• Ingen resultater fundet

6.1 Landskab

6.1.2 Eksisterende forhold

Områdets geologiske og landskabelige baggrund

Det østdanske morænelandskab findes øst og syd for den Østjyske Israndslinie (Harderske Isrands-linie). Det omfatter de dele af Danmark, der var dækket af den såkaldte Ungbaltiske is under sid-ste istid (Weichsel-istiden). Dette isfremstød kom til Danmark fra sydøst gennem Øsid-stersøens lav-ning og havde sin maximale udbredelse for 15.000 til 14.000 år siden. Isen dækkede på det tids-punkt Østjylland, Fyn, Sjælland, Sydhavsøerne og Bornholm. Isen aflejrede hovedsagelig kalkhol-digt moræneler.

I slutningen af ”Weichel istiden”, for mellem ca. 23.000 og 16.000 år siden, passerede 2-3 gletsjer-fremstød hen over Allerødområdet, og efterlod sig spor. De mest synlige spor er landskabstyper som moræneflader og dødislandskaber med bakker skabt i forbindelse med isens afsmeltning samt tunneldale og åse dannet i smeltevandsstrømme fra isen.

Landskabet i Allerød Kommune består af ganske få, men iøjnefaldende landskabstyper med hver deres geologiske fortælling, jf. nedenstående figur 7 fra Allerød Kommunes landskabskarakter-kortlægning.

57

Figur 6-1. Allerød Kommunes geologiske karakteristika (Allerød Kommunes landskabskortlægning, 2017)

Landskabet i kommunens sydlige del mellem Kollerødvej og Slangerupvej, hvor projektområdet er beliggende, består af kuperet moræneflade med talrige småbakker og lavninger med vådområder eller småsøer. Her har terrænet dødisrelief. I dødislandskaberne har is, smeltevand og jord ligget tilbage under isens afsmeltning og efterladt det uregelmæssigt småkuperede terræn.

Geologiske og landskabelige interesser – nationale interesser

Det danske landskab viser mange steder stadig spor efter de geologiske processer, der rækker flere millioner år tilbage. For at bevare disse spor har Miljø- og Fødevareministeriet i samarbejde med De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland udarbejdet et kort, som viser de mest værdifulde geologiske områder55. Kommunerne skal tage hensyn til denne udpeg-ning i forbindelse med den fysiske planlægudpeg-ning.

Det fremgår af kortlægningen, at der ikke er udpeget nationale geologiske interesser eller værdi-fuld geologi i projektområdet.

I henhold til Planlovens § 11a, punkt 16, skal kommuneplanen indeholde retningslinjer til sikring af landskabelige bevaringsværdier og beliggenheden af områder med landskabelig værdi, herun-der større, sammenhængende landskaber. I den sammenhæng er større sammenhængende

land-58 skaber og bevaringsværdige landskaber kortlagt, jf. Plandata.dk. Det fremgår heraf, at projektom-rådet ligger uden for denne kortlægning. Det nærmeste område ligger ca. 375 m syd for projekt-området.

Geologiske og landskabelige interesser – Kommuneplanen Geologi

Landskabet i Allerød Kommune er formet for tusinder af år siden. Her har isens bevægelser og den senere afsmeltning skabt et karakteristisk istidslandskab med aflange tunneldale, åse, søer, moser og bakker. Siden har menneskets brug af landområderne påvirket og ændret landskabet med skovdyrkning, landbrug, byer mv. De seneste hundrede år er denne udvikling gået rigtig stærkt og især råstofindvinding, byudvikling og tekniske anlæg har sat sit præg på landområderne.

Ud over de nationale geologiske interesseområder, er der i kommuneplanen udpeget 10 regio-nale/lokale geologiske interesseområder, som indeholder et karakteristisk udsnit af forskellige landskabstyper og geologiske interessepunkter i Allerød Kommune.

I henhold til kommuneplanens retningslinjer 2.2.3 og 2.2.5 skal der inden for de regionale/lokale geologiske interesseområder i videst muligt omfang tages hensyn til beskyttelse, forbedring og formidling af områdernes geologiske værdier og muligheden for adgang, oplevelse og forståelse af de geologiske værdier styrkes under hensyntagen til områdernes sårbarhed.

Det fremgår af kommuneplanen, at der ikke er udpeget regionale/lokale geologiske interesser in-den for området, hvor virksomhein-den er beliggende.

Det nærmeste lokale geologiske interesseområde er Tippen i Lynge Grusgrav, der i kommunepla-nen betegnes som et interesseområde for information om Terkelskovkalk og om råstofindvinding i Nymølle. Dette område ligger ca. 600 m vest for projektområdet.

Landskab

Som nævnt ovenfor har Allerød Kommune i 2016/2017 udført en landskabskarakterkortlægning af hele kommunen for at få et bedre videns- og administrationsgrundlag for kommunens landskaber.

I forbindelse med kortlægningen er kommunen inddelt i fem overordnede landskabstyper, som vist i figur 8.

59

Figur 6-2. Landskabstyper i Allerød Kommune (Allerød Kommunes landskabskortlægning, 2017)

Projektområdet er beliggende i den sydlige del af landskabstypen Mosaikken, som benævnes Vas-singerød Mosaiklandskab ved Lynge Overdrev.

Kendetegnende for Vassingerød Mosaiklandskab ved Lynge Overdrev er landskabets ujævne ter-ræn med dødisrelief og mange småsøer omgivet af bevoksning. Området fremstår overvejende i lille skala med en sammensat karakter af små markfelter og mange mindre ejendomme, der ofte er beliggende langs med vejene. Arealanvendelsen er ekstensiv landbrugsdrift og hobbylandbrug.

Områdets sydlige del er præget af det store graveområde Lynge grusgrav samt Vassingerød Er-hvervsområde og landsby, der ligger i byzone. Området fremstår moderat forstyrret af tekniske anlæg.

Allerød Kommunes landskabskarakterkortlægning danner grundlag for at forstå landskabet og for at beskytte og udvikle landskabet med udgangspunkt i landskabets karakter. I kommuneplanen er der optaget retningslinjer, hvis formål er:

 at sikre at ændringer og nye anlæg indpasses i forhold til områdernes landskabskarakter

 at bevare og styrke de landskabelige værdier i kommunen som helhed, herunder de visu-elle oplevelsesmuligheder og landskabets variation.

Med landskabskarakterkortlægningen inddeles landskabet i tre niveauer:

60

 Særlig værdifulde landskaber

 Landskaber med generelle beskyttelsesinteresser

 Landskaber med udviklingsmuligheder

Projektområdet er beliggende i et område, som er udpeget som et ”landskab med udviklingsmu-ligheder”.

Til alle karakterområder er der knyttet retningslinjer, både for områder med høj beskyttelses-værdi – de særlig beskyttelses-værdifulde landskaber, for landskaber med generelle beskyttelsesinteresser og for områder med udviklingsmuligheder, hvor der kan ske ændringer.

Landskaber med udviklingsmuligheder er omfattet af kommuneplanens retningslinje 2.1.5:

”Inden for landskaber med udviklingsmuligheder kan der gennemføres ændringer af til-standen eller arealanvendelsen samt indpasses byggeri og anlæg, hvis det dokumente-res, at ændringerne genopretter, styrker eller udvikler landskabets karakter og visuelle oplevelsesmuligheder.”

Projektområdet grænser mod øst op til Vassingerød Erhvervsområde. Om denne del af det udpe-gede karakterområde ”landskab med udviklingsmuligheder” fremgår af landskabskarakterkort-lægningen, at byområder normalt ikke beskrives i landskabskarakterkortlægninger, men at Vassin-gerød Erhvervsområde har en væsentlig påvirkning på karakterområdets landskaber omkring er-hvervsområdet. Erhvervsområdet bevirker at områdets generelt lille skala brydes, da vejstruktu-rer, beplantninger og bygninger i tilknytning til erhvervsområdet fremstår i stor skala, og dermed er i kontrast til landskabets øvrige lille skala. Påvirkningen fra de store anlæg i erhvervsområdet er medvirkende til at området ændrer karakter.

I området tæt på erhvervsområdet er landskabet meget påvirket af store bygninger og anlæg. Her er sårbarheden over for nye større bygninger lav. Indpasning af f.eks. nye bygninger kan ske ved brug af skærmende beplantning.

Projektområdet grænser mod vest op til graveområdet i Lynge Grusgrav, der i landskabskarakter-kortlægningen kategoriseres som et delområde indenfor det udpegede karakterområde, idet gra-veområdet fremstår i kontrast til det øvrige karakterområde med sin store skala. Området rum-mer ifølge kortlægningen store naturmæssige, landskabelige og rekreative værdier, der kan udvik-les yderligere.