• Ingen resultater fundet

131 En nedtagningsfase forventes ikke at ville medføre væsentlige påvirkninger af det udpegede kul-turmiljøområde i Lynge Grusgrav, herunder den rekreative anvendelser heraf, da arbejdet vil være midlertidigt og forløbe over en kortere periode.

Hvis nedtagningen sker som følge af en realisering af formålet med den udlagte transportkorridor vil der i stedet blive etableret et større vejanlæg. Påvirkningerne fra et sådant vejanlæg vil skulle belyses nærmere når der foreligger konkrete oplysninger om anlæggets placering og udformning m.m.

6.10.7 0-alternativet

Der er ikke knyttet særlige kulturhistoriske interesser til projektområdet, og 0-alternativet vurde-res ikke at have konsekvenser, der adskiller sig fra projektets.

Projektområdet vil, i overensstemmelse med det nugældende plangrundlag, kunne tages i anven-delse til rekreative formål (evt. til støjende friluftsanlæg) indtil det måtte blive taget i anvenanven-delse til transportkorridorformål.

6.10.8 Kumulative forhold

Der er ikke kendskab til andre planer og projekter, som i samspil med projektets miljøpåvirkninger vil betyde, at påvirkningerne forstærkes i forhold til de kulturhistoriske interesser i området.

132 Lynge Grusgrav er i kommuneplanen 2021 udpeget som en del af de regionale friluftsområder un-der den ydre grønne kile i Fingerplanen og jævnfør kommuneplanens retningslinje 3.3.14 skal Na-tur- og friluftsområdet i Lynge Grusgrav realiseres i overensstemmelse med den gældende lokal-plan. Projektområdet er dog, som beskrevet i afsnit 5.2.1 udtaget af den grønne kile i forbindelse med den seneste revision af Fingerplanen. Projektområdet er i kommuneplanen tillige omfattet af retningslinjerne for affaldsbehandlingsanlæg, jf. afsnit 5.2.

Af Kommuneplan 2017 fremgår, at der i forarbejdet til Kommuneplan 2009 blandt andet blev kortlagt værdifulde friluftsområder og potentielle værdifulde friluftsområder100.

I den forbindelse blev Lynge Grusgrav udpeget som et potentielt værdifuldt friluftsområde, og det blev anbefalet, at arbejde videre med at forbedre og udbygge bl.a. dette område, som beskrevet i en særskilt redegørelse herom fra december 2008, der indeholder en samlet redegørelse for om-rådets overgang fra råstofområde til fritids- og naturområde101.

Redegørelsen blev udarbejdet af en arbejdsgruppe under en kommission bestående af repræsen-tanter for Allerød Kommune og FSG (Farum Sten & Grus), som udover at have råstofindvindings-aktiviteter m.v. også drev FSG Miljøcenter i det nuværende projektområde. I redegørelsen opstil-lede arbejdsgruppen bl.a. på baggrund af ideer fra et borgermøde en fordeling af potentielle akti-viteter i tre delområder.

Delområde 1: Kærhøjgård, Julemosegård, bjergene og den største sø, hvor forslaget til aktiviteter omfattede stier, borde/bænke, udsigtspkt., ridespor, motionsrute, naturområde med afgræsning, fugleområde, evt. vandski, cykelcross/mountainbike, ski- og kælkebakke, hundelegeplads, be-plantning, undervisning, spejder.

Delområde 2: Øvrige søer og fyldpladsen for ren jord, hvor forslaget til aktiviteter omfatter:

Borde/bænke med bålplads, primitiv overnatning, kano, kajak, bålplads, tømmerflåde, evt. fri-luftsscene, landart, halfpipes mv.

Delområde 3: Heri indgik det daværende FSG Miljøcenter (det aktuelle projektområde), hvor en fortsættelse med erhvervsaktiviteter blev foreslået under forudsætning af mulighed for medde-lelse af de nødvendige tilladelser hertil.

I perioden efter 2009 er der bl.a. etableret grusstier og trampestier i området. I den vestlige del af området er som en del af ”Kløverstierne” bl.a. anlagt en skiltet 2,5 km lang rute (”Lynge Natur-område”) med fokus på naturen omkring Lynge og historien omkring den102. På turen grusgrav kan bl.a. opleves udsigten fra ”Tippen, der er én af Lynge Grusgravs ”bjerge” og beliggende i 64,5 meters højde.

Umiddelbart vest for projektområdet er der fra Stensøvej adgang til en stejl grussti op til punktet kaldet ”Bjerget”, hvorfra der er udsigt over bl.a. søerne og hvorfra det er muligt at vandre videre i

133 området.

Den videre udvikling af området som natur- og friluftsområde er bl.a. relateret til efterbehandlin-gen af de tidligere råstofindvindingsområder. Region Hovedstaden har i 2017 truffet afgørelse om en revideret efterbehandlingsplan, der træder i stedet for tre tidligere gældende planer103. Af af-gørelsen fremgår, at regionen anser efterbehandlingen pr. juli 2017 som næsten færdig.

6.11.3 Vurdering af påvirkninger i anlægsfasen

Anlægsfasen forventes ikke at ville medføre væsentlige påvirkninger af friluftsområderne i Lynge Grusgrav, herunder den rekreative anvendelse heraf, da arbejdet vil have et begrænset omfang og forløbe over en relativ kort periode.

Anlægsfasen vurderes heller ikke at resultere i en væsentlig påvirkning af andre friluftsinteresser.

6.11.4 Vurdering af påvirkninger i driftsfasen

Projektet indebærer ikke etablering af nye betydende bygninger eller anlæg, men er begrænset til terrænnære anlæg og tekniske anlæg, samt forhøjelse af jordvolden mod nord og vest.

Projektet indebærer, at området ikke længere kan have status som friluftsområde, og der vil ikke længere være muligheder for at realisere aktiviteter hertil inden for projektområdet. Der vil imid-lertid ikke ske ændringer i forhold til den nuværende faktiske anvendelse af projektområdet.

Driften af de fremtidige aktiviteter i projektområdet vil være forbundet med tung trafik og kan frembringe støj, støv og lugt. Der er foretaget vurderinger af disse påvirkninger i omgivelserne i afsnit 6.2, 6.3 og 6.6. Med baggrund heri vurderes driften af de fremtidige aktiviteter i projektom-rådet ikke at ville medføre gener for friluftsaktiviteter i de omkringliggende dele af Lynge Grusgrav eller at begrænse mulighederne for en fortsat udvikling af disse som natur- og friluftsområde.

Driftsfasen vurderes heller ikke at resultere i en væsentlig påvirkning af andre friluftsinteresser.

6.11.5 Afværgetiltag

I afsnit 6.3 og 6.6 er der redegjort for afværgeforanstaltninger overfor støjpåvirkning af rekreative aktiviteter fra driften og for afværgetiltag i tilfælde af støvspredning i forbindelse med jordarbej-der unjordarbej-der forhøjelse af jordvolden omkring virksomheden. Det vurjordarbej-deres, at jordarbej-der hverken i anlægs-fasen eller driftsanlægs-fasen vil være behov for at iværksætte yderligere specifikke afværgeforanstaltnin-ger overfor påvirkninafværgeforanstaltnin-ger af friluftsinteresser.

6.11.6 Nedtagningsfase

De eksisterende bygninger/anlæg i projektområdet har et relativt begrænset omfang og det er i planlægningsmæssig sammenhæng gjort betinget for fortsat drift, at der alene må etableres nye bygninger/anlæg, der er begrundet i miljøkrav.

134 En nedtagningsfase forventes ikke at ville medføre væsentlige påvirkninger af det udpegede fri-luftsområde i Lynge Grusgrav, herunder den rekreative anvendelser heraf, da arbejdet vil være midlertidigt og forløbe over en relativ kort periode.

Hvis nedtagningen sker som følge af en realisering af formålet med den udlagte transportkorridor, vil der i stedet blive etableret et større vejanlæg. Påvirkningerne fra et sådant vejanlæg vil skulle belyses nærmere når der foreligger konkrete oplysninger om anlæggets placering og udformning m.m.

6.11.7 0-alternativet

0-alternativet indebærer, at projektområdet i overensstemmelse med det nugældende plan-grundlag, vil kunne tages i anvendelse til friluftsformål indtil området måtte blive taget i anven-delse til transportkorridorformål.

6.11.8 Kumulative forhold

I afsnit 6.3.8 er der foretaget en vurdering af projektets støjmæssige betydning i kumulation med støjbidrag fra virksomheder i kommuneplanområde LU.E.02, Vassingerød Syd.

Der er ikke kendskab til andre planer og projekter, som i samspil med projektets miljøpåvirkninger vil betyde, at påvirkningerne forstærkes i forhold til friluftsinteresser i området.