• Ingen resultater fundet

Målgruppens overgang til uddannelse

vejledningernes og uddannelsesinstitutionernes vurderin- vurderin-ger af effekter af uddannelsespålægget som redskab

5.1. Målgruppens overgang til uddannelse

Som en del af vurderingen af resultaterne af jobcentrenes indsats med ud-dannelsespålæggene er gennemført en analyse af andelen af unge i mål-gruppen for uddannelsespålæg, der er overgået til ordinær uddannelse i den enkelte kommune.

Registeranalysen peger på en række generelle interessante pointer i forhold til de uddannelsesrettede resultater af jobcentrenes indsatser for den speci-fikke målgruppe omfattet af uddannelsespålægget.

Helt overordnet er afgangen til ordinære uddannelser størst for de arbejdsmarkedsparate. Både for

a-dagpenge-modtagere og de jobklare kontanthjælpsmod-tagere (match 1) er knap en tredjedel af de berørte i mål-gruppen for uddannelsespålægget i 2010 overgået til ordinær uddannelse. For de ikke-arbejdsmarkedsparate (match 2 og 3) er overgangen til ordinær uddannelse mere begrænset. Dette er godt i tråd med jobcentrenes anvendelse af uddannelsespålægget, der helt overvejen-de målrettes overvejen-de arbejdsmarkedsparate. Tallene viser dog også, at der er den samme overgang til ordinær uddan-nelse for a-dagpenge-modtagere som for jobklare kon-tanthjælpsmodtagere, selvom uddannelsespålægget an-vendes væsentlig mere for kontanthjælpsmodtagerne.

Andelen af målgruppen, der overgår til ordinær uddannelse, varierer på tværs af kommunerne, men en stor gruppe af kommuner oplever dog en ensartet overgang til ordinær uddannelse fra målgruppen. For de jobklare kontanthjælpsmodtagere havde mere end halvdelen af kommunerne en

an-Trin 1. Jobcentret igangsætter uddannelsespålæg

Trin 2. Valg, ansøgning og optagelse på

uddannelse

Trin 3a. Overgang fra jobcenter til uddannelse

Trin 3b. Opfølgning og gennemførelse af uddannelse

Frafald

Tema 2: Igangsætning af uddannelsespålæg

Tema 3: Fastholdelse og opfølgning vedr.

uddannelsespålæg

A-dagpenge Kontanthjælp – match 1

Kontanthjælp – match 2

Kontanthjælp – match 3 Andel i målgruppen for uddannelsespålæg, der er overgået til

ordinær uddannelse i 2010, fordelt på målgrupper

del mellem 20 og 30 procent af målgruppen for uddannelsespålæg, der i 2010 overgik til ordinær uddannelse. Også for match 2 og 3 ligger langt stør-stedelen af kommunerne inden for et spænd på 10 procentpoint. For de ind-satsklare (match 2) ligger de fleste kommuner med en overgang til ordinær uddannelse på 10-20 procent af målgruppen for uddannelsespålæg, og de midlertidigt passive (match 3) ligger i spændet 0-10 procent. For a-dagpenge-modtagerne er spredningen en anelse større.

Figur 7. Andel i målgruppen for uddannelsespålæg, der er overgået til ordinær uddannelse i 2010 fordelt på målgrupper og kommuner

I de følgende to figurer er resultaterne for målgruppen for uddannelsespå-lægget vist geografisk for kommunerne for henholdsvis a-dagpenge-modtagerne og de arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere. De grønne kommuner har haft en overgang til ordinær uddannelse på mere end 40 procent af målgruppen, mens de røde kommuner har haft en overgang på mindre end 20 procent af målgruppen.

Den geografiske visning indikerer, at der i hovedstadsområdet generelt er en mindre andel, der overgår til uddannelse for både jobklare kontanthjælps-modtagere og adagpenge-kontanthjælps-modtagere. Dette sker på trods af et stort udbud af uddannelser i hovedstadsområdet. De kvalitative interview peger på, at en væsentlig forklaring kan være, at der i den nuværende konjunktursituation er relativt flere ufaglærte job tilgængelige i hovedstadsområdet, som de unge i nogle tilfælde tenderer mod at vælge frem for uddannelse, hvis de ikke er fuldt motiveret for uddannelse. Herudover har et par af de nordvestjyske kommuner en lidt lavere overgang til uddannelse for begge ydelsesgrupper,

0%

10%

20%

30%

40%

50%

60%

70%

Kontanthjælp - match 1 Kontanthjælp - match 2 Kontanthjælp - match 3 A-dagpenge

mens et par af de midtjyske kommuner har en lidt højere overgang for begge ydelsesgrupper. Der er dog ikke ud over hovedstadsområdet større geografi-ske områder med markante ensartede overgange for begge grupper. Dette indikerer, at overgangen til ordinær uddannelse ikke alene er drevet af regio-nale og strukturelle forskelle, men også af kommunernes indsats på området.

Figur 8. Andele af målgruppen, der er overgået til ordinær uddannelse, jobklare kontanthjælpsmodtagere (match 1)

Hjørring Frederik s s und

Grev e BallerupHerlev Glads ax e

Gentofte

Figur 9. Andele af målgruppen, der er overgået til ordinær uddannelse, a-dagpenge-modtagere (match 1)

Når de unge i målgruppen for uddannelsespålæg overgår til ordinær uddan-nelse, sker det væsentlig hurtigere for de jobklare kontanthjælpsmodtagere end for de øvrige grupper. 42 procent af de jobklare kontanthjælpsmodtagere har mindre end 13 ugers ledighed forud for overgangen til ordinær uddannel-se, mens det samme alene gør sig gældende for 26 procent af a-dagpenge-modtagerne. Omvendt har næsten halvdelen af a-dagpenge-modtagerne mere end et halvt års ledighed bag sig ved overgangen til ordinær uddannel-se, mens dette blot gælder for 29 procent af de jobklare kontanthjælpsmod-tagere. De ikke-arbejdsmarkedsparate kontanthjælpsmodtagere, der overgår til ordinær uddannelse, har som forventet en længere forsørgelseshistorik bag sig. Frederik s s und

Grev e BallerupHerlev Glads ax e

Gentofte Frederik s v ærk-Hundes ted

Tabel 2. Personer i målgruppen for uddannelsespålæg overgået til ordi-nær uddannelse fordelt på antal forsørgelsesuger i året inden uddan-nelsesstart

A-dagpenge

Kontanthjælp – Match 1

Kontanthjælp – Match 2

Kontanthjælp – Match 3

1-5 uger 8 % 17 % 4 % 9 %

6-13 uger 18 % 25 % 11 % 14 %

14-26 uger 27 % 29 % 21 % 21 %

27-52 uger 47 % 29 % 64 % 56 %

I alt 100 % 100 % 100 % 100 %

Samlet antal i målgruppen for uddannelsespålæg, der er overgået til ordinær uddannelse i 2010

2.328 7.514 2.257 255

Kortlægningen har vist, dels at uddannelsespålægget anvendes i mindre grad for a-dagpenge-modtagerne end for de arbejdsmarkedsparate kontant-hjælpsmodtagere, dels at uddannelsespålægget igangsættes senere for a-dagpenge-modtagerne end for kontanthjælpsmodtagerne. Data indikerer således, at kommunernes fremrykkede indsats omfattende blandt andet dannelsespålægget kan have en højere effekt i forhold til en hurtigere ud-dannelsesstart for de jobklare kontanthjælpsmodtagere end for a-dagpenge-modtagerne.

Jobcentrene vurderer i surveyen, at adagpenge-modtageres og kontant-hjælpsmodtageres mønstre i forhold til, hvilke uddannelser der påbegyndes i forlængelse af et uddannelsespålæg, er nogenlunde identisk. For begge grupper anvendes erhvervsuddannelse til lidt mere end halvdelen af mål-gruppen og uddannelse på grundskoleniveau til 15-20 procent af målgrup-pen.

Ses på den faktiske overgang til ordinær uddannelse, overgår der dog væ-sentlig flere a-dagpenge-modtagere til videregående uddannelser, end det er tilfældet for kontanthjælpsmodtagere. Sammenholdes den faktiske uddannel-sesfordeling for de a-dagpenge-modtagere, der overgår fra a-dagpenge til ordinær uddannelse, med uddannelsesfordelingen for

a-dagpenge-modtagere med uddannelsespålæg, er andelen af videregående uddannelse blandt dem der faktisk overgår til ordinær uddannelse næsten dobbelt så høj, som andelen af videregående uddannelse blandt a-dagpenge-modtagere med uddannelsespålæg.

Dette skyldes blandt andet, at de unge a-dagpenge-modtagere, der ved fremmødet i jobcentret er afklaret i forhold til en videregående uddannelse, i vidt omfang ikke gives et uddannelsespålæg, i stedet afventer jobcentrene den unges uddannelsesstart på de videregående uddannelser, der ofte har færre årlige optag end for eksempel de erhvervsfaglige uddannelser. Dette kan således medvirke til, at a-dagpenge-modtagerne har et længere

ledig-hedsforløb bag sig end kontanthjælpsmodtagerne ved overgangen til ordinær uddannelse.

Tabel 3. Fordeling på uddannelser for henholdsvis unge med uddannel-sespålæg (surveydata) og unge i målgruppen, der overgår til ordinær uddannelse (registerdata)

A-dagpenge

Kontanthjælp

– Match 1 Kontanthjælp – Match 2-3 Unge med uddannelsespålæg (jobcentersurvey)

Uddannelse på grundskoleniveau 15 % 20 % 51 %

Erhvervsuddannelse m.v. 55 % 56 % 40 %

Gymnasial uddannelse 13 % 14 % 7 %

Videregående uddannelse 17 % 10 % 2 %

I alt 100 % 100 % 100 %

Alle med overgang til ordinær uddannelse (registerdata)

Uddannelse på grundskoleniveau 5 % 12 % 18 %

Erhvervsuddannelse m.v. 48 % 60 % 59 %

Gymnasial uddannelse 15 % 15 % 15 %

Videregående uddannelse 32 % 13 % 8 %

I alt 100 % 100 % 100 %

Antal overgået til ordinær

uddan-nelse 2.328 7.514 2.512

Når den unge er påbegyndt en uddannelse, har kortlægningen vist, at uddannelsespålægget kun spiller en mindre rolle i tilrettelæggelsen og omfanget af støtteaktiviteter i forbindelse med overgangen til uddannelse og gennemførelse af selve uddannelsen. Konsekvenserne af dette kan ikke isoleres, men en analyse af de indsamlede registerdata viser, at cir-ka hver femte af såvel a-dagpenge-modtagerne som de arbejdsmar-kedsparate kontanthjælpsmodtagere (match 1) et halvt år efter påbegyn-delse af uddannelsen er tilbage på forsørgelse i jobcentret. For match 2 og 3, hvor støttebehovet for at gennemføre en uddannelse kan forventes at være større, er tilbagefaldet ligeledes betydelig større, henholdsvis 35 og 52 procent efter seks måneder.

Dette indikerer samlet set et potentiale for en stærkere fastholdelsesind-sats, efter den unge er påbegyndt i uddannelse.

Tabel 4. Overgang fra målgruppen for uddannelsespålæg til ordinær uddannelse samt efterfølgende tilbagefald til jobcentret seks måneder efter uddannelsesstart Antal af unge i målgruppen

for uddannelsespålæg 8.289 25.757 18.685 4.755

Antal overgået til ordinær

uddannelse 2.328 7.514 2.257 255

Andel overgået til ordinær

uddannelse 28 % 29 % 12 % 5 %

Tilbagefald til forsørgelse i jobcentret Antal tilbage på

forsørgel-sesydelse i jobcentret efter seks måneder

424 1.652 791 132

Andel tilbagefald til forsør-gelsesydelse i jobcentret efter seks måneder

18 % 22 % 35 % 52 %