• Ingen resultater fundet

Farvel til dagtilbud og goddag til skolen (Farvel og Goddag)

Oversigt over måledimensioner og redskaber

9.1 Farvel til dagtilbud og goddag til skolen (Farvel og Goddag)

Sammenfatning

Kvalitet

Redskabets forståelse af måleområdet er kun kort og overordnet beskrevet.

Udvælgelsen af de enkelte udsagn og deres sammenhæng med de bagvedliggende dimensio-ner er ikke beskrevet.

Udviklingen af redskabet er ikke klart beskrevet.

Redskabet forholder sig ikke til anerkendte standarder for målekvalitet.

Der foreligger ingen dokumentation for redskabets pålidelighed og gyldighed.

Redskabet er udviklet i Danmark og er derfor tilpasset danske forhold.

Praktisk anvendelighed

Redskabet kræver it-understøttelse.

Redskabet er ikke velegnet til målinger på gruppeniveau.

Redskabet indeholder inspirationsmateriale, der kan understøtte dagtilbuddets arbejde med at skabe en god overgang fra dagtilbud til skole.

Redskabets udvikler anslår, at det tager ca. 15 minutter pr. barn at udfylde skemaet for børn og ca. 15 minutter at udfylde skemaet for institutionen.

Beskrivelse

Farvel og Goddag er udviklet af KL, ministerier og kommuner i 2009-10 i samarbejde med forskere og praktikere. Redskabet er en del af et større projekt om udvikling af redskaber til at måle faglige kvalitetsoplysninger i dagtilbud. Ifølge udviklerne er redskabet opbygget ud fra en erfaringsbaseret og pragmatisk tilgang, men også på baggrund af forskningsviden om, hvilke aspekter der er cen-trale for børns udvikling og læring. Formålet med redskabet er at kunne vurdere børns robusthed og forandringsparathed med henblik på at skabe en god overgang fra dagtilbud til skole.

Redskabet består af to delredskaber, hvoraf det ene iagttager det enkelte barns robusthed og for-andringsparathed inden for en række dimensioner, mens det andet er en selvevaluering af institu-tionens evne til at understøtte udvikling af robusthed og forandringsparathed og skabe gode over-gange. Redskabet består af et spørgeskema til hvert delredskab. Delredskabet til vurdering af det enkelte barn iagttager barnets robusthed og forandringsparathed gennem en række spørgsmål, der beskriver tegn på disse kompetencer. Observatøren registrerer, i hvilken grad barnet udviser et tegn, på en femtrinsskala fra ”Slet ikke” til ”I meget høj grad/Altid”. Delredskabet til vurdering af in-stitutionen evaluerer inin-stitutionens praksis igennem en række spørgsmål inden for tre områder.

Svarene registreres på samme måde som i skemaet for barnet.

Resultaterne fra vurderingen for børnene kan sammenfattes i rapporter på børne-, institutions- og kommuneniveau. Resultaterne på kommuneniveau samles i en rapport til forvaltningen og det po-litiske udvalg/den øverste forvaltningsledelse. Resultaterne fra vurderingen af institutionen kan sammenfattes på institutions- og kommuneniveau. Redskabet indeholder inspirationsmateriale, der kan understøtte dagtilbuddets arbejde med at skabe gode overgange fra dagtilbud til skole.

Dansk oversættelse

Redskabet er udviklet i Danmark og er derfor tilpasset danske forhold.

Måleområde

Delredskabet til vurdering af det enkelte barn måler barnets robusthed og forandringsparathed inden for en række dimensioner. Robusthed dækker over dimensionerne selvværd, energi og lyst til at deltage, sociale kompetencer samt kognitive kompetencer. Forandringsparathed dækker over dimensionerne nysgerrighed, kommunikative og forhandlingsmæssige kompetencer samt følelsesmæssige kompetencer. Barnets robusthed og forandringsparathed vurderes i tre kontekster, nemlig dagligdagsaktiviteter, pædagogisk tilrettelagte aktiviteter og børnestyrede aktiviteter.

Delredskabet til vurdering af institutionen måler praksis inden for tre områder, nemlig det pædagogiske arbejde med børnenes robusthed og forandringsparathed, samarbejdet med forældre og samarbejdet mellem dagtilbud og skole. Redskabet måler således dimensioner inden for følelses- og selvregulering, relationsdannelse og leg og udforskning.

Målgruppe

Redskabet kan anvendes på børn i alderen 4-7 år i det sidste år, barnet går i dagtilbuddet.

Redskabstype

Redskabet er et observationsredskab.

Forudsætninger og ressourceforbrug

Redskabet kræver ikke særlig certificering. Med hensyn til delredskabet til vurdering af det enkelte barn anbefales det, at det pædagogiske personale indledningsvist læser spørgeskemaet og danner sig et indtryk af, hvad de skal vurdere. Skemaet udfyldes på baggrund af almindelige, dagligdags observationer af barnet, men det anbefales, at den samlede børnegruppe observeres en-tre uger forud for vurderingen. Det er hensigten, at redskabet skal anvendes to-tre gange i løbet af det sid-ste år, barnet går i dagtilbuddet. Med hensyn til delredskabet til vurderingen af institutionen er det hensigten, at skemaets spørgsmål drøftes i fællesskab af det pædagogiske personale og lederen, og at de svar, der er opnået enighed om, derefter indtastes. Redskabets udvikler anslår, at det ta-ger ca. 15 minutter pr. barn at udfylde skemaet til vurdering af barnet. Skemaet til vurdering af in-stitutionen tager ifølge udvikleren ca. 15 minutter at udfylde.

It-understøttelse

Farvel og Goddag kan kun anvendes med it-understøttelse.

Licensforhold og anvendelse

Materialet stilles frit til rådighed af KL og kan derfor potentielt findes hos forskellige it-udbydere.

Retningslinjer

Redskabet indeholder en vejledning til tilrettelæggelse og en kort og overordnet vejledning til gen-nemførelse af observationer, men understøtter ikke fortolkning af svar. Vejledningen giver mulig-hed for lokal tilpasning. Der foreligger ikke dokumentation for, om den lokale tilpasning påvirker resultatet.

Etiske perspektiver

Redskabet opfordrer til, at samarbejde og dialog med barnets forældre indgår som en del af red-skabets anvendelse. Redskabet understøtter dagtilbuddets arbejde med at skabe gode overgange igennem et inspirationsmateriale med en kort beskrivelse og reference til udvalgte publikationer, der kan inspirere og kvalificere dagtilbuddets arbejde.

Gennemsigtighed

Redskabets udvikling er ikke tydeligt beskrevet, og det forholder sig ikke til anerkendte standarder for målekvalitet. Redskabet beskriver, hvad det har til hensigt at måle, men redskabets forståelse af måleområdet er kun kort og overordnet beskrevet. De underliggende dimensioner er ikke beskre-vet. Redskabet beskriver ikke, hvordan de enkelte spørgsmål er udvalgt, og beskriver heller ikke de-res sammenhæng med de bagvedliggende dimensioner. Der er ikke fundet dokumentation for, at andre end udvikleren har undersøgt redskabets pålidelighed og gyldighed.

Pålidelighed

Der foreligger ingen dokumentation for redskabets pålidelighed.

Gyldighed

Der foreligger ingen dokumentation for redskabets gyldighed.

Resultatniveau

Redskabet gør det muligt at aflæse resultater på gruppeniveau, men da redskabet savner gennem-sigtighed og ikke har dokumentation for pålidelighed og gyldighed, er det ikke velegnet til målinger på gruppeniveau.

Kilder

Selve redskabet

Farvel til dagtilbud og goddag til skolen. Lokaliseret 7. 5. 2018 på: www.kl.dk/Kommunale-opga-ver/Bor på: n-og-unge/Dagtilbud/Ikke-IT-understottede-redskaber1/Farvel-til-dagtilbud-og-goddag-til-skolen.