• Ingen resultater fundet

Afsnittet beskriver potentielle påvirkninger af kulturhistoriske interesser i såvel projektområdet som dets nærmeste omgivelser ved en realisering af projektet.

6.10.1 Metode

De eksisterende forhold og projektets miljøpåvirkninger er beskrevet på baggrund af:

 Oplysninger tilgængelige på Danmarks Miljøportal

 Allerød Kommuneplan 2021

 Slots- og Kulturstyrelsens databaser

Det vurderes, at grundlaget for at vurdere projektets påvirkninger af de kulturhistoriske interesser er godt.

6.10.2 Eksisterende forhold

Kulturhistoriske interesser - nationale interesser

128 Slots- og Kulturstyrelsen forestår bl.a. registrering og kortlægning af fund og fortidsminder, kultur-arvsarealer, beskyttede sten- og jorddiger, samt fredede og bevaringsværdige bygninger.

Styrelsens registreringer af interesseforhold i og omkring projektområdet fremgår af figur 19.

Figur 6-15. Registrerede fund og fortidsminder (Danmarks Miljøportal)

Som det fremgår af ovenstående kortlægning er der ingen registrerede interesseforhold inden for projektområdet eller i umiddelbar tilknytning til dette. De nærmeste fortidsminder er to ikke-fre-dede fortidsminder ca. 150 m sydøst og ca. 200 m sydvest for projektområdet, som vedrører en affaldsgrube fra oldtiden ved Nøglegårdsvej og et oldtidsvrag ved Barresø Mose. Nærmeste be-skyttede kulturarv er sten- og jorddiger ca. 600 m syd for området. Nærmeste kulturarvsareal er Farum Lillevang ca. 1,3 km sydøst for projektområdet, hvor der er registreret 11 gravhøje, bo-pladsspor fra ældre bronzealder samt urnebrandgruber fra ældre jernalder.

Kulturhistoriske interesser - Kommuneplanen

Ud over de nationale kulturhistoriske interesser er der i kommuneplanen beskrevet en række kul-turhistoriske forhold, som der ønskes taget hensyn til.

Bebyggelser og anlæg

Udpegningen af bebyggelser og anlæg, som enten er kulturhistoriske eller værdifulde kulturmil-jøer, er baseret på en kortlægning af kulturhistoriske bebyggelser og bevaringsværdige landsbyer i Allerød Kommune97, samt udpegninger af landsbyer i Regionplan 200598.

129 Kortlægningen af bebyggelser og landsbyer blev udført af Allerød Kommune som en del af en større kortlægning over kulturhistoriske bevaringsværdier og værdifulde kulturmiljøer i 2008- 2009.

Med henblik på at sikre de bevaringsværdige landsbyer og de kulturhistoriske bebyggelser samt bevaringsværdige linjeformede anlæg som tipvognsspor, stier, sten- og jorddiger, alléer og stjer-neudskiftninger, er der i kommuneplanen optaget bestemmelser til beskyttelse af bebyggelser og anlæg i forbindelse med lokalplanlægning.

Nærmeste udpegede område er Nymølle Landsby, som ligger ca. 375 m syd for projektområdet.

Kulturmiljøer

Der er i kommuneplanen udpeget en række værdifulde kulturmiljøer med det formål at beskytte og bevare de væsentligste kulturhistoriske spor i landskabet fra hele menneskets udviklingshisto-rie. Udpegningerne skal sikre, at for eksempel ny bebyggelse, byudvikling, anlægsarbejder, skovtil-plantninger og naturgenopretning og forvaltning af landskabet i øvrigt sker i respekt for de kultur-historiske beskyttelsesinteresser. Kommuneplanens retningslinjer for beskyttelse heraf har til hensigt at sikre historien om samfundets udvikling, som den opleves i de bebyggede områder og i kulturlandskabet.

En større del af Lynge Grusgrav-området er udpeget som kulturmiljøområde. Området omfatter bl.a. de tre større søer vest for Stensøvej. Inden for de udpegede kulturmiljøer skal bevaringsinte-resserne så vidt muligt tilgodeses.

Bevaringsværdige bygninger

I kommuneplanen betragtes bevaringsværdige bygninger og landsbymiljøer som noget af den mest fremherskende kulturarv i Allerød Kommune. På den baggrund er der i kommuneplanen op-stillet en oversigt over de lokalplaner, hvor der er udpeget bevaringsværdige bygninger, som skal tilgodeses i forbindelse med blandt andet byggesagsbehandlingen.

Lokalplan nr. 332, som omfatter projektområdet, er ikke opført på listen. Nærmeste omfattede lokalplanområde er nr. 324 For Vassingerød Landsby, som ligger ca. 1 km nordøst for projektom-rådet.

Kirkeomgivelser

I kommuneplanen er der optaget retningslinjer, som skal beskytte kirkeomgivelserne mod opfø-relse af bygninger eller tekniske anlæg m.v., som visuelt kan sløre eller forringe indblikket til kirker eller som virker forstyrrende på kirkers nære omgivelser. Herudover er der i naturbeskyttelseslo-ven fastlagt en kirkebeskyttelseslinie, som gælder for bygninger, der ønskes opført med en større højde end 8,5 meter inden for en afstand af 300 meter fra kirken.

130 Der er i relation til ovenstående ikke registreret interesseforhold inden for projektområdet eller i umiddelbar nærhed heraf. Nærmeste kirke er Lynge Kirke, som ligger ca. 1,5 km nordvest for pro-jektområdet.

6.10.3 Vurdering af påvirkninger i anlægsfasen

Som ved alle anlægsarbejder kan der i projektets anlægsfase potentielt ske fysisk påvirkning af ikke kendte fund og fortidsminder. På baggrund af ovenstående redegørelse og da der er tale om en tidligere råstofgrav vurderes denne risiko at være lille.

Såfremt der på trods heraf måtte blive afdækket fund under anlægsarbejdet, vil arbejdet blive indstillet og der vil blive foretaget anmeldelse til Museum Nordsjælland, jf. reglerne i Museumslo-ven99.

Anlægsfasen forventes ikke at ville medføre væsentlige påvirkninger af det udpegede kulturmiljø-område i Lynge Grusgrav, herunder den rekreative anvendelser heraf, da arbejdet vil have et be-grænset omfang og forløbe over en kortere periode.

Anlægsfasen vurderes på baggrund af ovenstående oplysninger ikke i øvrigt at medføre bety-dende påvirkning af andre kulturhistoriske interesser.

6.10.4 Vurdering af påvirkninger i driftsfasen

Projektområdet ligger udenfor det udpegede kulturmiljøområde i Lynge Grusgrav. Projektet inde-bærer ikke etablering af nye betydende bygninger eller anlæg.

Driften af de fremtidige aktiviteter i projektområdet vurderes ikke at ville medføre væsentlig på-virkning af kvaliteten af bevaringsinteresserne eller af oplevelsesværdierne i det udpegede kultur-miljøområde.

Driftsfasen vurderes heller ikke at kunne medføre påvirkning af andre kulturhistoriske interesser.

6.10.5 Afværgetiltag

Det vurderes, at der hverken i anlægsfasen eller driftsfasen vil være behov for at iværksætte spe-cifikke afværgeforanstaltninger overfor for kulturhistoriske værdier og interesser. Dog følger det af museumsloven, at påbegyndte anlægsarbejder vil skulle standses, hvis der gøres nye fund af fortidsminder.

6.10.6 Nedtagningsfase

De eksisterende bygninger/anlæg i projektområdet har et relativt begrænset omfang og det er i planlægningsmæssig sammenhæng gjort betinget for fortsat drift, at der alene må etableres nye bygninger/anlæg, der er begrundet i miljøkrav.

131 En nedtagningsfase forventes ikke at ville medføre væsentlige påvirkninger af det udpegede kul-turmiljøområde i Lynge Grusgrav, herunder den rekreative anvendelser heraf, da arbejdet vil være midlertidigt og forløbe over en kortere periode.

Hvis nedtagningen sker som følge af en realisering af formålet med den udlagte transportkorridor vil der i stedet blive etableret et større vejanlæg. Påvirkningerne fra et sådant vejanlæg vil skulle belyses nærmere når der foreligger konkrete oplysninger om anlæggets placering og udformning m.m.

6.10.7 0-alternativet

Der er ikke knyttet særlige kulturhistoriske interesser til projektområdet, og 0-alternativet vurde-res ikke at have konsekvenser, der adskiller sig fra projektets.

Projektområdet vil, i overensstemmelse med det nugældende plangrundlag, kunne tages i anven-delse til rekreative formål (evt. til støjende friluftsanlæg) indtil det måtte blive taget i anvenanven-delse til transportkorridorformål.

6.10.8 Kumulative forhold

Der er ikke kendskab til andre planer og projekter, som i samspil med projektets miljøpåvirkninger vil betyde, at påvirkningerne forstærkes i forhold til de kulturhistoriske interesser i området.