• Ingen resultater fundet

9 KULTUR

3. Metode

Sund Sammen-metoden

Projekt ”Rens Luften på Plejehjemmet” bygger på Sund Sammen-metoden, som Kræftens Bekæmpelse har udviklet på baggrund af viden og erfaringer indsamlet i forbindelse med sundhedsfremmende projekter på arbejdspladser siden 2004. Metoden har været anvendt og videreudviklet i en lang række projekter i både offentlige og private virksomheder.

Metoden bygger på en teori om, at man, for at være i stand til at skabe blivende forandringer inden for forebyggelse og sundhedsadfærd på en arbejdsplads, er nødt til at arbejde med tre centrale elementer: struktur, viden og kultur.

Figur 1: Sund Sammen-modellen

I arbejdet med strukturen fokuseres der på at begrænse eller øge handlemulighederne inden for de rammer, det er muligt.Et eksempel kunne være at undersøge de fysiske rammer og få

afdækket, hvor røgen kommer fra og hvordan man kan flytte røgen ud af arbejdspladsen.

Derudover kan der arbejdes med at udforme en tobakspolitik, der beskytter alle på arbejdspladsen, eller helt at indføre røgfri arbejdstid på arbejdspladsen.

Arbejdet med viden handler om at indsamle og formidle viden ud fra både teori og praksis. Det er medarbejdernes egen erfaringsverden og opfattelse af virkeligheden som bringes i spil, og målet er at engagere og anspore til, at den viden bruges aktivt i arbejdslivet og privat. Den erhvervede viden kan også danne baggrund for handling og ny politik på arbejdspladsen og bidrage til, at der kan foretages kulturelle og strukturelle ændringer af de rammer og råderum, som ledelsen giver.

Kulturen på arbejdspladsen undersøges bl.a. gennem personlige interviews, som kan foregå både individuelt og i grupper. Erfaringerne viser, at der skal dannes en fælles kulturforståelse for sundhedsadfærden på arbejdspladsen før der kan skabes blivende forandringer.

Dialog

En af forudsætningerne for et vellykket projekt er, at der bliver startet en dialog på

arbejdspladsen, så holdninger og adfærd kan udvikles på det individuelle og det kollektive plan.

VIDEN STRUKTUR

3. Metode

____________________________________________________________________________________

10

Gennem selvrefleksion og dialog øges bevidstheden om adfærden og kulturen hos den enkelte medarbejder, og der arbejdes imod et fælles værdisæt på arbejdspladsen.

En af grundidéerne med Sund Sammen-metoden er, at det er medarbejderne på arbejdspladsen, repræsenteret af en arbejdsgruppe, der, i samråd med Kræftens Bekæmpelse, planlægger og beslutter, hvad arbejdspladsen ønsker at arbejde videre med inden for de rammer, der på forhånd er fastsat for projektet. Metoden inddrager alle medarbejderne i projektet, så ingen gruppe føler sig udpeget som problemskabende – f.eks. rygerne, de bekymrede, de inaktive osv.

Når medarbejderne inddrages i hele processen, skabes der et personligt ejerskab og

engagement, som er essentielt for, at projektet bliver succesfuldt og forankres på arbejdspladsen, også efter projektet formelt ophører.

Model for ”Rens luften på plejehjemmet”

Der kan indgå flere elementer i arbejdet med rygning og tobaksforurenet luft på et plejecenter.

Nedenstående model (figur 2) illustrerer nogle af disse elementer og er baseret på erfaringer fra Kræftens Bekæmpelses arbejde med tobaksforurenet luft i plejesektoren, på hospice og andre omsorgsarbejdspladser. Det anbefales at rette fokus mod ét emne af gangen, men have de andre emner i cirklerne i baghovedet undervejs. Tilsvarende bør der lægges en plan for, hvornår og hvordan man vil arbejde med de resterende emner og problematikker. Hvordan der arbejdes med de forskellige elementer, besluttes individuelt på det enkelte plejehjem.

Rens luften på plejehjemmet

Sundhed på plejehjemmet

Tobaksrøg i arbejdsmiljøet

Røgfri arbejdstid (medarbejdernes rygning)

Beboernes rygning

Tilbud om rygestop Pårørendes rygning

Figur 2: Elementer i Rens luften på plejehjemmet

Elementer i arbejdet med ”Rens luften på plejehjemmet”

Tobaksrøg i arbejdsmiljøet

Her menes både den røg, der stammer fra rygning blandt medarbejdere, pårørende og beboere.

3. Metode ____________________________________________________________________________________

11 Røgfri arbejdstid

Røgfri arbejdstid vedrører medarbejdernes rygning. Det betyder, at det ikke er tilladt for

medarbejderne at ryge i arbejdstiden, hverken indendørs eller udendørs – og heller ikke uden for matriklen. Det kan sammenlignes med en alkoholpolitik, hvor det ikke er tilladt at drikke i

arbejdstiden – heller ikke i selvbetalte pauser. Læs mere om røgfri arbejdstid i Kræftens Bekæmpelses faktaark om røgfri arbejdstid i bilag 1 og 2.

Beboeres og pårørendes rygning

Når beboerne ryger i deres egne boliger, er det ikke kun dem selv, de påvirker. De ansatte udsættes for røgen, når de skal hjælpe beboerne – og i nogle tilfælde hjælpe dem med at ryge og holde cigaretten for dem. Røgen spreder sig til andre beboeres boliger, fællesrum og andre rum, der benyttes af medarbejdere og beboere. På mange plejehjem er det ikke kun beboerne, der ryger i deres boliger. Det er også de pårørende. Dermed forurenes luften yderligere, når røgen spredes til de andre rum på plejecenteret og dermed påvirker den luft som andre beboere og medarbejdere indånder.

Tilbud om rygestop

Tilbud om rygestop kan både gælde den hjælp, der tilbydes medarbejdere – og evt.

familiemedlemmer – samt beboere, som ønsker at holde op med at ryge.

Aktiviteter der blev afholdt i projektet

Dannelse af arbejdsgrupper på plejecentrene

Undersøgelse af kultur, viden og holdninger på plejecentrene (før) - Personlige interviews med medarbejdere, beboere og pårørende - Spørgeskemaundersøgelse blandt medarbejderne

Viden

- Information om projektet - Temadag med viden og dialog Indsats 1 – Røgfri arbejdstid - Beslutningsproces

- Rådgivende samtaler til medarbejdere der ønsker hjælp til at klare en arbejdsdag uden at ryge, eller råd til at mindske deres udsættelse for tobaksrøg

- Tilbud om hjælp til rygestop for medarbejdere samt evt. deres partnere og børn Indsats 2 – Tobaksrøg i arbejdsmiljøet fra beboernes boliger

- Beboernes rygning

Forankring af indsats hos arbejdsmiljørepræsentanten

Evaluering: Undersøgelse af kultur, viden og holdninger på plejecentrene (efter):

- Personlige interviews med medarbejdere, beboere og pårørende - Spørgeskemaundersøgelse blandt medarbejderne

3. Metode

____________________________________________________________________________________

12

Så længe fuglen synger, er luften god Kræftens Bekæmpelses symbol for ren luft er kanariefuglen, fordi kanariefugle blev brugt i minerne som advarsel ved mangel på ren luft.

Til og fra-kort, som blev brugt på Lyngehus Plejehjem i Allerød i forbindelse projektet Rens luften på plejehjemmet.

Kommunikation til medarbejderne om projektet

Løbende information

Medarbejderne modtog løbende information om projektet og informationerne blev formidlet via forskellige kanaler, bl.a. i nyhedsbreve til såvel medarbejdere som beboere og pårørende. Der blev bragt flere artikler i den

lands-dækkende presse med historier om, at de tre plejecentre havde indført røgfri arbejdstid pr. 1. juni 2011. Lokalavisen i Allerød bragte også flere artikler om projektet, og senest har den landsdækkende presse behandlet dilemmaet

omkring arbejdet med beboernes rygning.

Brug af kanariefuglen som symbol på ren luft Alle tre plejecentre var glade for at bruge

kanariefuglen på plakater med forskellige budskaber, på klistermærker samt i informationsmateriale.

Plakaterne blev brugt til at minde medarbejderne om

at udfylde spørgeskemaer, information om afholdelse af temamøder, tilbud om rådgivende samtaler samt tilbud om telefonvejledning med Kræftens Bekæmpelse.

Til to af plejecentrene blev der produceret til og fra-kort med kanariefuglen, som blev sat på en blomst, som hver medarbejder modtog som markering af første dag med røgfri arbejdstid. Fuglen blev også brugt på flyers, der blev lagt på bordene i beboernes boliger, med teksten: ”Tak til dem, der ikke ryger indendørs”, som henstillede til, at de pårørende ikke røg indendørs, når de var på besøg.

4. Resultater og erfaringer

In document Rens luften på plejehjemmet – (Sider 13-17)