• Ingen resultater fundet

Landsthinget

In document Digitaliseret af | Digitised by (Sider 60-73)

A. W. Moltke

II. Landsthinget

51

af-gjøres det, hvilken af disse Grupper, der første Gang skal fornyes.

De nærmere Bestemmelser med Hensyn til Slesvig, Island og Færøerne forbeholdes.

Va l g mæn d .

§ 38.

Talgene til Landsthinget skee ved Valgmænd, som de til Folkethinget Valgberettigede dertil udnævne af deres Midte.

§ 39.

I Kjøbenhavn foregaae Valgene af Valgmændene i de samme 9 mindre Kredse, i hvilke Staden er inddelt med Hensyn til Valg af Medlemmer af Folkethinget.

løvrigt udgjør hver Kjøbstad og hvert Sogneforstander- skabsdistrict for sig en Valgmandskreds.

Valgmændenes Antal retter sig efter Antallet af de Valgberettigede, saaledes at indtil 149 Valgberettigede udnævne een Valgmand, 150—249 vælge to, 250—349 tre, og saaledes fremdeles i samme Forhold. Kun de Valgberettigede, der boe i Communen, og for Kjøben­

havns Vedkommende i den paagjældende mindre Valg­

kreds, kunne vælges til Valgmænd.

§ 40.

Valgene ledes af Connnunalbestyrelserne, dog i Kjøbenhavn af de samme Valgbestyrelser, som forestaae Valgene til Folkethinget.

§ 41.

De almindelige Udnævnelser af Valgmænd foregaae paa een og samme Dag i vedkommende Valgkredse.

Efterat Dagen er fastsat ved offentlig Kundgjørelse fra Regjeringen, bekjendtgjøres Tid og Sted til Valgets

53

Foretagelse i den enkelte Commune med mindst 3 Dages Varsel til Kirkestævne eller paa anden paa ethvert Sted brugelig Maade, hvorved det tillige bekjendtgjøres, hvor- mange Valgmænd der skulle udnævnes.

§ 42.

Stemmegivningen skeer i et offentligt Møde paa et for Vælgerne beqvemt Sted efter de for Folkethings- valget optagne Valglister; dog kunne Valgmandsbredsene, om saadant findes fornødent, af Communalbestyrelsen deles i flere Afdelinger til Stemmernes Modtagelse. I den Følge Vælgerne fremstaae for Valgbordet, nævne de saa Mange, som der skulle vælges for Valgmandskredsen.

Et af Valgbestyrelsens Medlemmer tilfører paa Valg­

listerne, ved Siden af Vælgernes Navne, de Mænds Navn, paa hvilke han stemmer. E t andet Medlem optegner paa en særskilt Stemmeliste de Valgtes, og ved Siden deraf Vælgernes Navne. Tilførslerne oplæses for Væl- geien, bekræftes af denne og sammenholdes indbyrdes.

§ 43.

Naar, uagtet Opfordring, Ingen mere begjærer at deeltage i Valget, tilføre de, som have bestyret samme, deres egne Stemmer; hermed sluttes Afstemningen. Ef- terat Valglisten og Stemmelisten ere sammenholdte med hinanden, optælles Stemmerne. Simpel Stemmefleerhed gjør Udslaget.

§ 44.

iNaar Valgene ere fuldbyrdede, indføres Navnene paa de valgte Valgmænd i en af Communalbestyrelsen autoriseret Protocol.

§ 45.

Enhver er pligtig at modtage Valg som Valgmand og at udføre det ham overdragne Hverv, med mindre han kan oplyse lovligt Forfald. Dersom den Valgte er

tilstede ved Valghandlingen, har han strax at erklære, om han har nogen særlig Undskyldningsgrund, hvis Til­

strækkelighed da paakjendes af Valgbestyrelsen. Er han ikke tilstede, har Valgbestyrelsens Formand strax at meddele ham Underretning om Valget, og dersom han da ei inden 2 Dage fremkommer med gyldig Und­

skyldning, ansees han ikke at have Noget at indvende.

I alle Tilfælde, hvor den anførte Undskyldningsgrund findes antagelig, skrides der til nyt Valg paa den oven­

for foreskrevne Maade.

Naar Valgene ere endelig berigtigede, gjøres derom Indberetning til den Valgbestyrelse, der forestaaer Val­

gene til Landsthinget. Den Valgte erholder derhos et af Valgbestyrelsen udfærdiget Valgbrev.

§ 4 6.

Unddrager nogen Valgmand sig, uden at have op­

lyst lovligt Forfald, fra Opfyldelsen af den ham paa­

hvilende Forpligtelse, ansees han af den Valgbestyrelse, som forestaaer Valgene til Landsthinget, med en Mulet af 20 Eb dir., der tilfalder Fattigkassen i den Commune, for hvilken han er valgt, og kan uden Amtets Appro­

bation inddrives ved Udpantning efter en Udskrift af Valgprotocollen.

§ 47.

Det Valgmændene overdragne Hverv ophører med Fuldførelsen af det forestaaende Landsthingsvalg, dog saaledes, at de Omvalg, som maatte blive fornødne, fordi en Landsthingsmand ikke modtager Valget eller dette af Landsthinget erklæres ugyldigt, foretages af de samme Valgmænd. Skulde imidlertid et Valg blive kjendt ugyl­

digt paa Grund af væsentlige selve Valgmændene ved­

kommende Mangler, bestemmer Landsthinget tillige,

55

hvorvidt nye Valgmænd skulle udnævnes til Omvalgets Foretagelse.

§ 48.

Ingen af Vælgerne til Valgmanden given Instrux eller af ham indgaaet Forpligtelse, Valget vedkommende, har nogensomhelst Gyldighed.

§ 49.

Valgmændene erholde af vedkommende Commune i Reiseomkostninger 48 for hver Miil, som de have at reise mellem deres Bopæl og det Sted, hvor Valgene til Landsthinget foregaae, men ingen Diæter.

V a l g b a r h e d .

§ 50.

Valgbar til Landsthinget er enhver uberygtet Mand, som har Indfødsret og hvis Bo ei er under Opbuds­

eller Fallitbehandling, naar han har fyldt sit 40de Aar og i det sidste Aar enten har svaret i directe Skat til Staten eller Communen 200 Rbdlr. eller godtgjør at have havt en reen aarlig Indtægt af 1200 Rbdlr. Dog vil i enkelte Valgkredse Antallet af Valgbare kunne forøges med lavere Beskattede, overeensstemmende med de Regler, der indeholdes i §§ 61 og 62.

Idetmindste ® af de Landsthingsmænd, som vælges for en Valgkreds, skulle i det sidste Aar før Valget have havt fast Bopæl i selve Valgkredsen.

V a l g b e s t y r e l s e r .

§ 61.

Valgene til Landsthinget ledes af særegne Valgbe­

styrelser for hver Valgkreds.

Valgbestyrelsen forestaaes af en Formand, som Re- gjeringen udnævner. Denne tilforordnes i Kjøbenhavn 2 Medlemmer af Magistraten og 4 Borgerrepræsentanter, udenfor Kjøbenhavn 2 Medlemmer af hvert af de Amts- raad, som findes i Valgkredsen og 1 Medlem af Com- munalbestyrelsen for den største Kjøbstad i hvert af Valgkredsens Amter.

Hvor et Amt er deelt mellem tvende Valgkredse, vælges der for sammes Vedkommende eet Medlem af Amtsraadet til hver Valgbestyrelse; den største Kjøbstad i hver Deel af Amtet sender ligeledes eet Medlem.

Kjøbenhavns Magistrat og Borgerrepræsentanter udnævne, hver for sig, aarligen de Medlemmer, der af sammes Midte tage Sæde i Valgbestyrelsen; ligeledes vælge Amtsraadene og Kjøbstædernes Communalbestyrelser aarligen de Medlemmer, som paa deres Vegne tiltræde Valgbestyrelsen.

V a l g b a r h e d s l i s t e r .

§ 53.

Landsthingsvalgene foregaae i Henhold til Lister over de V algbare, der aarligen optages.

Som det ene Grundlag for disse Lister har Commu- nalbestyrelsen paa ethvert Sted inden den 1ste Marts at tilstille Valgbestyrelsens Formand en Fortegnelse over alle de Skatteydere, der i det sidst forløbne Aar, regnet fra 1ste Januar til 31te December, have i directe Skat til Staten eller Communen svaret 200 Rbdlr. eller derover og iøvrigt ere i Besiddelse af de almindelige Egenskaber, som udfordres for at kunne vælges. Ingen maa vægre sig ved at meddele Communalbestyrelsen de

Oplys-§ 52.

57

ninger, der maatte udfordre,s til Fortegnelsens rigtige Affattelse.

§ 54.

Yed Beregningen af det anførte Afgiftsbeløb komme ikke blot alle de sædvanlige Skatter og Afgifter ved­

kommende Ydere tilgode, hvad enten de svares til Staten og de almindelige Communer eller i andre særegne com- munale Øiemed (t. Ex. Bidrag til Udgifter ved Retsvid­

nerne, Arresthuusleie, Istandsættelse af de offentlige Biveie), men deri optages ogsaa de Skatter og Afgifter, som udenfor de sædvanlige Regler kun midlertidig er­

lægges, t. Ex. Krigsskat, Bidrag til Udgifter ved Opfø­

relsen af nye Ting- og Arresthuse, Arbeids- og Daare- anstalter m. v.

Fi emdeles medtages saavel, hvad der er erlagt i rede Penge som i Naturalpræstationer, udregnede til gangbare Priser; derimod medregnes ikke Tienden, ei heller Bankhæftelsesrenten, med Undtagelse af den Deel, for hvilken der gives Godtgjørelse i Landskatten,

§ 55.

Hvis nogen svarer personlige eller reelle Skatter i flere Communer, er han berettiget til at sammenlægge dem uden Hensyn til, om disse Communer høre til for- skjellige Valgkredse.

§ 56.

De Skatter og Afgifter, der udredes af en fast Eien- dom, betragtes i Almindelighed som paahvilende Eieren uden Hensyn til, om de ifølge Contract blive ham er­

stattede af Brugeren. Men hvor selve Anordningerne fastsætte, at Afgifterne blive at udrede af Brugeren bliver denne at betragte som Skatteyderen.

Besiddes en Eiendom i Fælledsskab af Flere

be-i

regnes Skatterne Enhver af disse tilgode i samme For­

hold, som de ere lodtagne i Eiendommen.

§ 57.

Fremdeles skal hvert Steds Communalbestyrelse drage Omsorg for, at der inden den 1ste Marts affattes og til Valgbestyrelsen indsendes en Fortegnelse over dem, som godtgjøre i det sidste Aar, regnet fra 1ste J a ­ nuar til 31te December, at have havt en reen aarlig Indtægt af 1200 Ebd. Til den Ende opfordrer Communalbesty- relsen, hvor det maatte ansees fornødent ved omsendte Schemata, dem, der maatte formene at have den om­

meldte Indtægt og iøvrigt ere valgbare, til at angive Saadant, hvilke Angivelsers Eigtighed bedømmes af Communalbestyrelsen, efter at de fornødne Oplysningel ere tilveiebragte.

§ 58.

Ved Opgjøreisen af den rene Indtægt skulle derned hver enkelt Indtægtskilde forbundne Byrder fraregnes.

Saaledes vil ved Indtægtsberegningen af en fast Eiendom ikke blot Skatter og Afgifter samt Vedligeholdelses- og Driftsomkostninger, men ogsaa Eenterne af de i samme indestaaende Pantefordringer være at fradrage; fra Ind­

tægterne af en borgerlig Næringsvei drages de Udgiftel, som dens Drift medfører; ffa Embedsindtægter drages de med Embedet forbundne Udgifter til Contoirhold m. v., den Embedet muligt paalagte Pension o. s. v.

Iøvrigt komme ikke blot egentlige Pengeindtægter, men ogsaa Naturalydelser, fri Bolig og andre saadanne Emolumenter, efter deres Pengeværdi, i Betragtning.

§ 59.

Ved Indtægtens Opgjørelse bliver fremdeles at iagt­

tage, at det ikke er tilstrækkeligt, at Nogen i det sidste Aar har havt en reen Indtægt af den fordrede Størrelse,

59

men denne Indtægt maa tillige hidrøre fra saadanne Kilder, at den kan ansees som aarlig, eller antages at ville aarlig vende tilbage med omtrent det samme Beløb.

§ 60.

I Henhold til de fra Communalbestyrelseme mod­

tagne Fortegnelser (§§ 53 og 57) skal Valgbestyrelsens Ionnand med tvende tiltagne Medlemmer, et fra et af Amtsraadene og et fra en af Kjøbstadcommunalbesty- relserne, og for Kjøbenhavns Vedkommende et fra Ma­

gistraten og et fra Borgerrepræsentationen, inden Udløbet af 8 Dage forfatte den endelige Liste over de Valgbare.

§ 61.

Fremkommer der efter disse Fortegnelser ikke et saa stort Antal Valgbare, at de udgjøre idetmindste 1 for hvert 1000 af Landsthingskredsens Folkemængde, opfordrer Valgbestyrelsens Formand uopholdelig Com­

munalbestyrelserne til at meddele en yderligere F or­

tegnelse, hvorpaa de blive at optage, der indtil et af ham nærmere angivet Beløb svare de høieste Skatter næstefter de Skatteydere, der ere opførte paa den tidli­

gere meddeelte Fortegnelse. Disse yderligere Forteg­

nelser blive inden 8 Dage at tilstille Valgbestyrelsens F ormand.

§ 62.

Naar Valgbestyrelsens Formand har modtaget disse yderligere Fortegnelser, fuldstændiggjøres Listerne, idet der af dem, der svare et mindre Skattebeløb end de anordnede, optages i den Orden, hvori Afgiftsbeløbene følge efter hinanden, uden Hensyn til, om de høre til en Kjøbstad eller et Landdistrict, saamange, at det i foregaaende Paragraph nævnte Forhold for den hele Valgkreds udkommer.

Skulle flere saadanne Skatteydere være ansatte til

samme Skattebeløb, og det ikke er nødvendigt, at de alle medtages, bestemmes Valget mellem dem ved en af Valgbestyrelsens Formand med de to tiltagne Mænd foretagen Lodtrækning.

§ 63.

De saaledes for hver Valgkreds udarbeidede Lister blive derefter at fremlægge til almindeligt Eftersyn i 8 Dage i hver enkelt Commune paa et beqvemt Sted, hvorom det Fornødne med 3 Dages Varsel bliver at bekjendtgjøre paa sædvanlig Maade. De Indsigelser, som Nogen maatte finde Anledning til, bør være sknft- ligen indgivne til Valgbestyrelsens Formand inden 8 Dage fra Udløbet af den Tid, hvori Listerne ere udlagte til Eftersyn, og har Valgbestyrelsen senest inden 14 Dage at paakjende de fremkomne Indsigelser, efterat nøiagtig Oplysning paa den hurtigste og simpleste Maade er indhentet, og efterat i fornødent Fald saavel de, der have fremført Erindringer mod Valglisterne, som de, hvilke disse Erindringer angaae, ere tilkaldte. Den hvem Valgbarhed er nægtet, kan undergive den afsagte Kjendelse Domstolenes Prøvelse, i Lighed med de i § 16 givne Regler.

Forsømmer Nogen at iagttage det Fornødne for at blive optagen paa Listerne, har han at tilskrive sig selv Følgerne og kan ikke vælges ved det Valg, for hvilket Listerne gjælde, om han end ellers har de fornødne Egenskaber. Dog kan den, som forinden Valghandlingen foretages, erhverver Dom for sin Valgbarhed, foidre sig optagen paa Valglisten.

Listerne blive derefter trykte at omdele, hvorhos et passende Antal af samme tilstilles Valgbestyrelserne i de øvrige Valgkredse.

De saaledes affattede L ister, som hvert Aar paa foreskrevne Tid ogMaade blive at berigtige og fuldstændig- gjøie, gjælde derefter fra 1ste Juni i samme til 31te Mai i det paafølgende Aar og lægges til Grund for alle i dette Tidsrum forefaldende Valg til Landsthinget.

Forsaavidt imidlertid saadantValg skal foretages imellem 1ste Januar og 1ste Juni, skulle de, som formene, at de i det foregaaende borgerlige Aar have opfyldt Betingel­

serne med Hensyn til Skat eller aarlig Indtægt og have de øvrige fornødne Egenskaber, være berettigede til at fordre sig optagne paa en Tillægsliste. Saadan Begjæ- nng skal, ledsaget af de fornødne Beviser, tilstilles Valg­

bestyrelsens Formand senest 3 Uger før den Dag, da Landsthingsvalgene skulle afholdes. Fortegnelsen over dem, hvis Begjæring Valgbestyrelsen tager til Følge fremlægges i 14 Dage til offentligt Eftersyn paa det Sted, hvor Valget skal toretages, og bringes iøvrigt saa- vidt mueligt til offentlig Kundskab i hele Valgkredsen.

Inden Udløbet af disse 14 Dage skal Enhver, der maatte have nogen Indsigelse at gjøre, fremføre den for Valg­

bestyrelsens Formand. Disse Indsigelser paakjendes af Valgbestyrelsen i et offentligt Møde, der holdes Dagen før Valgets Foretagelse.

V a l g h a n d l i n g .

§ 65.

Valgstedet bestemmes for hver Valgkreds af Kongen.

§ 66.

Valgmændene bør til den af Valgbestyrelsen be­

rammede Tid melde sig med deres Valgmandsbrev hos

§ 64.

Bestyrelsens Formand, der i dette Øiemed skal være tilstede paa Valgstedet.

§ 67.

Valghandlingen, der holdes offentlig, indledes af Valgbestyrelsens Formand, der navnligen har at henlede Vælgernes Opmærksomhed paa, at de tydeligen paa Stemmesedlen have at betegne den Valgtes Navn og- Stilling, samt at de maae blive tilstede for det Tilfælde, at Omvalg skulde finde Sted, og der skrides umiddelbart derefter til Afstemningen, uden at nogen Forhandling maa finde Sted, om hvo der ønskes valgt.

§ 68.

Stemmegivningen skeer ved Navnenes Opskrivning paa een hver Valgmand af Valgbestyrelsens Formand overgiven Stemmeseddel. I denne nævnes saamange Mænd, som skulle vælges til Landsthingsmænd for Valg­

kredsen; den Stemmeseddel, hvorpaa der findes flere Navne, er ugyldig.

§ 69.

Valgmændene have i en af Valgbestyrelsen bestemt Orden at aflevere Stemmesedlerne til Bestyrelsens For­

mand, som modtager alle Stemmesedlerne og henlægger dem i en dertil bestemt Urne. Saasnart de alle ere afgivne og eftertalte, optager han een Seddel ad Gangen og oplæser Navnene, som optegnes paa 2 Lister af 2 af Valgbestyrelsens Medlemmer, hvorefter den oplæste Sed­

del henlægges i en anden Urne, for paany at kunne eftersees, naar ved Jevnførelsen af Optegnelserne Uover- eensstemmelse maatte vise sig. Derefter skeer, naar indløbne Feil ere berigtigede, den endelige Optælling at Stemmerne.

63

Valget afgjøres ved Stemmefleerhed, dog saaledes at til et gyldigt Valg udfordres mere end Halvdelen af de afgivne Stemmer. Erholde ved den første Stemme- givning ikke saamange et saadant Antal af Stemmer, at det fulde Antal Landsthingsmænd for Valgkredsen ud­

kommer, foretages der for de manglende Pladsers Ved­

kommende umiddelbart derefter ny Stemmegivning. Ud­

kommer der endnu ikke herved det fornødne Antal, stemmes der tredie Gang blandt dem, der ved den anden Afstemning fik de fleste Stemmer uden dog at vælges, paa et Antal, der er dobbelt saa stort, som de tilbage­

blivende Landsthingspladser. Skulde ei heller ved tredie Valg alle Pladser blive besatte, indskrænkes næste Gang Valget paa lige Maade iblandt dem, der ved den tredie Afstemning havde de fleste Stemmer, og paa samme Maade fortsættes fremdeles, om fornødent gjøres. Ere Stemmerne lige, gjør Lodtrækning Udslaget.

§ 71.

Skulde der blandt de Valgte være flere udenfor Valgkredsen boende Mænd, end der i Medfør af Grund­

lovens § 41 kan vælges for samme, ansees den eller de af dem for valgt, som har erholdt de fleste Stemmer.

§ 72.

Over Alt, hvad der foregaaer ved Valgmødet, holdes en af Valgbestyrelsens Formand autoriseret Protocol, som føres af et af Valgbestyrelsens Medlemmer. I Sær­

deleshed bør Protocollen indeholde nøiagtig Oplysning om enhver Afstemning, saaledes at det angives, hvor- mange Stemmesedler, der ere afgivne, hvilke Mænd, der have erholdt Stemmer og hvormange hver især, om nogen Stemmeseddel er erklæret ugyldig og da af hvilken Grund o. s. v. Derhos bør samtlige Stemmesedler, der

§ 70.

4*

for hver Afstemning forsynes med et særskilt Nummer, opbevares under Forsegling ved Yalgprotocollen.

§ 73.

Valgbestyrelsens Formand bar uopholdelig at under­

rette enhver af de Valgte om hans Valg med Opfordring til ham at erklære sig, om han modtager Valget. Der­

som han ikke inden 8 Dage derefter undskylder sig, ansees han at have modtaget Valget.

In document Digitaliseret af | Digitised by (Sider 60-73)