• Ingen resultater fundet

Læringshjul til dialog og vurdering af børns kompetencer

It-understøttelse Redskabet er et it-redskab

7.4 Læringshjul til dialog og vurdering af børns kompetencer

Sammenfatning

Kvalitet

Redskabets forståelse af måleområderne er beskrevet, men ikke underbygget med forskning.

Det er ikke dokumenteret, om og hvordan redskabet bygger på teori og/eller forskning.

Redskabets udvikling er ikke beskrevet.

Redskabet forholder sig ikke til anerkendte standarder for målekvalitet.

Der foreligger ikke dokumentation for redskabets pålidelighed og gyldighed.

Redskabet er udviklet i Danmark og er derfor tilpasset danske forhold.

Praktisk anvendelighed

Redskabet findes i papir- og it-version.

Redskabet er ikke velegnet til målinger på gruppeniveau.

Redskabet indeholder overordnet formidling af viden om måleområdet samt overordnede for-slag til, hvordan resultaterne kan anvendes på forskellige niveauer.

Der er mulighed for lokal tilpasning. Det er ikke dokumenteret, om tilpasning påvirker resulta-tet.

Det fremgår ikke, hvor lang tid det tager at anvende redskabet.

Beskrivelse

Læringshjulet (også kaldet Dialogmodulet eller Rambøll Dialog) er udviklet som led i KL’s arbejde med faglige kvalitetsoplysninger. Redskabet er en justering af et materiale til statusudviklingssam-taler udviklet af Aarhus Kommune. Redskabets formål er at bidrage til, at det enkelte dagtilbud kan gennemføre en systematisk kvalitetsudvikling, samt at skabe refleksion og dialog om, hvordan bar-nets udvikling bedst muligt kan understøttes.

Personale og forældre udfylder hver deres skema for hvert barn. Læringshjulet dækker alle temaer i de pædagogiske læreplaner, som de var formuleret til og med 2016-loven. Inden for hvert lære-planstema er der formuleret tre pædagogiske læringsmål for hver aldersgruppe. Dog er der for den yngste aldersgruppe kun formuleret ét læringsmål under kulturelle udtryksformer og værdier og ét under natur og naturfænomener. For hvert læringsmål skal barnet vurderes ved hjælp af kategori-erne ”Kan”, ”Kan næsten selv”, ”Kan med hjælp” eller ”Kan ikke endnu”. Som hjælp i forbindelse med udfyldelse er der opstillet tre indikatorer for hvert læringsmål.

Resultaterne vises i et spindelvævsdiagram, hvor forældres og personales vurderinger kan ses sam-tidigt. Redskabet indeholder overordnet formidling af viden om måleområdet samt overordnede forslag til, hvordan resultaterne kan anvendes på forskellige niveauer.

Dansk oversættelse

Redskabet er udviklet i Danmark og er derfor tilpasset danske forhold.

Måleområde

Læringshjulet dækker alle temaer i de pædagogiske læreplaner, som de var formuleret til og med 2016-loven, gennem måleområderne sproglig udvikling, sociale kompetencer, alsidig personlig ud-vikling, natur og naturfænomener, kulturelle udtryksformer og værdier samt krop og bevægelse med tre læringsmål under hvert tema. Redskabet måler således dimensioner inden for kropslig, sproglig, kognitiv og socioemotionel udvikling.

Målgruppe

Redskabet kan anvendes til børn i fem aldersgrupper, nemlig 9-14 måneder, 2-årsalderen, 3-årsal-deren, 4-årsalderen samt 5-6-årsalderen. Ikke alle læreplanstemaer dækkes i alle aldersgrupper.

Redskabstype

Redskabet er et observationsredskab.

Forudsætninger og ressourceforbrug

Redskabet kræver ikke særlig certificering. Det anbefales, at samtalen aftales ca. fire uger i forvejen, og at forældrene samtidig får vejledning i udfyldelse af Læringshjulet. Personalet forbereder sam-talen ved at indsamle skriftlig dokumentation om barnet, som dokumenterer barnets udvikling i forhold til de seks læreplanstemaer. Med hensyn til aldersgruppen 9-14 måneder kan det være re-levant at inddrage sundhedsplejersken i forbindelse med udfyldelse af skemaet. Alternativt kan man for denne aldersgruppe nøjes med forældrenes besvarelse. Redskabet angiver ikke et forven-tet tidsforbrug til gennemførelse.

It-understøttelse

Redskabet er it-understøttet.

Licensforhold og anvendelse

Skemaerne til Læringshjulet er frit tilgængelige via KL. LearnLab og Rambøll udbyder hver sin it-understøttede version af redskabet. De to versioner er ikke helt identiske. Rambøll Dialog er sup-pleret med spørgsmål om barnets sundhed, trivsel og relationer. I LearnLabs version kan man vælge mellem den oprindelige model, hvor der spørges ind til de overordnede læringsmål, og en udvidet model, hvor der spørges ind til hver indikator under de forskellige læringsmål.

Retningslinjer

Vejledningen lægger op til, at man lokalt kan tilpasse redskabet med hensyn til såvel læringsmål som indikatorer. Der lægges op til, at det enkelte dagtilbud selv kan formulere supplerende læ-ringsmål, som man måtte finde betydningsfulde. Disse supplerende læringsmål er udelukkende til intern anvendelse i dagtilbuddet og understøttes ikke af redskabets it-version. De angivne indika-torer er kun forslag; forældre og personale kan beslutte sig for andre eller flere indikaindika-torer. Der skal ikke være et givent antal indikatorer til stede, for at barnet har nået læringsmålet, og vejledningen giver således mulighed for lokal tilpasning af redskabets papirversion. Der foreligger ikke doku-mentation for, om den lokale tilpasning påvirker resultatet.

Vejledningen indeholder ikke klare retningslinjer for, hvordan besvarelser registreres, udregnes og fortolkes. Redskabet indeholder en vejledning med hensyn til tilrettelæggelse og gennemførelse af observationer.

Etiske perspektiver

Vejledningen pointerer vigtigheden af, at forældrene informeres om, hvordan informationerne om børnene indsamles, og hvordan vurderingerne foretages, samt at personalet tager hensyn til foræl-drenes forskellige forudsætninger. Desuden understøtter redskabet fortolkning af resultater samt indsatser på baggrund af resultater gennem inspirations- og støttemateriale.

Gennemsigtighed

Det er ikke beskrevet, hvordan redskabet er udviklet. Udvikleren oplyser selv, at der er tale om et redskab, der ikke er forskningsvalideret. Det fremgår ikke, på hvilken baggrund læringsmålene er formuleret, ud over at det angives, at de anses for at være betydningsfulde og grundlæggende.

Desuden angives det, at læringsmålene ikke er udtømmende, men udtryk for et valg af fokusområ-der. Der er ikke henvisninger til, hvilken viden der ligger til grund for formuleringen af læringsmål og indikatorer. Redskabet indeholder en overordnet beskrivelse af hvert læreplanstema, og disse beskrivelser er ens for alle aldersgrupper. Der er valgt indikatorer og læringsmål for hver alders-gruppe. Redskabet forholder sig ikke til anerkendte standarder for målekvalitet. Udvikleren oply-ser, at metodebeskrivelser for redskabet er under udarbejdelse, herunder statistiske analyser af på-lidelighed og gyldighed. Der er ikke fundet dokumentation for, at andre end udvikleren har under-søgt redskabets pålidelighed og gyldighed.

Pålidelighed

Der foreligger ikke dokumentation for redskabets pålidelighed.

Gyldighed

Der foreligger ikke dokumentation for redskabets gyldighed.

Resultatniveau

Redskabets praktiske udformning gør det muligt at aflæse resultater på gruppeniveau, men da læ-ringsmål og indikatorer kan tilpasses lokalt, og da der ikke er dokumentation for redskabets påli-delighed og gyldighed, er det ikke velegnet til målinger på gruppeniveau.

Kilder

Selve redskabet

Læringshjul til dialog og vurdering af børns kompetencer. Lokaliseret 7.5. 2018 på:

www.kl.dk/Kommunale-opgaver/Born-og-unge/Dagtilbud/Ikke-IT-understottede-redska-ber1/Laringshjul-til-dialog-og-vurdering-af-borns-kompetencer/.