• Ingen resultater fundet

Kompensatoriske it-hjælpemidler er blevet et stort marked! ViTal, ViseOrd, ViTex, CD-ORD, Ordbanken, C-Pen 20, Staver, Ordret, Dictus osv. – programmerne og

hjælpemidlerne er talrige alene i Danmark.

Kompensatoriske it-hjælpemidler omhandler udstyr og programmer som kan afhjælpe et handikap eller en mangel. Således er kompensatorisk it-hjælpemidler indenfor

læse/skrivevanskeligheder følgende:

- Oplæsningsprogrammer med talesynteser

- Skrivestøtteprogrammer bl.a. med ordprædiktion - Scannerprogrammer med OCR (tekstgenkendelse) - Talegenkendelsesprogrammer der omformer lyd til tekst (Arendal, 2006; Gade, 2006).

Disse 4 kategorier vil kort blive gennemgået herunder for at give en forståelse for programmernes muligheder for at kompensere de ordblinde og læse/skrive svage.

Litteraturen til afsnittene kommer primært fra Arendal (2006) og Gade (2006) som begge giver nogle let læselige informationer og introduktioner til programmerne, samt fra egne erfaringer. For mere dybdegående instruktioner, henvises til vejledninger til de enkelte programmer som i de fleste tilfælde findes tilgængelige på Internettet.

4.1 Oplæsningsprogrammer

Oplæsningsprogrammer giver brugeren mulighed for at få al elektronisk tekst læst højt på computeren ved hjælp af talesynteser. Tekstdokumenter, e-mails, brugervejledninger, hjemmesider m.m. Indstillingerne i programmerne kan justeres individuelt efter den enkelte brugers behov. Hvor hurtigt skal der læses, skal teksten markeres når den læses, bogstavering af de enkelte ord osv. Er der ord som talesynteserne ikke kan udtale rigtigt, giver programmerne også mulighed for at tilpasse stemmerne. Et oplagt eksempel hvor udtalen bliver forkert er it-hjælpemidler. Den syntetiske stemme vil læse it som et ord i stedet for bogstaverne i og t. Dette kan så rettes til, osv.

Oplæsningsprogrammerne er meget brugte – dels til at tilegne sig ny viden som ren

indlæsning, dels til at blive en hurtigere læser ved oplæsning, dels som auditiv stavekontrol

hvor man efter at have skrevet sin tekst lytter sig til fejlene og dels til at blive bedre til afkodning.

De mest brugte oplæsningsprogrammer er ViTal, CD-ORD og Ordbanken. Der findes en gratis version på Internettet som kan downloades af alle og den fungerer udmærket selvom indstillingsmulighederne selvfølgelig ikke er så mangfoldige: www.adgangforalle.dk.

Nyeste udvikling indenfor disse programmer er en optagefunktion, der gør det muligt at konvertere teksten til f.eks. en mp3-fil ligesom det er gjort med denne rapport. Desuden kommer der hele tiden nye stemmer til som bliver bedre og bedre og Mette-stemmen som læser denne rapport er allerede blevet ”overhalet” af Sara og Rasmus (udkommer primo 2010).

4.2 Skrivestøtteprogrammer

Skrivestøtteprogrammer er ordforslagsprogrammer der støtter under selve skrivningen. Alt imens brugeren skriver en e-mail, en rapport osv., vises løbende ordforslag som kan blive læst højt at oplæsningsprogrammerne og sættes direkte ind i teksten. Programmerne kan finjusteres ind til mindste detalje for den enkelte bruger idet typiske fejl hos brugeren kan blive rettet af programmerne. Hvis en elev således typisk laver e-æ fejl, ja så indstilles programmerne til dette. Hvor man tidligere skulle sidde med vokaltrappen, kan

programmerne nu indstilles til selv at komme med en nabovokal. Et eksempel – jeg skal skrive seng og starter med at skrive s æ – allerede her vil skrivestøtten foreslå ”seng” ud fra vokaltrappen (figur 1). Eftersom skrivestøtten også kan være kontekstbaseret vil ”seng”

være det allerførste forslag programmerne kommer med hvis jeg har skrevet ”Jeg gik tidligt i sæ ”.

Figur 1. Vokaltrappen

      i      y      u         e       ø       o      a         æ       ö      å 

Ydermere, hvis brugeren kender enten starten, slutningen eller en del af et ord men ikke resten, kan programmerne oftest finde frem til det rette ord ved hjælp af diverse jokertegn.

Programmerne kan ganske enkelt bruges som en udvidet stavekontrol. De mest brugte programmer er ViseOrd, CD-ORD og Ordbanken.

4.3 Scannerprogrammer

Scannerprogrammerne - eller retter OCR-programmerne (Optical Character Recognition) - kan genkende al tekst de støder på i et scannet dokument eller billede. Teksten kan herefter blive læst op, overført til tekstdokumenter eller konverteres til en lydfil. Kort sagt er det muligt al få al tekst lavet elektronisk. De mest brugte OCR-programmer er ViTex,

ABBYY FineReader og Omnipage men rent faktisk ligger der også et program i Microsoft Office pakken som de fleste dermed har tilgang til (Microsoft Office Document Scanning).

Ud over en standard bordscanner, er C-Pen 20 scanneren meget udbredt. Det er en lille håndholdt scanner, som scanner enkelte linjer ad gangen som herefter igen enten kan blive læst op eller overført til et tekstdokument.

4.4 Talegenkendelse

Talegenkendelse går i alt sin enkelthed ud på at brugeren taler ind i en mikrofon (head set) hvorefter lyden konverteres til tekst i et tekstprogram. Brugeren skal selv træne

programmet til at genkende sin stemme og når først det virker, er programmet genialt.

Talegenkendelse er imidlertid endnu ikke blevet så udbredt til trods for at udgiften hertil er minimal (ca. 1000 kr.). Årsagen skal i stedet findes i, at programmerne skal tilpasses den enkelte brugers stemme hvilket sker ved træning som kan være besværligt da der skal læses meget!!! Utydelig artikulation, børnestemmer, eller dialekter har programmerne som udgangspunkt også svært ved (Myrberg, 2007). Baggrundsstøj er et andet forstyrrende element og endelig det faktum at det kræver en stor koncentration. Brugeren skal løbende kontrollere det sagte bliver ”genkendt” rigtigt af programmet, samtidig med at der skal tænkes over hvad der skal siges (Ingvar, 2008). Dictus er det mest udbredte program i Danmark og der er kommet en ny version her i 2009 som netop gør op mod med nogle af de problematikker beskrevet ovenover. Så der bliver hele tiden udviklet og forbedret.

En afsluttende bemærkning til kapitlet er, at ovenstående på ingen måde er en fuldkommen liste over kompenserende hjælpemidler men blot dem der oftest er i en it-rygsæk.

Mobiltelefoner der kan tage billeder af tekst og få teksten læst op (indbygget talesyntese), en ”oversætterpen”, hvor en engelsk linie scannes ind og oversættes til dansk osv. Der findes mange andre programmer på markedet.

Hermed slutter introduktionen til programmerne der tilsyneladende kan så meget – men virker det?