• Ingen resultater fundet

Seksuel orientering

In document Menneskeret i Danmark Status 2007 (Sider 155-161)

Titel: Forslag til lov om ændring af lov om kunstig befrugtning i forbin-delse med lægelig behandling, diagnostik og forskning m.v. (Adgang til kunstig befrugtning og opsætning af nedfrosne æg på offentlige syge-huse forbeholdes kvinder, der er gift eller lever sammen med en mand i et ægteskabslignende forhold).

Baggrund: Forslaget indebærer, at kunstig befrugtning og opsætning af nedfrosne æg på offentlige sygehuse kun kan tilbydes kvinder, der er gift eller lever sammen med en mand i et ægteskabslignende forhold.

Referencer:

L 113, skriftlig fremsættelse 9. januar 2007: Tillæg A 3975

Forslag til lov om ændring af lov om kunstig befrugtning i forbindelse med lægelig behand-ling, diagnostik og forskning m.v. (Adgang til kunstig befrugtning og opsætning af ned-frosne æg på offentlige sygehuse forbeholdes kvinder, der er gift eller lever sammen med en mand i et ægteskabslignende forhold).

Afstemningsresultat: Lovforslaget blev forkastet idet 71 stemte for og 90 imod Instituttet har ikke afgivet høringssvar

Færøerne

Et flertal i det færøske Lagtinget har vedtaget at kriminalisere trusler og forhånende eller nedværdigende ytringer mod homoseksuelle. Det skete ved afstemning i det færøske Lagtinget med 17 stemmer for og 13 imod.

Kilde: http://politiken.dk/indland/article212092.ece 13. december 2006

F o r b u d m o d d is k r im in a ti o n

2. Domme fra danske domstole

Der er ikke i perioden offentliggjort domme vedrørende forbud mod di-skrimination på baggrund seksuel orientering.

3. Udtalelser fra Folketinget Ombudsmand

Der er ikke i perioden offentliggjort udtalelser vedrørende forbud mod di-skrimination på baggrund af seksuel orientering.

4. Domme fra den Europæiske Menneskerettighedsdomstol

Der er ikke i perioden offentliggjort domme vedrørende forbud mod di-skrimination på baggrund seksuel orientering med Danmark som sags-part.

5. Udtalelser og konkrete sager fra komiteerne Relevante komitéer:

Forbud mod diskrimination på baggrund af seksuel orientering er ikke in-deholdt i FN-konventionerne. FN komitéerne har derfor ikke kompetence til at behandle sager om krænkelse af denne rettighed.

6. Regeringsinitiativer

Der er ikke i perioden fremsat regeringsinitiativer vedrørende forbud mod diskrimination på grund af seksuel orientering.

7. Andet

Lov der beskytter homoseksuelle vedtages på færøerne

Et flertal i det færøske Lagtinget har sagt ja til at gøre det ulovligt at true, håne eller nedværdige homoseksuelle.

Efter lang tids debat er et omstridt forslag om at kriminalisere diskrimina-tion af homoseksuelle nu vedtaget.

Det skete ved afstemning i det færøske Lagtinget med 17 stemmer for og 13 imod.

»En hel del færinger har i årtier gået rundt og troet, at menneskerettigheder står i modstrid til kristendommen. Med denne afstemning er det første gang i Færøernes historie, at der bliver sendt så klart et signal om, at vi øn-sker et tolerant samfund, siger Finnur Helmsdal fra det republikanske parti, en af initiativtagerne til lovforslaget, til Politiken.dk.

F o r b u d m o d d is k r im in a ti o n

Forslaget var kun til anden behandling ud af tre, men med denne godken-delse vil den tredje og sidste behandling have karakter af en formalitet. Fin-nur Helmsdal tror da også på et ja ved den endelige behandling, der finder sted om et par dage.

Færøerne er det sidste sted i Nordeuropa, hvor homoseksuelle ikke er be-skyttet mod chikane ved lov.

Kilde: Ovenstående er et uddrag af Politikens artikel af 13. december 2006. Hele artiklen kan læses på: http://politiken.dk/indland/article212092.ece

6) RELIGION OG TRO 1. Lovforslag

Der er ikke i perioden blevet fremsat lovforslag vedrørende forbud mod di-skrimination på baggrund af religion og tro.

2. Domme fra danske domstole Højesteret:

Højesteret Sag 165/2006 - dom af 5. november 2007. A mod Kirkeministe-riet

Den danske fødselsregistrering og statstilskuddet til folkekirken krænkede ikke reglerne i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Se kapit-let: Retten til at tænke frit, religionsfrihed og samvittighedsfrihed.

Østre Landsret:

Østre Landsrets dom af 28. februar 2007 Fængsel i 60 dage

Overtrædelse af straffelovens § 266 b, stk. 2, jf. stk. 1, ved offentligt med fortsæt til udbredelse i en videre kreds via internettet at have udsendt en løbeseddel fra en religiøs forenings hjemmeside. Løbesedlen indeholdt bl.a. følgende udtalelser: ”Muslimerne, især i Jordan, er pålagt at nedslå denne alliance mellem regenterne og jøderne, men ved at bekæmpe og dræbe dem… Der er ingen fred mellem os og de jøder, der voldeligt besæt-ter vores jord, men snarere kamp og drab indtil vi renser vores jord fra de-res urenhed; Allah (swt) siger: ” Og dræb dem, hvorend I finder dem og driv dem ud fra det sted, de fordrev jer.” Såvel byretten som landsretten fandt, at løbesedlen indeholdt en opfordring til kamp mod og drab på per-soner med jødisk baggrund, og at denne opfordring indebar en sådan trus-sel, at straffelovens § 266 b, stk. 1, var overtrådt. Henset til, at løbesedlen

F o r b u d m o d d is k r im in a ti o n

var gjort tilgængelig på internettet og fremtrådte som udsendt af en orga-nisation, var der endvidere tale om propagandavirksomhed, hvorfor for-holdet tillige fandtes omfattet af straffelovens § 266 b, stk. 2. Den dømte var tidligere straffet ved Østre Landsrets dom af 14. marts 2003 (dom 2.2.3.) for et tilsvarende forhold af overtrædelse af straffelovens § 266 b.

Kilde: Rigsadvokatens Oversigt over domspraksis i sager om overtrædelse af straffelovens § 266 b (opdateret 3.10.2007). Hele redegørelsen kan ses på:

http://www.rigsadvokaten.dk/media/Praksis-266b.pdf

Østre Landsrets dom af 26. juni 2007 Fængsel i 1 år.

Overtrædelse af straffelovens § 266 b, stk. 1, ved med forsæt til udbredelse til en videre kreds at have fremsat udtalelser, ved hvilken en gruppe af per-soner trues, forhånes eller nedværdiges på grund af race, hudfarve, natio-nal eller etnisk oprindelse eller tro, idet tiltalte, der var kandidat for partiet

”Frit Danmark”, til en journalist ved Fyns Stiftstidende til brug for en arti-kel om partiet, der blev offentliggjort i avisen, udtalte: ”Når vi taler om fremmede, så er det jo især muslimer, vi taler om. Hvis vi for eksempel ser på Vollsmose, så er det jo især muslimerne, der laver vold, kriminalitet og begår voldtægt”. Endvidere dømt for overtrædelse af straffelovens § 245, stk. 1, jf. § 247, stk. 1, og § 119 stk. 1 og stk. 3. Byretten frifandt tiltalte for overtrædelse af straffelovens § 266 b, stk. 1, idet det ikke fandtes bevist, at tiltalte havde udtalt sig i de citerede generelle vendinger. Landsretten fandt under hensyn til tiltaltes forklaring for landsretten sammenholdt med jour-nalistens forklaring tiltalte skyldig i overtrædelse af straffelovens § 266 b, stk. 1.

Kilde: Rigsadvokatens Oversigt over domspraksis i sager om overtrædelse af straffelovens § 266 b (opdateret 3.10.2007). Hele redegørelsen kan ses på:

http://www.rigsadvokaten.dk/media/Praksis-266b.pdf

Byretterne:

Retten i Hillerøds dom af 6. december 2006 10 dagbøder á 500 kr.

Overtrædelse af straffelovens § 266 b, stk. 1, jf. medieansvarslovens § 10, stk. 1, ved offentligt med forsæt til udbredelse i en videre kreds at have ind-rykket et læserbrev i en lokal amtsavis. Under overskriften ”Integration el-ler internering?” indeholdt læserbrevet bl.a. følgende: ”Fjendens eneste fællesnævner er deres trosretning – islam. Det er derfor påfaldende liberalt af myndighederne (…), at have løstgående muslimer alle vegne”, ”Skal vi vælge mellem at få vore kære blæst til himmels eller at isolere og

uskade-F o r b u d m o d d is k r im in a ti o n

liggøre en flok muslimer, kommer statsministeren til at interessere sig for andet end at få indvandrere i arbejde”, og ”Til gengæld er det åbenbart ikke politisk korrekt at nævne noget så banalt som danskernes menneskerettig-heder – eksempelvis vores ret til at kunne leve og bo trygt her i landet. Det kan vi ikke, så længe potentielle masse-mordere kan komme og gå som de lyster.” Retten fandt, at læserbrevet indeholdt en så grov og forhånende nedværdigelse af den personkreds, der bekender sig til islam, at straffelo-vens § 266 b, stk. 1, jf. medieansvarslostraffelo-vens § 10, stk. 1, var overtrådt.

Kilde: Rigsadvokatens Oversigt over domspraksis i sager om overtrædelse af straffelovens § 266 b (opdateret 3.10.2007). Hele redegørelsen kan ses på:

http://www.rigsadvokaten.dk/media/Praksis-266b.pdf

Retten i Randers dom af 8. maj 2007 10 dages fængsel betinget.

Overtrædelse af straffelovens § 266 b, stk. 1, ved offentligt at have fremsat forhånende og ned-værdigende ytringer om muslimer, idet tiltalte på en entredør til en lejlighed med et klistermærke fra DNSB med hagekors havde ophængt en nedværdigende tegning vedrørende Islam. Endvidere dømt for overtrædelse af straffelovens § 266 ved at have fremsat trusler over for beboeren i den pågældende lejlighed. Byretten fandt, at hagekor-set, tegningen og henvisningen til islam samlet set udgjorde en forhånende og nedværdigende ytring mod muslimer. Under hensyn til, at det be-skrevne var opsat på hoveddøren til den forurettedes lejlighed, således at det kunne ses af de, som færdedes i opgangen, forelå der en offentlig frem-sættelse.

U.2007.1471Ø

Om udtrykket »overfalder« i straffelovens § 119, stk. 1. 60 dages fængsel for i gentagelsestilfælde at overtræde straffelovens § 266 b, stk. 2, jf. stk. 1.

36-årig T, der tidligere var idømt en betinget dom for overtrædelse af straf-felovens 266 b, stk. 2, jf. stk. 1, til dels jf. § 23, blev tiltalt for overtrædelse af straffelovens § 119, stk. 1, ved fra arabisk at have oversat, kopieret og vide-regivet en løbeseddel, hvori muslimer blev opfordret til at udslette »jeres regenter«, hvilket ansås for trusler om vold mod de danske regeringsmed-lemmer. På baggrund af forarbejderne til straffelovens § 119 om forståelsen af udtrykket »overfalder«, og da løbesedlens budskab alene var formidlet ved uddeling til personer ved moskeer i København, fandt 5 voterende, at forholdet ikke kunne henføres under bestemmelsen. T blev endvidere til-talt for overtrædelse af straffelovens § 266 b, stk. 2, jf. stk. 1, jf. til dels § 23, ved at have deltaget i udbredelsen af en løbeseddel med opfordring til at

F o r b u d m o d d is k r im in a ti o n

»udrydde den jødiske entitet«, men frifandtes herfor, idet der ikke kunne ses bort fra, at udtrykket sigtede til staten Israel og ikke personer med jødisk baggrund, samt at T antog, at de personer, som løbesedlen hen-vendte sig til, var klar over dette (dissens). T fandtes skyldig i overtrædelse af straffelovens § 266 b, stk. 2, jf. stk. 1, jf. til dels § 23, ved på foreningen Hizb-ut-Tahrirs hjemmeside på internettet at have opfordret muslimer til at bekæmpe og dræbe personer med jødisk baggrund, og idømtes ubetinget fængsel i 60 dage (dissens).

Kilde: Rigsadvokatens Oversigt over domspraksis i sager om overtrædelse af straffelovens § 266 b (opdateret 3.10.2007). Hele redegørelsen kan ses på:

http://www.rigsadvokaten.dk/media/Praksis-266b.pdf

3. Udtalelser fra Folketinget Ombudsmand og Borgerrådgiveren Borgerrådgiverens sag 2006-1182-503

Borgerrådgiveren i Københavns kommune fandt ikke fuldt ud tilstrække-ligt grundlag for at konstatere, om en kvinde havde været udsat for usaglig forskelsbehandling (diskrimination) i en situation, hvor en medarbejder i et undervisningscenter havde afvist at tale med kvinden, angiveligt fordi kvinden var tilsløret (burka). Borgerrådgiveren udtalte kritik af, at kvinden ikke var blevet henvist til at rette henvendelse til rette myndighed for nær-mere rådgivning og vejledning.

Se Borgerrådgiverens beretning 2006 er tilgængelig på :

http://www.netpublikationer.dk/kk/7891/pdf/KBH_Borgerraadgiveren_2006.pdf

4. Domme fra den Europæiske Menneskerettighedsdomstol

Der er ikke i perioden offentliggjort domme vedrørende forbud mod di-skrimination på baggrund af religion og tro.

5. Udtalelser og konkrete sager fra komiteerne Relevante komitéer:

FN’s Menneskerettighedskomité

OSCE formandskabets personlige repræsentant for bekæmpelse af intole-rance og diskrimination af muslimer

F o r b u d m o d d is k r im in a ti o n

Udtalelser:

Rapport fra OSCE formandskabets personlige repræsentant for bekæm-pelse af intolerance og diskrimination af muslimer14

I den del af rapporten med opsummering af konklusioner, områder der vækker bekymring og anbefalinger, påpeger Ambassadør Omür Orhun vedrørende Indfødsretsloven, Integrationsloven og Udlændingeloven:

Disse love er for nylig blevet ændret yderligere på en måde, der uproporti-onalt indskrænker muligheden for, at medlemmer af minoritetsgrupper opnår dansk statsborgerskab, får ægtefælle- og familiesammenføring og opnår social beskyttelse på samme niveau som resten af ”det danske” sam-fund. Repræsentanten påpegede i relation til karikatur-krisen, at Muham-med tegningerne, som blev offentliggjort i Jyllandsposten, var en unødven-dig provokation. Ytringsfriheden var ikke truet og tegningerne var stø-dende for muslimer i Danmark og i andre lande. OSCE ambassadøren har undersøgt forholdene for muslimer i Danmark indenfor fire områder: 1) Debat mellem politikere og i medierne, 2) lovgivning indenfor udlændinge og immigrationsområdet, for eksempel familiesammenføring, 3) sociale forhold som for eksempel beboelse, uddannelse og arbejde og 4) religions-frihed.

Regeringen svarede på kritikken i et bilag til rapporten.

Konkrete sager:

Der har ikke i perioden været en evaluering af Danmark fra komitéen.

6. Regeringsinitiativer

Der er ikke i perioden iværksat regeringsinitiativer vedrørende forbud mod diskrimination på grund af religion og tro.

7) PERSONER MED FUNKTIONSNEDSÆTTELSE

In document Menneskeret i Danmark Status 2007 (Sider 155-161)