• Ingen resultater fundet

Løbende træning og undervisning i det manualbaserede arbejde

In document Velkommen til Familiens Hus (Sider 55-60)

1. Målgruppe

Hvem er målgruppen for den løbende træning og undervisning?

• Lederen.

• Psykolog-, social-, sundheds- og/eller pædagogfaglige medarbejdere i Familiens Hus.

Hvad karakteriserer målgruppen?

• Gruppen er tværfaglig og består bl.a. af sundhedsplejersker, socialrådgivere, psykologer, pædagoger m.v. Det er grupper som har en stærk tradition for autonomi i arbejdet, og som har anvendt forskellig faglighed på den samme målgruppe.

• Fælles for alle vil være, at de har valgt at arbejde med den samme målgruppe, og dermed har et fælles interesseområde. Nogle vil have lang erfaring med arbejdet på social-, sund-heds- eller beskæftigelsesområdet, andre kortere, men for denne træning og undervisning er manualarbejdet det fælles omdrejningspunkt.

• Dertil kommer, at de alle har sagt ja til at arbejde resultat- og manualbaseret, men det kan være stærkt varierende, hvor stor erfaring de har i at arbejde med manual- og resultatbase-ret arbejde.

Hvor mange er der i målgruppen?

Medarbejderne i Familiens Hus.

2. Formål

Hvad er det hensigten at opnå med den løbende træning?

• At arbejdet udføres i overensstemmelse med manualerne, dvs. at omsætte ord til så ensar-tet handling og praksis i hverdagen som muligt.

• At medarbejderne får en bred og nuanceret forståelse af de manualer der gælder for deres arbejdsområde, og har kendskab til de øvrige manualer.

• At manualerne danner grundlag for det daglige arbejde, både når arbejdet skal planlægges, tilrettelægges og udføres.

• At medarbejderne styrkes i deres egne refleksioner over egen og arbejdsstedets praksis i forhold til manualerne.

• At lederen, såvel som medarbejder, bruger resultater i det daglige arbejde.

Manualen beskriver den løbende træning og undervisning i det manualbaserede arbejde, som alle medarbejdere og lederen skal modtage, fra primært metodekonsulenten i forhold til manualarbej-det. Der er således fokus på træning, med henblik på at sikre modellens og manualernes fidelitet samt at indlejre aktuelle udfordringer med det manualbaserede arbejde. Baggrunden for en sådan manual er, at erfaringer viser, at det sjældent er tilstrækkeligt blot at formidle manualer skriftligt, men at arbejdet løbende skal følges og tilpasses, så det sikres, at medarbejderne har en fælles

forståelse og praksis i forhold til at arbejde med de enkelte manualer. Derudover viser undersøgel-ser, at viden og praksis altid vil udspilles forskelligt, afhængig af den kontekst de udfoldes i. Det er vigtigt at følge denne proces og sikre, at der er enighed om, hvordan centrale elementer i manua-lerne udføres.

3. Succeskriterier

• Medarbejderne forstår, hvorfor de skal arbejde manualbaseret, og dermed vigtigheden af det.

• Den løbende faglige dialog på arbejdspladsen tager udgangspunkt i nøglebegreberne i manualerne.

• Medarbejderne har en fælles forståelse af nøglebegreberne og målsætningerne i manua-lerne, og hvordan de omsættes til konkret handling i hverdagen.

• Medarbejderne bruger manualerne aktivt i det daglige arbejde, dvs. har dem altid inden for rækkevidde, konsulterer dem ved tvivlsspørgsmål og bruger dem som tjek-liste.

• Medarbejderne oplever ’succes’ med manualerne, dvs. oplever at manualerne hjælper dem med at støtte og hjælpe brugerne.

• Medarbejderne oplever at den løbende træning i manualarbejdet imødegår deres eventuel-le tvivl og usikkerheder med manualarbejdet.

• Retningslinjerne beskrevet i afsnit 4 nedenfor følges.

4. Indhold

Beskriv hvilke aktiviteter der igangsættes i forbindelse med den løbende træning og under-visning samt indholdet og organiseringen m.v. heraf

4.1. Retningslinjer for træningen:

• Lederen modtager træningen individuelt, idet det forventes, at lederen ofte vil have et lidt andet ønske og behov, i forhold til indholdet af træningen end medarbejderne. Medarbej-derne trænes i gruppe med henblik på, at medarbejMedarbej-derne kan lære af hinanden og de pro-blemstillinger, der bringes op i træningen. Medarbejdergrupperne sammensættes hen-sigtsmæssigt med afsæt i, at alle i gruppen arbejder med den manual der trænes i. Derud-over kan der være fælles træning for hele medarbejdergruppen, når det vurderes at være en fordel.

• Der er mødepligt til træningen.

• Rammerne omkring træningen gøres klare, dvs. afklaring af metodekonsulentens og grup-pens roller, lokalevalg, tidspunkt for start og slut, pauser undervejs osv. Dette afgøres af metodekonsulentens foretrukne metode samt af den konkrete planlægning i huset.

• Træningen er styret af et formuleret mål, tager udgangspunkt dels i medarbejdernes behov og dels i evaluering af manualpraksis (jf. manual 13). Metodekonsulenten bør også påse, at målet er realistisk inden for rammen, og at det relaterer sig til den overordnede ramme og målsætning om at operationalisere ensrettet manualpraksis.

• Metodekonsulenten sørger for, at sessionen bliver rundet af, og tjekker med medarbejder-ne, at målet i videst muligt omfang er nået. Hvis ikke målet er nået fuldt ud, aftales det, om der arbejdes videre med det samme mål næste gang.

Med afsæt i ovenstående retningslinjer kan træningen konkret gennemføres med aktiviteter, der fx kan indeholde følgende:

4.2. Træningsforløb med lederne på tværs af husene samt månedlige møder mellem huse-nes ledere og metodekonsulenten

Det skal skabe en grundlæggende forståelse for det manual- og resultatbaserede arbejde hos le-deren, understøtte det konkrete arbejde og en løbende ensretning mellem husene. Det skal inde-holde:

• Halvårlige workshops med lederne på tværs af husene. Dette afholdes af metodekonsulen-ten og kan koordineres med manualrevisionen. Det kan indeholde:

o Grundlæggende indføring i det resultat- og manualbaserede arbejde, der i forlæn-gelse af introduktionsforløbet gennemgår kernebegreber og grundlæggende pro-blematikker i forhold til forandringsteori, fidelitet og resultatbaseret læring.

o Træning i det manual- og resultatbaserede arbejde, herunder konkrete øvelser i at fortolke data i forskellige situationer, fortolkninger af manualer og udformning af fæl-les retningslinjer for, hvordan det omsættes i praksis.

o Diskussion af hvordan man som leder kan understøtte det manual- og resultatbase-rede arbejde, herunder udveksling af erfaringer om problemer og løsninger i de to huse.

• Løbende træning og vejledning i det manual- og resultatbaserede arbejde i de enkelte huse med løbende møder mellem metodekonsulenten og lederne. Det anbefales, at der afholdes månedlige møder i opstartsfasen og herefter ved behov. Ved behov kan metodekonsulen-ten deltage i ledernes kvartalsvise møder. Det kan indeholde:

o Introduktion til dataslangen med gennemgang af, hvordan de første udtræk fortolkes og bruges i forbindelse med det månedlige udtræk, de kvartalsvise ledermøder så-vel som styregruppe og bestyrelsesmøder.

o Løbende træning i hvordan data tolkes og bruges, herunder identifikation af tærsk-ler, og diskussion af rutiner og strategier.

o Løbende opsamling på manualarbejdet, herunder gennemgang om emnelogs, gode og dårlige eksempler samt diskussion af, hvordan problemer i hverdagen håndteres.

4.3. Trænings- og vejledningsforløb for samtlige medarbejdere

Forløbet udføres af metodekonsulenten i de to huse. Det skal opøve konkrete kompetencer i at arbejde manual- og resultatbaseret, og koordinere arbejdet på tværs af de to huse. Det skal inde-holde følgende:

• Halvårlige inspirations- og erfaringsworkshops på tværs af de to huse. Det afholdes af me-todekonsulenten, og kan koordineres med manualrevisionen. Det kan indeholde:

o Grundlæggende indføring i det manual- og resultatbaserede arbejde, der i forlæn-gelse af introduktionsforløbet gennemgår kernebegreber og grundlæggende pro-blematikker i forhold til forandringsteori, fidelitet og resultatbaseret læring.

o Træning i manual- og resultatbaseret arbejde, herunder fx rollespil, fremlæggelser og/eller tværhuslige arbejdsgrupper om fortolkning af data såvel som manualer.

• Løbende træning og vejledning i det manual- og resultatbaserede arbejde i de enkelte huse. Det baseres på behov, men skal som udgangspunkt indeholde:

o Løbende deltagelse i teammøder. Det anbefales, at metodekonsulenten deltager hver måned i opstartsfasen og derefter ved behov. Det kan være af forskellig varig-hed og kan indeholde:

- Introduktion til dataslangen med gennemgang af, hvordan de første ud-træk fortolkes og bruges i forbindelse med tværfaglige møder, gruppe- og brugerteamet såvel som kontaktpersonen.

- Løbende opsamling på hvordan resultater bruges i arbejdet, med mulig-hed for at spørge ind til fortolkning af resultater, tærskler for handling og strategier til opfølgning.

- Gennemgang af konkrete aspekter i forhold til nedslag, præsentation af spørgeskemaer og indtastning af data.

- Gennemgang af manualer, diskussion af hvordan de fortolkes, dis-kussion af gode og dårlige eksempler, som metodekonsulenten har iden-tificeret.

o Halvårlig opsamling med gruppeteamet for de forskellige indsatser. Det skal under-støtte medarbejderne i at sætte ord på deres tolkning og rutiner, italesætte proble-mer i forhold til implementering og hvordan det fx påvirkes af medarbejdernes tillær-te rutiner.

5. Varighed og længde

Hvor ofte afholdes aktiviteter knyttet til træningen, og hvor lang tid varer de?

De første seks måneder afsættes der 2 timer 2 gange om måneden til ovenstående aktiviteter.

Efter opstartsfasen nedsættes frekvensen til 1 gang om måneden. Endvidere:

• Workshops på tværs af husene, med manualrevision og træning. Første gang efter 3 må-neder, derefter med et halvt års interval.

• Månedlig deltagelse af metodekonsulenten i tværfaglige møder for samtlige medarbejdere med forskellige temaer, der bakker op om det manual- og resultatbaserede arbejde, som fx manualgennemgang, diskussion af fortolkning og rutiner eller konkrete øvelser.

• Halvårlige møder med de enkelte medarbejderteams, hvor metodekonsulenten gennemgår manualer med medarbejderne, fortolkninger og rutiner.

6. Ansvarlige

Hvem har det professionelle ansvar for træningen?

• Lederen har det overordnede ansvar for, at det løbende vejledings- og træningsforløb un-derstøttes i organisationen.

• Metodekonsulenten har det konkrete ansvar for, at udforme og implementere vejlednings- og træningsforløb, herunder at de enkelte initiativer udføres.

7. Evt. litteratur/materiale

8. Fastholdelse af resultater efter projektets ophør

9. Eventuelle afvigelser

10. Evt. særlige bemærkninger

Manual 11

Sikkerheds- og samarbejdsstruktur i Familiens Hus, herunder

In document Velkommen til Familiens Hus (Sider 55-60)