• Ingen resultater fundet

Konklusion

In document Aktiv vs. Passiv forvaltning (Sider 76-79)

8.1 Den fulde analyse

På den 10 årige målte periode er der ikke sammenhæng mellem regioner og overperformance. Et enkelt indeks, ACWI, bliver out performet af alle de deltagende fonde. Omvendt havde Japan under performance fra alle fonde, hvor de resterende benchmark var blandede, med under og over performance, selvom OMXC20 var tæt på at være ren overperformance.

Developed markets er ofte mere analyserede og fulgt end emerging markets, og med udgangspunkt i EMH kan det samtidig være tilfældet, at ikke al information er tilgængeligt samtidig i emerging markets. Det er det til gengæld i developed markets, som analyseres i højere grad end emerging markets. Der er dog ikke entydig performance for henholdsvis emerging markets og developed markets. Det kunne være, der ville være forskel i performance i et marked, hvor ikke alle deltagere har de samme informationer samtidig. I dette tilfælde er ACWI, der både indeholder emerging markets og developed markets, blevet out performet. Tæt på er det danske OMXC20, som også regnes som et developed market. Hverken Asia eller Emerging Markets har været konsistent over eller under performende. Det eneste indeks, der har vist entydig

performance, er altså ACWI, der indeholder begge dele. Det lader derfor ikke til, at der i det her

Side 78 af 81 tilfælde, er tale om sammenhæng mellem regioner og performance og mellem developed og emerging markets og performance.

Det er svært at vurdere, om der er kontinuitet i forvalternes performance, idet de ikke deltager med nok fonde til, at danne et ordenligt data grundlag. De forvaltere, der har 100 % over

performance på deres fonde, deltager med 1 – 3 fonde, og det viser mig ikke noget. De forvaltere, der deltager med 7 – 10 fonde, viser blandet performance og deltager i forskellige benchmark. Det lader derfor ikke til, at der er kontinuitet mellem forvaltere og deres performance.

Det lader til, at der er sammenhæng mellem managerens tenure og dennes evne til, at skabe positiv alfa, idet de ti bedste fonde har en gennemsnitlig tenure, der er 2,2 år højere end den for de dårligste ti fonde. Det hænger meget godt sammen med virkeligheden, idet det må forventes, at en dårlig manager udskiftes, hvis han ikke leverer gode resultater. Managerens tenure siger kun noget om, hvor længe han har siddet som manager på den aktuelle fond, og fortæller os ikke noget om hans erfaring. Han kan altså godt have været porteføljemanager i 20 år, men have en tenure på 7 år.

Det virker til, at der er sammenhæng mellem størrelsen på fonden og dens evne til at skabe merafkast. Igen på de ti bedste og ti dårligste fonde er der i gennemsnit 1.091.769.084 DKK i forskel på størrelsen, hvor de ti bedste fonde er det større end de ti dårligste.

Det ser ud som om, der er sammenhæng mellem årlige omkostninger i fondene og deres

performance. De ti bedste fonde har en ÅOP, der i snit er 0,28 % -point lavere end de ti dårligste.

Det er dog ikke sådan, at de billigste fonde skaber det bedste afkast og de dyreste det dårligste. De ti fonde med den laveste ÅOP er 0,31 % -point mindre end de ti bedste, men har ikke skabt lige så gode afkast. Ligeledes har de ti fonde med højeste ÅOP et snit, der er 0,54 % -point højere end de ti dårligste og har skabt bedre afkast.

Ud af de analyserede fonde er der systematisk performance på fire af dem. De to under performer og de to over performer. Jeg kan derfor ikke sige noget om, hvorvidt de aktive forvaltere er i stand til at levere systematisk over eller under performance.

Side 79 af 81 8.2 Bear marked

Formålet var, at se om aktive forvaltere hurtigere kunne genvinde den tabte værdi efter et fald.

ACWI og Europa har en overvægt af fonde, der hurtigere er tilbage på indeks 100 end benchmark.

For de resterende er der en overvægt af fonde, der ikke kan levere indeks 100 før benchmark.

Otte af fondene viser systematisk performance, og også her over performer halvdelen og den anden halvdel underperformer. Jeg kan derfor ikke konkludere, at aktive fonde er bedre til at skabe værdi efter et fald end benchmark, men jeg kan konkludere, at nogle af fondene er i stand til det. Dog er der lige så mange, der ikke er i stand til det, så investor skal vælge de korrekte fonde for at opnå over performance.

8.3 Bull marked

Her var formålet, at se om de aktive fonde leverer bedre afkast end deres benchmark i et stigende marked. Der er en overvægt af over performance målt på antal fonde, men set på regioner er der ikke meget, der ændrer sig fra den 10 årige analyse. Europa ender med et lige antal over og under performere, og Japan har en enkelt fond, der over performer og er ikke længere ren under

performance.

Der er syv fonde, der viser systematisk performance, og her er der en overvægt af over performere. Fem ud af de syv fonde viser systematisk over performance, og alle er fra ACWI indekset. Her er der altså sammenhæng mellem region, over performance og systematisk performance.

8.4 Samlet konklusion

Uanset om jeg ser på den 10 årige periode, bear eller bull perioden, så er det muligt for nogle af de aktive forvaltere, at slå deres benchmark. I de samme perioder er der dog også fonde, der ikke slår deres benchmark, så det er ikke entydigt, at de aktive forvaltere er bedre end benchmark, men jeg kan konkludere, at det kan lade sig gøre for dem at over performe. Nogle af fondene viser

systematisk over performance, hvor andre over performer, men uden at jeg kan konkludere, at det sker systematisk. Det er altså ikke muligt for mig at konkludere, om det er noget de vil være i stand til at gøre fremover, eller om de blot har været heldige i måleperioden.

Side 80 af 81

In document Aktiv vs. Passiv forvaltning (Sider 76-79)