• Ingen resultater fundet

Oversigt over måledimensioner og redskaber

9.2 PUB Personlig

Sammenfatning

Kvalitet

Redskabets forståelse af måleområdet er beskrevet.

Redskabets udvikling er ikke tydeligt beskrevet.

Udviklingen af de underliggende progressionslæringsmål og deres sammenhæng med de bag-vedliggende dimensioner er ikke tydeligt beskrevet.

Redskabet forholder sig til anerkendte standarder for målekvalitet.

Der foreligger ingen dokumentation for redskabets pålidelighed og gyldighed.

Kvaliteten af den del af redskabet, der støtter op om mulige tilpasninger af læringsmiljøer, vari-erer.

Redskabet er udviklet i Danmark og er derfor tilpasset danske forhold.

Praktisk anvendelighed

Redskabet er et it-redskab.

Redskabet er ikke velegnet til målinger på gruppeniveau.

Redskabet indeholder formidling af viden om børns personlige alsidige udvikling samt forslag til mulige indsatser og aktiviteter.

Udvikleren anslår, at anvendelsen af redskabet for en pædagog, der er fortrolig med det, tager ca. ti minutter pr. barn.

Beskrivelse

PUB Personlig er et selvstændigt modul, som indgår som en del af det bredere dækkende redskab Kompetencehjulet, der dækker alle læreplanstemaer, som de var formuleret til og med 2016-loven, og som ifølge udbyderen bygger på relationsorienteret forskning og teori. Redskabet er oprindeligt udviklet for LearnLab af University College Nordjylland på baggrund af det treårige udviklingspro-jekt Nye briller i det pædagogiske arbejde. Formålet med redskabet er at dokumentere barnets personlige udvikling, socioemotionelt og kognitivt, levere viden om, hvad børn kan lære, og inspi-ration til, hvordan de kan lære det.

Redskabet er it-baseret med indbygget vejledningsmateriale. Redskabet iagttager barnets person-lige udvikling gennem 151 progressionslæringsmål, som dækker seks underdimensioner og bygger på forventninger om, hvad barnet er i gang med at lære, fordelt på otte aldersintervaller i alders-spændet 0-6 år. Antallet af læringsmål, der skal vurderes inden for hvert aldersinterval, varierer. For hvert læringsmål registreres barnets kompetencer ved hjælp af kategorierne ”Gør”, ”Gør med hjælp”, ”Viser initiativ, men kan ikke selv” og ”Kan ikke endnu”. Redskabet giver mulighed for at svare for en hel børnegruppe ad gangen.

Resultaterne formidles visuelt som et barometer, der viser barnets aktuelle udvikling i forhold til aldersforventningen. Pædagogisk personale kan undervejs i arbejdet med redskabet hente res-sourcer til at informere og inspirere praksis for hvert progressionslæringsmål i form af viden om barnets nærmeste udviklingszone, videoklip samt forslag til aktiviteter.

Dansk oversættelse

Redskabet er udviklet i Danmark og er derfor tilpasset danske forhold.

Måleområde

Redskabet iagttager seks dimensioner, nemlig selvfølelse, følelser, tilknytning, mestring, læring og udvikling samt oplevelse af sammenhæng. Redskabet måler således dimensioner inden for følel-ses- og selvregulering, relationsdannelse og leg og udforskning.

Målgruppe

Redskabet kan anvendes til børn i alderen 0 år til og med børnehaveklasse.

Redskabstype

Redskabet er et observationsredskab.

Forudsætninger og ressourceforbrug

Redskabet kræver ikke særlig certificering, men forudsætter, at det pædagogiske personale sætter sig ind i brugen af redskabet og læser baggrundsinformationen om de enkelte læringsmål, hvoref-ter spørgsmålene besvares på baggrund af almindelige, dagligdags observationer af barnets udvik-ling over en periode på højst to uger. Udvikleren anslår et tidsforbrug på ti minutter pr. barn.

It-understøttelse

Redskabet er et it-redskab.

Licensforhold og anvendelse

Redskabet er omfattet af ophavsret. Det er muligt at købe licens til redskabet hos LearnLab.

Retningslinjer

Redskabet indeholder en vejledning samt en videovejledning i gennemførelse af registrering. Vej-ledningen giver mulighed for lokal tilpasning. Der foreligger ikke dokumentation for, om den lokale tilpasning påvirker resultatet.

Etiske perspektiver

Redskabet understøtter en efterfølgende tilpasning af barnets læringsmiljø gennem konkret inspi-ration til at understøtte udvikling inden for de seks udviklingsdimensioner med mulighed for at give forældre adgang til resultater og det understøttende materiale.

Gennemsigtighed

Det er ikke tydeligt beskrevet, hvordan redskabet er udviklet. Redskabet beskriver, hvad det har til hensigt at måle og inkluderer en kort og overordnet beskrivelse af redskabets forståelse af barnets udvikling inden for de enkelte områder. Beskrivelsen af de forskellige områder varierer med hensyn til detaljeringsgrad. Redskabet refererer til viden og forskning, men det er ikke tydeligt beskrevet, hvilken sammenhæng der er mellem denne forskningsviden og konstruktionen af redskabet. Red-skabet argumenterer ikke for udvælgelsen af underliggende dimensioner inden for de seks måle-områder, og de enkelte dimensioner og underdimensioner er ikke velbeskrevne. Udvælgelsen af de underliggende progressionslæringsmål og deres sammenhæng med de bagvedliggende dimensio-ner er ikke velbeskrevet. Redskabet argumenterer ikke for udvælgelsen af de enkelte spørgsmål.

Redskabet forholder sig til anerkendte standarder for målekvalitet som gyldighed og pålidelighed.

Redskabet indeholder en vejledning samt en videovejledning i gennemførelse af registrering. Red-skabets videns-, video- og aktivitetsmateriale, der har til formål at informere om og inspirere prak-sis, har varierende en videnskvalitet og en varierende sammenhæng med de enkelte progressions-læringsmål. Der er i ét tilfælde fundet dokumentation for, at andre end udvikleren har foretaget be-grænsede undersøgelser af redskabet.

Pålidelighed

Der foreligger ingen dokumentation for redskabets pålidelighed.

Gyldighed

Der foreligger ingen dokumentation for redskabets gyldighed. Udvikleren henviser til et studie med pædagogers positive vurderinger af redskabet. Der foreligger dog ikke en offentliggjort rapport fra studiet, og udvikleren har ikke fremvist dokumentation for undersøgelsen.

Resultatniveau

Redskabets praktiske udformning gør det muligt at aflæse resultater på gruppeniveau, men da redskabet savner gennemsigtighed og ikke har dokumentation for pålidelighed og gyldighed, er det ikke velegnet til målinger på gruppeniveau.

Kilder

Selve redskabet

PUB Personlig. www.learnlab.dk.

Udviklers dokumentation

LearnLab. (u.å.). Sammenligning af redskaberne.

LearnLab. (upubliceret). Hvilken forskning bygger PUB Sprog på og hvordan dokumenteres dette?

LearnLab. (upubliceret). Uddybende respons 04.12.17.

LearnLab (u.å.). Kompetencehjulets udviklingsbeskrivelse og pædagogiske IT-redskaber.

LearnLab. (2017). PUB Sprog – et sprogindsats-og sprogvurderingsredskab. Formål, tankegang, baggrund samt retningslinjer for brug af PUB sprog. Dokumentationsnotat.

Mortensen, L. Z. (2017). Pædagogisk brug af redskaber til vurdering af børns læring i dagtilbud.

CEPRA-striben, 22, 32-49.

Www.learnlab.dk.

Andre studier

Meyer, H., & Larsen, G. (2009). Fælles fagligt fundament: ’Nye briller’ i det pædagogiske arbejde – Mariagerfjord kommune. Aalborg: CEPRA – Nationalt Videncenter for Evaluering i Praksis.

Faxe Kommune, Center for Børn og Undervisning. (2016). Evaluering af medarbejderes arbejde med Kompetencehjulet. Faxe: Faxe Kommune, Center for Børn og Undervisning.