøjagtigheder hører naturligt med til erhvervet. CHS.

CirkusMundeling var idisse år kendtfor at annoncere, så det virkelig lød af noget:

Cirkus Mundeling:100 Personer, 30Heste. Skandinaviensstørste og mest komfortabelt indrettede Telt-Cirkus ankommer med Ekstratog paa 15 Jern­

banevognetil Odense og giverpaa Sortebrødre Torv Torsdag den 20. September 1923, Kl. 8: StorGalla-Parade-Premiere med 20Storstadsnumre.Det bedste og fineste Cirkusprogram, som endnu tilDato erset i Odense.30

Helhedsindtrykket afforretningen svarededog ikke til publikums forventning.

Teltet var hullet og laset. Det øvrige materiel forsømt og nedslidt.31 Erhardt Mundeling fik ikke gjort noget ved det, og1926 måtte han som 66-åriglægge op efter30 årsom cirkusdirektør.

En cirkusfamilie med 12 børn skyder ganske naturligt nogle sidegrene, når børnene bliver voksne. Hos Mundelingfamilien var vækstbetingelserne særlig gode i sidste halvdel af 1920’erne og ind i 1930’erne.

Det første sideskud var Cirkus Reinsch, der blev ledet af Erhardt Mundelings to svigersønner, direktøren Arthur Reinsch (1869-1948), der var gift med Elvire Mundeling (1886-1977), og forretningsfører Hans Peder Christiansen (1876-1959),der vargift med Rudolfine Mundeling (1888-1962).32 1914 befandt Arthur Reinsch og fru Elvire sig som artister i Sydafrika, og da Reinsch var tysk statsborger, blev de internerede til krigensluttede 1918.33 Da de kom tilbage til Danmark, blev de engagerede hos Erhardt Mundeling, og da han lagde op, begyndtede som sagt for sigselv med Cirkus Reinsch.I august 1926 slog de teltet op på Peter Bangsvej i København. En forundret anmelder skrev:

For et Hovedstadspublikum ser detunderligt ud, at Artisterneoptræderi deres almindeligeKlæder, som om de vargaaet ligefra Gaden ind i Manegen. Vi foretrækker lidt merebrogedekostumer, der kan sætte Kulørpaa Forestillingen,

men det er naturligvisen Smagssag. Tilskuerne synes at være megettilfredse, og det skyldes maaske isærden Stemning, derbliver i et Telt, hvorder lettere kommer den rigtigeDuftaf Stald og Savsmuld end i et større Cirkusrum.34

Sæsonen1927 gik også godt,ogCirkusReinschlagdeudigen1928. Sidst iapril komdettil Randers, hvor det fik en fin anmeldelseholdt ien causerende stil, der sigtede på noget meget centralt for cirkusfamilien: Mundelingpigerne. De havde ord for atvære dygtige artister, specielt hvad angik ridning. En del af familien boede i Bjerringbro, så derforkaldtésdeaf det særligt interesserede publikum for deBjerringbro kosakker.35

Det omtalte afsnit citeres her:

Alene som et afdeubedragelige Sommervarsler, noget i Smagmedde første Rejer, de første Bøgegrene, de førstedanskeTomater, er derenganske særlig Atmosfære over Aaretsførste Cirkus. Maaske har det ogsaa lidt at gøre med gamle Minder ogKlokkeklang og alt detder, naarvi en lun Foraarsaften fylkes tæt om hektiskarbejdende Akrobater og skønne Linedanserinder, der stædigt holder fast ved det Ideal af Kvindeskønhed, som vore Fædre tilkastedeRoser i Halvfemserne. Den drengeslanke Type har endnu ikkeerobret Cirkus1 Ringe, Trapez 'er og Staaltraadsliner, og der er stadig mere van Dyck, end der er Josephine Bakerover denkvindelige Artist, sombærer et Par mandlige Kolleger paasine Skuldre.36

Tilbage til det mere alvorlige: Sidst i tyverne var landet ude ienøkonomiskkrise medstor arbejdsløshed osv.,så vilkårene for at drive cirkus varikke særliggode.

Folk havde ingen penge. En avis skrev i 1928:

69

Cirkus Reinsch lagde ud med et splinternyt 2-mastet telt, syet hos Chas. Mortensen i Randers. Her er det prøveopstillet af sejlmagerfirmaet inden afleveringen. Foto: Preben Hansen, Panders. Kay Pønnest Mortensen, Panders.

Cirkus Reinsch stod da allerede førsti Maj foran sit Sammenbrud, da det mirakuløse skete, at en Cirkusagent fra Berlin kom rejsende til Viborg og engagerede hele Selskabet til en 2 Aars Tourné i Argentina. Det var enFlok gladeArtister, der en Morgen i Maj sattesig i Hamborgtogetmed Buenos Aires somMaal.37

Næste skud på Mundelingstammen var Cirkus Caravani, der kuneksisterede i sæsonen 1927. En af sønnerne: Barnum Bailey Mundeling (1901-62) og en svigersøn,dompteur C. Bjarns,hvisborgerligenavn varKristian Olsen (f. 1894), gift med Betty Mundeling (1895-1956), varmed i ledelsen.38

Cirkus Caravani drønede gennemlandetmed etstort reklameapparat. I Odense gik det allerede den 20. april i krig med et derværende Cirkus Alexander Leonhardt ved hjælp af plakater og uddeling af cirkusaviser, selvom det først skulle komme den 5. maj.

Cirkus Alexander Leonhardtsvarede igen med bl.a. at annoncere:

Det bemærkes,atden store Cirkus Caravani, rigtigt erNavnet Mundeling, der nu reklamerer, kun er halvt saastor som Cirkus AlexanderLeonhardt. Kun Bluff-Reklame fra Cirkus Caravanis Side.39

Har man blot i en enkelt sæson haft indblik i de farende folks verden og tilmed giftet sig med en rejsende, lærer man at gribe chancen, når den viser sig. Det er forklaring på. at Christian von Holstein i en periode havde det liberale erhverv at vise film i skoler og forsamlingshuse på Sjæl land. Automobil­

modellen. Ford T touring. formentlig årgang 1 924. fortæller, at tidspunktet må have været fra engang midt i tyverne. NM.

Den 2. maj kunne publikum læse følgende bulletin i avisen:

Cirkus Caravani kommer til Odense og giver Premiereforestilling paa Sortebrødretorv d. 5. Kl. 8. Det største Cirkus ogMenageri, Odense har set!120 Personer og 51 Dyr, Heste, Rovdyr m.m. 4 store Teltanlæg. Hver Aften Kl. 7 gratis Optræden udenfor Cirkusteltet m. Koncert.

Menageriet kan beses hver Dagfra Kl. 10 Fm. til Kl. 1. Eftm.

NB. Hestekød købes tilRovdyrene til Dagens Pris.

Se Plakaterne i By ogpaa Landet.40

Som avisens tak for en del fede annoncerkom den 3. maj en pæn foromtale, hvorfra citeres:

Caravani skalvære et megetstort Foretagende, der er skabt vedSammen­ smeltning af nogletidligere eksisterende mindre Cirkus. Teltet rummer 3500 Tilskuere, og der medfølger et stort og righoldigt Menageri, hvortil der er særskilt Adgangfor Publikum om Formiddagen.

71

Mundelingdøtrene blev dygtige ryttere. Her ses til venstre Viola (f. 1 897), siden gift med 1) Adolf Guttenberg og 2) Eugén Berg (Lbwe).Til højre søster Betty (f. 1895), siden gift med Kristian Olsen (Bjarns). Foto: C. K.

Olesen, Bramminge. NM.

Dethar knebetnoget med at skaffe denstore Cirkus Pladspaa denforholdsvis indskrænkede Plads paa Sortebrødretorv, men det er ved Velviljefra Politiets Side lykkedes alligevel.41

Dagen efter premieren, den 6. maj, kom anmeldelsen, der vel nærmest må betegnes som et antiklimaks på det store reklamebrøl.

Det har jo tidligere vist sig, aten altfor paagaaendeForhaandsreklame til den sidste Ende kan komme til at virke stik imod sin Hensigt. Man sætter uvilkaarligt Forventningerne adskilligeGraderi Vejret-og Faldetersaa meget dybere bagefter, naar man oplever Virkeligheden.

Antonia Mundeling (f. 1 899), siden gift med Peter von Hol­

stein. NM:

Det erikke vor Hensigt atstemple Cirkus Caravanisom en daarligCirkus, tværtimod, men det skal med det sammesiges, at noget ovenudusædvanligt er det ikke, manbliver præsenteret for paa Sortebrødretorv i disse Dage- apropos Torvet!

Det viste sig da heldigvis at kunne rumme ikke aleneCirkus Caravani, men ogsaa betydeligt mere. Hverken i Størrelse eller i Præstationer adskiller Caravani sigfra mere almindelige,godeCirkus, af Gennemsnitsstørrelsen, som vi bliver præsenteret for.

Programmet var pænt. Der var ikke særlig mangeHeste, men de, der var,

73

gjorde deresSager smukt. Et lille Abecirkus vakte stormende Bifald,hvilket var fortjent, thi Dyrene var virkelig ualmindelige, og det gælder ogsaa om nogle

dresserede Geder, Hunde osv., hvisKunster var forbløffende.

Et Par Ægdansere var dygtigere end Gennemsnittet og varAftenens bedste Numer, selv om ogsaa de olympiske Lege, Eugene Bergere-Truppensgymna­ stiskePræstationer, hører til deNumre, man husker.42

Undertiden kan selvkendere blandtpublikum komme i tvivl om, hvorvidt et uheld virkelig eretuheldeller deteriscenesat. Så hårfin er grænsen. Om følgende episodevartilrettelagt,ellerom der ivirkeligheden var taleomet hændeligt uheld,

Undertiden kan selvkendere blandtpublikum komme i tvivl om, hvorvidt et uheld virkelig eretuheldeller deteriscenesat. Så hårfin er grænsen. Om følgende episodevartilrettelagt,ellerom der ivirkeligheden var taleomet hændeligt uheld,